sâmbătă, 4 august 2007

Patriarhul Teoctist va fi dezgropat?



“Se îngroapă cazul ori se dezgroapă Preafericitul”- este o postare care apare pe blogul talentatului scriitor Cristian Teodorescu de pe "Cotidianul", care a ridicat o chestiune arzătoare. Citez textul fostului meu coleg Teodorescu:


"I se va face autopsie Patriarhului?


3 August, 2007 (20:55) CALANDRU de Cristian Teodorescu
Luni seară, după ce l-am auzit pe doctorul Sinescu dînd explicaţii despre moartea Patriarhului, m-a încercat bănuiala că era ceva în neregulă, din vocea lui şi din cauză că îşi căuta cuvintele, ca şi cum trebuia să-l ocolească pe primul. Le-am spus asta cîtorva colegi. Acasă, soţia mea, doctoriţă, a admis că era posibil să se fi întîmplat ceva din cauza anesteziei. Contraargumentul ei a fost: „N-or fi atît de proşti!” Şi ce spunea ea era plauzibil. „Dar dacă sînt?” o întreb. Am vrut să scriu aici ceva, cu semn de întrebare. Dar o simplă bănuială a unui filolog pornind de la vocea doctorului şi a oscilaţiilor sale verbale – plus eventualitatea de a fi înseriat printre ziariştii conspiraţionişti –, nu prea ţinea să o exprim. Iar exprimarea unei asemenea bănuieli e egală cu o acuzaţie formulată cu jumătate de gură.
După declaraţiile urologului care îl îngrijea pe Patriarh şi care i-a acuzat pe anestezist şi pe medicul care a făcut operaţia că s-ar fi grăbit cu intervenţia, Colegiul Medicilor s-a autosesizat. Astfel că această operaţie poate deveni caz penal, fiindcă nu există acordul scris al pacientului. Dar char dacă ar fi existat această dovadă, ea nu-i scapă pe cei doi de o eventuală acuzaţie de malpraxis.
În afară de asta Patriarhul ar fi trebuit autopsiat, obligatoriu, deoarece moartea sa a avut loc la doar cîteva ore după operaţie şi în primele 24 de ore de la internarea in spital. Chiar dacă familia sau Patriarhia ar fi cerut să nu i se facă autopsie, această operaţiune era, legal, obligatorie.
Se pare că nu i s-a făcut autopsie. De ce?
Dacă lucrurile vor merge înainte, trupul Patriarhului devine probă şi ar trebui să fie deshumat pentru a se constata ce se mai poate asupra cauzei morţii.
Ce va conta mai mult, aflarea adevărului sau o probabilă intervenţie a BOR ca Patriarhul să fie lăsat în pace?"

Dacă chiar nu i s-a făcut autopsie patriarhului, e îmbârligată rău. Zic că se îngroapă cazul.
Alexandru PETRIA

Niciun comentariu: