sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Apel către bloggeri: ajutaţi un bătrân scriitor

Din "România literară", numărul din 18 ianuarie, datorită lui Mircea Mihăieş, am aflat cu tristeţe că poetul şi traducătorul de excepţie Romulus Vulpescu îşi trăieşte bătrâneţea într-o sărăcie lucie. Relaţii despre scriitor http://ro.wikipedia.org/wiki/Romulus_Vulpescu .
În anii ’90, am publicat un text în revista de mai sus în care-l acuzam pe Vulpescu pentru luările sale de poziţie extremiste, pentru legăturile sale cu PRM şi cu Corneliu Vadim Tudor. Şi atunci, şi acum am scris cu inima strânsă pentru că inegalabilul traducător al lui Villon mi-a marcat memorabil anii adolescenţei cu versurile francezului.
N-am avut prilejul să-l cunosc pe omul Vulpescu. Cei ce-l ştiu spun că are un caracter imposibil. Ca să nu zic infect, ca şi opţiunea lui politică. Dar să încercăm să vedem doar scriitorul aflat într-o situaţie umilitoare, omul năpădit de necazuri, nu caracterul.
Îi rog pe cititorii rândurilor să scrie despre Vulpescu. Poate o să se găsească cineva cu bani care să-i aline zilele.
Alexandru PETRIA

Mai important decat Basescu

"Ultima carte la care lucra Vladimir Nabokov a fost inchisa dupa moartea sa, in 1977, intr-un seif in Elvetia. In toti anii din urma, pe sotia sa nu a lasat-o inima sa ia hotarirea sa arda manuscrisul, asa cum Nabokov isi dorise, iar cind l-a urmat, povara hotaririi a trecut pe umerii fiului lor, Dmitri. Macinat de aceeasi dilema de zeci de ani, acum, in virsta de 73 de ani, Dmitri Nabokov nu mai poate evita o decizie si anunta ca nu mai e mult timp pina o va face publica.", scrie in Cotidianul http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17096&art=41585&cHash=d02e7cbe1a . Pe subiect a postat si Andreanum http://andreanum.wordpress.com/2008/01/18/to-burn-or-not-to-burn-laura/
Discutia este mai importanta decat Basescu, din perspectiva istoriei.

Parerea mea:
Singur scriitorul are dreptul sa decida asupra operei sale. Punct. Altfel apare ocazia ca urmasii sa intervina in textul postum, deranjati de anumite aspecte, cum s-a intamplat in cazul lui Rebreanu, unde soţia lui a suprimat cat a vrut din jurnalul romancierului, care a aparut postum.
Alexandru Petria