vineri, 1 iunie 2007

Pericol de explozie nucleară?


Presa din intreaga lume a preluat un comunicat al organizatiei norvegiene Bellona, in care aceasta sustine ca o explozie este iminenta la depozitul de combustibil nuclear rus din Peninsula Kola. Citand un raport al Agentiei Atomice Ruse (Rosatom), ONG-ul norvegian sustine ca explozia ar putea fi produsa de corodarea tancurilor in care este depozitat combustibilul - corodare de care responsabila este apa sarata a marii. Tancurile sunt localizate in Golful Andreeva din Penisula Kola, la doar 45 de kilometri de granita cu Norvegia.

direcţionarea atenţiei

poate
singurul disc
s-a uzat

procust
îşi polizează spinarea

încet, uşor, cu tandreţe...

spui- cu vocea ei- :
"nu sunt corbi
iubitule
ci tramvaiele tale"
Alexandru PETRIA

Omar Hayssam rupe tăcerea


Iata ce am gasit pe Hotnews.ro

Omar Hayssam - Prefer sa nu spun acum daca plecarea mea din tara s-a facut cu ajutorul serviciilor secrete

In primele declaratii date dupa plecarea din tara, in direct la Antena 3, Omar Hayssam a declarat ca a adunat documente care-l dezincrimineaza in cazul rapirii jurnalistilor romani, dar ca le va prezenta autoritatilor doar atunci cand va fi lasat sa se exprime liber. Sirianul sustine ca nu poate apela la autoritati atata vreme cat pe numele sau exista emis un mandat international de arestare.
Omar Hayssam sustine ca
Munaf a fost liber timp de doua zile in Bagdad dupa ce a fost eliberat impreuna cu ziaristii romani.


Imagine: Antena 3

Intrebat daca vinovatii pentru rapirea celor trei jurnalisti romani se afla in Romania sau in Irak, Omar Hayssam a raspuns "si acolo si acolo".

Fragmente din declaratiile lui Omar Hayssam

# Nu pot sa va spun acum daca plecarea mea din tara s-a facut cu ajutorul serviciilor secrete
# Munaf a fost trimis in judecata in baza unor acte intocmite ilegal
# Eu stau intr-un cartier din care ies foarte greu, nu am libertate sa circul. Cum sa ma prezint in fata autoritatilor cand am mandat international de arestare care ma asteapta la orice colt?
# Starea mea de sanatate este una destul de dificila. Am probleme la plamani si la ficat. Incerc sa ma tratez in continuare, trebuia sa fac o interventie chirurgicala si incercam sa o amanam cat putem.
# Lui Miscoci si Ohanesian le transmit sa creada in Dumnezeu. Nu-i cunosc si nu aveam nici un motiv sa le fac vreun rau. Si mai ales lui Marie-Jeanne n-aveam motiv sa-i fac rau, ca o cunosteam.
# In primul rand nu aveam cum sa vorbesc in Romania. In al doilea rand nu aveam de gand sa vorbesc pana nu aveam documente, iar acum am destul de multe documente autentice.
# Pleaca Omar Hayssam in delegatii oficiale, e verificat, si dintr-o data aflam ca e spion. Pai serviciile secrete n-au aflat in 25-26 de ani ca am facut spionaj? Ce fel de spionaj? Si in favoarea cui? Sta Omar Hayssam 26 de ani in Romania si brusc aflam ca e ofiter sirian.
# N-am facut niciun fel de afacere cu Irak-ul. Nici cu civili, nici cu militari, nici inainte, in regimul Saddam, nici dupa.
# Doctorul Yassim mi-a propus sa mergem la Basescu, el se cunostea de dinainte cu Basescu, nu e un secret
# Documentele le depun in justitie atunci cand justitia va fi dispusa sa ma asculte
# Sa fiu lasat sa ma exprim liber. Acest mandat de arestare imi ingradeste libertatea de a ama misca si vorbi In cazul in care voi fi gasit vinovat dupa aflarea adevarului, poate fi emis un mandat de executare al pedepsei, care e mult mai greu decat acesta de arestare.

Sa fiu lasat liber doua saptamani sa ma exprim, sunt dispus sa vin si in Romania la proces sa spun tot ce am de spus sau la un consulat de oriunde din lume sau la o comisie rogatorie.
# Ce am eu de spus arata ca lucrurile nu stau asa
# In perioda cand am fost arestat nu puteam vorbi, am fost sfatuit de avocati ca pot fi executat intr-un mod sau altul. Dupa ce am fost eliberat eram urmarit pas cu pas, daca vorbeam chiar eram arestat in secunda doi.
# Dupa ce am plecat nu am vrut sa intervin sa nu fiu interpretat ca fac jocuri. Am avut rabdare in speranta ca justitia face toate demersurile pentru aflarea adevarului.
# Vad ca se vrea terminarea cazului fara aflarea adevarului, fara audierea mea...
# As fi de acord sa fiu audiat la Beirut, normal
# Munaf a fost liber doua zile. A stat acasa. Dupa care s-a intamplat ceva. El de la ambasada a fost dus la un hotel, unde a fost interogat de FBI si de unii de la ambasada americana. Apoi a fost lasat sa plece si i s-a dat intalnire a doua zi tot la hotel.
# El le-a spus atunci ca acolo unde au fost tinuti era si un american si atunci au inceput sa-i pouna intrebari. Acel american a fost eliberat in august 2005 si atunci au fost capturati si adevaratii rapitori.


HotNews.ro, B. Blagu,