miercuri, 26 ianuarie 2011

Poetul Adrian Suciu a scris o scrisoare deschisa catre ambasadorii Americii si Germaniei

Pe lângă că ne simţim zilnic călcaţi în picioare de politicienii români, de destule ori am avut neplăcuta ocazie să observăm că şi unii diplomaţii străini se poartă la Bucureşti ca într-un stat populat de maimuţe, nedemne de respect. Talentatul scriitor Adrian Suciu semnalează o asemenea situaţie:

Scrisoare deschisă comandantului Secţiei 1 Poliţie Bucureşti, comisar şef de poliţie Dinu Eugen,
Excelenţei-Sale, Mark H. Gittenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti,
Excelenţei-Sale, Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti
.

La ora 00.30, în noaptea de 25/ 26.01.2011, un grup de indivizi beţi, ieşind din crîşma Die Deutsche Kneippe, situată pe str. Stockholm, nr. 9, tulbură liniştea publică, deşi orarul de funcţionare al crîşmei este doar pînă la ora 23.00. În momentul imediat următor, tulburarea liniştii publice este semnalată telefonic de către mine Dispeceratului Secţiei 1 Poliţie Bucureşti, care trimite un echipaj. Echipajul ajunge după aproximativ 5 minute. Se vede clar din înregistrare că repezentanţii Poliţiei sînt ţinuţi la poartă, deşi o crîşmă este un loc public şi nu un spaţiu privat. După ce reprezentanţii Poliţiei se retrag, încep să iasă din crîşmă şi clienţii, ascunşi pînă atunci, pentru ca poliţiştii să nu poată constata faptul că crîşma este încă deschisă, către ora 1 dimineaţa. Evident, reprezentanţii Poliţiei ar fi putut constata acest lucru intrînd în crîşmă, lucru pe care aveau dreptul să-l facă şi nu stînd la poartă. Prima dată iese un individ frînt de beat, se vede clar din filmare că abia se ţine pe picioare şi că porneşte maşina din 10 mişcări – oo! unde este Poliţia să-l oprească şi să-i ia carnetul de conducere??? Abia în jurul ore 1.20 ies ultimii clienţi din crîşma care avea orar de funcţionare pînă la ora 23.00!!! Între timp, oamenii s-au prins că sînt filmaţi şi se strecoară cît mai discret, precum nişte infractori, din crîşmă. Evident, toate aceste lucruri vor fi confirmate şi de camerele de supraveghere ale crîşmei dacă Poliţia va fi vreodată curioasă să vadă filmările respective.
Stimate dle. Comandant al Secţiei 1 Poliţie, Comisar Şef de Poliţie Dinu Eugen, întrucît această scenă este aproape cotidiană, vă anunţ că voi apela la serviciile Dispeceratului Secţiei 1 Politie DE FIECARE DATĂ CÎND, DUPĂ ORA 23.00, ORA DE ÎNCHIDERE A CRÎŞMEI DIE DEUTSCHE KNEIPPE, SITUATĂ PE STR. STOCKHOLM NR. 9, grupuri de cetăţeni beţi ieşind din această crîşmă vor tulbura liniştea publică. Vă anunţ că, de fiecare dată cînd voi apela numărul Dispeceratului, voi porni camera video şi voi filma întreaga scenă. Mulţumesc uneia dintre subordonatele dvs. care m-a ajutat să înţeleg că trebuie neapărat să filmez scenele acestea, spunîndu-mi că, dacă mai chem. Poliţia, voi fi amendat pentru alarmare nejustificată a organului! De-asemenea, vă rog să transmiteţi subordonaţilor dvs. faptul că au obligaţia legală să ia în considerare toate sesizările cetăţenilor privind tulburarea liniştii publice; dacă dumnealor nu pot face nimic pentru a obliga o crîşmă să respecte orarul de funcţionare, îmi folosesc măcar de probă pe filmare privind ora la care am făcut apelul, ora la care a ajuns echipajul de Poliţie şi faptul că cele reclamate de mine sînt corecte şi în ordinea cronologică menţionată! Toate scenele de acest gen, începînd de astăzi, 26 ianuarie 2011, vor fi filmate integral de către mine, începînd cu apelul la Dispeceratul dvs. şi pînă la ora la care se închide crîşma, după vizita inutilă a echipajului de Poliţie! De asemenea, vă anunţ cu multă bucurie că am ore întregi de filmări interesante, inclusiv filmări în care subordonaţii d-voastră, deşi tulburarea liniştii publice este evidentă, nu iau nici un fel de măsură şi pleacă. Voi decide cînd şi în ce împrejurări voi face publice aceste filmări.
Sigur, Domnule Comandant, înţeleg că vă este greu să luaţi măsuri pentru respectarea orarului de funcţionare al acestei crîşme frecventată mai cu seamă de diplomaţi germani şi americani. Vă rog, însă, avînd în vedere caracterul preventiv al muncii de Poliţie, să vă interesaţi la subordonaţii dvs. privind antecedentele mele. Avînd în vedere că m-am luat deja de git cu un diplomat american beat care se pişa pe un gard pentru că acela m-a numit “dirty Romanian” – “român împuţit” în traducere- şi că numai intervenţia echipajelor de securitate ale Ambasadei SUA l-a scăpat pe americanul nesimţit să fie bătut măr de românul împuţit, că d-voastră nu puteţi lua nici un fel de măsură împotriva diplomaţilor, liberi să fie nesimţiţi, cretini, bădărani, infractori, ucigaşi pe străzile României, vă anunţ că, pe strada mea, dacă Poliţia este incapabilă, o să-mi fac singur dreptate.
Excelenţele-Voastre, Mark H. Gittenstein şi Andreas von Mettenheim, avînd în vedere că foarte mulţi dintre clienţii crîşmei Die Deutsche Kneippe sînt diplomaţi americani şi germani, şi că asist, de ani de zile, la comportamente ale acestora pentru care în tările dv. ar fi reţinuţi sau arestaţi, permiteţi-mi, în calitate de cetăţean român, scriitor şi funcţionar public parlamentar, să-mi exprim indignarea faţă de calitatea umană lamentabilă a unora dintre subordonaţii dvs. aflaţi la post în România, care îşi permit să tulbure liniştea publică, să şofeze beţi şi să se manifeste nedemn. Avînd în vedere că Poliţia română este neputincioasă în a impune respectarea legii de către diplomaţi, neputind nici macar sa-i amendeze, mă declar scîrbit de faptul că unii dintre subordonaţii dvs. îşi permit, la adăpostul imunităţii diplomatice, comportamente de maidan. Cum nu am altă posibilitate de a reacţiona, vă anunţ public faptul că, începînd de astăzi, 26 ianuarie 2011, voi anunţa Poliţia de fiecare dată cînd, după ora 23.00, diplomaţi euforici şi angajaţi ai Ambasadelor dvs. vor tulbura liniştea publică pe str. Stockholm. În acelaşi timp, voi filma integral scenele respective, urmînd să vă identificaţi d-voastră subordonaţii din filmările pe care le voi posta, de fiecare dată, pe internet. Ar trebui să vă fie jenă să ne vorbiţi despre justiţie şi respectarea legii cîtă vreme unii dintre subordonaţii dvs. se comportă, în România, lipsit de orice respect faţă de legea română şi de cetăţenii României!
ÎN FOND, NU CER ALTCEVA DECÎT CA O CRÎŞMĂ SĂ-ŞI RESPECTE ORARUL DE FUNCŢIONARE!!! DACĂ TOATĂ AUTORITATEA STATULUI ROMÂN SE OPREŞTE ÎN FAŢA UNEI CRÎŞME, ATUNCI NU-MI RĂMÎNE DECÎT SĂ CONSIDER CU MAXIMĂ SERIOZITATE VARIANTA DE A LUA LEGEA ÎN PROPRIILE MELE MÎINI!!! CEI CARE MĂ CUNOSC ŞTIU CĂ AM ŞI RESURSELE ŞI INTELIGENŢA NECESARE! MI-E RUŞINE CĂ SÎNT CETĂŢEAN AL UNUI STAT INCAPABIL SĂ OBLIGE O CRÎŞMĂ SĂ-ŞI RESPECTE ORARUL DE FUNCŢIONARE DAR ŞI MAI RUŞINE TREBUIE SĂ LE FIE CELOR CARE AU ADUS STATUL ROMÂN ÎNTR-UN ASEMENEA HAL!!!
În treacăt fie spus, organele statului ar trebui să fie atente şi la faptul că regimul fiscal al crîşmelor este diferit după ora 23.00, dar cine mai poate fi sensibil la un subiect atît de mărunt într-o ţară în care nimeni nu mai respectă nimic iar autoritatea statului se topeşte în faţa porţii unei crîşme din Sectorul 1?(…)
Adrian Suciu”

Am oferit spaţiu pentru prezentarea acestui caz, chit că nu are importanţa cine ştie cărei malversaţiuni cu care ne potopeşte realitatea, deoarece şi din astfel de lucruri mărunte, prin acumulare, se nasc şi se alimentează resentimentele. Şi nu cred că americanii şi nemţii au nevoie de aşa ceva.
Felicitări pentru civism, Adrian Suciu!
Alexandru Petria