duminică, 13 iulie 2008

Crima ecologica. S-a furat un rau. Alerta pentru presa, bloggeri si ONG-urile ecologiste








S-a furat un râu.
Da. Pare incredibil, dar este adevărat.
Râul Şieu nu se mai varsă în Someşul Mare la Beclean. Faptul l-am descoperit azi, mergând la scăldat. Am fost contrariat că apa Şieului nu s-a limpezit faţă de ieri, când am tras înc-o baie, iar misterul s-a dezlegat când am aflat că unii de la o balastieră din amonte au schimbat cursul râului, implicit punctul de unire cu Someşul Mare.
Fostul râu este în prezent un şir de bălţi mai mari şi mai mici.
Deoarece este duminică, n-am amănunte în plus. Sunt mai multe balastiere în susul râului. N-am aflat exact locul unde a fost oprită apa.
Rog colegii ziarişti din presa naţională, bloggerii care doresc şi ONG-urile ecologiste să preia cazul. Ca să nu se muşamalizeze afacerea.
(Pentru relaţii suplimentare, telefonul meu: 0754643681)
P.S. Unii spun că apa este un braţ al Someşului, dar majoritatea beclenarilor îi zic Şieu. Am folosit această denumire deoarece la unirea cu Someşul se observă că apa are o altă temperatură şi limpezime.

UPDATE 14 iulie- La ora 8,10 am vorbit cu prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud,
IOAN SZILAGYI.
Nu cunoştea problema. A promis să se intereseze la Apele Române.
UPDATE 2- Cei de la Apele Române Beclean o scaldă. Cică nu ştiau. Mi-au spus să sun la Bistriţa. O voi face după ce o să văd cum acţionează prefectul şi după ce o să alertez şi pe alţii.
La ora 9,30, cum azi aveau şedinţă extraordinară, i-am anunţat despre situaţie pe consilierii locali din Consiliul Local Beclean. Sunt curios ce măsuri o să ia. Nu le iese un râu la socoteală(!!!) dacă inventariază ce este în oraş.
UPDATE 3- La ora 11,30 am înştiinţat Greenpeace România, apoi ministrul Mediului la
attila.korodi@mmediu.ro.
UPDATE 4- L-am sunat pe prefectul de Bistriţa-Năsăud la 13,10. M-a asigurat că o echipă de la Apele Române este la faţa locului.
UPDATE 5- Între orele 16- 17 am fost invitat la postul de radio local SOS, după care împreună cu directorul postului, Luca Deneş, am plecat la Şieu. El a fotografiat. Acolo, surpriză, am găsit trei rânduri de baraje improvizate. Tot surpriză: în foto 1 şi 6 se observă că s-a dat drumul la râu parţial. La mărirea pozei oricine are pozibilitatea să vadă că balastul pe unde curge apa este umed, făgaşul fiind deschis de curând, nu cu mult timp în urmă. Bărbosul de pe un morman de pietre sunt eu, of course.
Am o satisfacţie mare că n-am scris degeaba, că instituţiile statului au început să miroasă mizeria de sub nasul lor. Mâine o să vorbesc iar cu prefectul. Sunt curios ce sancţiuni s-au dat şi cărei firme. Oare câţi peşti au murit din pricina lăcomiei unui om?
UPDATE 6- 15 iulie. Mulţumesc celor care au reflectat cazul pe internet:
UPDATE 7- 15 iulie. Pe la ora 9, aproximativ, am vorbit cu Doru Hăşmăşan, directorul de la Apele Române Bistriţa. Mi-a declarat că până mâine o să aibă un raport asupra situaţiei. După câteva minute l-am sunat şi pe comisarul şef Ioan Borş de la Garda de Mediu Bistriţa. Ieri am omis să-l informez. La fel a omis şi prefectul. A rămas să discutăm mai târziu. O să revin cu informaţii.
UPDATE 8- 15 iulie: O echipă a Gărzii de Mediu a plecat la râul Şieu. Urmează rezultatele mâine, m-a asigurar comisarul şef Borş...
UPDATE 9- 15 iulie, ora 11: Se spune neoficial că râul Şieu a fost barat de-o firmă a omului de afaceri Ioan Purcsa. Acesta a mai fost sancţionat în zonă
http://www.reporterspecialdebistrita.ro/id748/Firma-lui-Purcsa-amendată-pentru-exploatare-ilegală-de-balastru.
UPDATE 10- 16 iulie, ora 8: Ziarul "Mesagerul de Bistiţa" a scris http://www.mesagerul.ro/index.php?id=id:00000043398





ALTCEVA: Dacă puteţi să ajutaţi pe cineva care are disperată nevoie http://todoran.blogspot.com/2008/07/solicit-sprijinul-blogosferei-pentru-un.html

Cinstit! Il mai cititi pe Eminescu?


Eu nu.