miercuri, 4 aprilie 2007

Umilit, Băsescu bagă strâmbe populiste



Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut astăzi, 04 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm textul declaraţiei şefului statului:

„Dragi români,

Mă adresez dumneavoastră, tuturor românilor, din datoria de a lămuri cauzele actualelor evenimente politice şi de a vă prezenta soluţiile pe care le consider obligatorii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

În decembrie 2004, am primit mandatul de şef al statului pentru a susţine reformele profunde de care are nevoie societatea noastră. Mi-am folosit autoritatea pentru a semnala guvernului orice factor de risc în raport cu obiectivul integrării europene, la 1 ianuarie 2007. Vă asigur că voi utiliza în continuare toate instrumentele democratice şi constituţionale de care dispun pentru a duce la îndeplinire mandatul pe care mi l-aţi încredinţat.

În ultimii doi ani, au fost făcuţi paşi importanţi, datorită cărora am devenit stat membru al Uniunii Europene, numai că rezistenţa faţă de schimbare rămâne foarte puternică. Din păcate, guvernările precedente au creat o profundă fractură socială. Avem, pe de o parte, o Românie „băieţilor deştepţi”, care s-au îmbogăţit pe căi ilegale şi mai ales prin parazitarea banilor publici. Pe de altă parte, avem România oamenilor de afaceri corecţi, a oamenilor oneşti, a oamenilor competenţi şi muncitori, care nu-şi primesc niciodată recompensa meritată. Eu vreau să existe o singură Românie, nu mai multe! Vreau ca toţi românii să poată trăi bine în ţara lor, dar numai prin muncă onestă şi respectarea legilor.

Justiţia indepedentă este principala pârghie menită să asigure dreptatea socială şi o competiţie economică onestă. Pentru prima dată după 1989, mai mulţi demnitari de rang înalt au putut fi anchetaţi, iar toţi cei care au comis infracţiuni au înţeles că nu mai pot rămâne deasupra legii. S-a reuşit diminuarea corupţiei, însă cei corupţi – speriaţi de acţiunea unei justiţii independente - au reacţionat prin valuri de calomnii la adresa celor care doresc reforma sistemului, începând cu societatea civilă. Pentru ei, dacă justiţia îşi face cu adevărat datoria, avem de-a face cu acte de aşa-zisă „poliţie politică”. De câte ori am pus degetul pe rană, mi s-a răspuns că nu sunt imparţial. Dar vă întreb un lucru: dacă un om politic responsabil, adus de cetăţeni în funcţia de şef al statului, nu încearcă să schimbe România „baronilor” şi a grupurilor de interese nelegitime, atunci cine o mai poate face? Apărătorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a mă face să tac şi să accept situaţia moştenită din anii tranziţiei. Nu voi abandona lupta, pentru că mi-aţi dat mandatul de a duce această luptă până la capăt.

Problema noastră cea mai gravă în acest moment este că voinţa majorităţii nu este corect reflectată în structura puterii politice. Parlamentul a votat un nou guvern. Însă responsabilitatea mea politică mă determină să vă spun că acesta este un guvern cu o susţinere directă de numai 20% în Parlament şi cu o majoritate negociată în culise, nu asumată la vedere. Am avut un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar. Vă întreb: cine este interesat să avem un guvern nereprezentativ, la cheremul unor partide care nu-şi asumă transparent puterea? Ce va spune cetăţeanul văzând că miniştrii pe care îi aprecia au fost daţi afară? Actualul guvern seamănă cu un consiliu de administraţie, care reprezintă interesele de afaceri, nu interesul general. Cine este interesat să avem un guvern slab, incapabil să promoveze reformele de care este atâta nevoie?

Răspunsul e unul singur: cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct în anii de după 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atât mai pervers protejate, cu cât statul îşi pierde autoritatea şi reprezentanţii lui devin mai uşor de manipulat.

Noul guvern ultra-minoritar are o serioasă problemă de legitimitate politică. Mi-e greu să înţeleg cum un partid aflat în opoziţie susţine la învestitură acest cabinet, dar spune că rămâne mai departe în opoziţie, ceea ce înseamnă că NU este de acord cu programul de guvernare! Un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democraţia din România şi sunt convins că alegătorii îi vor sancţiona dur pe toţi cei care s-au făcut complicii acestui aranjament de culise.

Dragi cetăţeni ai României,

Actuala situaţie politică nu este una conjuncturală, ci este una structurală. Ea ne dovedeşte că relaţiile dintre instituţiile statului au fost prost croite, pentru ca deja faimoasa „democraţie originală” să se poată perpetua în mult dorita linişte. Criza noastră e în primul rând o criză de încredere, o criză morală. Iar adevăratele sale cauze sunt nedreptatea socială şi confuzia instituţională.

Nedreptatea socială este resimţită de toţi cei care muncesc şi văd că au câştiguri mici, în timp ce hoţii de toate felurile acumulează averi uriaşe. Este inadmisibil că majoritatea românilor, formată din oameni care muncesc din greu şi cu pricepere, nu sunt şi principalii beneficiari ai creşterii economice.

A doua cauză fundamentală este confuzia instituţională generată de ambiguităţile şi impreciziile textului constituţional. Ca Preşedinte ales, mi-ar fi fost comod să petrec 5 ani de mandat liniştit, la Palatul Cotroceni. Dar aceasta ar fi însemnat să abandonez valorile şi aşteptările pentru care românii mi-au acordat votul.

Soluţia nu este să batem pasul pe loc. Avem mai mult ca oricând nevoie de măsuri sociale şi economice, de reforme în sănătate, educaţie, administraţie, agricultură şi în multe alte domenii.

Avem nevoie de un Guvern puternic, pentru a garanta progresul real şi pentru a satisface aşteptările atât de fireşti ale românilor, mai ales după momentul 1 ianuarie 2007.

Încă din 2005, am anunţat că singura soluţie pentru a ajunge la o situaţie de echilibru politic durabil este să ascultăm vocea românilor, exprimată prin vot. Aşa funcţionează democraţia adevărată.

Iată însă că unii au decis singuri că alegerile, de orice fel, trebuie amânate, indiferent de consecinţe. Cei cărora le este frică de alegeri vor să conducă România în spatele uşilor închise, vor să vă facă să credeţi orice minciună, pentru ca ei să-şi continue netulburaţi ilegalităţile, fără temerea că justiţia i-ar putea sancţiona. Ca Preşedinte al tuturor românilor, nu voi accepta un pact cu cei care nu văd că societatea noastră a evoluat mai rapid decât oamenii ei politici. Societatea românească s-a maturizat din toate punctele de vedere. În România anului 2007, oamenii nu mai pot fi înşelaţi cu lozinci sau cu pomeni electorale, aşa cum s-a întâmplat, de atâtea ori, în trecut.

Am condamnat crimele regimului comunist, am deschis arhivele fostei securităţi, am lăsat justiţia să fie independentă, pentru ca nimeni să nu fie deasupra legii. Datorită dumneavoastră am forţa să lupt cu cei care vor pentru România un regim oligarhic şi corupt, în care, indiferent de alegeri, guvernele sunt făcute şi desfăcute în mod netransparent şi în total dispreţ faţă de interesul public şi faţă de electorat.

Unii politicieni au nevoie ca românii să fie resemnaţi, chiar scârbiţi de politică. Ei fac tot ce le stă în putinţă pentru ca românii să nu se mai prezinte la vot.

O parte dintre actualii politicieni pot să vă trădeze şi tocmai au făcut-o, dar nu au cum să vă învingă! Pentru că am fost ales de dumneavoastră, eu nu am motive să capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune în tabăra oamenilor politici incorecţi faţă de electorat şi ar menţine la nesfârşit actualul sistem oligarhic. Nu voi permite ca aşa ceva să se întâmple sub mandatul meu de Preşedinte al României.

Am lansat proiectul votului uninominal pentru ca dumneavoastră să vă alegeţi direct şi în cunoştinţă de cauză reprezentanţii în Parlament. De peste 50 de zile, Parlamentul nu a găsit timp pentru a-mi trimite un aviz pe această temă, avizul fiind o prevedere constituţională. Văd aici un semnal de absolut dezinteres faţă de necesitatea de a construi o clasă politică eficientă şi reprezentativă. Din acest motiv, cred mai mult ca oricând că introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune întregul sistem politic pe baze cu adevărat democratice, pentru a avea guverne puternice şi responsabile. Am convingerea că, dacă azi am fi avut vot uninominal, nu ar mai fi fost posibile aranjamentele de culise, între doi-trei şefi de partide, pentru fabricarea unui guvern cu o legitimitate atât de scăzută.

Avem nevoie de un guvern puternic şi de o majoritate stabilă pentru a combate sărăcia, pentru a reduce infracţionalitatea, pentru a îmbunătăţi infrastructura şi a fructifica resursele umane de care dispunem, în favoarea binelui comun. Avem nevoie de o politică externă coerentă şi realistă, în spiritul parteneriatului euro-atlantic. Nu pot fi stopate reformele în planul descentralizării administraţiei, în domeniul agriculturii, al absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană. Nu e drept ca în loc să crească nivelul de trai al tuturor românilor, fondurile de la Uniunea Europeană să ajungă numai în buzunarele unor grupuri privilegiate.

Trebuie să rezolvăm deficitul de credibilitate a clasei politice prin separarea afacerilor de politică. În acest sens, este inadmisibilă amânarea şi amputarea Legii „Agenţiei Naţionale de Integritate”. Este dezonorant să ne luăm angajamente faţă de Uniunea Europeană, şi apoi să le încălcăm, sub pretextul că ne-am atins obiectivele.

Dragi români,

Din decembrie 1989, am vrut o Românie democratică, în care o infimă minoritate să nu mai poată dicta majorităţii. Ultimele evenimente ne arată că avem nevoie nu doar de votul uninominal, ci şi de o dezbatere responsabilă în privinţa reformei constituţionale. E nevoie de o nouă Constituţie, capabilă să evite blocajele instituţionale şi care să fie adaptată realităţilor României, membră a Uniunii Europene. Dar mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului român să nu fie sufocată. Cetăţenii României şi-au câştigat pentru totdeauna dreptul de a trăi liberi şi pe măsura muncii lor.

Chiar dacă situaţia actuală nu este deloc mulţumitoare, am vrut să vă transmit acum – în preajma sfintei sărbători a Învierii Domnului - un mesaj de încredere. Sunteţi mai puternici decât cei care, de atâţia ani, încearcă să vă limiteze drepturile şi vă refuză perspectiva unei vieţi prospere şi profund democratice.

Alături de dumneavoastră, cred într-o Românie a dreptăţii !
Împreună, o vom face posibilă. Împreună, nimic nu este imposibil.

Vă urez să petreceţi Sfintele Paşti cu bucurie, alături de familiile dumneavoastră, şi să vă păstraţi vie speranţa că ziua de mâine ne va aduce tuturor ceva mai bun.

Va mulţumesc.”