luni, 3 septembrie 2007

Pentru Patriarhie legea este hârtie igienică

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa de lucru din luna februarie 2007, desfăşurată sub preşedinţia vrednicului de pomenire Părintele nostru Patriarh Teoctist, Sfântul Sinod a hotărât înfiinţarea unei Comisii de istorici cu scopul realizării unui studiu obiectiv asupra contextului istoric în care a supravieţuit şi păstorit Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist. Cunoaşterea corectă a contextului istoric este absolut necesară înainte de a cerceta şi evalua diferite atitudini ale unor clerici ortodocşi pentru aflarea adevărului istoric şi judecata dreaptă a celor petrecute în România în anii comunismului.
Asistăm în ultimele săptămâni la o campanie, susţinută inclusiv de unii membri ai colegiului CNSAS prin acuzaţii grave în nici un fel probate la adresa unor ierarhi ortodocşi trecuţi la Domnul prin publicarea unor delaţiuni discutabile din arhiva fostei securităţi, cercetate de istorici care au ajuns la concluzia că „nu sunt credibile”. În acest sens, preşedintele Clubului Român de Presă, d-l Cristian Tudor Popescu, într-o declaraţie inserată de ziarul Cotidianul din data de 23 august a.c., considera că “dacă Securitatea spunea nişte lucruri acolo… . Ce facem, în felul ăsta, luăm Securitatea ca referinţă? Mi se pare cel puţin hilar, dacă nu grotesc, să iei Securitatea ca referinţă. Astfel de dosare nu prezintă nici un fel de garanţie că ce e acolo este şi real. Indiferent de intenţia voastră (a jurnaliştilor – n.n.), asta reiese. Înainte de publicare, informaţiile de genul ăsta ar fi trebuit supuse unor istorici, unor specialişti, care să le confrunte, eventual cu alte date, ca să vadă ce anume s-ar putea verifica de acolo şi ce nu”.
Este evident faptul că această campanie împotriva clericilor ortodocşi are ca scop umilirea Bisericii, ceea ce duce la scăderea încrederii în CNSAS. Acesta, sub pretextul cercetării unor clerici ortodocşi la solicitarea unor asociaţii, prin modalitatea de lucru anunţată şi etica procedurală, lasă impresia că totul se face doar pentru a tulbura alegerea noului Patriarh.
În consecinţă, o astfel de atitudine a CNSAS, care poate fi considerată o formă de presiune la adresa Bisericii, explică de ce clericii ortodocşi nu răspund solicitării CNSAS atâta vreme cât există suficiente motive de îndoială faţă de capacitatea acestei instituţii de a se pronunţa în mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Nr: 3645/3 septembrie 2007

Mitropolitul turnător Bartolomeu Anania nu vrea la CNSAS. Penibil

Mitropolitul Bartolomeu despre convocarea la CNSAS
DECLARAŢIE DE PRESĂ


La 31 august 2007, pe când mă aflam într’o staţiune balneară pentru îngrijirea sănătăţii, am declarat postului de Radio România Actualităţi că nu primisem nici o invitaţie din partea CNSAS, fără să ştiu că un astfel de document era pe drum. În seara zilei de sâmbătă, 1 septembrie, când m’am întors acasă, am găsit adresa CNSAS cu nr. P 4876/07 din 29 august 2007 prin care eram informat că „la cererea Forumului Civic Românesc, vă invităm să vă prezentaţi la sediul nostru […] în data de 03 septembrie2007, ora 12.30, în vederea audierii de către Colegiul C.N.S.A.S. Vă rugăm să confirmaţi prezenţa dumneavoastră la numărul de telefon…”. Semnează preşedintele Ladislau-Antoniu CSENDES.
Doresc să-mi exprim trei nedumeriri:
1. În realitate, eu nu sunt invitatul CNSAS, ci al unui ONG, căruia o venerabilă instituţie de stat se grăbeşte să-i stea la dispoziţie.
2. O astfel de invitaţie, adresată şi altor colegi din Sfântul Sinod şi lansată în preajma zilei când Biserica Ortodoxă Română urmează să-şi aleagă un nou patriarh, poartă toate semnele unei inadmisibile imixtiuni în treburile interne ale unei instituţii autonome.
3. Ca fost deţinut politic, refuz să cred că „invitaţia” CNSAS, care, practic, îl somează pe un om cu numeroase răspunderi publice să se prezinte de urgenţă pentru „audiere” la dată precisă şi oră fixă, poartă în ea rezonanţa sinistrelor vremi când puteam fi scos din celulă oricând, ziua sau noaptea, şi purtat prin besna ochelarilor negri spre a fi audiat de către anchetatorii Securităţii.
† BARTOLOMEU AL CLUJULUI