luni, 9 iunie 2008

Nimic despre Romania- Franta

Chiar nimic. Nu mă pricep. Şi nu-mi pasă. Să alergi după o minge...

Regele Mihai si Regina Ana implinesc saizeci de ani de casnicie. Nunta de diamant

Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana aniverseaza "Nunta de Diamant", reprezentand implinirea a saizeci de ani de casatorie, pe 10 iunie 2008, printr-o serie de evenimente care vor avea loc la Palatul Elisabeta, la Ateneul Roman, la Hotelul Athénée Palace Hilton si la Castelul Peles. Regele si Regina vor sarbatori impreuna cu familia, cu membri ai altor familii regale europene, apropiati din tara si din strainatate si reprezentanti de frunte ai societatii romanesti.
Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima oara in Londra in 1947, unde Regele Mihai, insotit de Regina-mama Elena, participa la Incoronarea verisoarei sale, Principesa Elisabeta a Marii Britanii.
Regina Ana pastreaza amintirea vie a primei lor intalniri si povesteste cat de frumos si impunator era viitorul ei sot, in uniforma sa militara. Cei doi urmau sa descopere in curand ca aveau numeroase pasiuni si interese comune. Regele Mihai ii va cere mana Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire. Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege sa se intoarca in Romania dupa incoronarea Reginei Elisabeta, in ciuda presiunilor care se faceau asupra sa din tara, unde mai multi oameni politici si-ar fi dorit ca Regele sa nu se mai intoarca.
Va urma abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, cand Regele a fost amenintat ca, daca nu va semna actul de renuntare la Tron, 1000 de tineri arestati de comunisti aveau sa fie executati. Regina Ana va calca pe pamant romanesc abia la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din anul 1992.
Casatoria Regelui Mihai si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, in Grecia, la invitatia Regelui Pavlov si a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, Regina-mama Elena a Romaniei, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse. Regina Sofia a Spaniei si Regele Constantin al elenilor, prezenti la sarbatoarea de astazi, au fost, acum 60 de ani, paji la nunta Regelui si Reginei, la Atena.
Bucuria evenimentului a fost umbrita de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaste casatoria, ceea ce a intristat-o pe Regina Ana, care era de religie romano-catolica. Credincios tarii sale, Regele Mihai a continuat traditia inceputa de Regele Carol I, ca toti membri Familiei Regale a Romaniei sa fie botezati in cultul ortodox. Prin urmare, Regina Ana a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, si niciuna din rudele ei apropiate nu a participat la nunta. Toti descendentii Regelui Mihai apartin credintei ortodoxe.
Anii de casatorie ai Regelui si Reginei au fost plini, deopotriva, de bucurii si greutati, datorate vietii in exil. Cuplul a trecut prin multe incercari, dar a fost, de asemenea, binecuvantat cu cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, si Maria.
Regele si Regina sarbatoresc saizeci de ani de casatorie in tara care le-a fost interzisa pentru atata vreme, alaturi de familie si prieteni, dar, mai ales, alaturi de romani.

Lista invitatilor regali
Nunta de Diamant
MS Regina Sofia a Spaniei
MS Regele Simeon al bulgarilor
MS Regina Margareta a bulgarilor
MS Regele Constantin II al elenilor
MS Regina Anne-Marie a elenilor
ASIR Principele Lorenz al Belgiei
ASIR Arhiducele Karl al Austriei
ASR Principele Mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei si Yugoslaviei
ASR Principesa Ecaterina a Serbiei si Yugoslaviei
ASR Morritz, Landgraf de Hessa
ASR Principele Maximilian II de Baden
ASIR Markgraffin de Baden
ASR Duarte Pio, Ducele de Branganza
ASR Principele Amedeo de Savoia, Duce de Aosta
ASR Principesa Silvia de Savoia, Ducesa de Aosta
ASIR Arhiducele Christian al Austriei
ASIR Arhiducesa Marie-Astrid a Austriei
ASR Principele Ludwig de Baden
ASR Principesa Marianne de Baden
ASR Principele Philippe de Bourbon-Parma
ASR Principesa Annette de Bourbon-Parma
ASR Principesa Lorraine de Bourbon-Parma
Contesa Marie de Holstein-Ledreborg
ASS Principele Charles de Thurn und Taxis
ASS Principesa Veronica de Thurn und Taxis
Dr. John Fruchaud
ASS Principesa Tatiana Radzivili, doamna John Fruchaud

O smecherie ieftina

Basescu despre fraudarea alegerilor in 2004. Remember binevenit in asta perioada electorala

Desi nu sunt un fan al emisiunii, nu pot să nu mă întreb: cine sunt hoţii, ce au păţit?

Sa fie caterisiti?

Mitropolitul Bartolomeu Anania a cerut caterisirea a doua inalte fete bisericesti. "Asa cum se stie, pe 6 ianuarie, de Boboteaza, episcopul Sofronie al Oradiei a comis un act de schisma si tradare fata de biserica noastra, deoarece a sfintit apa impreuna cu episcopul greco-catolic din Oradea. Intrucat sfintirea apei la sluba de Boboteaza este o prelungire a Sfintei Liturghii, episcopul Sofronie s-a facut vinovat de un pacat aproape identic cu acela savarsit pe 25 mai de Mitropolitul Nicolae Corneanu, care s-a impartasit din acelasi potir cu schismaticii greco-catolici.", a declarat pentru Ziua Dan Ciachir, care a dezvaluit pozitia preotului colaborator al Securitatii de la Cluj.
Mitropolitul Corneanu si de episcopul Sofronie sunt doi oameni extraordinari.

Apel pentru casarea sentintelor politice

România, ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, este un stat de drept, chiar dacă şi în acest caz, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria ei, forma este desincronizată de fond. Suntem o ţară europeană "în cuget şi în simţire". Om fi, însă, la fel de europeni şi "în faptă"? Răspunsul este negativ pentru oricine constată realitatea că sentinţele politice continuă să păteze cazierele judiciare a mii şi mii de cetăţeni vinovaţi doar de a fi gândit liber şi de a se fi ridicat împotriva dictaturii.
Aceste sentinţe nedrepte ar fi trebuit casate de multă vreme şi în România, aşa cum s-a întâmplat în celelalte ţări foste tovarăşe de "lagăr socialist" (în URSS şi Ungaria, procesul de casare a început încă sub autorităţile comuniste reformatoare, care au acceptat transformarea democratică a societăţilor respective). La noi, practic toate formaţiunile politice înfierează comunismul, dar niciun partid nu pare să considere importantă, meritorie, introducerea unei legislaţii care să spele cazierele românilor care au practicat anticomunismul atunci când acesta nu era la modă.
Restul aici
http://www.lorinc.com/sign/.
Apelul este redactat de istoricul Andrea Varga din Ungaria.