vineri, 4 iulie 2008

Autoapararea, euthanasierea tiganilor…

Alandra http://alandra.wordpress.com/2008/07/03/rasism-sau-autoaparare/#comments
a postat un text care m-a pus pe gânduri despre chestiunea ţiganilor:

"Rasism sau autoapărare ?
Cu ani în urmă, o ţigancă m-a “agăţat” la terasa unei cofetării unde stăteam la o cafea cu sora mea. Ţiganca s-a aşezat la masa noastră, şi a insistat să ne ghicească în palmă. Am cedat insistenţelor ei, cu toate că nu credeam nici atunci, şi nici acum nu cred în chestii din astea.
Mi-a cerut ţiganca o bancnotă de 25 Lei, spunând că mi-o va înapoia după ce termină de ghicit. “Ăsta este ritualul” zice ea. Îi dau banii, îmi ghiceşte şi îmi cere bani pentru “serviciile prestate”. Îi dau 10 Lei urmând ca ea să-mi înapoieze cei 25 Lei.
Ţiganca a facut ghemotoc bancnota de 25, a scuipat pe ea, ca să mă exprim elegant , şi îmi zice : ” Ia banii frumoaso!”
Vă imaginaţi că nu am mai luat banii…mi s-a facut o scârbă…
A fost prima şi ultima oară când am fost păcălită de o ţigancă, dar nu am uitat acea întâmplare.
Astăzi, intru în magazin să cumpăr mezeluri. Intră după mine un ţigan cu nevasta-sa. Nu se aşează la rând ca tot omul; drept în faţa mea, fără jenă. Mă feresc, din instinct (vă jur că mă feresc de ţigani pe stradă), dar nu rezist şi îi întreb de ce nu se aşează la rând. Nimeni din jur nu spune nimic, vânzătoarea îl serveşte fără să crâcnească. Cei doi ţigani ies din magazin, nu înainte de a se uita fioros la mine. Singura teamă pe care am avut-o a fost să nu mă scuipe.
Îmi spune vânzătoarea : ” Pe ăştia îi servesc imediat, ca să plece mai repede de aici . Tot timpul fac aşa. Nu vă puneţi cu ei că sunt periculoşi.” N-am mai zis nimic. Am plecat îngândurată…
Întâmplări banale. Prima, m-a marcat; la acea vreme eram foarte tânără. Am auzit însă poveşti groaznice de-a lungul timpului, în care personajele negative erau de fiecare dată ţigani.
Mă întreb dacă am eu cumva porniri rasiste. Categoric nu, îmi zic în sinea mea. Am prieteni arabi, turci, evrei, japonezi. Admir sportivii de culoare : atleţi, jucatori de baschet etc.
Atunci unde să fie problema mea cu ţiganii ?"

Şi eu am trecut prin faza cu bancnota, dar şi prin altele despre care mi-e jenă să povestesc. Dar care n-a păţit-o?

Despre ţigani, iată şi un text stupefinant
http://www.gardianul.ro/2008/07/04/dezvaluiri-c11/bulibasa_din_pitesti_vrea_eutanasierea_rromilor_cu_tbc_care_fug_de_tratament-s116680.html

Ţiganii sunt amprentaţi în Italia şi guvernul Tăriceanu tace http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-3427691-comunitatea-catolica-amprentarea-romilor-din-italia-aduce-aminte-regimul-vichy.htm

În loc de punct la temă http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/06/tiganii-sunt-tigani-punct.html

11 comentarii:

anca spunea...

intreb si io,daca ,comentariile alea le-ar fi facut altcineva(indiferent cine),ar fi sarit toti,ca arsi?
cred(aci raspund alandei)ca, tiganii au o problema,nu ,ceilalti au ceva cu ei!
cu mici exceptii,nu pot fi socializati,degeaba vin tot felul de organizatii si de analisti,si ne vorbesc de programe,idei,bla,bla, ...frectie la un picior de lemn,asta e!

Anonim spunea...

Este o vorba din popor: Tiganul e tot Tigan pana moare. eu refuz sa le spun romi, pentru ca daca in loc de tigan as spune rom, as jigni bautura Rom. nu ii putem integra in societate, atata timp cat ei nu recunosc legile noastre si se judeca dupa legile lor. nu sunt extremist, sau rasist, dar pacat ca Antonescu nu a fost la conducere macar inca vreo 3 ani. cred ca rezolva problema. Sunt din Beclean si am avut nenumarate probleme cu tiganii. daca tot traiesc dupa legile lor, sa le facem un lagar si sa ii lasam acolo sa traiasca

anca spunea...

beclenaru,cam tirziu ,asta cu schimbatul denumirii,nu trebuia acceptat de la inceput bataia asta de joc,auzi,cica ei is rromi!
singurii care au protestat atunci au fost prm-istii,da' au fost taxati rapid,inclusiv de "deontologii" ce se dau europeni!
cit despre europenii,care nu mai puteau de grija lor,sa se spele pe cap cu ei,acum vad si ei,ce inseamna tigan!

beclenarul spunea...

iti dau dreptate anca. oricine altii ar fi protestat, nu ar fi zis nimeni nimic, dar daca a facut-o prm-ul deja e ceva extremist. astia sunt deontologii din ziua de azi. vorba lui Mircea Badea: in ziua de azi orice ciumpalac poate fi ziarist.

Realitatea lui Petria spunea...

Anca, eu n-am trebă cu ei, dar imi place să-i ştiu şi să-i ţin departe.

Beclenarul, bine ai venit pe aici.

beclenarul spunea...

bine v-am gasit domnule Petria

Anonim spunea...

Alex, mulţumesc.
Ai dreptate Anca. Toate ONG-urile şi analiştii din lume nu pot rezolva problema.

marius spunea...

problema cea mare este cu cei care s-au "domnit"si acum sunt mari smecheri, batausi, golani, hoti, prosti, inculti, ciufuti, inadaptati...Becleanul nu duce lipsa de asa ceva!
Nu am treaba cu ei, sunt si de treaba printre ei, mai putin intr-adevar

anca spunea...

sandu,nici io n-am treaba cu ei! io am treaba cu aia de vin si mimeaza interesul,se implica(cica),ba, pe deasupra mai pun mina si pe niste lovele,cind ,stiu si ei,e o cauza pierduta!!
alandra,si eu trec strada cind vin inspre mine!!

Realitatea lui Petria spunea...

Alandra, n-ai pentru ce.

Anonim spunea...

Asta nu-i tziganca?

Cumperi o casa, primesti sotie GRATIS!
O americanca isi vinde casa pe un site de licitatii. Nimic neobisnuit , doar ca a inclus in oferta un bonus: sansa ca noul proprietar sa o ia de sotie , informeaza ananova.com

Deven Trabosh a venit cu aceasta oferta din dorinta de a revitaliza atat piata imobiliara cat si viata ei amoroasa care este pe butuci si necesita reparatii capitale. Femeia incearca sa-si vanda casa de mai bine de un an , dar fara succes. In acelasi timp incearca sa-si gaseasca jumatatea pe site-urile de matrimoniale. De ce sa lupte pe doua fronturi? Asa ca s-a gandit sa combine cele doua obiective.

Initiativa femeii le-a pozitionat pe cele doua fiice ale ei in tabere diferite. Una dintre ele isi sustine mama , in timp ce sora ei crede ca ceea ce se intampla este strigator la cer