joi, 28 februarie 2008

Turnatorie la penticostali

ARHIVA DEPARTAMENTULUI CULTELOR din R.P.R.
Reclamatia presedintelui Cultului Penticostal din R.P.R.

CULTUL PENTICOSTAL DIN R.P.R.
CULTUL PENTICOSTAL - FILIALA ARAD
Inregistrat sub nr. 177/2 febr. 1963

Catre,

Departamentul Cultelor - Regionala Timisoara
Inspectorului regional Mihai Teperdel,

Noi, Cultul Penticostal din R.P.R., va facem cunoscut urmatoarele:
Fostul prezbiter Tunea Ioachim si pastor al bisericilor din Timisoara si in jur, in total noua biserici, care erau repartizate in conducerea lui, si care a fost aprobat de Dvs. contra vointei noastre a cultului si care acum cerem ca imediat sa fie schimbat si oprit din orice activitate de cult si de propovaduire fiind desarcinat de noi Cultul Penticostal din R.P.R., facandu-se vinovat de urmatoarele abateri :

Acest Tunea Ioachim in loc sa lamureasca pe credinciosii din bisericile de sub conducerea lui, cum ca Cultul nostru din R.P.R. nu mai crede vechile zisele lucrari ale Duhului Sfant cu care el face reclama si propaganda.- lucrari si credinta Penticostala pe care cultul nostru le-a lepadat, scotindu-le si desradacinindu-le din toate bisericile din intreaga tara;
In afara de botezul in apa si cina Domnului care sunt recunoscute de Cultul nostru si Onor Ministerul Cultelor, conform Statutului de organizare al Cultului nostru din R.P.R., altceva noi nu mai credem.
El insa a propagat si propaga in continuu botezul cu Duhul Sfint, vorbiri in alte limbi straine, talmaciri de limbi, cantari in limbi, proorociri, vedenii, rapiri in duh, vindecari de boale si tot felul de minuni supranaturale, pe care Cultul nostru le-a interzis definitiv.

Acest Tunea Ioachim a propagat si propaga puteri miraculoase si, in loc sa-i abata pe credinciosi de la aceste rataciri si erezii, declarate de noi Cultul Penticostal din R.P.R., ca false; el nu numai ca le crede si le propaga, dar chiar el, personal, impreuna cu poporul le practica prin adunari contra dispozitiilor Dvs. al Departamentului Cultelor, dupa cum am constatat eu personal la fata locului prin biserici si v-as ruga si pe Dvs. Departamentul Cultelor, ca sa se deplaseze organele Dvs. de control la fata locului pentru a constata cele aratate de noi si a lua masurile necesare contra lui.

2.- Acest Tunea Ioachim s-a deplasat la biserica din Sinicolaul Mare, la invitatia conducerii ei, si care biserica nu era repartizata in conducerea lui, unde a tinut predica de cinci ore in continuu, in asa fel, incit a zguduit si a clatinat in convingeri pe cei mai mari intelectuali si membrii din toate dregatoriile din acea localitate care au participat in numar mare si mult popor, si care a facut acolo o mare miscare propagandistica fara sa ceara aprobarea Dvs., a Departamentului Cultelor, netinind seama de acesta ca si cum n-ar exista.

3.- Acest Tunea Ioachim, tot fara aprobarea Dvs. a Depart. Cultelor, a facut mereu apeluri pentru ajutoare de bani pentru saraci, dindu-le pe loc banii la toti citi veneau si-i cereau lui si comitetului sau ca si cum Statul nostru si Guvernul nostru din R.P.R nu ar avea destule salarii si pensii ca sa le dea cetatenilor ei, ci el sa le dea ajutoare din biserici, cautind prin aceasta sa injoseasca in public Statul si Guvernul nostru din R.P.R.

4.- Acest Tunea Ioachim, in loc sa lase pe oamenii muncii, pe credinciosi, sa se odihneasca dupa opt ore de munca pentru a merge miine zi cu forte noi la fabrica si intreprinderi, el, prin predicile lui, simbata si Dumineca, si prin casele lor particulare, i-a inspaimantat cum ca in curind vine sfirsitul lumii, ca cerul si pamintul va trece cu traznete si tunete mari, prin foc si pucioasa si ca ISUS HRISTOS va veni foarte, foarte curind pe nori sa-si rapeasca Biserica cu ingeri de foc, care de foc si cai de foc, si ca cine nu staruie zi si noapte in posturi si rugaciuni ca sa primeasca botezul cu duhul Sfint, limbi straine, proorociri, vedenii si tot felul de minuni, vor raminea jos pe pamint sub plagile apocaliptice, care sint pedepsele lui Dumnezeu si nenorociri mari pe tot pamintul.
Aceste predici infricosatoare pe care le-a facut cu scopul de a inspaiminta poporul, sa creada mai usor in minuni. Aceste predici nu mai corespund timpurilor noastre progresiste.
Ori noi stim bine, pina si copii stiu, ca noi traim in era atomica si a zborurilor in cosmos.
Lumea intreaga si noi cu totii vedem ca prin descoperirile stiintei omul zboara in cosmos cu o viteza uimitoare in care de foc, rachete si sateliti care strabat vazduhul si spatiile ceresti.
El insa i-a speriat in asa fel ca, plini de frica si de groaza, s-au dus si se duc prin case particulare sa se roage ziua si noaptea, staruind in posturi si rugaciuni pina dimineata si astfel s-au prezentat la locurile lor de munca sleiti de puteri, nemaiputind da randamentul de munca necesar si astfel nu s-a mai putut indeplini planul.

Sub indrumarile lui si invataturile lui, care sint contradictorii cu statutul de credinta si cu dispozitiile Dvs. Onor Dep. Cultelor, el a introdus pe credinciosi din nou la aceste rataciri si erezii, pe care noi Cultul Penticostal din R.P.R., le-am scos definitiv din toate bisericile din tara, interzicandu-le cu desavirsire de a se mai crede, propaga si practica, in nici o comunitate, si dupa ce noi le-am inlaturat din toate bisericile, ducind munca de lamurire in popor, el le-a introdus din nou toate acestea in popor si in biserici, aceste zise lucrari ale Duhului Sfint si minuni, luptind astfel impotriva invataturii si rinduielii Cultului si a dispozitiilor Dvs. a Depart. Cultelor, calcindu-le intotdeauna in continuu.

De aceea noi, Cultul Penticostal din R.P,R. cerem si va rugam a-l schimba imediat si a-i interzice orice activitate de cult si de propovaduire pe viitor, si luarea dreptului oficial de pastor si a nu mai oficia acte de cult in nici o comunitate si totodata sa fie numit in locul lui Menghel Ioan, care a fost propus de noi mai dinainte.

Nr.177/2 februarie 1963.-

PRESEDINTE SECRETAR CONTABIL

SS.Bochianu Pavel SS.Ardeu Petru

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cu tot respectul, asta-i o mare porcarie!!! Orice crestin penticostal poate sa confirme acest lucru. De unde ati mai scos-o si pe asta? V-ati interesat de autenticitatea ei?