joi, 21 iunie 2007

Clubul Roman de Presa se pune intre Adevarul si Ringier

COMUNICAT
Intrunit in sedinta in data de 19 iunie 2007, Consiliul de Onoare al CRP a adoptat urmatoarele decizii: 1. A sanctionat Ringier Romania cu avertisment Consiliul de Onoare al CRP a fost sesizat de grupul Adevarul in privinta unor accesari neautorizate ale serverelor editoriale ale grupului de la calculatoare identificate ca apartinand trustului Ringier Romania. Grupul Ringier Romania a avut la dispozitie un interval de 10 zile pentru a raspunde acestor acuzatii. La finalul respectivei perioade grupul Ringier Romania a decis sa nu raspunda acuzatiei privind violarea serverelor editoriale apartinand grupului Adevarul, motivand acest lucru prin posibila utilizare a acestui raspuns intr-un proces ce i-ar putea fi intentat de grupul Adevarul. Avand in vedere situatia creata prin acest refuz, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa sanctioneaza cu avertisment public societatea Ringier Romania, cu precizarea ca aceasta decizie nu poate fi folosita in Justitie.
2. S-a delimitat de practica invocarii unor declaratii neoficiale, neasumate de persoanele care se presupune a le fi facut Consiliul de Onoare al CRP a analizat sesizarea depusa de dl. Dan Tapalaga fata de un material aparut in ziarul Ziua. Cu referinta la o fraza („Dan Tapalaga, fost consilier al ministrului Justitiei, s-a confesat unor amici ca o avertiza pe Macovei sa nu mai spuna ca arhiva SIPA se copiaza la greu, intrucat telefoanele ii erau ascultate”), semnata L.I., Consiliul a constatat ca, in ciuda afirmatiei dlui Tapalaga conform careia informatia din text nu este adevarata, conducerea ziarului Ziua isi asuma textul si considera ca il poate proba. In aceste conditii, diferendul in cauza se poate rezolva in Justitie. Consiliul de Onoare considera insa ca invocarea unor declaratii neoficiale, neasumate de persoanele care se presupune a le fi facut, fara ca persoanele in cauza sa fi fost contactate inainte de publicarea respectivelor declaratii pentru a-si prezenta propria pozitie, reprezinta o practica ce nu se inscrie in normele deontologice si CRP se delimiteaza de aceasta. Consideram ca modul serios de a face presa nu trebuie sa faca uz de mijloacele publicatiilor pline de murdarii „aflate pe surse” iar utilizarea surselor nu trebuie sa fie in legatura cu „declaratii” culese la a doua sau a treia mana.
3. Solicita definitivarea urgenta a cercetarilor in cazul jurnalistilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea Analizand situatia jurnalistilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea, inca implicati in ancheta privind CD-ul cu informatii ale armatei, Consiliul de Onoare al CRP se declara nesatisfacut de pozitia oficiala a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care, prin procurorul general Laura Codruta Kövesi, considera ca „intarzierea in solutionarea dosarului nu este nejustificata” si ca, intinzandu-se cercetarile pe parcursul a peste 15 luni, „cauza nu a depasit termenul rezonabil”. Solicitam ca in aceasta cauza sa se gaseasca solutiile legale ca cercetarea in privinta persoanelor civile, fara atributii pentru pastrarea unor secrete de stat, sa fie incheiate. Consideram anormal ca oricaror persoane, implicate incidental intr-un caz penal de o asemenea gravitate, sa nu li se clarifice situatia intr-un termen cu adevarat rezonabil, iar perioada scursa din luna februarie a anului trecut este prea mare pentru a fi considerata rezonabila. Ziaristii in cauza au dreptul sa afle daca sunt pusi sub acuzare sau daca suspiciunile in ceea ce ii priveste sunt retrase.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa