joi, 20 septembrie 2007

Felicitări Răzvan Dumitrescu! Un editorial de nota 10

Cine o mai fi prin sertarele procurorilor?

"Gardianul”, ediţia din 21.09.2007

Daca în aceste zile vreun ziarist îsi permite sa comenteze raportul CSM despre situatia de la DNA, risca un val de bâlbe si injurii pe forumurile de pe internet. Principiul e simplu – daca scrii de rau despre unii procurori, înseamna ca esti corupt. Nu cumva sa te uiti în ograda celor care împart dreptatea, ca e ca pe vremea comunistilor: „Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici si uzine". Ce conteaza ca în acel raport apar lucruri atât de grave, încât te si întrebi daca nu cumva ne aflam prin anii mineriadelor...
Foarte putini par acum dispusi sa observe ca în acest moment riscam sa cadem într-o capcana fatala. Daca ceea ce se întâmpla ar fi doar o razbunare între ei, politicienii, cu ajutorul unor personaje parcate prin Justitie, ar mai fi cum ar mai fi. Am putea spune, bine, sa fie la ei acolo, slava Domnului ca nu ne afecteaza pe noi, ca iata, noua celor de jos ni se face dreptate, procesele nu dureaza ani intregi, judecatorii nu sunt incorecti sau incompetenti, iar procurorii îsi fac treaba foarte bine si în interesul cetateanului! Dar oare asa stau lucrurile? Îi vedeti în stare pe cei care participa la astfel de manevre sa lase haina cu „scheme" în cui si sa îmbrace roba sfintita de profesionalism pentru ca acum au în fata un simplu cetatean?
Problema e ca în România ultimilor ani s-a tot vorbit despre coruptia generalizata, iar asta înseamna ca toate domeniile au fost atinse. Evident, nici Justitia nu putea sa scape nepatata. Ce înseamna de fapt coruptie generalizata? Înseamna ca defectul se afla în primul rând la judecatori si procurori, caci daca aici ar fi mers lucrurile cât de cât bine, coruptia nu s-ar fi generalizat. Pedepsele corecte si conforme cu legea, aplicate la timp si în numar semnificativ, n-ar mai fi permis flagelului sa se întinda peste toate domeniile. Daca ar fi sa judecam dupa principiul cine a fost primul - oul sau gaina -, atunci am ajunge la concluzia ca putregaiul a intrat mai întâi în Justitie si apoi s-a extins în toate domeniile. Problema e ca sunt chemate sa lupte cu aceasta coruptie generalizata institutiile cele mai atinse de flagel. Din acest motiv, avem dreptul sa stim daca s-au curatat de mizerie si cum au facut asta.
Si daca pe oamenii politici îi vedem cum se scobesc în nas prin Parlament, cum chiulesc sau îi auzim cum mint, pentru ca fac asta în fiecare zi cât se poate de transparent în fata microfoanelor si camerelor de luat vederi, despre Justitie nu aflam nimic. Ar trebui sa ne multumim sa-i credem pe cuvânt. Foarte rar avem ocazia sa lecturam câte un raport de control ca acela de acum câteva zile si nu-ti vine sa crezi când citesti ca acele lucruri chiar se întâmpla. Acum, când poate pentru prima oara avem în fata ochilor un document oficial despre situatia din DNA, cu o abilitate demna de o cauza mai buna, cineva muta atentia de la concluziile grave de acolo într-o directie fara nicio miza practica: cum a iesit hârtia cu pricina în presa? Asta e acum problema unora, nu gunoiul de prin birourile unor procurori, nu cutia cu „scheme" care nu are nicio legatura cu legea, nu zecile de dosare parcate prin sertare...
Ridicola e reactia celor care prefera sa nu-si faca probleme si sa trateze totul ca si când am fi în fata televizorului, la un meci de fotbal. De ce chiar unii dintre cei care ar trebui sa lucreze cu proba, cu documentul în fata ochilor, cu argumentul si cu legea pe masa înlocuiesc acum aceste elemente cu metafore si formulari literar-artistice? Sunt unii care n-au facut asta pâna acum, ci o fac abia acum! Sunt altii care nu fac asta mereu, ci doar în anumite momente si de fapt asta îmi ridica semne de întrebare. Sa se gaseasca oare explicatiile tot prin sertarele unor indivizi peste care da din când în când controlul CSM? Daca da, atunci e bai mare si cred ca nu va trece mult timp si vom avea surprize!
Razvan Dumitrescu

Ce-ţi fac copiii... Săraca Valeria Peter Predescu...


Fiul Valeriei Peter Predescu, arestat pentru jafuri armate în Germania


Fiul interpretei de muzică populară Valeria Peter Predescu, Nicolae Predescu, a fost arestat pentru că este suspectat că ar fi participat la peste 30 de jafuri armate săvârşite în Germania.Subinspectorul Raluca Petrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat astăzi că pe numele lui Nicolae Predescu a sosit un mandat european de arestare în baza căruia acesta a fost reţinut în urmă cu circa o săptămână. După ce poliţiştii bistriţeni l-au reţinut pentru 24 de ore, pe numele lui a fost emis şi un mandat de arestare de către Curtea de Apel Cluj, de 29 de zile, cum prevede legislaţia europeană. În această perioadă, Predescu va sta în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, iar poliţiştii bistriţeni vor urma etapele pe care le vor dispune poliţiştii germani, care pot ajunge până la extrădare.Informaţia legată de arestarea lui Nicolae Predescu nu a fost dată publicităţii în tot acest timp întrucât, potrivit sursei citate, "faptele nu au fost săvârşite pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud".Poliţiştii bistriţeni au primit din partea celor germani o listă cu acuzaţiile care îi sunt aduse lui Nicolae Predescu. Cel mai probabil el va fi trimis în Germania unde va fi judecat de instanţele din ţara în care a săvârşit faptele.

Bla-bla-ul lui Mircea Geoană de la şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD de ieri. I-o va trage Băsescu? Eu zic că da.


"Bună ziua. Sper ca şedinţa noastră de astăzi să fie cât mai concisă şi cât mai clară. Textul moţiunii de cenzură pregătită de partidul nostru va fi oferit către lectură şi decizie ca text Comitetului Executiv Naţional. Vreau să mulţumesc în mod deosebit preşedintelui Consiliului Naţional, colegul nostru Dan Mircea Popescu, echipei care l-a asistat în redactarea acestei moţiuni. Este un document politic extrem de serios, necesar şi foarte bine redactat. Este un document care vine să aducă un element de clarificare unei scene politice extrem de agitate. Asistăm în aceste zile la o adevărată descompunere a puterii din România. Atacurile brutale în interiorul puterii executive între Ministrul Justiţiei şi procurorii anticorupţie reprezintă o nouă fază în escaladarea unui conflict cumplit care aduce daune interne şi externe majore ţării noastre.
În acelaşi timp, dezbatem astăzi paşii pe care PSD, noi cei care reprezentăm cele 4 milioane de oameni care au votat PSD la alegerile trecute, cel mai mare partid din Parlamentul României, partidul cu cei mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, partidul cu cea mai întinsă structură din România. De decizia noastră şi de direcţia pe care o vom imprima acţiunilor noastre vor depinde multe lucruri importante pentru ţară. Sensul acţiunilor noastre nu este doar de a găsi în interiorul partidului şi în grupurile noastre parlamentare sprijin pentru acţiunea noastră politică, ci este o încercare legitimă a partidului nostru de a ne reconecta cu ţara şi de a spune că este nevoie - după 3 ani de haos, după 1.000 de zile de putere de dreapta în care Alianţa PNL-PD, actualul Guvern care de ieri nu mai are susţinere legitimă şi juridică, deci un Guvern ilegal din punct de vedere juridic – de un nou guvern. Lumea aşteaptă, pe bună dreptate, nu numai partidul nostru, nu numai militanţii noştri, dar şi cele 4 milioane de români care au votat PSD, aşteaptă cu speranţă, alţii cu preocupare, decizia partidului nostru şi direcţia în care va merge România. Este o decizie importantă, o decizie de care va depinde în mare măsură configuraţia politică în perioada următoare şi avem obligaţia să dăm cel mai bun răspuns cetăţenilor, pentru interesul milioanelor de români care ne-au votat şi al celor care nu ne-au votat, dar care resimt efectele acestei guvernări haotice pline de scandal. Acest episod unic în lume, în care un ministru de Justiţie în funcţie este atacat de proprii săi procurori, în mod cert este o vendetă politică în care cele două formaţiuni, PNL şi PD, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, continuă lupta de anihilare a adversarului prin orice mijloace. Este o situaţie de o gravitate extraordinară, oricât de mult am încerca să facem abstracţie de această realitate şi acest lucru contează şi atârnă în decizia noastră. Decizia noastră este importantă şi, ca întotdeauna, cu acelaşi respect şi prietenie, colegii din Comitetul Executiv Naţional vom avea cu toţii un cuvânt greu de spus cu privire nu numai la ziua de mâine, dar şi la lunile şi anii care vin.
Eu vă mulţumesc că aţi venit la Bucureşti după şedinţa noastră anterioară. Aş vrea ca astăzi să discutăm, pe lângă textul moţiunii, şi data depunerii moţiunii, dar şi o altă acţiune importantă la care ţinem mult şi cu care vreau să ne identificăm şi mai mult. Vă propunem astăzi lansarea unei Petiţii Naţionale pentru devansarea intrării în vigoare a legii pensiilor, a legii PSD a pensiilor, în care milioane de pensionari vor primi o creştere importantă de 43% din pensiile pe care le au. Nu avem dreptul, în condiţiile în care există bani la buget, să lăsăm pensionarii ţării să parcurgă câteva luni de iarnă cu pensiile actuale, cu facturile scumpite, cu alimentele scumpite, cu inflaţia care a început să crească, care a ajuns la 5%. Există bani la buget şi este obligaţia noastră prin legea pe care am introdus-o în Parlament să devansăm intrarea în vigoare a acestei legi. Este o iarnă salvată pentru pensionarii ţării şi este un lucru de minimă decenţă pe care trebuie să îl facem aşa cum am făcut şi cu legea noastră şi devansarea acestei legi este un lucru important. Vă chem pe toţi ca începând de mâine să mergem la pensionarii ţării şi să le spunem că această lege trebuie devansată şi că această lege este importantă şi reprezintă un angajament al PSD faţă de pensionarii acestei ţări.
De asemenea, astăzi aş vrea să decidem şi un alt element important la care eu ţin mult, dezbaterea în partid cu activul nostru de partid, dar şi cu interlocutorii din societate, din mediul economic, din mediul neguvernamental, din mediul academic al ofertei noastre pentru alegerile pentru Parlamentul European. Am vorbit foarte mult despre candidaţi, o să vorbim despre candidaţi şi astăzi. Este foarte important ca activul nostru de partid şi cetăţenii să afle ceea ce propune stânga românească şi PSD, ca membru al Partidului Socialiştilor Europeni. Începând de luni, vă rog pe toţi, în judeţele pe care le conduceţi, în sectoarele şi municipiul Bucureşti, să începem o dezbatere internă pe oferta noastră pentru Parlamentul European, astfel încât până la data începerii campaniei propriu-zise, cu 30 de zile înainte de 25 noiembrie, să existe o dezbatere reală şi serioasă în partid şi o consultare şi validare cu parteneri din afara partidului. Aştept şi de la Organizaţia de Femei, şi de la TSD să sprijinim această acţiune de consultare cu membrii noştri şi cu cei din afara PSD.
Astăzi vom propune spre vot şi decizie, nu o declaraţie a Comitetului Executiv, ci o decizie a Comitetului nostru astfel ca deciziile noastre să devină în mod statutar obligatorii pentru toate structurile partidului nostru.
Mulţumesc presei pentru interes şi răbdare. Aş vrea să vă spun încă de pe acum că respingem cu extrem de multă energie intoxicările care au apărut în această dimineaţă cu privire la aşa-zişi miniştri PSD în aşa-zisul Guvern Tăriceanu. Este o intoxicare crasă şi descurajez pe oricine încearcă să introducă într-un moment de discuţie atât de important un astfel de element. Nu există în acest moment o discuţie de aceste gen cu cei de la PNL. Ceea ce a apărut la televiziuni, colegi de-ai noştri care sunt deja miniştri în Guvernul Tăriceanu este o intoxicare crasă şi o dezmint în mod oficial în numele colegilor mei.
Vă mulţumesc."


Vă incit: a avut dreptate Iliescu numindu-l prostănac pe Geoană?

Nokia tranşează polemica româno-maghiară a întâietăţii în Ardeal

De-a lungul deceniilor, între istoricii români şi maghiari s-a consumat o polemică, pe alocuri incendiară, având în centru răspunsul la- cine au fost primii în Transilvania, românii sau maghiarii? Ce n-au reuşit să demonstreze fără tăgadă comuniştii este pe cale s-o facă proiectul Nokia. Amănunte abundente:
http://www.expres.ro/article.php?artid=323402
http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/nokia_pe_tarimul_lui_gelu_romanu_18516.html
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=2786
Fotografia este din Monitorul de Cluj.

Alexandru Petria