"Apel catre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Uniunii Europene"
(scrisoare deschisa initiata de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice)
Adresam aceasta scrisoare cu ocazia aniversarii a 17 ani de la Proclamatia de la Timisoara - adevarata carta a revolutiei anticomuniste din Romania.
Preluind concluziile Raportului elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, in ziua de 18 decembrie 2006, presedintele tarii a condamnat oficial regimul comunist, declarindu-l nelegitim si criminal. Aceasta condamnare a fost facuta si in spiritul Rezolutiei nr. 1481 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2006.
Romania a fost primul dintre fostele state comuniste in care crimele regimului comunist au fost condamnate in baza unui asemenea raport. Consideram ca, indiferent de criticile ce pot fi aduse Raportului, nici un roman de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari. Cu toate acestea, impotriva evidentei acestor crime, la data de 18 decembrie 2006, s-a incercat tocmai in Parlamentul Romaniei impiedicarea condamnarii crimelor comunismului. Reamintim ca, in vreme ce in toate celelalte tari comuniste din Europa caderea comunismului s-a produs fara inregistrarea de victime, in Romania prabusirea dictaturii comuniste s-a soldat cu peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti. Printre cei cercetati de Justitie ca responsabili ai acestui masacru se afla personalitati publice si politice, unele prezente chiar in Parlamentul Romaniei.
Tentativa de impiedicare a condamnarii oficiale a crimelor comunismului, incercata la 17 ani de la caderea oficiala a acestuia, confirma faptul ca flagelul comunist nu a fost invins decit partial in decembrie 1989.
Avind in vedere ca actuala criza politica din Romania a fost declansata imediat dupa condamnarea oficiala a crimelor comunismului, consideram ca aceasta criza reprezinta o incercare de a bloca urmarile firesti ale condamnarii oficiale.
Condamnarea crimelor regimului comunist va fi deplina doar atunci cind recomandarile Raportului vor deveni o realitate de care Romania are atit de multa nevoie. Parlamentul are datoria morala de a face posibila aceasta realitate.
În acest sens, solicitam Parlamentului Romaniei urmatoarele:
1. Adoptarea, cit mai curind posibil, a tuturor legilor care se impun conform concluziilor Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania - raport declarat document al statului roman. Publicarea urgenta de catre Parlamentului Romaniei a unui calendar cu datele-limita la care vor fi adoptate respectivele legi. Stabilirea prioritatilor in adoptarea acestor legi de comun acord cu reprezentantii societatii civile si ai opiniei publice.
2. “Avind in vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei” (citat din Raport, pag. 636). Mentionam ca aceasta lege reprezinta, in esenta, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Legea lustratiei a fost initiata in Parlament inca din 1994, respectiv din 1997, de catre deputatii PNTCD Constantin Ticu Dumitrescu si George Serban. Datorita initiativei PNL, legea lustratiei a fost adoptata anul trecut de Senat, fiind insa total blocata, de aproape un an, in Camera Deputatilor.
3. Conform concluziilor Raportului (pag.633), solicitam sprijinul moral al Parlamentului pentru finalizarea cercetarilor Justitiei referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990. Cercetarile au fost incepute acum 17 ani tocmai de diferite comisii ale Parlamentului, concluziile acestora fiind neclare. Cercetarile prin Justitie au fost incepute abia in 1999, fiind suspendate in timpul guvernarii Iliescu-PSD (2000-2004), blocindu-se astfel pentru inca patru ani aflarea adevarului. Cercetarileau fost reluate in decembrie 2004. Invocam, de asemenea, concluziile Raportului elaborat de Comisia prezidentiala (pag. 633) care se refera la “necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie”. În noiembrie 2006, d-l general-magistrat Dan Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat. Domnia sa a precizat ca in acest dosar sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pasibile de pedepse cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata. Potrivit celor afirmate de dl Voinea, in cazul dosarului “Decembrie 1989” numarul invinuitilor va fi semnificativ mai mare. Consideram ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti ar trebui sa se autosuspende din Parlament pina la probarea nevinovatiei lor.
4. Conform concluziilor Raportului (pag.633), solicitam sprijinul moral al Parlamentului pentru inceperea cercetarii prin Justitie a urmatoarelor evenimente: reprimarea revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si din Brasov (1987); evenimentele de la Tirgu-Mures din martie 1990 (mentionam ca cercetarile au fost incepute in 1990 de o comisie parlamentara). Este necesara de asemenea redeschiderea dosarelor „mineriadelor” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”. Subliniem faptul ca cercetarea prin Justitie a evenimentelor mentionate in acest apel a fost ceruta de cele mai prestigioase organizatii civice non-guvernamentale in cadrul Apelului pentru Romania din 14 iunie 2005, apel adresat principalelor autoritati ale statului, inclusiv Parlamentului.
5. Solicitam partidelor parlamentare care pina in prezent au respins condamnarea oficiala din 18 decembrie 2006, sa-si reconsidere pozitia si sa sprijine prin demersuri lipsite de orice echivoc condamnarea crimelor dictaturii comuniste. Conform concluziilor Raportului trebuie interzise “tentativele de apologie a regimului comunist. (…) A nega crimele comunismului este la fel de inacceptabil cu a le nega pe cele ale fascismului” (citat din Raport, pag. 636). Consideram revoltatoare atitudinea unor parlamentari care apara, implicit sau explicit, regimul comunist care s-a facut vinovat de crime imprescriptibile impotriva umanitatii.
Avind in vedere ca Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie vindecata de urmarile crimelor dictaturii comuniste, solicitam sprijinul moral al Parlamentului Uniunii Europene pentru solutionarea cererilor noastre."
Într-o nota a apelului se precizeaza ca a fost predat la Registratura Senatului, cu nr. inregistrare 499/15.03.2007, in atentia D-lui Nicoale Vacaroiu – presedintele Senatului, precum si la Registratura Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, cu nr. inregistrare 1240/15.03.2007, in atentia D-lui Bogdan Olteanu - presedintele Camerei Deputatilor. Conform legii, destinatarii trebuie sa raspunda in cel mult 30 de zile, sustine nota. De asemenea, scrisoarea a fost trimisa prin posta D-lui Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European.
Cele opt ONG-uri semnatare sunt Alianta Civica, presedinte - Christian Mititelu; Societatea Timisoara, presedinte - Florian Mihalcea; Asociatia 21 decembrie 1989, presedinte - Teodor Maries; Blocul National al Revolutionarilor - decembrie 1989 (131 de organizatii de revolutionari), presedinte - George Costin; Federatia sindicala "Solidaritatea - Virgil Sahleanu" a metalurgistilor din Romania, presedinte - Gheorghe Tiber (peste 10.000 membri); Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" (peste un milion de membri), presedinte - Bogdan Iuliu Hossu; Liga Pro-Europa, co-presedinte - Smaranda Enache; Solidaritatea Universitara, presedinte - prof.univ.dr.Octavian Duliu si alte personalitati ale societatii romanesti, printre care Doina Cornea, Alexandru Zub, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Horia Roman Patapievici, Ion Caramitru, Vladimir Tismaneanu, Stere Gulea, Lucia Hossu Longin, Romulus Rusan, Serban Radulescu Zoner, Liviu Antonesei, Dorin Tudoran, Tom Gallagher, Mircea Mihaies, Marilena Rotaru, Cezar Ivanescu, Radu Paraschivescu.
sâmbătă, 17 martie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu