joi, 11 octombrie 2007

Mă bucur că mai sunt Oameni sau cum a fost ajutată o feţiţă să ajungă la un concurs internaţional de şah

Radu Gonciar a postat ieri pe blogul său:

"gens una sumus...
...suntem o familie, este deviza Federaţiei Internaţionale de Şah.
Nu este obiceiul meu să preiau ştiri fără să le comentez, totuşi fac o excepţie cu această ştire din Evenimentul de Botoşani. E vorba despre o fetiţă cu o inteligenţă ieşită din comun, în vârstă de numai 8 ani, elevă la şcoala unde lucrez. Ea este deja înscrisă la Campionatul European (e o inadvertenţă în articol) de Şah din Georgia, ce se va desfăşura între 12 şi 23 octombrie, dar nu are cu ce să meargă acolo! Poate există oameni care citesc asta şi vor să contribuie. E vorba de 100 de milioane de lei (vechi).
«Iarina Dumitras are doar opt ani. S-a calificat la Campionatul mondial de sah de la Batumi, in Georgia. Dar, pentru a participa la competitie, are nevoie de 100 de milioane de lei, pana pe data de 10 octombrie, bani necesari pentru transport si cazare. Colegii i-au sarit in ajutor, dar si reprezentantul unei firme, impresionat in urma articolului aparut in cotidianul nostru.
Miracolele se implinesc uneori, dar numai cu ajutorul oamenilor cu suflet mare! Mai sunt la dispozitie doua saptamani pentru a strange suma de o suta de milioane de lei, necesara deplasarii micutei vicecampioane a Romaniei la Campionatul Mondial de sah de la Batumi, Georgia. Pana in prezent, s-a strans jumatate de suma. Eforturile invatatoarei fetitei au fost rasplatite, cu ajutorul comitetului de parinti, in liceul unde invata Iarina lansandu-se o campanie de sprijinire materiala pentru strangerea de fonduri, la care deja s-au angajat parinti cu dare de mana sa contribuie cu sume in limita posibilitatilor financiare. „La nivelul clasei, avem promisiunea parintilor de a strange cinci milioane, iar cadrele profesorale au prezentat situatia fetitei si altor parinti, ai caror copii invata la alte clase. Cel mai mult s-a implicat matusa Iarinei, care a venit din Iasi cu o suma mare. Momentan s-au strans in jur de 40 de milioane si luptam pana in ultima clipa sa completam suma", a declarat Eugenia Mustata, invatatoarea Iarinei, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga" Botosani.
Oameni impresionati in urma articolului din ziar
Palatul Copiilor, pe de alta parte, a incheiat un contract de sponsorizare cu o societate comerciala din Botosani. „Administratorul firmei s-a hotarat sa sponsorizeze fetita cu zece milioane, in urma aparitiei articolului in ziar, fiindca a fost impresionat de situatia materiala a Iarinei si ambitia ei de a ajunge la cel mai important concurs pentru a castiga o noua medalie", declara Silvia Diaconu, profesoara cercului de sah de la Palatul Copiilor. Timpul se scurge, dar Iarina nu si-a pierdut speranta. Ea considera ca „oamenii din Botosani sunt generosi" si tocmai de aceea e hotarata sa castige, pentru a nu-i dezamagi pe cei care au sprijinit-o.
Bani pentru medicamentele bunicului
Pentru ca situatia materiala este mai deosebita, fetita si-a propus sa castige cat mai multe concursuri, iar banii nu-si doreste sa-i investeasca in scopuri personale, din contra, sa-i rasplateasca pe cei care au sustinut-o: „Iarina este un copil foarte sensibil, cu o inima mare. Din sumele pe care le-a castigat pana acum, a cumparat bomboane pentru colegi, dar si medicamente pentru bunicul ei. Este sociabila, iar rezultatele la scoala sunt impecabile si merita sa ajunga departe", declara Eugenia Musteata, invatatoarea fetitei.
Vis grandios, bani putini
Palatul Copiilor face un apel la inimile botosanenilor pentru a ajuta vicecampioana la sah si, totodata, mandria Botosaniului, contribuind cu sume minime, destinate transportului si cazarii. Asociatia Judeteana de Sah va incheia un contract de sponsorizare cu persoanele interesate si dispuse sa infaptuiasca un gest nobil. In schimb, vor primi chitante cu care se vor prezenta la Finante in vederea reducerii taxei de 16%, pe care o platesc la stat. Platile se pot efectua in doua moduri: direct, luand legatura cu Silvia Diaconu, profesoara Cercului de Sah al Palatului Copiilor, sau depunand banii in contul IBAN al Asociatiei Judetene de sah Botosani, deschis la BCR: RO56RNCB0041041201600001.»"

Apelul emis de Radu a fost recepţionat de mai mulţi bloggeri care până azi au strâns pentru fetiţă o sumă nu de lepădat. Un asemenea act de solidaritate şi mobilizare, mai rar. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor. Filmul acţiunii îl găsiţi mai jos
http://andreanum.wordpress.com/2007/10/10/un-premiu-pentru-bunicul-meu/#comments
http://andreanum.wordpress.com/2007/10/11/iti-tinem-pumnii-iarina/#comments

Un comentariu:

Anonim spunea...

Super... Deci mai sunt si oameni cu suflet!