sâmbătă, 18 august 2007

Aşa, Geoană chiar va naşte moţiunea de cenzură...


O trecere în revistă demnă de crezare despre frământările din conducerea Bisericii Ortodoxe

Reiau un articol din România liberă, scris de Sofia Evgheni: In lupta pentru patriarhie se ciocnesc orgolii si vanitati
Schisma sau reorganizare in Biserica Ortodoxa?
Disparitia Patriarhului Teoctist a lasat loc unei aprige lupte pentru putere. Cei doi inalti ierarhi care isi disputa scaunul patriarhal sunt IPS Daniel si IPS Teofan
Sambata, 18 August 2007

Lupta pentru putere care se da in sanul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) este prefigurata, in opinia mai multor specialisti, de "agitatia din culise" si de reaparitia ideii de reorganizare teritoriala a BOR. Aceasta consta in infiintarea mai multor episcopii si mitropolii. Astfel ar urma sa fie infiintate mitropolii la Suceava, Tomis, Targoviste si Alba Iulia, iar episcopii la Radauti, Gaesti, Tulcea, Slatina si alte doua pe langa cele deja existente in judetele Timis si Bihor. Doi inalti ierarhi ai BOR confirma discutiile despre reorganizarea Bisericii al carei scop consta in "cresterea eficientei misionare si pastorale", care nu are nimic in comun cu intelegerile de culise ce se fac "pe coridoare, unde Sfantul Sinod nu are control".
Pe de alta parte, in unele cercuri se vehiculeaza ca noile posturi create vor fi folosite "pentru plata facturilor electorale", adica pentru recompensarea sustinatorilor. Mai mult, in randul ierarhilor se vorbeste si de rocade de scaune. Episcopul Casian al Dunarii de Jos ar putea fi avansat Mitropolit de Ardeal in locul lui IPS Laurentiu Streza, care ar putea primi Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Conform unor surse din apropierea Sfantului Sinod al BOR, "deja s-ar fi convenit asupra celor care se vor inscrie in cursa pentru cea mai inalta demnitate in ierarhia Bisericii: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.
Teologii consultati de "Romania libera" avertizeaza ca orgoliile nemasurate ar putea duce la o scindare a Bisericii despre care deja se vorbeste in unele cercuri. Schisma ar putea fi provocata de o posibila declarare a autocefaliei Ardealului.

Schisma sau reorganizare in Biserica Ortodoxa Romana?
De la moartea patriarhului teoctist si pana la alegerea noului Intai-Statator al BOR, care va avea loc pe 12 septembrie, sunt cele 40 de zile de doliu. La intrarea bisericilor, mai ales a celor din Bucuresti, inca mai este panza neagra ce aminteste de trecerea la cele vesnice a lui Teoctist Arapasu. Preotii din toata tara, la slujba de duminica, rostesc numele lui Teoctist, "vrednic de pomenire", in ectenia pentru morti din timpul Sfintei Liturghii.
Pe de alta parte, in aceasta perioada nu se fac doar parastase, conform datinii, ci se duce si o intensa campanie electorala printre ierarhi cu ademeniri specifice uneia lumesti: promisiuni de ridicare in rang. Surse din apropierea Sfantului Sinod sustin ca la o zi de la moartea Patriarhului Teoctist, cu prilejul Sinodului Permanent, s-ar fi convenit asupra candidatilor demni de a fi la carma BOR: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. "Acest lucru s-a petrecut in ciuda Statutului BOR, potrivit caruia preotii vaduvi, episcopii si mitropolitii au dreptul sa urce pe cea mai inalta treapta in ierarhia Bisericii daca sunt considerati demni de catre membrii Sfantului Sinod", precizeaza sursele noastre. Odata redus numarul posibililor candidati, negocierile se pot purta in voie. Din ceea ce am reusit sa aflam pana acum, cel mai abil in acest domeniu se dovedeste a fi Mitropolitul Daniel.

Plata facturilor electorale: avansarea in rang
Considerat de multi bun gospodar si foarte bun manager, "Daniel sustine reorganizarea teritoriala a Bisericii pentru o mai buna eficienta pastorala si misionara". Totusi, mai exista un scop nu tocmai ortodox: vor fi infiintate cel putin 10 noi episcopii si 6-7 mitropolii, prin care, sustin unele voci, vor fi recompensati cei care il vor sustine la alegeri.
Vor fi infiintate noi episcopii la Slatina, Tulcea, Radauti, Gaesti, precum si inca doua episcopii, pe langa cele deja existente, in judetele Timis si Bihor.
In ceea ce priveste mitropoliile, acestea vor aparea prin transformarea unora dintre arhiepiscopiile deja existente. Conform surselor noastre, din Mitropolia Munteniei si Dobrogei vor rezulta Mitropolia Munteniei si Mitropolia Tomisului, care va cuprinde toata Dobrogea, devenind a doua, in ordinea canonica, dupa Mitropolia Munteniei, care este condusa de insusi Patriarhul BOR. Pana in prezent, a doua in rang era Mitropolia Moldovei si Bucovinei. "Cel mai probabil, IPS Daniel va recurge la aceasta solutie pentru a-i multumi pentru sprijin Arhiepiscopului Teodosie, care astfel va obtine rangul de Mitropolit." Se vorbeste despre infiintarea unei mitropolii la Targoviste si despre avansarea Arhiepiscopului Nifon ca mitropolit. Informatia nu a fost nici confirmata, dar nici infirmata de IPS Nifon: "Oricine poate sa aiba ganduri, idei, ca oamenii gandesc. Toata lumea gandeste".
In aceeasi situatie se afla si Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor, pentru care ar putea fi creata Mitropolia Sucevei.

Micsorarea ariei de influenta pentru anihilarea adversarilor
Sursele noastre socotesc ca, pentru a mai reduce din puterea lui Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei ar putea fi ridicata la rangul de mitropolie, "insa nu se stie daca nu cumva va fi mutat de acolo IPS Andrei Andreicut, care este sprijinit de IPS Bartolomeu cu care IPS Daniel are un conflict mai vechi". Mai precis, este vorba de impartirea Mitropoliei Ardealului. Daniel l-a sustinut in cursa pe Laurentiu Streza, iar Bartolomeu pe Andreicut, "in final insa, Streza nu a castigat decat cu numele Mitropolia Ardealului", care cuprinde doar Arhiepiscopia Sibiului si Episcopia Covasnei si Harghitei, pe cand Bartolomeu pastoreste doua arhiepiscopii si doua episcopii. Acest aspect poate fi extrem de important, in conditiile in care "unii ierarhi, vehiculat fiind numele lui Bartolomeu, vorbesc ca s-ar putea cere autocefalia Ardealului daca Daniel iese Patriarh". IPS Laurentiu Streza ne-a spus ca deocamdata el este Mitropolitul Ardealului si ca "toate merg asa cum se cuvine. E o utopie ca din dorinte personale sa rupi Biserica".
Unii episcopi fideli vor fi ridicati in grad de IPS Daniel, sustin sursele, fie prin acordarea rangului de mitropolit, fie prin incredintarea unor eparhii mai bune. PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, ar urma sa fie promovat la rangul de Arhiepiscop al Sibiului si de Mitropolit al Ardealului in locul lui IPS Laurentiu Streza, care ar putea ocupa scaunul Moldovei si Bucovinei. Intrebat pe cine va sprijini in cursa pentru Patriarhie, Streza a spus: "Pe cel mai bun dintre cei buni". Chestionat daca este vorba despre IPS Daniel, a replicat: "Sigur, il voi sustine pe cel mai bun". In ceea ce priveste mutarea la scaunul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu Streza a adresat o intrebare: "si daca eu nu vreau? Am treaba peste masura. Nu am nici un fel de pretentii pentru nimic".
si IPS Nifon, dar si IPS Bartolomeu Anania ne-au spus ca "reorganizarea a fost si va mai fi discutata". Referitor la scenarii si recompense negociate cu ierarhii din Sinod, IPS Bartolomeu considera ca "pe coridoare, Sfantul Sinod nu are control. Eu am fost si sunt un om de amvon, eventual de baricada, dar nu un sforar".

Orgoliile ar putea duce la ruperea Bisericii
Cercetatorul Cristian Vasile, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", si-a exprimat regretul ca "jocurile de putere din BOR imprumuta mult din politica, nemaiavand de-a face cu cele sfinte". Vasile este de parere ca toata istoria BOR ar putea fi data peste cap: "Daca aceste scenarii se vor dovedi reale, facem un drum spre dezbinare din vanitati pur omenesti".
Teologul Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj, opineaza ca infiintarea de noi episcopii este binevenita: "Comunistii au comasat scaunele episcopale pentru a-i putea controla mai bine pe episcopi, care stateau in palatele lor, cat mai departe de oameni". Cateva exemple aduse in acest sens sunt unirea episcopiilor Galatiului si Dunarii de Jos, a Maramuresului si a Clujului (care acoperea inclusiv Alba), astfel ca "pe drumurile care erau atunci, si inca mai sunt, cu o Dacie veche, episcopului ii lua doua zile sa ajunga dintr-un capat in altul al eparhiei si in unele sate nu calca niciodata".
Pe de alta parte, Preda considera inmultirea mitropoliilor ca fiind lipsita de eficienta misionara: "Vor infiinta unele ca sa fie platite facturi electorale, insa necesitatea pastorala ar trebui sa primeze".

Farmecul vieţii în Zimbabwe


Via Nasii.ro

Ioan T. Morar l-a găsit pe Ion Iliescu în Pacificul de Sud. Şi nu l-a lăsat acolo…