joi, 23 august 2007

Cum am discutat despre dosarul de cadre al patriarhului Teoctist pe blogul lui Pătrăşconiu de la Cotidianul

Mai jos aveţi ocazia să citiţi o interesantă dezbatere pe care trebuie să recunosc cu umilinţă şi modestie că am dinamizat-o. Am fost într-o formă de zile mari, ca şi ceilalţi participanţi.(Alexandru PETRIA)


Teoctist. Dosarul de cadre. Un amănunt

22 August, 2007 (12:39) Primii pasi de Cristian Pătrăşconiu
Azi, Cotidianul a publicat dosarul de cadre al fostului Patriarh al Romaniei. "Activitate legionara" si practica homosexualitatii in timpul in care era elev la seminar - sint cele doua acuze foarte dure care sint in acest document. In dreptul ambelor, se precizeaza ca datele rezumate in dosarul de cadre provin "din unele informatii existente in dosarul personal".
Aceste detalii "picante" pot fi reale, pot fi, la fel de bine, niste "facaturi". Nu vreau sa insist in nici un fel asupra lor.
As vrea sa va semnalez altceva, din dosarul de cadre. Iata citatele: "A sprijinit, in toate ocaziile, actiunile initiate de organele locale de stat.". Apoi: "A scris articole cu orientare progresista in revistele teologice." Si inca: "Ca patriarh, Teoctist Arapasu este apreciat prin indrumarea perseverenta pentru buna gospodarire a eparhiilor, prin grija fata de monumentele istorice, prin atitudinea de justa orientare a clerului in activitatea social-obsteasca, pentru slujirea cu devotament a patriei, cerind permanent clerului si credinciosilor sa participe activ la dezvoltarea economica-sociala a tarii, la infaptuirea politicii de pace, de prietenie si larga colaborare cu toate popoarele.".
Eu cred ca pasajele acestea merita sa fie comentate.
PUBLICITATE:Miine, in Cotididianul, am un text despre "Trei baietii destepti de duminica". Cei trei seamana intre ei, dar exista si multe deosebiri.
RSS 2.0 TrackBack
149 Comentarii la "Teoctist. Dosarul de cadre. Un amanunt."
alexandru petria: 22 August 2007 (13:07)
Felicitări COTIDIANULUI pentru publicarea dosarului. Dacă puneţi mâna şi pe cel de la Securitate al lui Teoctist, jos pălăria!
alexandru petria: 22 August 2007 (13:10)
Teoctist precis a fost turnător, dacă nu ofiţer acoperit.
catalin: 22 August 2007 (13:11)
Exact! Pasajele astea sunt edificatoare pentru relatia lui Teoctist cu regimul shi pentru faptul ca ajuns Patriarh. Totusi shi cele doua probleme cred ca au cantarit greu in alegerea ca Patriarh, facand-ul pe Teoctist maleabil.
papa giovanni: 22 August 2007 (13:41)
daca nu colabora cu ei nu statea in fruntea ortodoxiei romanesti atata timp.toti preotii din afara sunt ofiteri sub acoperire.nu zicem ca nu au si altii dar ai nostri sunt si prosti,pt. ca au profesori prosti. e de ajuns sa te uiti la unul din ei si sa vezi scoala securitatii comuniste pe el.Rusine
pymm: 22 August 2007 (13:44)
eu as zice s-o luam mai usurel: pasajele sunt clisee ale epocii folosite de slujbasii securitatii pe de o parte din lene, pe de alta parte din teama de-a iesi din "doctrina": un termen sau o sintagma consacrata nu putea fi interpretata altfel decat era ea acceptata in acceptiunea generala: comunismul a fost el insusi, mai ales in anii "revolutiei", dogmatic.interesanta (si hilara in acelasi timp) mi se pare formularea: "a scris articole cu orientare progresista in revistele teologice". cum dracu (Doamne, iarta-ma!) sa fie progresist (in acceptiunea anilor ‘50) un articol aparut intr-o revista editata de traficantii de opium al popoarelor?
vasile militaru: 22 August 2007 (14:00)
mie mi se pare o mare magarie atat publicarea dosarului cat, mai ales, intreaga campanie impotriva bisericii…in ceea ce priveste pasajele subliniate, ele sunt intradevar contradictorii dar perfect in spiritul acelor vremi! m-ar interesa comentariul dvs, d-le patrasconiu!
valexandru: 22 August 2007 (14:06)
Mai intai, este de mirare ca un legionar si homosexual are o caracterizare de bun cetatean ca la carte, cand altii au infundat puscaria ani multi, iar unii au murit umiliti si uitati de lume.
Ca sa ajunga la cea mai inalta demnitate in BOR, trebuie sa fi facut adevarate fapte de vitejie pentru regim, cu mult peste aceste fraze plate.
Pana unde poate ajunge mizeria umana? Teoctist a trait mult, bine si s-a bucurat fara prea mare smerenie de frumusetea vietii. Sa-l ierte Dumenzeu. A scapat de judecata oamenilor.
Dar, va dati seama cati ca el ne pun la cale viata in tara noastra?
Cristian Pătrăşconiu: 22 August 2007 (14:06)
@vasile militaru: pasajele cu pricina nu sint deloc in contradictie cu ceea ce se stie ca a facut si mai ales ca nu a facut in calitate de lider al BOR Teoctist in timpul regimului comunis. un regim, a propos, care a distrus biserici, care a bagat la inchisoare preoti, care a interzis oficial practica religioasa. un regim care obisnuia sa isi tina unele intruniri ale liderilor sai chiar in cladirea in care se afla actuala Patriarhia a Romaniei.
Kraken: 22 August 2007 (14:06)
"…prin grija fata de monumentele istorice, prin atitudinea de justa orientare a clerului in activitatea social-obsteasca…"Corect! Manastirea Vacaresti si Manastirea Mihai-Viteazu sunt cele mai bune dovezi!!!!Si ce orientare justa a avut cleru’ : capu-n nisip.Alta zi de gretzuri.
valexandru: 22 August 2007 (14:08)
d-le Patrasconiu,mesajul meu a intrat la moderare . Ii dati drumul, sau il trimit din nou? Multumesc.
Cristian Pătrăşconiu: 22 August 2007 (14:10)
@valexandru: e dat drumul deja. vedeti nr 7
Loda: 22 August 2007 (14:12)
Dle. Patrsconiu,nu am ce comenta.As dori insa sa ma lamuriti ce aduce nou publicarea dosarului de cadre ,iar daca nu aduce nimic nou(si mie asa mi se pare)atunci de ce a mai fost publicat?O ratiune a acestei actiuni trebuie sa existe, dar nu pot sa-mi dau seama care.
valexandru: 22 August 2007 (14:12)
@ PatrasconiuMultumesc
nicole: 22 August 2007 (14:13)
Pentru cine cunoaste acele vremuri, care azi ne bulverseaza inclusiv recitind citind limba de lemn a timpului, expresiile, formularile amintite de dumneavoastra, domnule Patrsconiu, nu au relevanta.
Astazi ne-am detasat, ne-am scuturat de absurdul ideologizant al acelor timpuri, insa orice aseza pe hartie partidul comunist era lovit de nulitatea acelorasi cuvinte.Expresiile "A sprijinit, in toate ocaziile, actiunile initiate de organele locale de stat.", si celelalte, trebuiau sa arate intotdeauna si fara echivoc adeziunea oricarui om din Romania la politica partidului.
In cazul Patriarhului Teoctist, fie-i tarana usoara!, din rangul in care urma sa fie confirmat era musai ca dosarul de la cadre sa respecte sablonul vremii. Cata acoperire faptica aveau asemenea constructii lingvistice si in viata este greu sa spunem noi astazi, pentru ce ramane astazi dupa Patriarh este devenirea Bisericii Ortodoxe Romane dupa toti anii lui de "management".
Ar fi interesant de comparat dosarul lui cu al celor 4 milioane de membrii de partid ai PCR (desi Teoctist nu a fost membru de partid, dar functiona intr-un rang important al statului comunist, contradictoriu cu el insusi - biserica). O sa fiti uluit de asemanari, poate mai putin de referirile cu Biserica (care, dupa caz, probabil ca era inlocuita cu locul de munca al titularilui).
Pentru mine, deci, dosarul asta este apa de ploaie. Desi n-am fost membru de partid.
nicole: 22 August 2007 (14:21)
scuze, am mancat o litera la numele dumneavoastra, domnule Patrasconiu.
Mai fac o precizare: am spus cele de mai sus, desi sunt printre cei care condamna comunismul din toate puterile.Imi doresc insa ca atunci cand aducem acuze cuiva, sa avem dovezile clare ale vinovatiei lui. Deocamdata acuzele aduse Patriarhului sunt niste simple vendete, generate de unii care spera a fi castigatorii unor batalii de alta natura.
Nu vreau sa fiu printre aceia care le pica in plasa!
nicole: 22 August 2007 (14:24)
Dle Cristian Patrasconiu: nu la dumneavoastra ma refeream cand spuneam despre vendeta. Ci la niste unii de pe la CNSAS care provoaca spectacole media acum, o data cu apropierea alergerii noului Patriarh.
milli: 22 August 2007 (14:27)
In sfirsit, tariceanu a catadicsit sa stabileasca data alegerilor EU: 25 noiembrie, sper 2007.A fost si motiunea lui geoana buna la ceva, i-a pus "sula in coaste" lui tariceanu. Altfel, le stabilea de Revelion.
valexandru: 22 August 2007 (14:33)
@Lodanu mi se pare ca trebuie sa aduca alte fapte noi , cele vechi sunt destul de strigatoare la cer. Poate sunteti prea tanar/a si nu aveti de unde sti. Poate nu e de comentat ci de luat aminte.
Amanuntul sesizat de dl. Patrasconiu, dupa mine, ilustreaza metodologia promovarii in regimul trecut. Pacatul homosexulismului era de aspru pedepsit in comunism ; la fel si legionarismul. Si totusi a existat o moneda de schimb pentru unele exemplare umane ambitioase si ariviste.
Aceasta "moneda" ne da dimensiunea morala a celor care au folosit-o. PF Teoctist a avut cea mai inalta functie in BOR. "Moneda" sa trebuie sa fi avut o mare valoare.
Multi dintre politicienii nostri actuali au actualizat aceasta "moneda" si ii vedem umpland spatiul public fara retineri.Nici PF Teoctist nu a avut retineri . Poate le-ar fi avut daca ar fi stiut ca oamneii stiu exact in ce monda a platit functia sa de inalt demnitar al BOR.
ques: 22 August 2007 (14:36)
Se doreste consfintirea unui viitor mai bun, descris in antiteza cu raul trecutului. Dar oare negatia raului e neaparat binele?In rest, aceleasi metode desi se incerca impunerea ideii ca toate-s Noi. Dar care-i Noul asta rezultat din negarea trecutului?Sa vedem, pina la urma, cine primeste lovitura si-apoi vom comenta faptul implinit, fiindca asta-i procedeul: cel care poate da lovitura, apoi multa vreme se discuta daca bine-a fost ‘au ba. Intre timp mai votam, pentru ca traim in democratie.
ControlMike: 22 August 2007 (14:38)
Va asteptati cumva sa scrie altceva? Sigur ca a avut o "atitudine progresista" si celelalte atribute care ajutau orice personaj cu oarece vizibilitate publica sa se mentina in postul respectiv. Va aduceti aminte de bancul acela: "Ce mai e nou prin Bucuresti? Nimic - trec biserici." ? Mutatul bisericilor dintr-un loc in altul si el rezultatul "participarii active [a PF Teoctist] la dezvoltarea socio-economica [a Romaniei]." Sunt convins ca nu a facut-o ca sa salveze bisericile, ci ca sa isi salveze propriul sorici.
Kraken: 22 August 2007 (14:40)
@ nicole
Fara suparare dar in aceleasi timpuri alti mii de prelati erau reeducati, tocmai pentru ca in dosarele lor nu apareau fraze d-astea "de lemn".
Revin la Manastirea Vacaresti si la cea a lui Mihai-Viteazu. De ce clerul n-a avut o reactie dura? Pentru ca nu a vrut. Pentru ca asa au ales ei. Sa taca si sa le fie viata usoara.
Ce-am vrut sa-ti spun cu toate astea? Ca unii au ales sa aiba un dosar plin de "constructii linvistice laudative" in timp ce altii au ales o alta cale. Cea a martiriului. Sa nu uitam asta!
nicole: 22 August 2007 (14:44)
@Kraken: fara suparare: cati ani ai?
valexandru: 22 August 2007 (14:53)
a propos de biserica si slujitorii saihttp://realitatea.net/blog/lianapatras/
Kraken: 22 August 2007 (14:55)
@ nicoleAtat de multi incat prin ‘87 m-au prins la granitza pe langa Salonta. Culegeam albastrele….
GERULA: 22 August 2007 (15:06)
Despre morti , numai de bine. Dumnezeu sa ii ierte .Marea problema e alta si aici societatea civila nu trebuie sa faca nici un fel de rabat .In primul rand trebuie sa se accepte ideea ca reprezentantii clerului nu sunt mai egali decat cei egali, deci , si ei trebuie sa se supuna legilor laice , inclusiv celor privind deconspirarea fostilor colaboratori ai securitatii ca politie politica.Al doilea aspect consta in faptul ca multi au purtat epoleti peste sutane si multi ascund azi epoleti sub sutane.Nu inteleg prin ce se deosebeste ca cetatean un inalt prelat de cetateanca Mona Musca , de pilda ?Cat despre rezistenta clerului la ofensiva comunista sau coloborationismul in sutane , adevaratii adepti ai apararii independentei BOR au populat cimitirele , de la Sighet pana pe malul marii.In legatura cu camasa verde purtata in tinerete de defunctul patriarh , a nu se uita faptul ca primii care au fost cooptati in rahiticul PCR imediat dupa 23 august 1944 au fost lumpenii , reprezentantii minoritatilor si fostii legionari.In rest , Dumnezeu sa ii ierte robului sau Arpasu discursul prin care condamna martirii Timisoarei precum si tacerea prelungita vizavi de daramarile de biserici .Eu unul , om supus greselii si pacatului , nu pot nici sa iert , nici sa uit.In rest , numai de bine.
viq: 22 August 2007 (15:10)
@vasile militaru (6),
Mie mi se pare extrem de importanta publicarea respectivului document cat si punerea sub microscop al activitatii pretinsilor slujitori ai Domnului.
Atat cat poate fi de important ADEVARUL.Atat cat poate fi de importanta asanarea morala a celei mai penetrante scoli de etica elementara.
Si mi se pare ingrijoratoare atitudinea celor ce doresc perpetuarea mizeriei umane, acoperirea ei, mentinerea minciunii la nivel de masa.
stefanel & marioara de la prut: 22 August 2007 (15:11)
mda, dosaru e kam veki; ceva nou n-a gasit vantu sa va dea sa publicati?ziarul asta e din ce in ce mai penibil…
viq: 22 August 2007 (15:15)
@GERULA (25),
"…Nu inteleg prin ce se deosebeste ca cetatean un inalt prelat de cetateanca Mona Musca , de pilda ?…"
Prin acelasi lucru prin care se deosebeste un paznic care fura din arealul dat in grija fata de un hot oarecare : vina e multiplicata de increderea acordata.
nicole: 22 August 2007 (15:16)
Viq:
bravos, ca tu cauti adevarul in documentele de partid. bravos.
a arunca pe piata doar un astfel de document, irelevant, fara a fi completat de altele cu relevanta, este VAX ALBINA, viq.
Iata cum pana si tu te arunci orbeste in asa ceva.
Poate ca Patriarhul o fi vinovat de ceva, nu stiu, dar nu astfel se demonstreaza asta.
Viq,ce-i aia: "Atat cat poate fi de importanta asanarea morala a celei mai penetrante scoli de etica elementara."
Care e cea mai penetranta scoala de etica elementara, ca sa mor io daca pricep?
Cristian Pătrăşconiu: 22 August 2007 (15:16)
@stefanel & marioara de la prut: toate dosarele din timpul comunismului sint cam vechi. ce a dat azi Cotidianul e o premiera-e vb despre dosarul de cadre.sigur, nu e nevoie sa intelegeti ce am spus eu. puteti crede in continuare ce vreti.
nicole: 22 August 2007 (15:18)
@Kraken:
Tu si taurul Ferdinand, te si vad….
GERULA: 22 August 2007 (15:26)
> Viq / 28Increderea acordata Monei Musca e mai mare decat cea acordata celui [ celor ] care se pretind mijlocitori intremilioane de romani si Dumnezeu ?> Nicole /29In opinia mea asertiunea lui Viq "Atat cat poate fi de importanta asanarea morala a celei mai penetrante scoli de etica elementara." contine o mare doza de adevar .A se vedea cele zece porunci , etc.Apropo , multumesc pentru tema de meditatie privind Patria.Si nu numai.
ques: 22 August 2007 (15:28)
slujitorii Domnului nu sint in masura nici sa infirme nici sa confirme dimensiunea etica a bisericii. daca insa crezi ca biserica e a cuiva si nu a Domnului, atunci n-are rost sa discutam de etica penetrantei scoli.
desi ne intereseaza adevarul, n-am condamnat efectiv pe nimeni ci am creat o eticheta mare din care tot rupem cite-o bucata pentru a o lipi pe fruntea cui avem interesul.
si pe mine ma preocupa mentinerea minciunii la nivel de mase.
viq: 22 August 2007 (15:33)
@nicole (29),
1. Documentele, ca sunt ele de partid, personale sau ravase transmise ostirii de Stefan Cel Mare, raman DOCUMENTE.
Ele sunt cea mai realista sursa de analiza istorica nedistorsionata de "interpretarile" (de cele mai multe ori partizane, interesate) ale tertilor.
Ca poti lua drept adevar o afirmatie scrisa acolo sau poti interpreta existenta respectivei afirmatii in contextul istoric respectiv, ramane la nivelul capacitatii proprii de intelegere a fenomenului si caracteristicilor perioadei istorice respective.
2. Cea mai penetranta scoala de etica elementara, cred ca e biserica.
E cea care patrunde mai plenar decat invatamantul institutionalizat, mai percutant decat educatia familiala, si mai durabila decat amandoua la un loc.E o parere personala.
Kraken: 22 August 2007 (15:36)
@ nicole
Cu singura deosebire ca Ferdinand ii culegea p-aia care culegeau albastrele.
Lucky: 22 August 2007 (15:37)
Teoctist, n-a fost decit un fiu al poporului nascut la confluenta dintre est si vest, popor care a scos proverbe ca: "fa-te frate cu dracu, pina treci lacu"; "capul plecat, sabia nu taie"; "apa trece, pietrele ramin"….Un lucru ce m-a mirat cind auzeam la biserica preotul indemnind multimea sa se roage pentru sanatatea conducatorilor sai laici… pe atunci comunistii..Asta este biserica noastra ortodoxa.. nu te indeamna la revolutie…si cred ca asa si trebuie, biserica sa ramina un lacas ferit de luptele lumesti, de reflexie si ajutor pentru spiritul chinuit, in incercarea de a te apropia cit de cit de creatorul tau, mai ales in momente de restriste…Si, inca ceva: nu tot ce este laudat in dosarele securitatii trebuie sa fie neaparat si rau…
viq: 22 August 2007 (15:40)
@GERULA (32),
"…Increderea acordata Monei Musca e mai mare decat cea acordata celui [ celor ] care se pretind mijlocitori intremilioane de romani si Dumnezeu ?"
Nu. Eu o vad mai mica.In masura in care "Mona Musca" are audienta la un numar mai mic de persoane, e contestata liber de un alt numar de oameni si poate avea influenta pe timp mult mai limitat decat pana si un preot obisnuit.
Responsabilitatea unui slujitor al bisericii mi se pare mult mai mare decat a unui politician.
*Thor: 22 August 2007 (15:51)
Da , interesant ! Cum subiectul este "religios" , cum se amesteca , ca dracu` ….si eu zic Doamne -Iarta-mma . toate "taberele" ! Si pina la urma , ce alegem ??Eu zic asa : ce a fost pina la 15 Decembrie 90 , a fost RAU ! DAR , A FOST SCUZABIL ! …..ASTA DACA ERAI UN OM CA (APROAPE) TOTI CEILALTI . Ca , pe noi , pe romani , niciodata nu ne-a dat curajul afara , pe strada !Ca Arapashu era si el , doar un om , cu slabiciunile omului , este ,din nou , o scuza care poate sta in picioare !
Imi pare rau :):): ca a postat Gerula inaintea mea , ce doream sa postez si eu : condamnarea manifestantilor de la Timisoara ……. ca si inchiderea portilor mitropoliei Banatului , de catre prea … Cornea .Domnul acesta a dat , efectiv , MORTII , zeci de BARBATI , FEMEI SI ..COPII !!!!!!!!! sI-A RECUNOSCUT VINA , IMENS MAI USOARA , CA A COLABORAT CU securitatea SI ………GATA !
O fi bine - o fi rau ???????
Toti cei care au facut raul sau l-au ingaduit , trebuie sa dea seama ….aici , si ACOLO ! (pt. cine crede !)
Altceva pot eu sa reprosez Cotidianului .dar eu nu trebuie sa vind editia .intzeleg multe , …..exclusivitate , bataie pe piatza , salariile celor ce fac ziarul , pina la urma ……….
ALTCEVA NU POT EU SA INTZELEG : DE CE ACUM ???……. DE CE NU MAI TIRZIU ? MACAR PESTE CELE 40 DE ZILE , CIND , SPERIAT SI BEZMETIC , SUFLETULUI MORTULUI PLINGE SI NU VREA SA PLECE .ASTA PT. CINE CREDE ……….. CA PEDEAPSA ??? NU-I PREA MULT , SA-L PEDEPSIM ASA DE GROAZNICNOI , OAMENII PACATOSI ?
NUMAI PT. CINE CREDE ! …. PENTRU CEILALTI , SUNT UN DOBITOC !
*Thor: 22 August 2007 (15:52)
ahhhhhhhhh .15 DEC 89 ….. ziceam eu ca-s dobitoc ?
nicole: 22 August 2007 (15:52)
Viq,
daca tu consideri dosarele de cadre ca fiind surse de adevar istoric pe care se poate baza o constructie, atunci eu sunt impacata. "Lasati-ma sa mor,/la marginea marii
Ca zici tu:Ele sunt cea mai realista sursa de analiza istorica nedistorsionata de "interpretarile" (de cele mai multe ori partizane, interesate) ale tertilor.
cine? dosarele de cadre?
alexandru petria: 22 August 2007 (15:54)
PENTRU TOŢI CEI CE ÎNCEARCĂ SĂ JUSTIFICE PASAJELE PUSE ÎN EVIDENŢĂ DE PĂTRĂŞCONIU CA LIMBĂ DE LEMN ŞI NU CA PE_O DOVADĂ A COLABORAŢIONISMULUI LUI TEOCTIST, SPUN:
DE CE DOSARUL DE CADRE AL ELENEI CEAUŞESCU ARATĂ ALTFEL, CHIAR CU COMENTARII CRITICE LA ADRESA EI?
NU AMEŢIŢI LUMEA CU POVEŞTI!
nicole: 22 August 2007 (15:58)
alexandru petria:
ia da-ne tu dosarul de cadre al Elenei Ceausescu si dupe aceea iti zicem noi de ce.
Harap Alb ce esti…
theo.: 22 August 2007 (16:01)
teoctistul a avut o viatä f. lungä , trebui analizat cum s-a purtat cu semenii säi. dacä a bägat capul in nisip sä-i fie lui bine , nu meritä nimic. contradictorii si tipic securisto- comunist sant acele fraze de laudä la adresa lui. ei nu läudau decat pe ce-i ce jucau cu ei. trebui väzut ce miscärii politice si pe cine a sustinut. astea ar fi lucruri f. grave-treaba cu homoxecsualitatea e stiutä la preoti, cälugärii ,preotii catolici.asta au scris-o ca sä fie ceva la dosar.dacä pt. pozitia care a avut-o a jucat sarba dracilor e de condamnat.
GERULA: 22 August 2007 (16:02)
> ViqGand la gand cu bucurie.Suntem pe aceleasi coordonate.> ThorBiserica catolica poloneza a considerat ca trebuie sa isi asume rolul de biserica militanta .Mi se pare ca a procedat corect.Ce ar fi fost Solidaritatea poloneza fara logistica bisericii catolice ?Portile Catedralei din Timisoara le-au inchis securistii , nu mitropolitul Cornea .De acord ca poate nu trebuiau scoase acum aceste documente , dar , un ziarist cand are o sursa certa , ce ar trebui sa faca ?Pe mine m-ar interesa inaltii ierarhi cu epoleti , daca exista si eu cred ca exista .Pentru acestia biserica ofera posibilitatea caintei si ascezei .A nu se uita faptul ca au fost inalti ierarhi care au recunoscut si au fost iertati.
alexandru petria: 22 August 2007 (16:07)
A fost publicat în Evenimentul zilei, dacă nu mă înşel. Oricum, căutaţi pe net. Şi apoi povestiţi. Comuniştii au fost foarte scrupuloşi cu dosarele de cadre. Homosexualitatea şi apartenenţa la legionari a dus spre colaborarea lui Teoctist cu Securitatea. Aşa se lucra, cu şantaje.
nicole: 22 August 2007 (16:14)
@alexandru petria:
comunistii dadeau in dosarele lor interpretarile necesare in acord cu politica lor. in raport cu asta despre ce fel de scrupulosi vorbesti?
in raport cu valorile lor te-ai putea defini de exemplu pe tine insuti?ca, de exemplu, eu cand imi amintesc despre mine, imi amintesc cum de imi creste ura (chiar daca, pe sest, era clar ca unora le eram simpatica).
o sa-mi fac curaj intr-o zi si o sa-mi cer propriul dosar de la cnsas, ca in rest, alte dosare as putea sa le zic pe de rost, ca-mi amintesc cum decurgeau sedintele de invatamant ideologic.
care era de fapt demonstratia ta, atunci cand faceai legatura cu elena ceausescu? ca ce? ca secretarul general isi facea de ras (la tinerete) sotia in public? sau ca la batranete a facut-o docent ca sa-i arate pe fata cat a crescut in ochii partidului si cat de mult o pretuieste partidul prin tovarasul sau?
haide, domnule petria, fiti mai realist ca doar sunteti gazetar!
*Thor: 22 August 2007 (16:15)
GERULA: Nu compara catolicismul cu ortodoxia …….Securistii deci , l-au sechestrat pe Cornea ? Care nu auzea (mitropolitul , omul lui Dumnezeu ) vaietele si bataile disperate in porti ?
Oricum , asta este un suubiect fara "iesire" ….deci n-o sa mai contrazic pe nimeni …..este prea delicat …..
Da` , am si eu o intrebare -test ! Nu va pot "controla" eu . doar voi si constiintza voastra …….. acum toti avem curaj (repet , nu spun ca Arapasu nu este vinovat !) dar , ca sa realizam daca poate fi scuzabila atitudinea ROMANILOR , ATUNCI , cine poate raspunde fara sa caute pe Goof\gle : la ce data si-a dat foc , pe pirtie , Calin Nemesh ?
Poate asa gasim scuze pt. cit de multi fricosi am fost …….. ca prea putini eroi am avut !
O des/zbatere usoara !
theo.: 22 August 2007 (16:17)
eu cred cä si in acesti 17-18 ani, putea biserica sä deschidä ochi oamenilor care este drumul spre democratie, dar nu au fäcut-o nici dupä revolutie.
deci? ei cu cine sant ?
*Thor: 22 August 2007 (16:17)
NICI EU NU MAI STIAM DATA .DOAR LUNA …AM CAUTAT PE GOOGLE ……..O ZI BUNA !
alexandru petria: 22 August 2007 (16:22)
PENTRU DORITORI:
Vedeţi dosarele de cadre ale Ceauşeştilor în Evenimentul zilei din 26 ian 2007
Kraken: 22 August 2007 (16:22)
@ Thor
Hai sa-ti spun de ce azi am tentacule veninoase la adresa lui Teoctist.In nebunia de la sfarsitul anilor ‘80 omul asta ar fi putut sa aleaga sa strige "NU". Nefiind vocea unui om de rand ,daca ar fi facut-o si-ar fi stricat batranetile, viata linistita, alea-alea dar ar fi bagat o shtanga stramba in mecanismul ala dement. N-a facut-o pentru ca a fost om, pentru ca… alea-alea. A fost alegerea lui.Dupa 1990 daca ar fi ramas la calugari (in tacere) s-ar fi putut presupune ca ii pare rau pentru cele intamplate. Dar n-a facut-o. Si asta a fost alegerea lui.Dupa ce a revenit, a inceput sa predice despre rezistenta la ispite, despre martiri… si alte asemenea. Adica tot ceea ce el a evitat sa faca. Si asta a fost tot alegerea lui.Mie mi se pare ca a facut prea multe alegeri… neinspirate, ca sa nu le zic altfel.
Sau poate io-s mai cu venin azi.
ina eyre: 22 August 2007 (16:24)
Publicarea documentului e bună. Asfel, va fi bine ales locul în istorie al celui care, dacă e să dăm crezare lui Petre Roman, pentru un fost general în securitate, era multpreafericit.
>Milli: Dacă nu-i cădeau bine de revelion, Kuki amîna revelionul, ce-i aşa complicat? Aşa cum, dacă nu reuşeşte să-i aducă acasă pe soldaţii noştri din Irak de Crăciun, aşa cum a promis, va încerca să amîne şi Crăciunul. El poate orice.
*Thor: 22 August 2007 (16:26)
Pt. cei care doresc , ne revedem la "tema" precedenta …..
GERULA: 22 August 2007 (16:31)
Thor:V.Babes , 15 nov.1987 ?
skorpion: 22 August 2007 (16:34)
Imi permiteti sa intru si eu in vorba in calitate depagin, agnostic…. cum vreti sa ma faceti???
In primul rind m-a impresionat articolul de mai jos:(poate unii din voi l-ati si citit)
http://www.romanialibera.ro/a104188/monseniorul-ghika-un-sfant-sub-ciomege.html
Interesanta aceasta gindire la acest mare OM:"Am trecut la catolicism pentru a fi un bun ortodox" spusa de Ms. Vladimir Ghika.De viata lui de chin, cosmar, calvar cu fiarele securitatii nici nu mai spun….
fereasca sfintul sa fi ajuns obiect al lor prin anii ‘50. Ulterior s-a mai linistit treaba, dar frica a intrat in oasele tuturor pina in 1989 si chiar si dupa.. unii chiar si acum sint marcati de frica…
Va mai aduceti aminte pe 21 decembrie - s-au tras clopotele de la biserica Coltea?iar pe 22 decembrie cind au iesit puhoaiele de la "fabrici si uzine" - unii sareau gardurile fabricilor iar colegii lor oportunisti cu pusca amenintindu-i -
in dreptul cimitirului armenesc (inca nu se stia daca vom scapa sau nu de ceasca) au fost trase clopotelesi toata lumea care se indrepta furioasa spre centru a ingenunchiat pret de citeva minute….
sint momente uluitoare care nu trebuie uitate niciodata.
Poate este bine sa iertidar NU trebuie sa uiti!!!
Unii pot, altii nu….
Acum sa trecem la postarea dlui Patrasconiu:
- Pacat ca Teoctist nu a lasat nici un fel de testament. Si asta spune ceva…Macar pe la virsta de 90 de ani putea sa inceapa sa-si faca un testament in care sa spuna tot adevarul despre el….dar nu a dorit acest lucru.
Pina si Gunther Grass la venerabila virsta de 80 de ani si beneficiarul premiul Nobel pentru literatura a marturisit ca a colaborat cu gestapo…
- pe vremea lui ceausescu am fost martor intimplator la demolarea bisericii sf. Vineri Nou (unde se ruga Hagi Tudose ̷ si a spitalului Brincovenesc. Recunosc ca stateam mut de revolta/uimire si ceva se rupea in sufletul meu…. despre reactii nici vorba, nu am stofa de erou!
- revolta a crescut cind am citit scrisoarea adresata de Teoctist in data de 21 decembrie 1989 adresata lui ceausescu si in care condamna "huliganii" de la Timisoara. Eram oripilat….a nu se confunda cu o alta scrisoare aparuta in data de 20 decembrie 1989 (tot de patriarhul Teoctist semnata si de care s-a prevalat atit el cit si alti aparatori, inclusiv @lucid). Pentru scrisoarea din 21 decembrie Teoctist nu cred ca si-a cerut vreodata scuze, iar pentru scrisaorea din 20 decembrie 1989 a spus ca doar a semnat-o fara s-o citeasca (era ceva cu maretele impliniri comuniste si felicitari de anul nou)
Acum sa-l judecam pe Teoctist? in ce context? pentru ca urmeaza alegerea noului patriarh? de ce acum? de ce nu in urma cu citiva ani?de ce sa nu tinem cont de cele 40 de zile?!
@Lucky,in Polonia preotii vorbeau altfel in biserici si de aceea nici polonia, nici cehoslovacia, nici ungaria nu au fost ca Romania. O fi aici o diferenta intre religia ortodoxa si cea catolica & protestanta?
@kraken,ai fost adorabil la ultima ta postare: ai dat cu m…in fasole fata de nicole. Ti-ai cerut scuze? intentia ta a fost buna, dar…
*Thor: 22 August 2007 (16:40)
Gerulo , cred ca te-ai uitat pe Google , de ai evitat cursa …DACA NU , TOT RESPECTUL MEU ! TESTUL S-A INCHEIAT :):):):):
*Thor: 22 August 2007 (16:42)
Daca "trece" pe aici voda-duda , va rog frumos , sa-l anuntzati ca am o vorba cu el , "dincolo " !
nicole: 22 August 2007 (16:45)
@Kraken:
22 August 2007 (15:36)@ nicole
Cu singura deosebire ca Ferdinand ii culegea p-aia care culegeau albastrele.
Nu pricep. Deci cine erai tu, de fapt? Aveai si uniforma?
skorpion: 22 August 2007 (16:46)
@Nicole
pe Kraken o culegeau cei cu uniformele albastre….
viq: 22 August 2007 (16:50)
@nicole (40),
Ce e scris original, soro. Olografu’ bata-l vina.Ce doamne iarta-ma vrei sa-ti spun acum ca papirusurile ce contin date istorice vitale au fost scrise ca laude "fiul soarelui" pentru fapte….facute poate de cu totul altcineva…Important e DOCOMENTU’.Si daca ai o viziune mai de doamne-ajuta, intelegi ce e scris printre randuri. Intelegi de ce a fost scris printre randuri ce e scris printre randuri. Poate si scopul pentru care randurile spun altceva….Samd…
viq: 22 August 2007 (16:58)
@Nicole,
Inclusiv dosarele de cadre.Ele arata cum se facea politica comunista, metodele de persuasiune mai fine sau mai brutale, scopurile urmarite, influenta asupra psihologiei individului….Te ajuta sa intelegi ce mama draq se petrecea in perioada aia si de ce.
Eu am cam apucat-o.Perioada.Imi e mai usor sa inteleg, desi sincer cand am vaz’t festivismul chinez cu stegulete si cartoane colorate, cu tablou din oameni pe stadion….m-au trecut niste fiori reci (cred ca am mai spus asta).Ce pot intelege insa cei ce au sub 30 de ani si bantuie pe aici pe net despre perioada aia ?Ce le poti raspunde la intrebarea : "Cum ati putut ma frate sa stati ca boii, sa iesiti la bordura si sa bateti din palme, sa….sa….. ?"
Striga la Iliescu in egala masura ca la Ponta : comunistilor.Comunismul e doar un cuvant de ocara.
skorpion: 22 August 2007 (17:02)
@viq - #61
aceeasi senzatie am avut si eu cind am vazut la TV pregatirile din China….mi s-a facut bleah, bleah
si in acele momente privind imaginile ma intrebam, daca voi urmari acele campionate mondiale… prea ma plonjau in trecut!
nicole: 22 August 2007 (17:04)
@Viq,
multumesc foarte mult pentru explicatii.Eu as dori sa-ti spun ca diferenta intre papirusuri si "docomentele" rahatilor aia de la cadre o face faptul ca pe rahati si cohortele lor i-am cunoscut, deci imi permit sa interpretez docomentele cu luciditate.
Repet: ca sa intelegem CE ANUME CONDAMNABIL a facut un om atunci, avem nevoie de marturii, dovezi, probe.Este TOT ceea ce sustin.
skorpion: 22 August 2007 (17:04)
@nicole - #46
imi explici si mie aceasta propozitie? please!
"ca, de exemplu, eu cand imi amintesc despre mine, imi amintesc cum de imi creste ura (chiar daca, pe sest, era clar ca unora le eram simpatica)."
….mai ales ultimele 9 cuvinte.mersi
aleks: 22 August 2007 (17:15)
complicata problema
aleks: 22 August 2007 (17:17)
la fel cum randurile acuzatoare pot fi scrise in vederea unui santaj perpetuu in fata organelor represive ale statului, randurile laudative pot fi scrise ca o confirmare in fata cunoscatorilor a eficacitatii acestor metode de santaj.
nicole: 22 August 2007 (17:18)
@skorpion:
pai, iti explic.
in studentie, dat fiind faptul ca aveam o trupa de muzica folk care a luat premii la festivaluri (folk-jazz cantam, cu texte fara nimic despre partid si stat), plus diverse activitati din zona culturala, m-au ales colegii responsabil cultural pe an. Dupa aceea, m-au ales pe facultate, fara a fi fost si membru de partid pt. ca am refuzat (in anul I am fost sefa de grupa, intrasem in primii 5), trebuia sa particip la sedintele pe institut ale ASC-ului.De regula, acolo veneau si diversi granguri de la centru, pe care azi ii vad pe la FPS, guvern, presa etc.
La sedintele alea, luam cuvantul (pe diversele teme de pe ordinea de zi) si reuseam sa dau ordinea de zi peste cap, pentru ca ii provocam pe toti sa vocifereze, altii se tavaleau pe sub banci de ras, iar altii ma urau sincer.Mi se rupea! Nu spuneam nicaieri jos ceausescu ori chestii absolut evidente, dar cu aerul umorului ce ma irumpea - ca sa zic asa -, desi aveam o moaca chiar serioasa uneori, bulversam toate lucrarile. Se salvau zicand ca "tovarasa este de la cultura si d-aia are umor…"
Odata, ca din greseala, i-am pocit numele sefului ASC pe institut cand m-am adresat prezidiului, un parvenit arivist macabru a carei evolutie o vazusem in toata splendoarea ei, dupa cum urmeaza:Il chema Rastau Patriciu, iar eu am zis:
"Permiteti-mi sa ma adresez tovarasului Rastel Pastriciu……ma scuzati, Pastrel Rastriciu…Imi cer inca o data scuze - Pastriciu Rastrau"…
De atunci, Patriciu, acest nesimtit care calcase pe "cadavre", ca sa zic asa, ca sa parvina, era strigat in institut in aceste variante. Nimeni nu-i mai stia numele adevarat.
Cu cine credeti ca m-am intalnit eu la 2 ani dupa revolutie? Cu rastel Pastriciu. Ce afacere facea el? El facea trafic mic de frontiera cu vase de WC pe granita de vest. Avea o afacere infloritoare.
@skorpion, am raspuns la intrebarea ta?
val: 22 August 2007 (17:23)
Publicarea dosarului este un gest gratuit si indecent. Gratuit, deoarece este prea tarziu. Indecent, deoarece sufletul lui inca nu i s-a desprins bine de lumea celor vii si n-a avut cand sa capete distanta care i-ar da o oarece detasare. Si nici nu se poate apara.
Nicole (14,15) are dreptate.Acele formule erau stereotipe, romanii incepusera sa le utilizeze, desi nu credeau in ele. De ce n-am fost un popor mai demn, un popor martir? Asata-i alta problema.
Faptul ca a fost promovat nu demonstreaza ca a fost securist ci, doar ca a fost un cap mai plecat.
Mi se pare inadmisibil ca se face publica posibila homosexualitate, doar pe baza declaratiei unui turnator. De altfel, cred ca aceasta intra intr-o oarecare contradictie cu faptul ca era legionar.
skorpion: 22 August 2007 (17:24)
@nicole,
danke schön!misto faza cu rastrel…
nicole: 22 August 2007 (17:31)
@skorpion: cu placinte (azi gatesc).
viq: 22 August 2007 (17:37)
@nicole,
Ceea ce voiam de fapt sa-ti comunic era ca documentul in sine are valoare indiferent ce e scris in el. El oricum spune ceva.
Nu e nevoie sa iei de buna o afirmatie ce e continuta, asa, cu sec. Nici macar opiniile din presa contemporana nu le inghiti nemestecate, ce naiba.
Gandeste-te la o chitanta falsa.E o greseala sa iei de buna suma trecuta.Dar chitanta in sine deja e o dovada de hotie tocmai prin faptul ca are consemnat un neadevar. Asta spune ceva despre semnatar.Cred ca e limpede acum.
In alta ordine de idei.Bag sama ca am bantuit in zone apropiate.Mi-a placut folkul cu o usoara tenta de disperare, si as fi behait in ciuda vocii lipsa (ce, Cocker sau Rod Stewart chiar au toate corzile vocale la ei ?). Da n-am ureche fir’ar mama ei a draq.Asa ca nu mi-a ramas decat sa bag brigazi. Dupa aia si grup satiric. Apoi si pantomima.Toate simultan.Cu aceleasi persoane.
Din pacate n-am avut atata sange-n instalatie sa nu ma peceresc, ca tine. Poate si mediul a avut rolul lui….
nicole: 22 August 2007 (17:43)
@viq,
ma bucur sa aud ca ti-ai petrecut tineretile frumos. asa si trebuia, ca altfel ne murea sufletul.
cat despre pcr, am platit in multe moduri revolta mea. inclusiv dupa revolutie. uneori cand ma gandesc imi zic ca am fost cam nebuna… deci nu stiu daca era vorba de sange in instalatie precum spui…..
Lucky: 22 August 2007 (17:46)
@skorpionnu stiu! poate este o diferenta… Prin 1991, in contextul mizeriei sociale in plina desfasurare, gindeam ca , poate, n-ar fi rea trecerea romanilor la catolicism…astazi!? nu stiu daca este chiar atit de important, cum se numeste religia ta. importanta este cunoasterea, educatia, echivalata uneori cu civilizatia (personal cred ca impropriu).se stie ce a facut si catolicismul in timpurile "vinatorilor de vrajitori" si purificarii acestora pe rug…Fiinta umana, rationala, cred ca a fost creata ca o necesitate a naturii de auto-constientizare, dar acesta este un proces luuuuuuung si nu se stie daca va ramine doar o incercare sau va avea o finalitate, cit de cit… Cert este ca, inca cel putin 99% din energia umana se risipeste in lupte intestine gen partizane, lipsa cunoasterii, a orizontului ne face subiectivi si mititei…Asa ca , uneori ma intreb: cine sunt eu sa-i judec pe altii, sa nu uit ce au facut? Personal, cred ca natura lucreaza altfel…Totul este in miscare, in transformare, trecutul n-a fost decit un loc de plecare iar prezentul un loc unde se construieste viitorul si cred ca religia asta trebuie sa faca: sa ne ajute sa ne intelegem mai bine si sa ne uneasca in incercarea de a ne atinge menirea pentru care am fost creati…
alexandru petria: 22 August 2007 (17:49)
Cineva spunea că i pare inadmisibil că i se face publică homosexualitatea lui Teoctist. Dar nu a fost inadmisibil ca un purtător de sutană să fie pe invers?Patinând pe-o astfel de logică, eşti vinovat, ca ziarist, dacă relatezi despre nişte hoţi, de exemplu, şi nu hoţii sunt vinovaţi că au furat. Trăiască aberaţia!
theo.: 22 August 2007 (17:54)
care a fost atitudinea lui teoctist dela revolutie, m-ar interesa f. mult. lumea nu pare a fii de bisericä cäläuzitä spre democratie ,a rämas aceia mijloc de manipulare? ce merit are teoctist.?
viq: 22 August 2007 (17:55)
@val (67),
NEpublicarea dosarului cred ca ar fi fost un gest indecent. Al raposatului precum si a celorlalti distinsi posesori ai unui asemenea trecut.
Este prea tarziu ?De ce ?Pentru ca nu mai poate fi tras la raspundere de societate ?Nici macar nu asta e scopul !Deci faptul ca nu se poate apara e caduc.
Parerea mea este ca pedeapsa sociala pentru individ este doar o componenta a povestii asteia. O componenta mai importanta decat ea este ce invata societatea din asta. Si pentru asta nu e deloc tarziu. Poate e chiar un moment potrivit, "fierbinte", in care impactul sa fie de luat in seama.Dovada ca iaca-ta : punem litere aici despre trebusoara asta……
Foarte buna insa observatia incompatibilitatii celor doua elemente consemnate privind conceptele de baza : legionarismul si homosexualitatea.Ceea ce sugereaza ca fie una din ele, fie ambele, sunt "fabricate".
Mart: 22 August 2007 (17:58)
Nicole , la postarea 14, a exprimat exact parerea mea.Frazele din dosarul de cadre sunt stereotipe, ca un formular la care se schimba numele, datele personale si cateva activitati legate de profesie.La un chimist putea sa apara: a avut rezultate remarcabile in cercetarea structurii benzenului si a publicat articole in revistele "Chimia azi" bla blaUnui profesor: a indrumat cu insufletire tanara generatie in spiritul marxism-leninismului, pentru ridicarea Romaniei Socialiste spre noi culmi de glorie.
theo.: 22 August 2007 (18:03)
cred cä nu e vorba de pedeapsä, dar e bine de stiut toate ramificatiile caracatitei securiste.iar acesti reprezentanti ai bisericii–"slujitorii"–ai cui sant.?
dora: 22 August 2007 (18:15)
Foarte pe scurt ce cred eu 1.dovezile din acest dosar nu mi se par ceva extraordinar-se poate compara cu orice caracterizare facuta pentru cineva promovat intr-o functie inalta-asta era sablonul,trebuia precizat ceva pozitiv:era bine pregatit profesional,participa la toate actiunile…aplica politica partidului,bla-bla.2.legionarismul si homosexualitatea erau "crime"intr-un regim comunist,dar nu trebuie exclusa nici posibilitatea unor presiuni venite si din partea unor "candidati",nu prea ortodocsi,cand era vorba de promovare 3.facem numai presupuneri,de aceea cred ca,invinuirile i-au fost strecurate cu un scop precis,fiind mai tarzii,din perioada demolarilor de biserici 4.Doru Braia [invinuit de legionarism]si taranistul A.Pavelescu,au avut cuvinte pline de lauda la adresa Patriarhului Teoctist 5.ma voi lamuri, doar dupa publicarea si a dosarului de la secu
alexandru petria: 22 August 2007 (18:27)
Pentru cei mai tineri şi care nu au habar cum erau întocmite dosarele de cadre:
DOSARELE DE CADRE ALE CEAUŞEŞTILOR
26 Ianuarie 2007, Evenimentul zileiAutor:Anca Simina
Fostul dictator, caracterizat ca ironic si increzut.
Astazi, 26 ianuarie 2007, cateva zeci, poate sute de rude, apropiati si nostalgici il vor plange pe Nicolae Ceausescu, la mormantul acestuia din Cimitirul Ghencea Civil. Daca n-ar fi murit, fostul dictator ar fi implinit azi 89 de ani.La 17 ani dupa disparitia sa inca apar documente de natura sa lamureasca traiectoria lui politica. EVZ publica, in premiera, file din dosarele de cadre ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu.„Ironic, increzut…" Cei doi au fost primiti in partid in plina criza de cadre: Elena pe 23 august 1944 (chiar in ziua cand Romania a trecut de partea URSS), iar Nicolae pe 9 februarie 1945.La „recrutare", Nicolae Ceausescu a fost caracterizat de o anume „tovarasa Tincuta" astfel: „devotat, disciplinat, inteligenta vie, nu are atitudine tovaraseasca, este ironic, increzut… curajos, vigilenta slaba".Salvata de matusa lui Bogdan Olteanu. Inainte de a deveni membru al PMR (precursorul PCR), Elena Ceausescu a activat intr-o celula comunista. Suspendata pentru „lipsa de vigilenta si de conspiratie", ea a fost readusa in celula ilegala, in 1943, de Olga Vass, cumnata Gizelei Vass (bunica lui Bogdan Olteanu, actualul presedinte liberal al Camerei Deputatilor).Printisorul, la dentist in Austria. In 1960, cand avea 8 ani, Nicusor Ceausescu a fost trimis sa i se se indrepte dintii la Viena.Daca Revolutia din 1989 n-ar fi avut loc, Nicolae Ceausescu ar fi implinit astazi 89 de ani. La aproape doua decenii de la caderea regimului comunist, apar inca documente care refac, cu elemente noi, traseul sotilor Ceausescu pana la jiltul de „iubiti conducatori". Printre acestea - dosarele de cadre ale lui Nicolae si Elena Ceausescu, fotocopiate in timpul actitivatii Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.
Ceausescu: „Tata a fost liberal"
Documentele arata ca atat Elena (membra de partid chiar din 23 august 1944), cat si Nicolae Ceausescu (intrat in februarie 1945) au prins primul val al aderentilor. Proaspat intrat in legalitate, partidul cauta sa-si ingroase rapid randurile, fara prea multe conditii. Viitorul dictator isi face astfel loc, cu toate ca in autobiografia menita sa-i deschida cu usurinta usile mentioneaza: „Tata (Andruta Ceausescu - n.r.) a fost liberal".Printre caraterizarile facute de „tovi" (asa cum ii numeste Ceausescu pe tovarasii ilegalisti care il puteau recomanda) se numara insa una care putea pune serios pe ganduri conducerea partidului.„Nu are atitudine tovaraseasca, este ironic, increzut, dorinta de a se evidentia (…)", este portretul conturat viitorului dictator pe 20 decembrie 1945 de „Tincuta". Din cercetarile facute, se pare ca semnatara ar fi Ecaterina Chivu (Klein), sotia lui Chivu Stoica, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Gheorghiu-Dej.
Argumente
„Cadrele decid totul", nu trebuie uitatCunoasterea biografiilor liderilor comunisti este indispensabila pentru intelegerea mecanismelor de functionare a partidelor leniniste. Acest lucru trebuie accentuat acum, cand Ion Iliescu acuza Raportul Final si pe autorii sai de pasiunea de a se uita „prin gaura cheii". Dosarele de cadre depun marturie pentru criteriile care au motivat diversele urcusuri si coborasuri ale Nomenklaturii. Autobiografiile militantilor comunisti au fost elemente esentiale ale politicii organizatorice a partidului.A le minimaliza si a le oculta inseamna a ingusta nepermis abordarea stiintifica si riguroasa a dinamicii aparatului birocratic comunist. Nu trebuie uitata faimoasa declaratie a lui Stalin: „Cadrele decid totul". Asadar, este de sperat ca dosarele vor fi scoase la lumina. Ma refer la cele ale unor Alexandru Draghici, Leonte Rautu, Iosif Chisinevschi, Bodnaras, Alexandru Moghioros, Dej, Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Ion Iliescu, Corneliu Burtica, Niculescu-Mizil, Dumitru Popescu, Suzana Gadea s.a.m.d. Pentru literatura problemei, mentionez lucrarea „Autobiographies, autocritiques, aveux dans le monde communiste", aparuta la Paris. (Vladimir Tismaneanu)
alexandru petria: 22 August 2007 (18:34)
Pentru Dora:
Oare, Doru Braia n-a fost tot turnător? Turnătorul Braia despre turnătorul sau ofiţerul acoperit Teoctist, sigur, numai de bine…Alţi lăudători de serviciu în contul Teoctist- Dan Ciachir(fost informator), Artur Silvestri(unealtă a Securităţii la revista Luceafărul)…
Cristian Pătrăşconiu: 22 August 2007 (18:38)
@alexandru petria: multumesc pentru precizarile de la postarea nr 81. sint foarte bune si foarte utile.
GERULA: 22 August 2007 (18:45)
> Al . Petria // 81 //Laudabil demersul domniei tale .Multumesc si eu .In opinia mea prioritatea zero e inlaturarea suspiciunilor legate de viitorii candidati la carja patriarhala.
viq: 22 August 2007 (19:12)
@GERULA (83),
Mi se pare mie sau are un usor parfum de speranta naiva ?
theo.: 22 August 2007 (19:12)
alexandru pertria, multumesc din suflet , este foarte frumos cä ajuta-ti tuturor sä vadä adevärata fatä a monstrilor, care au distrus romania, la fel ca iliescu ,cu tupeul lui asteaptä chiar multumirii pt. halul in care au adus romania.
posta-ti cat mai mult peste tot.
GERULA: 22 August 2007 (19:15)
> ViqSa fiu sincer , nu prea cred ca nu se itesc tocuri de TT de sub anumite sutane dar , ca ortodox , as vrea sa nu am dreptate.
lucid: 22 August 2007 (19:17)
Imi calc pe inima si intervin doar pentru ca eu cred ca numai "adevarul ne va face liberi".Postarea Cristian Patrasconiu no 8. plina de greseli, fiind srisa probabil la nervi, deci scuzabil (voi astepta plin de curiozitate si textul "Trei BaietII destepti de duminica"). Dar doua afirmatzii sunt revoltatoare. "Regimul comunist a interzis oficial practica religioasa". Doar Enver Hodja a facut-o, dle Patrasconiu. Avetzi o singura circumstantza atenuanta pentru emiterea unei asemenea aberatzii: daca va gandeatzi la Martorii lui Iehova, interzisi pentru ca refuzau sa faca armata si nu recunosteau statul dar toleratzi daca nu se manifestau in afara propriilor locuintze.Inca o aberatzie: intrunirile liderilor comunisti in cladirea in care se afla acum Patriarhia. Jalnic, dle Patrasconiu, sa nu stitzi ca pe Dealul Mitropoliei si-a aflat sediul PARLAMENTUL ROMANIEI timp de peste o suta de ani, de la Carol I pana prin 1996 cred cand s-a mutat in casa boborului, palatul revenind Patriarhiei ca sediu al sedintzelor Sf Sinod si Adunarii Natzionale Bisericesti. In palatul patriarhal nu au intrat dupa regele Mihai decat Petru Groza (o facea pe fatza, ca fiu de popa ortodox) si Emil Bodnaras ca insotitor al imparatului Haile Selassie in cele 2-3 vizite din anii 60 ale acestui monarh crestin necalcedonian, Bodnaras fiind si responsabilul pcr pentru relatziile cu cultele (este ingropat crestineste cu cruce de marmura langa biserica din satul natal din Bucovina pe care a restaurat-o din banii sai, interesant sfarsit de spectacol pentru un general NKVD, dar cum si talharul de pe cruce a fost iertat de El….). Va asigur ca NICI UN ALT CONDUCATOR COMUNIST nu a calcat prin palatul patriarhal.Ticalosia cu mitropolitul Corneanu (NU CORNEA) care a inchis portzile catedralei la Timisoara. Omul a marturisit ca era la Istanbul la o adunare ecumenica de unde a revenit pe 19 decembrie dar nu a putut pleca la Timisoara pentru ca securitatea prin departamentul lui Cumpanasu ii luase pasaportul dar NU II RESTITUISE BULETINUL, si omului ii era frica. Nu avea stofa de martir, asta e. La fel vad ca @skorpion persevereaza in repetarea facaturii cu acea telegrama de condamnare a huliganilor care, repet a nu stiu cata oara, nu a existat niciodata. Oricine o gaseste in vreo arhiva s-o publice si ma angajez sa o lipesc de clopotnitza Mitropoliei. Tot @skorpion. Daca vrei o imagine completa a martirilor credintzei din Romanai intra pe www.hotnews.ro si du-te la rubrica lui Ionutz Baias si o sa-i gasesti acolo si pe monsenior (ai citit Scrinul Negru? Sa vezi ce-si bate joc de el Calinescu, ca si de Martha Bibescu, de Al. Rosetti, de Ralea etc), si pe maica Mihaela, si pe sfantul inchisorilor Valeriu, etc etc.Jalnic spectacol am trait azi. Cata ura la unele fiintze care se prezint umane impotriva unui batran al carui suflet inca se afla printre noi. Dumnezeu sa-i ierte pe acesti ne-oameni caci nu stiu ce fac.
viq: 22 August 2007 (19:21)
@GERULA,
Inteleg.Eu sunt mult mai rezervat. Fara a fi o persoana suspicioasa, la capitolul asta nu-mi fac sperante mari.
GERULA: 22 August 2007 (19:23)
Viq : Nu am spus cred , am spus sper.
alexandru petria: 22 August 2007 (19:25)
Mulţumesc…pentru mulţumiri.
Tocmai am dat peste un fapt grav, poate colega Pătrăşconiu nu se supără că-l semnalez aici, dar este vorba despre libertatea de exprimare…
Ameninţat de extremişti
Ce a păţit autorul blogului Apollinaireonline, după relatarea sa:
"Just in case
Posted in Scriitor pe garduri by Apollinaire on August 22nd, 2007V-am promis ieri ca va spun niste lucruri interesante. Pentru cine s-a mai uitat prin comentariile de aici din ultima vreme cred ca nu mai este necesar vreun update, dar hai sa o luam punctual:In urma cu ceva vreme am scris despre Noua Dreapta. Mi-am luat injuraturi, promisiuni de bocanci in freza si alte alea, am trecut peste pe principiul ciinii latra ursul merge. Se pare ca am gresit pe undeva prin calcule pentru ca de ieri amenintarile au reinceput. De data asta e cineva care sustine ca reprezinta Noua Dreapta si ca a aflat cine sint.Ce nu stiti este ca genul asta de chestii cu te asteptam sa-ti rupem minile la drum de seara ca stim cine esti au inceput dupa ce am primit pe mail, de la unul din oamenii de presa ai Moii Drepte, niste fotografii care mi-au fost facute pe strada. Pina sa mi se faca poze pe strada primeam doar injuraturi si amenintari generice. De unde trag concluzia ca Forumul Crestin Noua Dreapta se ocupa cu urmarirea celor care le stau in coasta si ca am avut dreptate cind i-am acuzat de extremism si metode naziste.Astazi am fost la politie si am depus o plingere penala in acest sens. Cei de la judiciar si urmarire penala mi-au cerut date, materiale si dovezi pe care le-am pus deja la dispozitie. Nu de alta dar daca e sa ajung statistica macar sa se stie cine m-a pus in liste. Glumesc si nu prea, asta e si motivul pentru care scriu ce scriu acum: daca se intimpla ceva rau cu oricine din familia mea, colegii mei de la curatmurdar sau cu mine sa fie clar cine a facut-o si sa plateasca.Traim intr-o tara care se vrea libera si libertatea, inclusiv cea a cuvintului, nu are nimic comun cu legea pumnului. Sau cel putin asa imi place sa cred."
Cristian Pătrăşconiu: 22 August 2007 (19:28)
@lucid: fiti, va rog, lucid! ambele afirmatii despre care spuneti ca sint "revoltatoare" sint adevarate. haideti, sa nu ne ascundem dupa papusoi. daca dvs nu vreti sa recunoasteti ca asa a fost, nu inseamna ca nu a fost asa.
cum sa face ca, daca cineva intra intr-o biserica, era ca si cum ar fi comis o infractiune? cum se face ca a intra intr-o biserica te putea costa cariera?
si, da, inclusiv NCeauescu a tinut intruniri in cladirea cu pricina.
haideti sa nu luptam cu FAPTELE. ele exista. punct
ascbr: 22 August 2007 (19:37)
Jocul care se face, are intentia de a semnala viitorului patriarh cam cum ar trebui "pastorita"turma inainte de alegerile ce vor veni. Cu cine se va intelege viitorul patriarh? Cine a publicat "dosarul" de civil al lui Teoctist, poate il are si pe acela de ofiter, si poate sipe cele ale candidatilor. Banuiesc totusi, ca va fi un fel de Geoana si la BOR. Va amana pe o perioada nedefinitacompromiterea prelatilor importanti. Cel putin cat mai suntin viata. La fel ca si in viata mirenilor/securistilor.
*Thor: 22 August 2007 (19:47)
Daca tot am fost oprit de la ‘dulce’ de NICOLE (si pt. ca n-o pot posta aici ) am o poezea , d-aia cum fac eu , dupa texte sacre .. SI VA MAI SI DESTINDETI ! CRED EU !
O POSTEZ LA TEMA DE IERI , CU "OPOZITIA" …….. MA CHINUIE SI TALENTU ……..DA` SI FOAMEA !!!!!
dora: 22 August 2007 (19:57)
Pt.Alexandru Petria.Daca faci asa legatura..se prea poate..sa fie adevarat.Dar legionarii au devenit cu totii turnatori?Sincera sa fiu,intr-o zi,nu-mi amintesc cu exactitate cand,dar ascultandu-l pe Braia,am avut senzatia clara ca e fost legionar.Inca nu-mi dau seama de ce l-a atacat atat de virulent pe Basescu.Daca admitem legatura dintre D.Braia si Teoctist,de ce n-ar exista una si intre cei doi si presedinte,ca tare multi il trec in randurilesecuristilor de frunte..?
alexandru petria: 22 August 2007 (20:01)
Pentru GERULA(şi nu numai…):
După mine, şanse reale de-a ajunge patriarh are şi Bartolomeu Anania. Chiar pariez că o să ajungă…Numai că şi el a turnat la Secu. Cei interesaţi se pot edifica şi aici http://realiatealuipetria.blogspot.com/2007/05/grigore-caraza-anania-i-aternut.html. Este vorba de-o mărturisire a unui fost coleg de puşcărie de-al lui Anania.
alexandru petria: 22 August 2007 (20:04)
Pentru Dora:
Cum să devină toţi legionarii turnători? Dar unii au cedat, fiind strânşi cu uşa.
maya: 22 August 2007 (20:07)
"Responsabilitatea unui slujitor al bisericii mi se pare mult mai mare decat a unui politician."
As adauga infinit mai mare! In fata unui slujitor al Bisericii,iti pui inima si sufletul in palmele lui.Iar palmele trebuie sa fie curate!
maya: 22 August 2007 (20:12)
@thor:chiar stiam si fara Google anul in care a murit Calin!Dumnezeu sa-l odihneasca!
*Thor: 22 August 2007 (20:15)
alexandru petria:Ma vad nevoit sa intervin …”Cum să devină toţi legionarii turnători? Dar unii au cedat, fiind strânşi cu uşa.”
CEI CARE N-AU CEDAT , AU MURIT , ALEXANDRU PETRIA ……. MULTI , FOARTE MULTI , ALEXANDRU PETRIA ………CEI MAI MULTI ……….. RESTUL , PUTINI , FOARTE PUTINI , CARE NU AU SIMTIT "FLACARA" CAPITANULUI , FIIND DOAR NISTE BIETE COZI DE TOPOR , AFLATI DIN GRESEALA IN MISCAREA LEGIONARA , AU SFIRSIT GLORIFICATI IN VERSURI :
………. Camarade nu fii trist /, Garda merge inainte/, Prin Partidul Comunist !!
acum sunt sigur ca voi fi etichetat ….. am si profilul necesar , recunosc !Discutia despre miscarea legionara ,legionari cunoscuti , crimele si victimele lor nu se pot face , INCA , in Romania …….. ar fi la fel ca discutia de aici …….
alexandru petria: 22 August 2007 (20:26)
Au murit, Thor… Dar ăsta-i alt subiect minat.
*Thor: 22 August 2007 (20:27)
maya: Maya am intins o capcana ……..nu era importanta data ….. trebuia ca , imediat , cineva sa-si dea seama despre "confuzie" ……..stiu ca locuiesti in Ardeal (parca) …chiar in Cluj ??? Te cred ca sti despre Calin Nemes ….. uita-te , dupa cit timp a postat primul , Gerula ! Acum , trebuie sa-mi cer scuze de la Gerula …chiar a stiut , fara sa se uite pe Gooooogle .a facut confuzie cu denumirea organizatiei 15 Noiembrie , din Brasov ……. si , sa nu-mi amintiti de Goma , etc, etc …. am avut DOAR CITIVA EROI , ADERVARATI .CIT SA-I NUMERI PE DEGETELE DE LA O M INA ..Moartea lui Nemes , a fost doar aminata , din DECEMBRIE .CUM AR MAI FI PUTUT SA TRAIASCA UN EROU CA EL IN TARA LUI ILICI …….. D-aia n-are rost sa dic\scutam despre eroi si fricosi , ca facem pacat !!TOTUSI , DE 2000 DE ANI , NUMAI IN HRISTOS NU S-A ARUNCAT CU PIETRE …..L-AU CRUCIFICAT , CA PE ULTIMUL CRIMINAL !
*Thor: 22 August 2007 (20:32)
Pt. DORA : Daca Dora-i cine cred eu (n-ai mai trecut pe-aici , demult , eu pe EVZ, nu mai intru ), te salut Dora …..sarut-mina !
*Thor: 22 August 2007 (20:35)
Alexandru Petria ; postam aseara ….iar in 21 august 68 s-a nascut , din incestul diavolesc , de care vorbeam , NATIONAL-COMUNISMUL ceausist!! D-ia ,la noi ,a fost ca nicaieri,de rau ! Boala de care , si acum, suferim ….si vom mai suferii , fiti siguri !
GERULA: 22 August 2007 (20:38)
BOR acuza Cotidianul .
alexandru petria: 22 August 2007 (20:45)
Aşa-i, Thor.
alexandru petria: 22 August 2007 (20:48)
Acuzând “creştineşte” Cotidianul pentru publicarea dosarului Teoctist, reprezentanţii Patriarhiei transpiră nesimţire la greu.
*Thor: 22 August 2007 (20:51)
alexandru petria: PT. ASTIA VII , CHIAR DATI SA LE SARA MASELELE DIN GURA ………
GERULA: 22 August 2007 (21:00)
> Al .Petria // 95 //: scuze pentru intarziere , am avut niste comisioane de facut in presa scrisa .Multumesc pentru informatii . Banuiam.>Thor : Culmea tupeului la barbosii de la Patriarhie.Vezi Cotidianul.
alexandru petria: 22 August 2007 (21:01)
Pentru Thor(şi nu numai):
E de dat în ăştia care trăiesc în memoria celor morţi sub comunişti şi în memoria eroilor din 1989.
nicole: 22 August 2007 (21:09)
Patriarhia are dreptate. Pentru ca iata ce concluzii trage presa internationala din astfel de campanii:
"Cotidianul, citat de AFPInformatiile privind fisa de cadre a Patriarhului Teoctist au fost preluate ieri si de AFP. "Fostul Patriarh Teoctist, care a murit la sfirsitul lunii iulie, a fost membru al Garzii de Fier, miscare antisemita din anii ‘30, potrivit unor documente publicate miercuri de ziarul Cotidianul, care confirma acuzatiile lansate deja la adresa acestuia", relateaza AFP."
Nu sunt de acord cu cei care se dau mari aici ca detin adevarul absolut.
Daca Cristian Patrsconiu a supus subiectul discutiei, o parte dintre voi ati tras concluzie ca trebuie atacate "barbosii de la Patriarhie" (Gerula).
Este iluzoriu sa credeti ca, daca va aruncati asa pe mana unei manipulari de amploare, care nu e in folosul vreunuia dintre credinciosi, inseamna ca aveti si dreptate. Va hazardati.
GERULA: 22 August 2007 (21:12)
PT.TOTIPrea cucernicul CTP isi da cu presupusul de maniera pioasa in legatura cu publicarea de catre Cotidianul a dosarului Teoctist. Rasu plansu.
nicole: 22 August 2007 (21:13)
Reiau:
A spune (AFP): "potrivit unor documente publicate miercuri de ziarul Cotidianul, care confirma acuzatiile lansate deja la adresa acestuia", inseamna a certifica faptul ca, publicand acel asa-zis document, Cotidianul afirma ca Patriarhul a fost membru al Garzii de Fier. Este un abuz de interpretare.
Este extrem de grav. Asta ca sa intelegem unde se poate ajunge bazandu-ne pe astfel de "izvoare istorice".In plus, va atentionez ca unii dintre voi, fara sa va dati seama, faceti jocul tocmai al acelora cu care pana acum va baturati, inclusiv pe acest blog.
GERULA: 22 August 2007 (21:15)
> Nicole :Cu tot respectul , nu sunt de acord.Patriarhia nu trebuia sa atace o publicatie care a publicat DOCUMENTE . BOR nu poate institui cenzura , cetatenii au dreptul la informatie.Despre cel raposat , Dumnezeu sa il ierte .Cred ca are de ce.Cei vii intereseaza.Parerea mea.
nicole: 22 August 2007 (21:17)
Gerula,
Nu ma intereseaza parerea lui Cristian Tudor Popescu din Cotidianul, dupa cum nu ma intereseaza nici parerea lui Dan Ciachir cand este invitat la Realitatea. Amandoi au acelasi lucru in comun, care face ca prezenta lor sa loveasca chiar in aceia pe care chipurile ii apara.
GERULA: 22 August 2007 (21:17)
Nicole , Cotidianul nu a confirmat , nu a acuzat.A prezentat niste DOCUMENTE OFICIALE . Atat.
nicole: 22 August 2007 (21:20)
Gerula,
Cotidianul se pare ca a publicat documentul fara nici un comentariu. Alb. Asta poate fi dovada unei maxime obiectivitati. In fapt, nu e. Era necesara, dupa umila mea parere (se pare ca nu singura), o incadrare impreuna cu diverse pareri si alte documente. Altfel, valorizarea se face precum ai vazut cu AFP si cu toata isteria si veninul aruncate catre un public, intr-o masura poate semnificativa, profan.
nicole: 22 August 2007 (21:25)
Gerula, (115)
Da, prilej cu care o prima reactie, a AFP-ului, este ca Patriarhul Teoctist "a fost membru al Garzii de Fier, miscare antisemita din anii ‘30, potrivit unor documente publicate miercuri de ziarul Cotidianul, care confirma acuzatiile lansate deja la adresa acestuia.
Foarte tare, nu-i asa?
Maine vom afla, pe cale de consecinta ca preotimea si clerul BOR a fost alcatuita, pe de o parte, din legionari, iar pe de alta parte din comunisti in sutana, nu?
Motiv pentru care ar fi bine sa fie interzisa, nu?
*Thor: 22 August 2007 (21:25)
GERULA: Ai citit , sper , motivul pt. care eu am spus DOAR ca tot ce pot reprosa Cotidianului este ca nu-i crestinesc ….trebuia , cu riscul pierderii exclusivitatii ………..aoleoooooooo , cum asa >> ….sa mai treaca doar timp ……..Daca CTP -ul crocodilian si moralisto-securist , a "bagat" acelasi motiv , iata-ma intr-o postura ciudata : suntem de aceeasi parte …………..Fara sa citesc (de gretza ) ziarul lui , sunt sigur ca "plinge-liber-cugetatorul" pe umarul bisericii (daca o sa caut uin "arhiva" ce a spus despre biserica , va inchinati !!) agasit un alt motiv ;puternic ateist si moralizator , nu ? "Nepotul" lui Iulian Vlad , ce sa zica : fara dosare , ca -mi vine si mie rindul , curind !
alexandru petria: 22 August 2007 (21:28)
Pentru cei interesaţi şi cu mintea destupată:
Presa internaţională a preluat corect. Care-i problema? Iar gogoriţa cu imaginea României în lume…?
Cei de la COTIDIANUL au avut cojones.
alexandru petria: 22 August 2007 (21:30)
Nicole, baţi câmpii sau încerci să manipulezi…Un om nu înseamnă o instituţie, ştie orice şcolar.
alexandru petria: 22 August 2007 (21:32)
Pentru Thor:
Cred că CTP moare de invidie şi de aceea o dă pe contra.
nicole: 22 August 2007 (21:32)
alexandru petria: ce este corect in fraza (o reiau):
"Fostul Patriarh Teoctist, care a murit la sfirsitul lunii iulie, a fost membru al Garzii de Fier, miscare antisemita din anii ‘30, potrivit unor documente publicate miercuri de ziarul Cotidianul, care confirma acuzatiile lansate deja la adresa acestuia".
Va rezulta de aici ca PATRIARHUL TEOCTIST A FOST MEMBRU AL GARZII DE FIER.Majoritatea va retine definitiv acest lucru. PE CE SE BAZEAZA EL? Pe "adevarul istoric" al PCR?
Tot astfel de "adevaruri istorice" ne-a servit PCR din 47 pana in 89, domnule ziarist!
nicole: 22 August 2007 (21:37)
@alexandru petria:
dumneata bati campii ori manipulezi! dumneata, care esti oficial ziarist, stii foarte bine cum se transmite o informatie sau o constructie in media, si pe ce se bazeaza ea. De obicei, trebuie sa o confirmi din doua surse.
De data asta, ca sa se sustina singura, Cotidianul a publicat "dosarul" fara nici un comentariu, ca sa nu i se ceara doua surse, probabil.
Vezi ca nu detii dumneata supremul adevar. Am acelasi drept sa-mi sustin punctele de vedere ca si dumneata. pana la aceasta postare nu te-am acuzat de manipulare si batere de campiii.
GERULA: 22 August 2007 (21:37)
TUTUROR : Puneti prea multa patima ,ajungeti la acuzatii.Calm , iubitilor .Argumente nu jigniri .Domnule Petria , spunea ,, venerabilul " Bolcas la Realitatea tv.ca daca nu este de acord cu opinia cuiva , lupta ca respectivul sa isi poata expune parerea liber.Deci ,in opinia mea , Nicole are un punct de vedere , corect sau nu si nu incearca sa manipuleze.Din acest punct discutia poate fi reluata.Scuze pentru sinceritate .
theo.: 22 August 2007 (21:42)
maya, bunä seara, ai dreptate si mie mi se pare inadmisibil acesti reprezentanti ai biserici au mintit pe d-zeu. si pe noi.
ce spune ctp. , nu poate decat sä fie contra, iar dupä cateva fraze ajunge la numele bäsescu, säracul. braia sigur cä il criticä pe bäsescu, dar nu il criticä pe bombo–dece .bänuiti voi.thor , eu nu cred cä ceste lucruri trebuiesc ingropate, trebuiesc cunoscute.iar ce-i cu tichie trimisi la manästiri nu sä se läfäiascä mai departe in bani si minciuni.
*Thor: 22 August 2007 (21:42)
alexandru petria: Am avut in vedere si posibilitatea asta , la cit de negru e sufletu-n el de invidie si gelozie …..Lasa , ca l-a si "batut " rau Dumnezeul ala S.F. , in care crede ! Doar este seful CRP …….Pai , cum a indraznit Cotidianul ??:):
Am o rugaminte , la toti : Nu ca ar avea nevoie Nicole , de pavaza mea …..e o adevarata tigresa , cum o stim !!….Daca este atit de credinciosa , precum arata ……..ce trebuie sa faca ?…..sa nu-si apere cel mai sfint lucru , in care crede , mai mult decit credem noi ?Si daca crede atit de mult , nu-i normal sa considere biserica ortodoxa strabuna , un "tot" inatacabil ???
Ca , va aduc eu aminte , din istorie ….NU CEA SCHIMONOSITA , DIN ULTIMII 50-60 DE ANI ………NU MAI VREM SA STIM CE A INSEMNAT BISERICA PT. ROMANI ?
Ca , toata flarea teologiei , pina la ultimul dascal sau preot de tzara ,a fost ucisa in zarcile comuniste si in locul ei au adus "inlocuitori" este adevarat .DAR SA NU ARUNCAM APA DIN CADITZA , CU COPIL CU TOT !
Gata , noapte -buna ……… v-am spus ca iese cu scandal ?
dora: 22 August 2007 (21:45)
Pt.Thor.Da,eu sunt cea care n-am mai dat nici un semn,nici pe la evz.[mai rar].Sunt prea solicitata:am doua papusele venite in vacanta din Germania si-mi ocupa tot timpul liber.Ai inteles,nu?Nepotele.
GERULA: 22 August 2007 (21:47)
De ce nu imi place mie acest ,,v-am spus ca iese cu scandal ? ‘’Va propun sa ne calmam.Mai exact , va rog.
alexandru petria: 22 August 2007 (21:49)
Pentru Thor:
Nu-i normal să confunzi omul cu instituţia. Iar credinţa autentică în Dumnezeu nu este presată între coperţile dosarului lui Teoctist.
*Thor: 22 August 2007 (21:51)
Si , sa va calmati , postez si aici poezeaua , poate reduceti motoarele …….
AM GASIT CINE-I NR.1 IN OPOZITIE !!!:):
VA SPUN SI VOUA , SPER SA VA PLACA :
Soacra lui Mircel cel mic ……
Pe strada Atena , in vre-o doua case,Unde-a cur`ân pooale , pina si Nastase,Plânge si suspina Mircea Prepeleac,Fraier si suav ca un prostanac;
Caci la referendum, toxicul piratI-a batut si oastea …si l-a si scuipat !Ochii sai "albastri" ard în lacrimeleCum lucesc pe umeri , securiste stele;
Buclele-i (cam rare) , cad pe d-albu-i sân,Orbanii si crinii , pe fata -i se-ngân.Însa doamna soacra lânga el vegheazaSi cu tari cuvinte il îmbarbateaza.
Bate dracu-odata , prostanac cretinOri vrei sa ne prinda , paparazzi-n plin !Nu ajunge , iata - trei ani , incheiatAi ramas acelasi - "implementat "ratat ? ?
Iata , cucu-anunta noaptea - jumatate !Ilici se trezeste : oare cine bate?- "Eu sunt, bun edec, fiul nedorit;Eu, si de la sediu , ma întorc zdrobit.
"Soarta pesedista , cruda si-asta data:Iar mi-a ris in nas , si-nca nefardata !Pune sepepistu` …. sa deschida poarta…Vântu` ride-n ziare… da divort nevasta…!"
Tanti Nina, treaza , la fereastra sare.- "Ce faci tu, Geonele?" zice coana mare.Apoi ea la poarta atunci a iesitSi-n tacerea noptii astfel i-a vorbit:
- "Ce spui, tu, Mircica? Lu` Nelu nu-i pasa ;N-ai vrut sa fi sef ? Acum ai luat "plasa" ! !Muma pesedista-s ; EL : eroul meu …..De esti Prostanacul , nu-ti sunt muma eu!
Însa daca ceriul, vrând sa-ngreuiezeGreaua opozitie si sa ne-ntristeze,Chinuitu-ti suflet , astfel l-a schimbat;De esti Prostanacul ….. cu adevarat,
Apoi tu aice , n-ai ce cauta…..Nu poti ca sa intri , mars din poarta mea!Du-te la Basescu ! Pentru el sa mori!Si-ti va da un post , peste tari si mari !"
Mircel se întoarce , tarigoarna-i suna;Oastea lui zdrobita , din conced s-aduna.Lupta iar începe… E , de tot, zdrobitIn veci, prim-ministru - NU fi-va numit !!!!
SPER SA NU FIE UN "SACRILEGIU" , LA ASA SUBIECT GRAV SI SERIOS ..DA` PARCA PREA ATI LUAT FOC !
GERULA: 22 August 2007 (21:51)
> DoraO intrebare : Dora si profa in acelasi timp ? Oricum ,sarut mana .
nicole: 22 August 2007 (21:51)
@Thor,
Multumesc pentru sprijin, insa:1. si eu vreau sa curatam institutiile de lichele si sa stim adevarul;
2. campania actuala (si nu numai) impotriva BOR este extrem de periculoasa si cei care o fac, in cazul in care nu sunt doar neprofesionisti, sunt extrem de periculosi, iar cunoscatorii stiu de ce.
3. foloasele acestei campanii sunt in alta parte decat la poporul roman;
4. cei mai multi dintre cei care, in media, astazi, in aceasta campanie, doar se folosesc de marota legionarismului si de cea a comunismului, nu o fac pentru ca le-ar condamna re-al-men-te, ci pentru ca le folosesc de minune ca sa obtina control. controlul nostru - in final.s-a inteles?
nicole: 22 August 2007 (21:53)
@alexandru petria: nu dumneata stabilesti ce este credinta autentica in Dumnezeu.
alexandru petria: 22 August 2007 (21:54)
Pentru Nicole:
Dacă publici o fotografie ai nevoie de două surse…? Se poate compara cu asta publicarea albă a dosarului. Istericalele nu-şi au rostul.
GERULA: 22 August 2007 (21:55)
>Tuturor : Dat fiind faptul ca iubitul meu vecin si-a adus aminte ca are aparat de sudura si il foloseste insistent , pana mai am posibilitatea sa o fac , va doresc noapte buna.> Canadianul : Rond usor .
alexandru petria: 22 August 2007 (21:56)
Tot pentru Nicole:
Sigur că nu eu stabilesc. Dar nici un popă cu trecut ticălos…
theo.: 22 August 2007 (21:59)
nu trebui sä ne certäm, dar adevärul trebui sä-l stim.atunci nu te poti duce la bisericä sä mä rogavand in fatä un preot mincinos—-eu vreau sä fiu un bun crestin si el?ajungem la vorba–nu trebui sä facem , ce face popa , numai ce zice popa.astfel de oameni nu pot sä-i mai respect, trebui fäcut curätenie.
EU CRED COTIDIANUL A FÄCUT F: BINE–INVIDIA LUI CTP: E CLARÄ–NU A FOST EL PRIMUL.
skorpion: 22 August 2007 (22:03)
@Nicole,
spui:"4. cei mai multi dintre cei care, in media, astazi, in aceasta campanie, doar se folosesc de marota legionarismului si de cea a comunismului, nu o fac pentru ca le-ar condamna re-al-men-te, ci pentru ca le folosesc de minune ca sa obtina control. controlul nostru - in final.s-a inteles?"
Oare?esti chiar convinsa de ceea ce spui?!
azi ai reactionat f.f.f.emotional
alexandru petria: 22 August 2007 (22:08)
Tot pentru Nicole:
Am fumat o ţigară şi m-am gândit mai detaşat la postările tale. Se vede că eşti sinceră, credincioasă. Într-un fel, te înţeleg. Dar nu conducerea bisericii, dacă judecăm normal, ar trebui să fie revoltată că a avut un asemenea om în frunte?
nicole: 22 August 2007 (22:09)
@alexandru petria: te invit sa vorbesti cuviincios. nu te-am acuzat ca ai fi manipulator, atunci cand ai alaturat niste nume de informatori, unii autodeclarati, cu numele Patriarhului, ca prin tranzitivitate sa rezulte automat colaborarea cu securitatea a celui din urma.
Daca te referi la fotografie (tiff, jpeg, gif etc.), o sa-ti raspund asa:- daca ar fi a dumitale, nu as avea nevoie de comentarii, pentru ca as comenta singura, desenandu-ti mustati si barba si un ranjet obsesiv pe figura. dar, n-o s-o fac. doar imi imaginez.
- daca publici o fotografie dupa dosarul dumitale de cadre, atunci m-as stradui sa le citesc, dupa care m-as intreba cine esti de fapt. dat fiind ca nu esti o persoana atat de publica, probabil ca nici n-as citi.
dar esti in eroare, pentru ca Cotidianul a publicat un material cu chapeaux, facsimile, dupa care a reluat textul in coloane. Deci nu a prezentat o fotografie.
GERULA: 22 August 2007 (22:09)
Consider ca discutiile acestea ar putea fi reluata miine.Noaptea poate fi un sfetnic bun.
nicole: 22 August 2007 (22:11)
@skorpion: stiu ce spun. nu este emotional. sau nu doar emotional. nervii imi vin abia cand vad - a cata oara - asta.
nicole: 22 August 2007 (22:12)
@alexandru petria: multumesc ca te-ai mai gandit. poate ca asa sunt. dar in primul rand sunt LUCIDA.
nicole: 22 August 2007 (22:12)
@skorpion,ti-am raspuns, insa mesajul e moderat.
cristi.s: 22 August 2007 (22:14)
@lucid, Nicole, D-l Patrasconiu
Bine pus la punct dl.Patrasconiu, Lucid…Eu in locul tau,si al lui Nicole, as face ceea ce tind sa fac eu de la o vreme…Mai moale cu interventiile, nu merita…Poporul asta cu cu prea multi lashi in componenta e acum, la 17 ani dupa marea inghesuiala, campion mondial la aruncat cu pietrele…Daca se introduce proba la JO, sigur castigam detasat…Ziaristi care se fac ca nu stiu cum se scriau dosarele astea, cititori si comentatori albi ca faina si iuti ca otelul, unii dintre ei aveau 2-3 ani prin 90, si de atunci n-au citit decat ziarul…Cum se scriau toate rapoartele dupa sedintele de partid, de UTC, de alte rahaturi, d-le Patrasconiu? !!! Puteti sa publicati rapoarte dupa rapoarte, cine naiba stie ce e adevarat sau nu din ele…Daca ati fi participat la o sedinta UTC sau de partid - dar sunteti prea tanar sa fi fost utecist sau membru al Garzii de Fier - ati fi vazut ca in incheierea sedintei se scria un raport in care toti tovarasii prezenti "au criticat constructiv, sunt membrii de nadejde ai partidului, poporul se poate baza pe ei s.a.m.d. BULLSHIT, RAHAT…Daca nu te tineai bine, te apuca si rasul…La Securitate, cei care avusesera un trecut patat - adica citisera Kant si Hegel,si ascultasera Pink Floyd, poate - erau trecuti ca homosexuali si fosti colegi de echipa cu C.Z.Codreanu…Se stie ca daca esti un pic artist, atunci Securitatea "stia" sigur ca esti (99% )homosexual, fost membru al Garzii(ca doar si alte "elemente" ca Eliade, Cioran fusesera membri sau simpatizanti, nu!!???)…Ce scrie in dosarele astea nu fac cat o ceapa degerata…Eu am insa o alta varianta…In drumul neabatut al Romaniei catre nefiinta( un cuvant atat de drag ziaristilor romani de azi) ar putea fi a solutie salvatoare - GIGI Becali ar face un bun Patriarh…Sa desfiintam Biserica si s-o facem o echipa de fotbal…Eu zic sa daramam si bisericile care mai sunt - numai asa de nervi! Da-o dracului de Biserica, tot inainte spre capitalism…Azi sunt unele din zilele alea cand mi-e rusine ca sunt roman, cand numai de morti si d-zei imi vine sa-mi injur mama care m-a facut roman(chit ca n-are nici o vina)…N-am deschis de catva timp Cotidianul online ca am de invatat(carte!), si cand il deschid imi vine sa vomit!
theo.: 22 August 2007 (22:19)
NOAPTE BUNÄ:
cristi.s: 22 August 2007 (22:19)
trebuie sa ma calmez…
nicole: 22 August 2007 (22:19)
cristi.s: te inseli. poporul asta merita. de aceea a lansat probabil si dl patrasconiu tema asta. eu nu l-am pus la punct pe Cristian Patrasconiu. Eu doar incerc sa-mi spun punctul de vedere, chiar daca poate fi diferit de al altora. Adevarul nu se arata doar daca il asteptam ca pe o para malaiata. Pentru adevar trebuie sa luptam.
alexandru petria: 22 August 2007 (22:23)
Pentru Nicole:
Nu trebuie să-mi desenezi mustaţă şi barbă. Am. Noapte senină tuturor.