miercuri, 4 iunie 2008

What is this? Strange creature caught on tape 100% real!

Fara Elena Udrea, Basescu, Boc...

Papagalul cu respect

Basescu, din inaltimile intelepciunii sale de violator al Constitutiei, ne-a cerut noua, ziaristilor, sa-l respectam pe Emil Boc pentru rezultatele din campanie. Si sa nu-l mai ridiculizam numindu-l trompeta, goarna prezidentiala.
De acord. Ma conformez. Parafrazand "Curva cu respect" a lui Sartre, am ajuns la ceea ce am pus in titlu.

Elena Udrea (in loc sa-si umple gura cu ceva de la Basescu!) jigneste

Comentariu la o postare de pe blogul sau despre rezultatele alegerilor locale. Aşa-i cu parasuta in politica.

" Elena Udrea Says:
June 3rd, 2008 at 12:50 am
Din pacate, exista inca o categorie larga de electorat neinformat, asistat social si care voteaza pentru o punga cu faina. Si pentru lipsa acestuia de informare trebuie sa ne facem si noi, PDL, reprosuri. Apoi, acest electorat vine constiincios la vot, in timp ce electoratul informat, urban in principal, nu. Mai sunt si cei plecati din Romania, peste 3 milioane, care nu pot vota. Acestia sunt, in marea majoritate, dintre cei care ar vota impotriva PSD."

Traian Basescu la Realitatea TV. Transcrierea emisiunii de catre Monitoring Media, care face o treaba excelenta

Realitatea Zilei

Răzvan Dumitrescu: Bună seara doamnelor şi domnilor, bine v-am regăsit. Preşedintele Traian Băsescu este în această seară la Realizatea Zilei. Vorbim despre alegerile locale de dumincă, despre cum au răspuns românii apelului de a veni la vot, făcut de preşedinte, analizăm situaţia politică nou creată după aceste alegeri, vorbim despre alianţele care s-au făcut şi se vor mai face, analizăm şi situaţia de la Primăria Capitalei, mai ales că preşedintele Traian Băsescu a fost şi primar general, dar şi pentru faptul că şi-a exprimat public susţinerea pentru candidatul Vasile Blaga, care iată, a ajuns în turul 2. Aşadar preşedintele Traian Băsescu este la Realitatea Zilei. Alături de noi analistul politic Iosif Boda. Bună seara, bine aţi venit domnule preşedinte.
Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit.
Răzvan Dumitrescu: Vreau să vă întreb, pentru că iată, am avut premiera aceasta, alegeri la consiliile judeţene prin vot direct. Cât de bun este sistemul, acum că avem şi rezultatele?
Traian Băsescu: Cred că este foarte bun şi trebuie respectat. Am observat deja abordări de genul „baronii corupţi au fost aleşi". O astfel de abodare nu numai din punct de vedere al sensibilităţii fiecăruia este incorectă. Ce credeţi că spun alegătorii când li se spune „aţi ales un corupt"? Dar asta decretează...greşit, zeci de mii, sute de mii de alegători au greşit. Presa este singura care a ştiut. E corupt, de ce-l alegeţi? Eu cred că acest vot uninominal a clarificat un lucru: Încrederea pe care o are populaţia într-un om politic, fie el de anvergură locală sau naţională, este uneori în dezacord cu abordările presei faţă de un om sau altul. Şi chiar cu abodările oamenilor politici între ei. Şi eu am vorbit despre oameni politici corupţi, dar de data aceasta a venit electoratul şi a spus: „Nu vă cred nici pe voi ziarişti, nici pe tine domnule preşedinte care eventual ai spus despre vreunul din ei că este corupt. Eu am încredere în omul acesta". Cred că trebuie să înţelegem că democraţia are nişte reguli.
Răzvan Dumitrescu: Noi am făcut o colecţie, domnule preşedinte, de nume, şi domnul Boda. Iată doar câteva la consilil judeţean pentru că la primari erau demult aleşi direct de popor. Argeş: Constantin Nicolescu PSD. Braşov: Aristotel Căncescu, PNL. Călăraşi: Răducu Filipescu, PNL. Constanţa Nicuşor Constantinescu, PSD. Gorj: Ion Călinoiu, PSD. Teleorman: Liviu Dragnea, PSD. Vrancea: Marian Oprişan, PSD. Păi am putea să ne întrebăm care este noutatea, că ei erau şi înainte din lumea consiliului judeţean.
Traian Băsescu: Noutatea este una singură. Se pare că pentru foarte multe dintre aceste nume electoratul, românii sunt, au o abordare maie voluată decât a multora dintre noi. Şi electoratul spune: „Până când nu este condamnat, este pentru mine de bună credinţă". Cred că este unul din învăţămintele pe care trebuie să le avem din aceste alegeri. Nu putem spune că electoratul este solidar cu un corupt. Electoratul a crezut în acest om pus la zid de presă, de politicieni, în disputele politice. Electoratul a crezut mai mult în el decât în toate campaniile care s-au făcut.
Răzvan Dumitrescu: Domunle Boda, revenim la treaba asta...
Traian Băsescu: Cred că este o semnificaţie pe care ar trebui să o dăm acestui vot.
Răzvan Dumitrescu: O fi aşa, dar având în vedere că şi înainte de a avea sistemul fără uninominal la consiliul judeţean, şi după tot ei au rămas, care este diferenţa?
Iosif Boda: Există o deosebire, după părerea mea, foarte serioasă. Eu nu pot să discut, şi am scris destul de mult împotriva multora dintre ei, pentru că prea erau suspiciuni. Dar acesta este rolul presei, să semnaleze, uneori chiar să exagereze. Lupa are un rost foarte mare. Exagerând vezi mai bine lucrurile. Însă exagerarea are şi ea o limită. Care este deosebirea foarte mare faţă de sistemul anterior? Înainte preşedintele consliului judeţean ajungea un om care era stabilit funcţie de interesele între partide, adică cei 25-27-23 de consilieri se înţelegeau între ei şi atunci era posibil ca un partid care avea 3 sau 4 consilieri într-un judeţ să ajungă la preşedinţia consiliului judeţean. Acum este ales de populaţie. După părerea mea şi aici am făcut însă doar o jumătate de pas şi anume pentru că nu este un vot uninominal normal, este un vot direct doar. Dacă am fi făcut o alegere în două tururi, respectiv acolo unde, sunt şi judeţe unde ei au câştigat jumătate plus 1, sau foarte aproape de jumătate. Deci bănui că ar fi câştigat oricum aceste alegeri. Dar este preferabil, după părerea mea, în următorul mandat să mergem la o mică modificare a legii care să prevadă că şi preşedinţii consiliilor judeţene, ca şi consilierii judeţeni, să fie aleşi prin vot uninominal, dacă este cazul, în două tururi.
Răzvan Dumitrescu: Bun. Domnule preşedinte...
Traian Băsescu: Aş reveni puţin domnule Dumitrescu, vreau să fiu foarte clar. Eu nu spun că aceşti oameni suspectaţi de presă, uneori suspectaţi şi de mine, sunt lacrimă.
Răzvan Dumitrescu: Unul dintre ei a făcut obiectul unor remarci ale dumneavoastră. Domnul Oprişan, de la Vrancea.
Traian Băsescu: Nu ştiu dacă Oprişan, poate altul dintre ei. Dar iată că aceşti oameni prin ce au făcut sunt mai credibili decât acuzaţiile care li s-au adus şi împotriva multora au fost adevărate campanii de presă. Iar eu o să vă fac o demonstraţie de minciună astăzi, chiar a unor oameni politici.
Răzvan Dumitrescu: Perfect, ajungem acolo. Dar vreau să vă întreb pentru că mi-a venit de la telespectatori această întrebare. Domnule, dacă la un moment dat eu ca cetăţean am de ales între doi oameni despre care se spune că sunt corupţi amândoi şi sunt vai mama lor, ori pe care l-aş alege, unul dintre ei vai mama lui de corupt ce e tot ajunge acolo. Dacă astea sunt opţiunile.
Traian Băsescu: Bun. Au fost opţiuni mult mai multe domnule Dumitrescu. La fiecare consiliu judeţean au fost 15-20 de candidaţi, 12, 18. Au fost opţiuni mult mai multe. Hai să fim cinstiţi aici, nu are rost să ne facem că nu vedem o realitate. Campanii care au fost infirmate. Şi nu neapărat pentru că oamenii nu au şi ei o suspiciune, dar spun că până când va fi confirmată această suspicune pentru mine este curat. Acesta este modul cum gândesc mare parte dintre români şi cred că este o abordare corectă. Se pare că am evoluat mai mult în democraţie, în democraţia aşa cum colectivia este văzută de români, decât modul cum asumăm noi la vârf, fie că suntem presă fie că suntem oameni politici.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedinte am o întrebare legată exact de aceşti oameni. Când credeţi, sau mai bine zis, credeţi că vreodată va confirma cineva vreo suspiciune în România?
Traian Băsescu: Numai justiţia este cea care o poate confirma.
Iosif Boda: Sau infirma.
Traian Băsescu: Sau infirma. De fapt aici este marea problemă a celor care evită să ajungă în faţa justiţiei, că lasă să continue să planeze suspiciunea şi vedeţi ce este în Parlament. Dar nu acesta este subiectul de astăzi. Cred că este o mare greşeală pentru orice om politic. Aduceţi-vă aminte, când era cazul Flota eu spuneam: „Trimiteţi-l odată în instanţă". Numai acolo poţi să clarifici lucrurile.
Răzvan Dumitrescu: Aveţi o declaraţie pe care aţi făcut-o la Deutsche Welle şi o să o şi vedem pe ecran stimaţi telespectatori. Spuneţi aşa domnule preşedinte „Un număr foarte mare de tineri politicieni au fost aleşi în funcţii de preşedinţi de consilii judeţene şi de primari, ceea ce probează că a început reforma clasei politice şi am convingerea că la alegerile din această toamnă din noiembrie, când votul uninominal va funcţiona şi pentru Parlament, se va produce o masivă schimbare de oameni politici." V-aş ruga să privim acum împreună nişte imagini domnule preşedintele şi domnule Boda.
Adrian Copilul Minune: Avem 50% +13, exact. Că acum dacă am intrat în politică am şi învăţat câte ceva. Ceea ce se întâmplă aici mi se pare ceva normal. Politica înseamnă un război. Aceasta este o bătălie câştigată de noi. Încearcă ceilalţi contracandidaţi, de fapt care au fost că noi numai avem că suntem câştigători după cum ştiţi şi dumneavoastră, să mai aibă mici mitinguri din acestea neautorizate care cred eu că organele competente ar trebui să se sesizeze ca nu cumva fanii mei şi prietenii mei să mergem acolo între ei sî ne omorâm.
Răzvan Dumitrescu: Episodul Ştefăneşti. Aceste imagini fac parte din reforma clasei politice?
Traian Băsescu: Nu. Dar aceste imagini luate în ansamblu reprezintă foarte puţin. Discutăm de o circumscripţie electorală, celebrul Ştefăneşti. O să ajungă la fel de celebru precum Costeştiul. Dar în ţară sunt 11-12 mii de circumscripţii electorale. Acest incident comportamental în primul rând. Nu ştim dacă este şi un incident de fraudare a alegerilor. Acest incident este o realitate a noastră, dar nu reprezintă alegerile aşa cum ele s-au desfăşurat. În general alegerile au fost corecte.
Răzvan Dumitrescu: Dar câte astfel de lucruri în care nu a avut presa acces, pentru că nu avem atâţia reporteri şi camere, or fi domnule Boda? Dumnezeu ştie dacă or fi sau nu.
Iosif Boda: Eu am afirmat şi ieri la emisiunea Cristinei Şincai. Eu nu cred că Ştefăneştiul poate să fie extrapolat la nivelul întregii Românii. Sunt foarte multe incidente, mai mici, mai serioase.
Traian Băsescu: Şi nu numai în România domnule Boda. Şi în alte ţări. Aduceţi-vă aminte incidentele din Statele Unite, Florida la ultimele alegeri prezidenţiale.
Răzvan Dumitrescu: Nu semănau cu alea de acolo.
Traian Băsescu: Nu, acolo erau mai inginereşte făcute, dacă s-au făcut.
Iosif Boda: Eu cred însă că aici, având în vedere declaraţiile în direect la televiziune ale unor cetăţeni, că ar fi primit bani pentru a vota. Nu au spus pentru cine.
Răzvan Dumitrescu: Au spus sumele primite.
Iosif Boda: ş.a.m.d. Eu cred că insituţiile statului au datoria să declanşeze o anchetă. Eu cred că se poate merge până la a anula alegerile dacă la concluzia asta se ajunge, că acolo s-au falsificat sau s-au folosit instrumente ilegale. În alte ţări se merge şi până la desfiinţarea unităţii adminsitrativ-teritoriale respective dacă cazul este atât de grav.
Răzvan Dumitrescu: Păi ştim ce s-ar putea întâmpla.
Iosif Boda: Nu este valabil la nivelul întregii ţări acest lucru.
Răzvan Dumitrescu: Perfect. Eu vreau să vă întreb: Credeţi că vom avea un verdict? Pentru că avem un caz. Tot am vorbit de verdicte care nu există încă. Credeţi că vom avea vreun verdict?
Traian Băsescu: Eu ştiu încă din ziua de duminică despre faptul că instituţiile statului s-au sesizat. Şi poliţie, şi parchet. Sigur, poliţia trebuie să facă nişte investigaţii, să aducă nişte probe, nişte declaraţii. În lipsa declaraţiilor nu se poate face nimic. Sigur, sunt probele culese de dumneavoastră.
Răzvan Dumitrescu: Au fost declaraţii: „Mi s-au dat 300 de euro".
Traian Băsescu: Da, sunt şi acestea nişte probe. Numai că într-un dosar ca să judeci pe cineva trebuie un document scris. Marea mea rugăminte, domnule Dumitrescu, ar fi să nu încercăm să generalizăm ce s-a întâmplat la Ştefăneşti ca fiind spiritul alegerilor din România. A fost o competiţie...
Răzvan Dumitrescu: Nu putem trece peste evenimente de acest tip. Pentru că dacă nu sunt amendate s-ar putea să prindă curaj unii care au de gând să procedeze astfel. Numai că haideţi să vedem, şi vă provoc domnule Boda, să vedem de ce oamenii valului nou de politicieni. Vă dau exemplu: Boureanu, Preda, chiar şi Berceanu. Care au candidat, au ratat. Unde sunt tinerii despre care vorbea domnul preşedinte pentru că Boureanu este tânăr, Preda era un om politic de foarte mare viitor, tânăr. Au ratat în faţa a ceea ce presa a numit baroni locali.
Iosif Boda: Sunt cazuri diferite fiecare dintre ele. Pe de o parte eu creed că doi dintre lideri s-au validat foarte bine la nivel de centru. Nu s-au înfruntat însă niciodată. Nu mă refer aici la Boureanu, că este prea tânăr. Dar nu s-au înfruntat niciodată pe plan local cu cineva. Domnul Băsescu a declanşat la vremea respectivă, când era preşedinte al PD-ului un proces. Şi anume şi-a trimis locotenenţi în ... cum spuneam eu atunci, în teritoriu de peste mări şi ţări să conducă aceste zone. Mulţi dintre ei au câştigat. Eu cred că unii chiar au devenit politicieni veritabli şi la o adică, atunci când vor veni la centru aici se vor valida. Invers nu întotdeauna este... Încă o dată, eu nu fac din vârstă în sine nici viciu, nici virtute. În politică există totuşi o anumită ucenicie pe care trebuie să ţi-o faci. Este foarte greu să sari dintr-o dată. Şi cel puţin în două cazuri a fost o încercare de sărire, din cele 3 pe care le-aţi spus. În al treilea a fost şi un contracandidat extrem de serios pe care era foarte greu să-l învingă oricine că avea deşa rădăcini şi credibiliate, mă refer la judeţul Dolj. Îl cunosc foarte bine de ani de zile. Deci trebuie să le privim în faţă. Îmi este teamă că în anumite partide vor începe tăieri de capete pentru anumite eşecuri. Eşecul trebuie asumat, dar trebuie asumat la nivelul respectiv. Şi la ce proporţi a ajuns şi la ce şanse posibile avea. Că dacă nu avea, omul nu poate să alerge suta de metri în 9 secunde. Nu ai de ce să-i pretinzi această chestiune. El va alerga în 11.
Răzvan Dumitrescu: Bun, eşecul...
Traian Băsescu: Aici trebuie explicat puţin şi cum pierzi. Este foarte important. Una este să te duci ministru sau parlamentar să iei 10-11%, şi alta este să te baţi să pierzi la un procent în jurul a 40% dintr-un judeţ. Păi poţi să abandonezi un om care a luat 35-40% în vot direct, chiar dacă a pierdut într-un judeţ? Suma aceea de voturi îţi asigură doi parlamentari. Deci depinde şi cum pierzi. Una este să pierzi ridicol. Te duci de la centru din Guvern şi iei 8%, 11%. Şi alta este să te baţi cap la cap cu politicianul local cel mai puternic. Este mare diferenţă. Şi de aceea, după părerea mea, acei politicieni care au coborât în bătălia localelor merită tot respectul dacă au şi obţinut un procentaj bun. Cum eşecul de la funcţii de vârf, eşti în primii 20 din start şi te duci şi iei 8%, trebuie să te întrebi ce mai cauţi pe acolo.
Răzvan Dumitrescu: 8% într-un judeţ.
Iosif Boda: 8 sau 9.
Răzvan Dumitrescu: O parte mică din România. Cam asta e de fapt. Dar avem aici analiza domnului Cristian Preda, cum spunea.
Traian Băsescu: Aş mai spune un cuvânt pentru că aţi vorbit de tineri.
Răzvan Dumitrescu: Tineri însemnând oameni noi eventual pe anumite funcţii, nu neapărat vârstă fragedă.
Traian Băsescu: Exact. Aş veni aici într-un punct care pentru mine a constituit un punct de frământare şi de umilinţă public de multe ori. Privind la umilinţa la care era supus Emil Boc. Trompeta, goarna, omul care şterge prin biroul lui Băsescu. Acest om pe care l-aţi dispreţuit 3 ani, dumneavoastră presa în general, a luat 75% la Cluj şi a câştigat şi consiliul judeţean cu candidatul propus de el. Aveţi obligaţia să-l respectaţi de acum. A confirmat şi este un tânăr... Nu, umilinţă însă de la toată lumea.
Răzvan Dumitrescu: Îţi asumi în politică şi acest lucru.
Traian Băsescu: Nu, ţi-o asumi dar aveţi şi dumneavoastră obligaţia să vă asumaţi procentul pe care l-a luat, să-l constataţi.
Răzvan Dumitrescu: Avem obligaţia să-l constatăm, toată lumea l-a constatat.
Traian Băsescu: Şi să-l şi respectaţi.
Răzvan Dumitrescu: Dar avem şi obligaţia să nu-l periem pe domnul Boc pentru aceasta.
Traian Băsescu: Nu, nu. Şi politicienii au nevoie să fie respectaţi atunci când merită.
Răzvan Dumitrescu: Dar şi ziariştii corecţi din ţara asta au nevoie să fie respectaţi şi nu băgaţi şi generalizaţi într-o oală comună cu...
Traian Băsescu: Absolut de acord cu dumneavoastră. Şi sper să fie reciprocă abordarea.
Răzvan Dumitrescu: Corect. Domnul Cristian Boda, consilier prezidenţial spune aşa: „În urma scrutinului de duminică preşedinţii de consiliii judeţene au fost aleşi cu precădere acei candidaţi ale căror partide dominau deja aceste organisme de conducere. Din cauza sistemului multiplu de vot nu avem ceea ce se dorea la începutul uninominalului, o nouă clasă politică". Haideţi să vedem că domnul Preda parcă infirmă speranţele dumneavoastră domnule preşedinte.
Traian Băsescu: Bun. Este viziunea domnului Preda. După părerea mea oamenii politici care au fost validaţi prin vot direct au fost validaţi dincolo de ce ni se pare, ce presupunem noi.
Răzvan Dumitrescu: Aşa este, eu sunt de acord cu dumneavoastră.
Traian Băsescu: Şi trebuie trataţi ca atare. Am observat, curentul acum este: „mafioţii au fost validaţi". Nu este adevărat. Niciodată poporul român n-o să valideze mafioţi.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedinte eu nu am spus că mafioţii au fost validaţi
Traian Băsescu: Nu discut cu dumneavoastră, eu spun despre un curent care s-a declanşat de vreo două zile şi care este periculos. Până la urmă, domnule Dumitrescu, nici trusturile de presă nu au nevoie să fie unicii care vor să facă bine poporului. Sunt foarte mulţi politicieni care în funcţiile lor alese, de primar, de preşedinţi de consilii judeţene, de primari ai Capitalei lasă o parte din sănătatea lor şi din sufletul lor acolo. Ca să afle din media că sunt nişte nimici, nişte neica-nimeni. Avem obligaţia pe cei care au fost aleşi prin vot direct să-i credităm până când ne dau probele că nusunt buni de nimic. Avem această obligaţie.
Răzvan Dumitrescu: Revenind, domnule Boda, la anliza domnului Preda care spune că nu s-a schimbat nimic. Vă rog, continuaţi.
Iosif Boda: Este prea abruptă afirmaţia că nu s-a schimbat nimic. Pe de altă parte ...
Răzvan Dumitrescu: Nu avem ceea ce se dorea la începutul ....
Iosif Boda: Depinde ce se vrea şi cine ce-şi dorea. Pentru că eu trebuie să vă spun că până la vârsta asta am învăţat că nu poţi să schimbi, revoluţiile schimbă dacă vreţi, radical anumite chestiuni. Mătură, decapitează toată suprastructura politică conducătoare, după care lucrurile se aşază. La noi a fost o decapitare formală sau o decapitare doar într-o parte, sau într-o mică măsură sau nu întotdeauna cu mijloacele ele mai bune. Dânsul e altceva. El discută acum de schimbarea în condiţiile evoluţiei paşnice, cum s-ar zice, nu a unei evoluţii abrupte. Nu poţi să faci această schimbare dintr-o dată, asta este una la mână. Doi, domnul Preda spune că tot reprezentanţii partidelor puternice sunt acolo. Păi cine altcineva? Acesta este sistemul public. Democraţia nu este cel mai bun sistem. Este cel mai bun din cele posibile. Dar atât, nimic mai mult. Aici i-aş spune şi domnului preşedinte că, mă rog, chiar un om votat cu 90%, avem un caz aproape, dar nu mă refer în nici un caz, Doamne fereşte, la el. Adevărul este însă niciodată nu se stabileşte prin ridicare de mâini. Este posibil ca ulterior justiţia să ajungă la altă concluzie. Asta este calea justiţiei, acesta este adevărul juridic. Noi aici vorbim de un adevăr politic. Am avut cel puţin doi, trei candidaţi tineri la Primăria Capitalei. Jos pălăria pentru cât de bătăioşi erau, uneori chiar ieşind din matcă. Dar erau candidaţii unor partide mult prea mici. Nu aveau cum să aspire la intrarea în turul 2.
Răzvan Dumitrescu: Perfect. O să luăm o scurtă pauză şi o să revenim la discuţia noastră şi o să trecem şi pe la Capitală pentru că preşedinte Traian Băsescu a făcut un îndemn de ieşire la vot. Vom vedea dacă este mulţumit, câţi au urmat acest îndemn. Rămâneţi cu noi. Ajungem la Bucureşti. Prezenţă 31%. Sunteţi mulţumit, aţi făcut un apel şi aţi invitat la participarea la vot? Sunteţi mulţumit de ce a ieşit?
Traian Băsescu: Domnu' Dumitrescu, eram sigur că vine întrebarea asta. Oricum e mai bună decât la europarlamentare şi la referendum, unde a fost mult mai slabă, dar mă bucură ansamblul pentru că eu nu m-am adresat numai bucureştenilor. Iată că la nivel naţional am trecut de 50% prezenţă după ultimele cifre ceea ce este doar cu vreo două procente mai puţin decât în 2004, când nu plecaseră încă vreo două milioane de români în Spania şi Italia.
Iosif Boda: Deci e vreo 60% procentul...
Traian Băsescu: În realitate este mult peste 60% cum a fost şi la referendum, 44, dar era mult trecut peste 50. Deci avem o problemă şi aici venim şi abordăm o temă extrem de sensibilă, modul cum ne cuantificăm numărul de votanţi. Păi când tu stat român ştii că 3 milioane sunt afară şi că la alegerile locale nu pot să voteze decât cei care sunt aici cu domiciliul sau cu viză de flotant, cum iei în calcul 18 milioane de electori când trei ştii sigur că sunt afară? 3 milioane peste 18 ani care muncesc Spania, Italia, Franţa, Germania, oriunde în lume.
Răzvan Dumitrescu:: Eu vreau să vă răspund indirect la această întrebare.
Traian Băsescu: Deci după părerea mea, şi nu spun că-i neapărat datorită apelului, românii au răspuns la nevoia de a se prezenta la alegerile locale cu observaţia că acest puţin peste 50% este raportat la o cifră care nu este reală. E statistica, are cu totul alte cifre.
Răzvan Dumitrescu: Vă dau indirect răspunsul domnule preşedinte.
Traian Băsescu: Vă rog.
Răzvan Dumitrescu: Dacă un astfel de om care lucrează afară venea sâmbătă în Bucureşti, duminică era primit sau nu era primit la vot?
Traian Băsescu: Da, dacă avea domiciliul sigur că da.
Răzvan Dumitrescu: Şi atunci cum putea fi scos de pe listă, de pe calculul acela de un posibil votant. Nu putea fi...
Traian Băsescu: Nu. Deci noi trebuie să ne ...domnu' Dumitrescu, trebuie să găsim o formulă pe care au găsit-o şi state cu experienţă mult mai mare decât noi. Păi când eu ştiu de la statistică faptul că am trei milioane de votanţi mai puţin cum raportez procentele la 18 milioane când privind la frontieră ştiu că n-am avut intrări şi ...mai mari decât am în orice zi obişnuită, la români care revin din străinătate. Trebuie să găsesc formula, altfel şi eu ca politician şi dumneavoastră ca analişti plecăm de la această premisă, frate, avem această cifră de control falsă, 18 milioane de votanţi, noi ştim că în realitate avem 15 milioane şi pot să raportez, da, au venit la vot oficial după cifra de control oficială, 50,5%, dar în realitate faţă de cei care în mod real puteau să voteze au venit 60%.
Răzvan Dumitrescu: Perfect. Revenim la scorul pe care...s-a obţinut la Capitală un scor pe această prezenţă. Sunteţi mulţumit de scorul domnului Blaga?
Traian Băsescu: Aş fi fost mulţumit dacă ar fi câştigat din primul tur. Nu? Pentru că n-am făcut niciun secret din a spune că-l consider cel mai bun şi în măsură să continue proiecte începute, să nu vină să spună nu-i bun studiul japonezilor, o luăm de la capăt, chem eu nişte specialişti acum pentru că acum infrastructura mare s-a făcut, mai trebuie făcute trecerile că-s pasaje, că-s pasaje subterane pe sub intersecţii, trebuie făcute şi astea pentru fluidizarea traficului.
Răzvan Dumitrescu: I-aţi dat vreun telefon lui Blaga după alegeri?
Traian Băsescu: Sigur că i-am dat, domnu' Dumitrescu.
Răzvan Dumitrescu: ŞI ce i-aţi spus domnule preşedinte?
Traian Băsescu: I-am spus bravo, bine că ai intrat în turul doi, bine că te-ai apropiat de 30% pentru că nu uitaţi, Blaga a plecat de al 9%, ceea ce a fost spectaculos, Oprescu venea de la 52. E bine.
Răzvan Dumitrescu: Domnule Boda, avem aici o mare problemă. Cu tot sprijinul pe care preşedintele i l-a acordat şi nu s-a ferit de acest lucru, a şi explicat de ce, domnul Blaga stă umăr la umăr cu Oprescu, n-a sărit de Oprescu.
Iosif Boda: Nu cred că e surprinzător. Dacă ne uităm la sondaje pe care foarte mulţi le blamează ar trebui să spun încă o dată nu toate sondajele sunt de blamat, unele sunt într-adevăr făcute de cârpaci, dar altele sunt făcute de firme serioase, cum sunt firmele de croitorie alea sau cum să le zic eu, de îmbrăcăminte, foarte serioase, acestea indicau dorinţa într-un fel sau altul în mod ciudat, n-o să găsiţi în toată ţara ...până acum n-am auzit decât de un consilier zece ani independent şi ăla prin Covasna pe undeva, vremea independenţei, sunt 88 în totalitate independenţi în toată ţara, când erau sute de primari independenţi. Acum nu ştiu de primari independenţi, în orice caz niciunul la marile oraşe, or jocul acesta care mai ales în oraşele mari este un joc de echipă, nu este un joc individual ca tenisul, este un joc de echipă precum fotbalul, handbalul sau rugby-ul, sau altele. Aici ai nevoie de echipă politică. Era însă evident că Vasile Blaga a intrat târziu în cursă, s-a anunţat târziu intrarea lui, ca şi a lui Cristian Diaconescu, foarte târzie. Pe de altă parte, ieşirea....
Răzvan Dumitrescu: Nu e vina cetăţenilor...
Iosif Boda: Nu, este o explicaţie. Eu nu iau aici apărarea niciunuia, nici altuia, eu explic. Încă o dată, aşa cum colegi, chiar de masă de aici de discuţii cu mine explicaţiile mele ei le iau drept preferinţe ale mele, nu, sunt explicaţii. Asta e. Eu cred că domnul preşedinte a greşit atunci când a recomandat anumită strategie electorală în primul tur. După părerea mea, Blaga era în turul doi calificat fără probleme prin votul politic, chiar dacă nu tot partidul se alinia în spatele lui, deci el trebuia să se concentreze de la bun început pentru turul doi şi să se uzeze mai puţin în turul întâi, dar ăsta este de acum un lucru trecut. Problema este că lumea...Blaga nu-i un personaj carismatic precum Oprescu, el ştie să vorbească şi pentru Ferentari şi pentru Primăverii, are un mod de a fi plăcut ş.a.m.d.. Problema este până la urmă de aduce bucureşteanul a se întreba cine poate să conducă această maşinărie mai bine.
Răzvan Dumitrescu: Dar credeţi că asta-i miza în turul doi? Iată cum a început domnule preşedinte şi domnule Boda bătălia pentru turul doi. Să vedem nişte declaraţii.
Ion Iliescu: Blaga a fost un insolent prin declaraţia de ieri. El atunci era membru al FSN-ului ca şi şeful său Băsescu. Băsescu era secretar de stat şi apoi a fost ministru la a doua mineriadă.
Răzvan Dumitrescu: Prin urmare, vreau să vă întreb dacă vom avea parte de un cântar corect, adică se vor înfrunta Blaga cu Oprescu sau Iliescu cu Băsescu în turul ăsta doi?
Traian Băsescu: Domnu' Dumitrescu, până acum am mai aflat minciuna asta că Băsescu era secretar de stat sau ministru în 90. Eu am venit cu cartea de muncă, n-aveam nicio legătură cu Bucureştiul la acea dată şi o s-o arăt la camere, poate o citeşte şi domnul Iliescu pentru că nu la calitatea dânsului de om politic, aia-i permite să mintă, dar calitatea dânsului de om în vârstă nu-i permite să mintă. La 75 de ani nu poţi să minţi o naţiune.
Iosif Boda: 78.
Traian Băsescu: Sau 77, câţi are dânsul.
Răzvan Dumitrescu: Dar staţi puţin că ...dacă oamenii politici au voie să mintă sau cum?
Traian Băsescu: Nu. Mă rog...
Răzvan Dumitrescu: Păi dacă au voie să mintă nu mai ajungem nicăieri.
Traian Băsescu: Păi vă mai spun minciuni. Imediat. Uitaţi, arăt camerei cartea mea de muncă, se vede aici că eram inspector şef al navigaţiei civile la Constanţa din perioada octomb...noiembrie 89 până în....staţi să dau şi pagina...să vedeţi când mi-am încetat mandatul de inspector şef...pe data de 13 octombrie 90. Eu abia pe 13 octombrie 90 am devenit subsecretar de stat, şef al Departamentului Transporturilor Navale, or mineriada a fost 13-15 iunie.
Răzvan Dumitrescu: Aţi putea spune că aţi avut baftă că nu v-aţi întâlnit cu mineriada în Bucureşti.
Traian Băsescu: Da...mă rog...am avut baftă, e adevărat am văzut-o la televizor, m-a revoltat şi astăzi am mai văzut pe aici un domn care povestea în Modrogan unul, între timp s-a dus lângă tătucul cu care a organizat mineriada, domnul Duvăz, ne povestea prin Modrogan unul cum se ascundea printre picioarele minerilor să nu-l filmeze, când le dădea mâncare la Romexpo. Oamenii ăştia vin şi ne dau lecţii în campanie.
Răzvan Dumitrescu: Iertaţi-mă, pentru că s-a spus aşa, vedeţi ce înseamnă continuitatea în politică, domnule Boda? Domnul Blaga o fi fost sau nu prefect că s-a legat de chestia asta? În ‚90 domnul Blaga era prefect FSN şi Oprescu spune exact eu nu eram atunci în politică.
Traian Băsescu: La Bihor. Şi minerii veneau din Valea Jiului....
Răzvan Dumitrescu: Bun, asta e...
Iosif Boda: Acum cum să spun eu, faptul că cineva este contemporan cu Cărtărescu nu înseamnă că este un scriitor foarte mare. Îmi pare rău. Nici cei care au fost toţi contemporani cu Liszt nu înseamnă neapărat că pot să se pretindă autori ai rapsodiei sau mă rog, altceva. Eu cred că aici este într-adevăr un război politic pe faţă între fostul preşedinte al României şi actualul preşedinte al României. Şi vom asista, aceste două săptămâni, sau 10 zile câte au mai rămas până la turul 2, va fi extrem de politizată între PSD pe de o parte şi care până la urmă şi-a găsit, văd acum, adversarul pe care tot încearcă să-l definească de 3 ani şi jumătate, PD-L-ul şi izolarea PD-L-ului şi a lui Traian Băsescu. Acesta este obiectivul politic pe care şi PD-L-ul trebuie să-l privească în faţă, şi preşedintele Traian Băsescu să-l privească în faţă.
Răzvan Dumitrescu: Cine se bate de fapt acum? Oprescu cu Blaga sau Iliescu cu Băsescu?
Iosif Boda: Oprescu a fost independent, dacă putem să spunem aşa, sau relativ independent în primul tur. În turul 2 Opresc este asumat din plin de către PSD. Nu avem ce să ne ascundem după deget. Ba este asumat chiar şi de alte partide. Dar PSD-ul are dreptul să şi-l asume după ce 16 sau 18 ani a fost membru. Oprescu nu a plecat pentru că s-ar fi convins de invaliditatea doctrinei social-democrate. A plecat pentru că nu a fost desemnat candidat...
Răzvan Dumitrescu: Eu vreau să înţeleg dacă bătălia Iliescu - Băsescu va face diferenţa în campania domnilor Blaga-Oprescu.
Traian Băsescu: Domnule Dumitrescu nu aş vrea să se ajungă aici. Eu am reacţionat în primul tur în momentul în care s-a trecut la speculaţia „preşedintele nu-l susţine pe Vasile Blaga", exact pentru a-l decupla de partid. Ştiindu-se că cel puţin în momentul de faţă sunt unul dintre politicienii simpatizaţi de PD-L. Atunci am intervenit şi am spus: „Nu este adevărat. Îl susţin pe Blaga". Exact pentru a da semnal electoratului meu care este acelaşi cu al PD-L-ului că nu există nici o ruptură între mine şi Vasile Blaga. Se pare că şi Bogdan Olteanu, şi domnu Iliescu şi-au făcut un obiectiv din a ataca PD-ul, exact cunoscând această legătură care există şi pe care eu nu am contestat-o niciodată, prin minciuni. Una v-am arătat-o şi probabil presa va lua imaginile de la dumneavoastră, va citi în cartea mea de muncă. Inspectoratul e la Constanţa, nu am avut nici o legătură cu mineriada şi nici nu am fost în vreo organizaţie FSN. S-au vehiculat nişte tabele cu care se intra la FSN în 90, imediat după Revoluţie. S-a spus: „Ia uite, a fost membru FSN". Nu am fost în nici o organizaţie şi am intrat în PD după ce s-a rupt de ...
Răzvan Dumitrescu: Dumneavoastră spuneţi că aţi demonstrat cu acte o minciună.
Traian Băsescu: Da, şi mai este una care este verificabilă foarte uşor. Îl vedeam aseară pe Bogdan Olteanu când vorbea de constructori. Sigur şi presa a vorbit foarte mult de constructorii lui Băsescu. Şi mă voi referi la acei trei cu scuze pentru aceste trei companii, sau aceste 3 persoane, îi rog să înţeleagă că nu o fac decât pentru a se stabili corect lucrurile. Nici celebrul Umbrărescu, nici celebrul Căşuneanu, nici celebrul Euroconstruct nu au lucrat niciodată la Ministerul Transporturilor cât timp eu am fost ministru. Toate aceste firme au venit la Ministerul Transporturilor în timpul mandatului domnulu Mitrea şi sunt şi acum în timpul domnului Orban. Iar domnul Olteanu vorbeşte de firmele lui Băsescu. La Primăria Capitalei nu a lucrat decât Euroconstruct. Am găsit un contract cu Primăria Capitalei, cu administraţia străzilor, din vremea domnului Lis. A continuat contractele, a fost o firmă serioasă. Celelalte două nu s-au putut apropia de Primăria Capitalei. Nu au câştigat licitaţii la administraţia străzilor care în mandatul meu a fost controlată de PSD. Reţineţi. Aş vrea să clarific acest lucru pentru că se încearcă îmbrăcarea PD-L-ului cu o aură de relaţii dubioase cu firme pe care eu le consider serioase, când de fapt sunt firme aduse în Ministerul Transporturilor şi la Primăria Capitalei exact de cei care vorbesc.
Răzvan Dumitrescu: Domnule, dacă tot trăim în mijlocul minciunii eu vreau să vă întreb, şi îl întreb şi pe domnul Boda dacă doar PD-L-ul sau domnul preşedinte Traian Băsescu trebuie să se plângă de minciuni spune despre domniile lor. Domnul Oprescu, de pildă, ar trebui să se plângă sau nu de faptul că a fost legat de mineriade? Este o minciună sau nu?
Traian Băsescu: E cred că trebuie să se plângă Oprescu.
Iosif Boda: Nu văd de ce îi slujejste echipei. Eu încă o dată am rezerve asupra unora dintre ...
Răzvan Dumitrescu: Dar s-a spus prin discurs de către domnul Blaga...
Iosif Boda: Altă semnificaţie. Noi aici am dat o turnură. Am reciti şi eu ce a spus donul Blaga.
Răzvan Dumitrescu: Are dreptul să fie supărat şi Oprescu?
Iosif Boda: Într-un fel. Dar numai într-un fel pentru că raţionamentul pe care Vasile Blaga îl făcea este aşa: cine îl votează pe Sorin Oprescu îl votează pe Ion Iliescu. Ceea ce este greu de contestat că este susţinut. Tot timpul domnul preşedinte Iliescu a spus că sufleteşte este extrem de apropiat de el.
Răzvan Dumitrescu: Dar şi domnul preşedinte Băsescu nu a făcut un secret din ... cu domnul Blaga, care este problema?
Iosif Boda: Deci nu este nici un fel de secret şi nu este nici un fel de blam în treaba asta. Numai că pasul următor, deci concuzia nu rezulta din premize. Şi anume domnul Iliescu este legat de mineriade, ceea ce nu înseamnă că şi numele lui Oprescu este. Atât doar că Oprescu reprezintă un demnitar care este legat de mineriade.
Răzvan Dumitrescu: Are drept Oprescu să se supere prin felul în care a fost legat de mineriadă, domnule Băsescu?
Traian Băsescu: Deci Oprescu nu a participat la mineriadă. La mineriadă a participat Ion Iliescu, Bogdan Niculescu, Duvăz, sunt alţii care au participat şi care se află în jurul domnului Iliescu. Problema este dacă Oprescu a participat la Mineriadă. Şi aici este marea diferenţă între Blaga şi Oprescu. În timp ce Blaga a plecat de lângă Ion Iliescu şi a fost de partea lui Petre Roman la ruperea FSN-ului în februarie 1992, domnul Oprescu s-a dus şi acceptă modul cum domnul Ion Iliescu face politică, aşa cum de altfel o fac foarte mulţi. Şi domnul Hrebenciuc, şi Miron Mitrea. Este din aceeaşi categorie. I se pare că a chema minerii să zdrobească capetele bucureştenilor a fost în regulă.
Răzvan Dumitrescu: Nu a spus asta.
Traian Băsescu: Nu, nu. Dar nu-l condamnă, nu se dezice de dânsul.
Răzvan Dumitrescu: Am avut o declaraţie în care şi domnul Iliescu, şi domnul Constantinescu şi domnul Stolojan au fost trecuţi la capitolul, de către Oprescu, au fost trecuţi la capitolul „stafiile trecutului".
Traian Băsescu: Ştiţi cine sunt cei mai rău, regulă? Copiii stafiilor. Iar Oprescu locuieşte în casă cu o stafie a trecutului şi ei se manifestă. Asta îl face nici să nu se desprindă de Ion Iliescu.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedinte acum nu ştiu. Să băgăm replica asta că nu-i aşa, copiii trebuie să fie şi vinovaţi pentru faptele părinţilor?
Traian Băsescu: Nu, să nu fie vinovaţi, dar să nu fie ipocriţi în acelaşi timp.
Răzvan Dumitrescu: Dacă am scoate din politică pe toţi cei care au un părinte...
Traian Băsescu: Eu am aflat zilele acestea că generalii de securitate au făcut foarte bine, domnule.
Răzvan Dumitrescu: Nu domnule preşedinte, eu vă întreb. Dacă ar fi să aplicăm această regulă, eu unul aş fi de acord cu ea, să plece din politică toţi cei care au avut părinţi de un anumit tip, câţi ar pleca?
Traian Băsescu: Nu, este incorect. ...venit la vremea burgheziei, dar nu veni să dai lecţii, eu asta cer.
Iosif Boda: Nu, am venit la primii ani ai comunismului.
Traian Băsescu: Primii ani ai comunismului când burghezia trebuia dată afară.
Răzvan Dumitrescu: Asta este viaţa. Este un păcat...
Iosif Boda: Pe mine m-ar intersa să revin la duetul, să zic aşa...
Traian Băsescu: Numai puţin că nu vreau să rămână neexplicată chestiunea asta.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedintele să o comentăm după publicitate.
Traian Băsescu: Toţi avem educaţia pe care am primit-o.
Răzvan Dumitrescu: Asta este. Şi părinţii pe care nu ni i-am ales.
Traian Băsescu: Nu ni i-am ales, ni-i respectăm. Dar să vii să accepţi valorile pe care le împărtăşeşte Ion Iliescu şi pe de altă parte să crezi că eşti bun să fii primarul acelora care au fost bătuţi pe 13-15 iunie aici în Bucureşti, asta arată că nu ai respect pentru valorile pe care bucureştenii le respectă.
Răzvan Dumitrescu: Mergem într-o scurtă pauză şi revenim la discuţia noastră. Ne-am întors în direct domnule preşedinte, cu acea chestiune, sunt vinovaţi copiii pentru faptele părinţilor?
Traian Băsescu: Nu, deci aici trebuie s-o clarificăm: nici un copil nu-i vinovat pentru faptele părinţilor, mai ales că părinţii nu sunt nici penali, în nici un fel, nici nu au dat lovituri de stat în România, ci au servit un sistem. Eu mă uit la foarte mulţi oameni care au trăit în atmosfera şi în privilegiile fostei nomenclaturi de dinainte de revoluţie, sunt oameni care s-au schimbat, care au înţeles comandamentele. Un om care a înţeles ce se întâmplă în România de după revoluţie, cum este Sorin Oprescu, nu putea să se ducă să se lipească de Ion Iliescu. Sorin Oprescu avea meserie, Sorin Oprescu nu a trăit din muncă de partid, Sorin Oprescu nu avea pe conştiinţă mineriadele, pentru ce este parte a grupului de susţinători ai lui Ion Iliescu? Şi nu atât susţinător, este una din păpuşi. Ion Iliescu are nevoie temporar de câte o păpuşă. L-a avut pe Petre Roman, când Petre Roman a liberalizat preţurile, nu i-a mai plăcut şi a pândit momentul până când a reuşit să facă aranjamentul cu Cozma în 1991 şi să-l îndepărteze, l-a avut pe urmă copil de mingii, marionetă, pe Adrian Năstase şi când nu i-a convenit l-a ras din fruntea partidului, acum a venit rândul lui Oprescu să servească setea de putere a acestui om.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedinte, pe această logică înseamnă că vinovaţi pentru situaţie sunt toţi cei care stau lângă Ion Iliescu, adică tot partidul...
Traian Băsescu: Cei care sunt manipulaţi.
Răzvan Dumitrescu: Ion Iliescu este preşedinte de onoare al partidului, deci şi domnul Mircea Geoană este vinovat şi domnul Cristian Diaconescu, că au stat în partid.
Traian Băsescu: Geoană este vinovat că nu a reuşit să reformeze PSD-ul după ce a fost ales, pentru a-l reforma.
Răzvan Dumitrescu: Este un întreg partid vinovat pentru existenţa unui singur om?
Traian Băsescu: Nu, aici discutăm de o conducere de partid. Trebuia să-l trimită la pensie să-şi vadă de comunismul lui, liniştit, în Primăverii, statul garantează foştilor preşedinţi case.
Răzvan Dumitrescu: Domnule Boda, de ce aduce Ion Iliescu în continuare voturi?
Iosif Boda: Eu fac o afirmaţie, va fi foarte greu pentru foarte mulţi lideri din Bucureşti să-şi găsească un colegiu uninominal la toamnă sau primăvară, când vor avea loc alegerile parlamentare. Eu aş pune o întrebare dlui preşedinte, mă roade o curiozitate, la ceremonia de preluarea puterii prezidenţiale şi a simbolurilor puterii prezidenţiale, a şefului statului, a fost o chestiune extrem de civilizată, extrem de europeană şi cei doi şefi de stat s-au congratulat reciproc. Ba mai mult, prin radio umbla zvonul că domnul Ion Iliescu îl prefera pe Traian Băsescu de preşedinte, şi nu pe Adrian Năstase. Acum ce o fi în sufletul dânsului nu ştiu, nu mă pot băga, dar domnul Traian Băsescu în calitate de preşedinte nou, proaspăt ales şi învestit, a făcut o afirmaţie pe care Cozmin Guşă i-a reproşat-o, şi anume a cauţionat un om politic al dlui Ion Iliescu, ceea ce este o chestiune care este de foarte multă lume considerată ca atare, mai mult, i-a oferit Palatul Scrobiştea pentru care nu intră neapărat în drepturile foştilor şefi de state, ş.a.m.d. Părea o relaţie amiabilă, dintr-o dată duc un război, ştim acest lucru, bănuim cu certitudine cu domnul Ion Iliescu a fost cel care a pus punctul pe i.
Răzvan Dumitrescu: Chiar aşa domnule preşedinte, de la relaţia aia amiabilă la acest război total, sau doar în campaniile electorale?
Traian Băsescu: Eu nu am un război...
Iosif Boda: ...specialist în lovituri de stat.
Traian Băsescu: Este.
Răzvan Dumitrescu: Poate fi onorabil în lovituri de stat în acelaşi timp?
Traian Băsescu: Era un moment de ceremonie, ce vroiaţi să vadă ţara la schimbul a doi preşedinţi? Decât cuvinte politicoase şi aş fi rămas politicos.
Iosif Boda: Numai că unul singur se schimba...
Traian Băsescu: Da. Ne predam ştafeta unul altuia, gardă militară, ce se face la schimbul de mandat între doi preşedinţi. Din păcate domnul Ion Iliescu a vrut să facă în mandatul meu ce a făcut cu Emil Constantinescu, şi convins că o să sară domnia sa. A vrut să-l controleze. Pe Emil Constantinescu l-a controlat, l-a făcut să se declare învins de sistem, pe mine nu a reuşit să mă controleze cu structurile cu care era obişnuit să controleze: servicii, ministerul de interne, influenţă, ş.a.m.d. Nu a reuşit pentru că eu i-am trecut în rezervă generalii dlui Ion Iliescu repede, şi au adus băieţi tineri în fruntea serviciilor de informaţii. Mai mult decât atât, la momentul potrivit am dat serviciile de informaţii chiar partidelor opozante mie, fie că e vorba de PSD, fie că e vorba de PNL, a fost un mod de a gândi, de a-l izola pe Ion Iliescu de servicii şi de a-i îndepărta influenţa aici. Ion Iliescu a făcut altceva atunci, a luat puterea politică în antrepriză şi a găsit oameni slabi, aliaţi de-ai mei, cu care a reuşit să realizeze o majoritate care să suspende un preşedinte legal ales, şi fără ca acesta să fi încălcat constituţia şi fără ca acesta să fie acuzat de înaltă trădare, cele două condiţii în care poate fi suspendat preşedintele. Atunci am înţeles că acest om nu are liniştite decât este la manetele puterii, e bolnav de putere şi o exercită oricum poate.
Răzvan Dumitrescu: Revin şi vă întreb foarte clar, în ce relaţii sunteţi cu Tăriceanu, pentru că dumneavoastră susţineţi pe Blaga, şi bănuiesc că Vasile Blaga şi-ar dori şi voturile pe care le-au obţinut liberalii la Bucureşti.
Traian Băsescu: A fost pe sintezele de presă că eu am fost plecat, nu am văzut emisiuni, am fost la Frankfurt, am înţeles că au fost analişti care în cursul zilei de ieri sau alaltăieri seară spuneau că se că este o înţelegere preşedinte cu Oprescu, se pare că este un dezgheţ preşedinte cu Tăriceanu sau... Eu cum pot să am o înţelegere cu Oprescu?
Răzvan Dumitrescu: Nici el nu poate să aibă cu dumneavoastră.
Traian Băsescu: Nu, sunt excluse. Şi atunci de o scot analiştii? O înţelegere cu Oprescu.
Răzvan Dumitrescu: Eu v-am întrebat de Tăriceanu.
Traian Băsescu: Vă spun şi de Tăriceanu, care au fost semnele unei înţelegeri. Eu voi avea tot timpul respect pentru liberali, au fost partenerii mei, m-au ajutat să câştig alegerile prezidenţiale, i-am ajutat să vină la guvernare. Din păcate însă pentru domnul Tăriceanu care a făcut înţelegerea cu Geoană, cu Iliescu pentru suspendarea preşedintelui în condiţiile în care pe 23 martie i-am dat un telefon, ştiam ce urmează să se întâmple. „Crezi că o să-ţi fie mai bine cu PSD-ul?", a fost o întrebare retorică pe care i-am pus-o. Ştiam toate aranjamentele făcute pentru suspendarea preşedintelui, de ce a intrat în acest joc nu o să înţelege niciodată. Şi nu-mi poate fi partener Tăriceanu, eu nu mai cred în acest om.
Răzvan Dumitrescu: Cum rezolvaţi asta? Să-l susţineţi pe Blaga, să încercaţi...
Traian Băsescu: Eu vorbesc de o persoană, şi eu n sunt agentul electoral al dlui Blaga.
Iosif Boda: Traian Băsescu a spus că electoratul PD-ul este şi electoratul dumnealui, ceea ce mă duce cu gândul că la faptul că la anul are normal intenţia de a candida. Eu afirm din nou că lucrurile nu pot sta într-o singură persoană şi că a evoluat situaţie celor două partide fantastic în aceşti doi ani de zile, liberalii au obţinut un scor cum nu au obţinut în perioada post-decembristă, nici PD-L nici PSD nu va putea guverna fără ei. Cred că raţiunea va trebui să prevaleze în politică chiar şi în ceea ce priveşte un om, un partid. Eu sunt convins că vor fi enorm de multe schimbări pe scena politică românească în perspectiva alegerilor.
Traian Băsescu: Domnul Boda, schimbarea vine din altă parte. Până acum exista un singur partid care control teritoriul, uitaţi-vă că PD-L a echilibrat situaţia în teritoriu cu PSD-ul. Eu am convingerea că...
Răzvan Dumitrescu: Mai degrabă PSD-ul cu PD-L-ul.
Traian Băsescu: PD-L-ul a avut 4 consilii judeţene, acum are 14.
Răzvan Dumitrescu: Mă refer în sondaje în care PSD-ul era mai jos.
Traian Băsescu: Vorbim de realităţile votului. PD-L -ul actual a avut 4 consilii judeţene, azi cel puţin are cert 14, iar la ora la care au plecat ultimele măsurători arătau că PSD are 15-16. Asta aşezat pe faptul că PD-L-ul câştigă toate marile capitale, sau a câştigat marile capitale, şi mai este în turul doi la alte câteva capitale mari de judeţ, este clar că învingătorul acestor alegeri locale este PD-L.
Răzvan Dumitrescu: Am asistat la declaraţii în care toată lumea era mulţumită.
Traian Băsescu: ...realist pentru că dacă politicienii de la partide au obligaţia fiecare să-şi laude marile succese, eu am obligaţia ca ceea ce spun acum să fie valabil şi mâine după ce se termină numărătoarea. Iar eu vă spun pe vot politic, PD-L câştigă alegerile locale, câştigă pe număr de mari oraşe, ceea ce compensează eventualul deficit din mediul rural.
Răzvan Dumitrescu: Ca să facem şi o trecere către un subiect nepolitic, fac paranteză, ieri toată lumea spunea că a câştigat alegerile, dacă-i credeai te întrebai de ce mai faci alegeri din moment ce toţi câştigă.
Iosif Boda: Aşa este.
Răzvan Dumitrescu: Un manager de hotel din insula grecească Zankintos, este numit de toţi cunoscuţii mister president, asta pentru că natura l-a construit după chipul şi asemănarea preşedintelui României Traian Băsescu. Cei doi seamănă atât de bine, încât nici un turist român care a călcat pragul hotelului de 4 stele în care lucrează soţia „preşedintelui" nu a plecat acasă fără un suvenir inedit, o fotografie cu mister prezident.
De când a aflat că seamănă cu preşedintele României, Nikos Dracopulos se mândreşte cu înfăţişarea sa. Nu este zi în care mister president să nu fie fotografiat. Spune că în ultimii doi ani a făcut sute de poze cu turiştii români. Un lucru obişnuit de altfel pentru preşedintele Traian Băsescu.
Traian Băsescu: Luaţi degetul de pe blitz.
Intervievat: La început mi-au cerut să fac poze. La vârsta mea mi s-a părut ceva neobişnuit. Apoi mi-au spus că arăt ca preşedintele lor. mi-a plăcut. Fără să-mi dau seama, aproape fiecare român se uită la mine ciudat, vroia să facă poze cu mine şi acum mă simt ca un preşedinte.
Uitându-se pe internet, Nikos şi-a dat însă seama cât de mult seamănă cu preşedintele.
Intervievat: Priveşte, nu sunt foarte mari diferenţe. Aici din partea sta. Sunt foarte mândru, nu ştiu dacă el este mândru de mine.
Nikos ştie că Traian Băsescu este foarte popular şi că a fost comandant de navă, aşa că i-am pregătit un cadou cu semnificaţie.
Reporter: Avem un cadou pentru dumneavoastră.
Intervievat: Un cadou pentru preşedinte. Să trăiţi bine.
Traian Băsescu: Să trăiţi bine!
Nikos ne-a da o sarcină de îndeplinit atunci când ajungem în ţară. Să-i oferim un cadou preşedintelui României.
Intervievat: Domnule preşedinte, acesta este pentru dumneavoastră, mulţumesc mult şi îmi cer scuze dacă v-am deranjat cu înfăţişarea mea. Cred că sunteţi şi dumneavoastră o persoană bună şi iubită de români.
Răzvan Dumitrescu: Dacă v-a plăcut vă dăm acest material şi să ştiţi că Mihaela Meca, colega noastră care a fost acolo are să vă transmită cadoul pe care comandantul din Grecia îl transmite comandantului din România.
Intervievat: Sunt două tipuri de vin, şi alb şi roşu. Dumneavoastră care vă place mai mult?
Traian Băsescu: Nici unul. O să bem un vin după emisiune, pe care îl alegeţi dumneavoastră. Îl bem împreună.
Răzvan Dumitrescu: E şi asta o informaţie care va fi mult comentată.
Traian Băsescu: Mai am o observaţie de făcut, dacă Bogdan Olteanu sau PNL-ul, PSD-ul, nu şi-ar construi campania pe atacuri la preşedinte, eu nu aş fi nevoit să vin să mă apăr într-un fel sau altul.
Răzvan Dumitrescu: Dacă Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi fost ţinta atacurilor preşedintelui şi-ar mai fi construit şi ei politica pe atacuri la preşedinte?
Traian Băsescu: După ce Călin Popescu Tăriceanu a trădat alianţa nu putea să se aştepta la altceva decât la atacuri de la mine, care nu au fost niciodată la adresa electoratului liberal, ci la lipsa de fairplay a unui partener, pe care repet, electoratul liberal m-a făcut pe mine preşedinte alături de mulţi alţii, PD-L actual şi oameni fără de partid, dar Călin Popescu Tăriceanu trebuie să ştie că eu l-am făcut pe el prim ministru.
Răzvan Dumitrescu: Asta este, vedeţi că v-aţi înşelat dacă este să luăm strict analizele, vă puteţi înşela şi dumneavoastră ca preşedinte. Dar eu vă întreb, îl sprijiniţi pe Blaga, am văzut. Avem Blaga-Oprescu în turul 2. V-aţi referit la programul domnului Oprescu de pe vremea în care era primar, aşa că domnule preşedinte vă dăm un posibil anunuţ de pe uşa Primăriei: „Închis". În cazul în care domnul Oprescu câştigă. V-aţi referit la program.
Traian Băsescu: Dânsul nu vine la serviciu mai devreme de ora 16.
Răzvan Dumitrescu: Da, dar vă dăm şi posibilul anunţ de pe uşa Primăriei în cazul în care domnul Blaga câştigă: „Atenţie!". Vă rog să le luaţi şi dacă în drum spre Cotroceni poate treceţi pe la Primărie şi să puneţi dumneavoastră pe uşă după turul 2 ce anunţ doriţi dumneavoastră.
Traian Băsescu: Eu pe acesta l-aş pune, „Atenţie", dar nu pe uşă, pe acesta cu câine rău şi l-aş pune peste tot pe unde sunt nereguli în Bucureşti. Că sunt, slavă Domnului. După un mandat al meu, după unul al lui Videanu mai trebuie vreo 3 mandate. Şi v-aş mai spune un lucru: Bucureştiul este un oraş greu care nu se schimbă într-un mandat. Deci încă două - trei mandate mai trebuie unui primar care respectă proiectele care sunt acum în execuţie pentru ca Bucureştiul să fie un oraş care să ne placă.
Răzvan Dumitrescu: Este o veste tristă pentru cei agresaţi de şantier.
Traian Băsescu: Da, dar cine vă spune că se poate moderniza Bucureştiul fără şantiere vă minte. Numai cei care construiesc autrostrăzi pe deasupra Bucureştiului.
Răzvan Dumitrescu: Domnule Boda de ce o fi scăzut tot timpul prezenţa la vot în Bucureşti? De lehamite pentru starea generală sau de neîncredere pentru Blaga şi Oprescu?
Iosif Boda: Eu nu cred că este vorba de neîncredere faţă de cineva anume. Eu, din ceea ce analizez şi nu o fac de acum, eu cred că cei care au fost acum candidaţi la Primărie au fost unii dintre cei mai bine pregătiţi şi cu o prestaţie fără nici un fel de problemă, onorabilă.
Traian Băsescu: Remarcabilă prestaţia lui Orban.
Iosif Boda: După părerea mea....
Răzvan Dumitrescu: Este chiar şi nevoie de voturile lui pentru domnul Blaga.
Iosif Boda: Orban a fost unul dintre ce mai pregătiţi pentru aşa ceva. Îi şi place, i-ar fi plăcut. El iubeşte să fie primar în Bucureşti. Însă este de notat, poate îi va veni o dată rândul. Deci nu cred că, mă rog, calitatea candidaţilor ar fi determinat o slabă participare la vot. Poate şi faptul că se ştia paroape, sau noi am indus ideea că va fi turul 2, s-ar putea să se fi folosit şi ... din turul 1 din moment ce va trebui să mă duc în turul 2 oricum. Eu cred că PD-iştii... nu mă refer la PD-L-işti. Eu mă refer aici la PD-işti, la foştii PD-işti, vor merge în turul 2.
Traian Băsescu: ... chestiune de forţă a partidelor.
Răzvan Dumitrescu: Domnule preşedintele ne apropiem de final. Ce urmează din punctul dumneavoastră de vedere?
Traian Băsescu: Unde, la Capitală?
Răzvan Dumitrescu: În turul 2, ce urmează?
Traian Băsescu: Eu cred că...
Răzvan Dumitrescu: Ce o să rezulte ca structură politică? O să rezulte o ţară mai bine guvernabilă sau mai greu guvernabilă?
Traian Băsescu: Categoric da. Cine nu va putea guverna Bucureştiul şi v-o spun ca om care a avut un consiliu în minoritate. Independenţii. Un independent nu poate guverna Bucureştiul, este o poveste. Consiliul General al Capitalei este cel mai politizat consiliu din România.
Răzvan Dumitrescu: Mai este valabilă noţiunea de independenţă din moment ce PSD a anunţat sprijinul pentru Oprescu? Bănuiesc că şi consilierii îl vor sprijini.
Traian Băsescu: Bun. Să se asume atunci, să spună: „Mă va susţine PSD-ul" şi atunci electoratul poate întrezări...
Răzvan Dumitrescu: Blaga nu s-ar putea trezi în minoritate în consiliu dacă toţi ceilalţi îşi unesc forţele împotriva lui?
Traian Băsescu: PD-L-ul cam face singur 50% la redistribuire. O să ajungă la un 43-44%. Îi trebuie o negociere cu un grup de consilieri, cu un partid mai mic. Nu trebuie să facă compromisul politic major.
Răzvan Dumitrescu: Domnule Boda, ce urmează? Urmează o Românie mai bine guvernată sau mai prost guvernată?
Iosif Boda: Domne, vrem, nu vrem, mergem. Poate târâş - grăbiş, poate mai încet, poate cu ritmuri mai scăzute. Deşi iată, ceea ce s-a anunţat pentru primul trimestru, creşterea PIB-ului cu 8,2%, cea mai senzaţională creştere din ultimii 18 ani, dar şi din toată Europa în acest an sunt dătătoare de speranţă. Iar guvernările nu pot să fie decât mai performante. Pentru că te obligă. Dar guvernările se vor deplasa spre teritoriu. Se va descentraliza masiv, ceea ce va fi un semn foarte bun.
Răzvan Dumitrescu: Aşadar domnule preşedinte şi stimaţi telespectatori a fost Realitatea Zilei prima parte, o parte puţin mai lungă. Rămâneţi cu noi pentru că revenim cu partea a doua în care vom discuta din nou principalele subiecte politice şi harta asta, aşa cum a ieşit ea, după alegerile locale, încă se mai numără, cu reprezentanţi ai partidelor. Rămâneţi cu noi. Vă muţumim foarte mult pentru prezenţa aici.
Traian Băsescu: Şi eu vă mulţumesc mult dumneavoastră, domnului Boda, telespectatorilor.
(Prin Monitoring Media: Realitatea Tv - Realitatea zilei, Ora: 18:50)