marți, 11 septembrie 2007
Procedura alegerii patriarhului în 12 septembrie
Miercuri, 12 septembrie, la ora 10.00, dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, va avea loc sedinta extraordinara a Sfantului Sinod pentru desemnarea candidatilor la postul vacant de Patriarh al BOR.
In aceeasi zi, la ora 17.00 va avea aloc sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh.
Pentru slujirea de Patriarh este eligibil oricare dintre mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii in functiune, cetateni romani.
Sedinta extraordinara a Sfantului Sinod
Secretarul Sfantului Sinod citeste lista ierarhilor pentru nominalizarea celui mai vechi in hirotonie, incepand cu mitropolitii si continuand cu arhiepiscopii si episcopii, in vederea prezidarii Sedintei Sfantului Sinod.
Loctiitorul de Patriarh anunta numele ierarhului care va prelua conducerea sedintei, invitandu-l sa o prezideze. In caz de impediment sau refuz, presedintia revine urmatorului cu cea mai mare vechime in hirotonie in treapta arhiereasca, daca cel nominalizat nu se numara printre candidati.
Prin preluarea presedintiei, lista candidatilor eligibili devine definitiva, putandu-se deschide procedura desemnarii candidatilor la scaunul patriarhal.
Pe durata sedintei, Presedintele este asistat de primii doi episcopi-vicari sau arhierei-vicari cu cea mai veche hirotonie in treapta arhiereasca. Secretar de sedinta este episcopul-vicar sau arhiereul-vicar cu cea mai noua hirotonie.
Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc
Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea de Patriarh este deschisa de Loctiitorul de Patriarh.
Ea este prezidata de mitropolitul, arhiepiscopul sau episcopul cu cea mai veche hirotonie in treapta arhiereasca, daca nu se numara printre candidati. In caz de impediment sau refuz, presedintia ii revine urmatorului, dupa aceleasi criterii.
Membrii Colegiului Electoral Bisericesc primesc la inceputul sedintei un curriculum vitae al celor doi sau trei candidati desemnati.
Pe durata sedintei electorale, nici un membru al Colegiului nu poate parasi sala decat motivat, cu incuviintarea Presedintelui.
Presedintele este asistat de doi sau trei membri mireni ai Colegiului, propusi de catre fiecare din cei doi sau trei candidati la scaunul patriarhal si aprobati de Colegiu.
Secretar de sedinta este un membru cleric al Colegiului, desemnat de Presedinte prin consultarea plenului.
Procedura votarii patriarhului
Buletinele de vot poarta pe unul din colturi stampila Sfantului Sinod. Pe buletin sunt inscrisi toti ierarhii eligibili.
La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si bifeaza pe el, intr-un loc special amenajat, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales. Dupa ce a votat saruta Sfanta Evanghelie si depune buletinul in prima urna.
Votarea este obligatorie, voturile bifate incorect, cu adaugiri sau fara bifare, se anuleaza.
Presedintele face numaratoarea buletinelor, trecandu-le din prima urna in cea de a doua. Numarul buletinelor trebuie sa fie egal cu acela al votantilor prezenti.
Presedintele desface fiecare buletin din cea de a doua urna, il arata celor doi asistenti, citeste cu voce tare numele bifat si il depune in prima urna. In acest timp, Secretarul inscrie intr-o lista voturile sub numele respective, rostite de Presedinte.
Secretarul, dupa ce a verificat daca suma voturilor este egala cu numarul buletinelor, semneaza lista si o preda Presedintelui. Acesta o citeste cu voce tare, dupa care o semneaza impreuna cu cei doi asistenti.
Presedintele anunta rezultatul votarii, dupa care ii preda presedintia Loctiitorului de Patriarh.
Cine devine patriarh?
Noul patriarh al Bisericii Ordodoxe Romane va deveni candidatul propus de Sfantul Sinod care va obtine, la votul din Colegiul Electoral Bisericesc, majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea BOR. Daca niciunul dintre candidati nu intruneste majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se procedeaza la o noua votare. Daca nici de data aceasta nu s-a obtinut majoritatea absoluta, in aceeasi sedinta se repeta scrutinul pana ce unul din candidati o obtine. In caz de paritate, decid sortii.
Rezultatul alegerii este consemnat intr-un proces-verbal la care se anexeaza buletinele voturilor exprimate. Presedintele anunta solemn numele celui ales, dupa care conducerea sedintei ii este predata celui ce a deschis-o pentru inchiderea ei.
Actele alegerii sunt examinate si validate de Sfantului Sinod.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Scrieti:
In caz de paritate, decid sortii.
Deci: se trage la sorti?
Nu se trage la sorţi, se vor bate în ciomegele alea cu cap de aur, zi de vară până-n seara... până unul v-a rămâne lat. Cel rămas în picioare este alesul lui Dumnezeu. Deja se ştie cine iese din urnă. Cum spunea autorul, "Fiecare bagă în urnă ce vrea şi din urnă iese cine trebuie." Şi aşa minunile devin realitate.
E bună...
Trimiteți un comentariu