miercuri, 13 februarie 2008

Vanatoare de “vrajitoare” la penticostali

EXTREM DE GRAV! SCRISOAREA CELOR 39 DE PASTORI PENTICOSTALI E DENIGRATA DE CONDUCEREA CULTULUI!

Pastorul penticostal Laurentiu Balcan ne semnaleaza pe blogul sau: http://penticostalul.wordpress.com/ - un fapt extrem de grav: CEPEX-ul CULTULUI, compus din R.P. Tipei, Moise Lucaci, Ioan Moldovan si Mocan Romu, a propus infiintarea unei comisii care sa-i "investigheze" pe cei 39 de pastori semnatari.
"La sfarsitul lunii Ianuarie, Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal, a luat in discutie "Scrisoarea Deschisa" - vezi: http://penticostalul.files.wordpress.com/2008/02/scrisoare-deschisa.doc - pe care un grup de pastori au inaintat-o liderilor penticostali, la sfarsitul anului trecut.
Scrisoarea a fost semnata initial de 17 pastori, dar ulterior s-au alaturat si altii, la momentul actual fiind semnata de 39 de pastori penticostali.
Faptul ca membrii Consiliului Bisericesc au hotarat o intalnire cu semnatarii scrisorii, probabil luna viitoare la Cluj, este un fapt imbucurator. Deschiderea spre dialog, pentru a gasi solutii reale si eficiente, pentru inaintara miscarii penticostale, este un fapt cu adevarat laudabil.
In schimb, am putine indoieli ca intalnirea va fi pentru dialog. Mi-as dori ca acesta sa fie scopul, dar "pana nu vad nu cred".
La ora actuala se duce o campanie, foarte eficienta, de denigrare a semnatarilor scrisorii deschise. Discreditarea semnatarilor, pentru a distorsiona realitatea, ne arunca mult inapoi, cam pe timpul "Regretatului N.C.."
S-a propus infiintarea unei comisii care sa-i "investigheze" pe semantari. S-a lansat zvonul ca pastorii care au semnat incep sa-si retraga semnaturile. Se propaga ideea falsa ca semnatari vor sa ne impuna credinta lor, adica sa ne determine sa acceptam cerceii, dansul la nunta, sampania etc. Foarte multi pastori, care nu au citit aceasta scrisoare, cred asemena zvonuri.
Dincolo de diferentele de opinie, pe care probabil le au semnatarii, "Scrisoarea Deschisa" este un document care poate duce la reformarea miscarii penticostale din Romania. Ea prezinta patru crize evidente, cu care se confrunta penticostalismul in Romania, respectiv: criza morala si spirituala, criza institutionala, criza de identitate si criza relationala. Ca o solutie pentru rezolvarea acestor crize, semnatarii scrisorii au propus urmatoarele masuri:
1. Convocarea Adunãrii Generale a Bisericilor lui Dumnezeu Apostolice din Romania în Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2008, pentru cel puþin douã zile pline, cu scopul de a soluþiona crizele menþionate în document.
2. Adunarea Generalã a pãstorilor trebuie sã discute ºi sã valideze viziunea ºi proiectele fiecãrui Departament. În aceastã privinþã, viziunea fiecãrui departament va fi transmisã cu cel puþin douã luni înainte Comunitãþilor Regionale, pentru a fi analizatã ºi discutatã de pãstori.
3. Consiliul Bisericesc ºi Comitetul Executiv au arãtat cã nu sunt interesate de deconspirarea foºtilor colaboratori ai Securitãþii din rândurile slujitorilor penticostali. Deºi a trecut un an de când Congresul Cultului a cerut deconspirarea, pânã în acest moment nu se cunoaºte nici o acþiune concretã în acest sens. În consecinþã, solicitãm înfiinþarea, pânã la 31 ianuarie 2008, a unei Comisii de Cercetare a Dosarelor, din care sã facã parte câte un pãstor, din afara Consiliului Bisericesc, desemnat de fiecare Comunitate Regionalã.
4. Revizuirea statutului care sã urmãreascã descentralizarea, separarea conducerii Comitetului Executiv de cea a Consiliului Bisericesc, limitarea numãrului de mandate ºi interzicerea cumulului de funcþii.
5. Iniþierea unor serii de dezbateri teologice deschise care sã ducã în final la revizuirea Mãrturisirii de Credinþã.
6. Sã se alcãtuiascã o Comisie de Onoare care sã analizeze acuzaþiile aduse conducãtorilor Cultului, comisie care sã prezinte Consiliului Bisericesc concluziile la care s-a ajuns. Membrii Comisiei de Onoare nu pot face parte din Consiliul Bisericesc.
7. Membrii Consiliului Bisericesc sã promoveze unitatea în diversitate, evitând extremele, pentru a nu se face vinovaþi de divizarea cultului în viitor.
Se intrevede o schimbarea?! Luna viitoare vom vedea daca mai marii nostri doresc lucrul acesta. Doamne ajuta!
Laurentiu Balcan, pastor, Onesti
E-Mail: Laur_Coco@...
---------------------------------------
De la: "Pastor Vasilica Croitor-C.R.P. Constanta" < betleem @ gmail.com
Data: Nov. 14, 2007 10:12 PM
Subject: SCRISOARE DESCHISA adresata CULTULUI PENTICOSTAL
Va trimitem in atasament SCRISOAREA DESCHISA elaborata de un grup de pastori din Cultul Penticostal si adresata pastorilor si liderilor Cultului Penticostal.
Initiativa aceasta se desfasoara in dragoste si cu buna credinta, pentru o innoire si indreptare a vietii spirituale. Temele abordate in aceasta scrisoare sunt cunoscute de multa vreme de pastorii din tara, dar mai ales de liderii Cultului Penticostal.
De multa vreme se vorbeste despre nevoia de schimbare. Multi au "curajul" sa discute doar pe la colturi despre nevoia de innoire in Cultul nostru.
Acum, iata, exista o initiativa: este o chemare la rugaciune, reflectie si actiune. Toate acestea trebuie sa se faca la lumina zilei, fara nici un fel de dedesubturi sau jocuri politice.
De aceea, invitam pe toti pastorii care vor sa sustina aceasta initiativa sa isi arate deschis sustinerea pentru SCRISOAREA DESCHISA adresata Cultului Penticostal. Pentru a va depune semnatura pe acest document, am gandit urmatorarea modalitate: tipariti documentul intitulat Scrisoare deschisa pentru semnaturi. Sub cele doua imagini scrieti-va citet numele si semnati alaturi.
Consideram ca mai sunt necesare cateva precizari:
- Initiatorii Scrisorii Deschise sunt 17 lideri penticostali din mai multe zone ale Romaniei. Alaturi de cei 17, in prima zi a Congresului Cultului Penticostal, de la Arad, au mai semnat deja scrisoarea si alti pastori;
- SCRISOAREA DESCHISA, impreuna cu paginile de semnaturi, va fi depusa, dupa data de 30 noiembrie 2007, la secretariatul Cultului Penticostal din Romania.
- Paginile cu semnaturi pot fi expediate prin posta la: Comunitatea Regionala Penticostala Constanta, O.P. 12, C.P. 64, Constanta, cod 900006.
- Semnaturile pot fi trimise si prin email. In acest caz dupa semnarea documentului acesta va fi scanat/fotografiat si transmis prin email la adresa de email:: pastor@...
- Pot semna mai multe persoane pe aceeasi pagina.
- Scrisoarea Deschisa va fi afisata si pe internet, pentru a invita la o dezbatere publica. Ulterior lista semnatarilor va fi facuta publica alaturi de document.
- Acest mesaj trebuie trimis mai departe, dar, va rugam sa il transmiteti doar in mediile penticostale, pentru ca sa slujeasca spre innoire si nu spre denigrare.
Ne bucuram de reactia pozitiva pe care a generat-o acest document si multumim tuturor pentru incurajari.
Fie ca Dumnezeu sa binecuvinteze Biserica Penticostala din Romania cu o innoire morala, spirituala si institutionala.
Pastor Vasilica Croitor
Comunitatea Regionala Penticostala Constanta
SCRISOARE DESCHISA
Catre:
Pastorii Penticostali din România
Conferinta Pastorala Nationala,
Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal din România,
Comitetul Executiv al Cultului Penticostal
Noi, semnatarii prezentului document, profund ingrijorati de starea in care se gaseste Cultul Penticostal din România si afectati de faptul ca Miscarea Penticostala din România se afla intr-un evident declin spiritual si moral, ne adresam dumneavoastra prin aceasta scrisoare publica chemându-va la reflectie, rugaciune si actiune.
Constatam existenta unor crize profunde care se manifesta pe multiple planuri:
1. Criza morala si spirituala
Constatam lipsa vointei de a elucida colaborarea cu Securitatea a liderilor penticostali. La Congresul Cultului Penticostal din noiembrie 2006, liderii Cultului au promis ca vor alcatui o comisie care sa scoata la lumina adevarul si sa propuna solutii. Din pacate, la un an distanta de atunci, nu s-a facut nimic in aceasta privinta.
Constatam distrugerea unitatii bisericesti prin promovarea legalismului [formalismului], inlocuind unitatea cu uniformitatea - chiar si prin Hotarari emise in numele Consiliului Bisericesc - ce a condus la reactivarea unui curent extremist.
Suntem consternati de faptul ca am devenit ca lumea [lumesti], dar nu in aspectele pe care le reclama Hotarârea Consiliului Bisericesc din 8-9 august 2007, ci, mai grav, prin faptul ca se tolereaza la nivel inalt [la virful Cultului] fariseismul, luxul, opulenta, manipularea, camataria ilegala, discursurile si actiunile electorale imbibate de ipocrizie si populism etc.
Concentrarea exclusiva pe aparente [aspecte exterioare] a condus la diluarea mesajului Bisericii Penticostale catre societate. Accentuarea formelor si traditiilor se face in detrimentul principiilor biblice si al spiritualitatii.
Constatam mult subiectivism in rezolvarea anumitor situatii de criza; intrebuintarea a doua masuri de judecata deschide usa pentru favoritisme.
Constatam lipsa de sensibilitate fata de nevoile generatiei tinere, ce duce la indepartarea acestora de Biserica. Riscam astfel sa se repete tragedia anilor '60, când foarte multi tineri au fost instrainati de biserica din pricina legalismului si a lipsei de relevanta a bisericii.
2. Criza institutionala
Dupa iesirea din sistemul comunist - sistem care si-a pus o puternica amprenta pe forma de organizare si conducere a Bisericii si Cultului, caracterizat de centralizare, control, manipulare, conducere pozitionala/ierarhica, etc. - era imperios necesara desprinderea de acest model comunist/totalitar si implementarea unui model biblic de conducere. Centralizarea si institutionalizarea excesiva a Cultului Penticostal au dus la formarea unor structuri greoaie care nu mai raspund nevoilor bisericilor locale, ci le impovareaza.
Desi conceput initial pentru a reprezenta si a sustine bisericile penticostale, odata cu trecerea timpului, in mod subtil, Cultul si aparatul sau au ajuns o structura care urmareste controlul bisericilor. Autonomia bisericii locale este incalcata in mod sistematic de catre conducerea centrala si regionala a cultului, prin hotarâri, comunicate si decizii.
Consiliul Bisericesc isi aroga dreptul de a impune forme si ritualuri bisericilor, desi Statutul Culltului si Bisericilor Penticostale ii acorda doar dreptul de a face recomandari bisericilor (art. 9). Biblia este inlocuita tot mai mult de traditie, fiind promovate decizii si comunicate unilaterale.
In viltoarea acuzatiilor proliferate [la adresa unor conducatori ai] Cultului Penticostal in presa si mass media audio-vizuala, sunt inadmisibile amatorismul si confuzia care rezulta din comunicatele emise de catre conducerea Cultului. Acestea au dat mai degraba impresia ca se urmareste musamalizarea acuzatiilor care ii vizau pe unii lideri penticostali, decât aflarea adevarului.
Constatam ca prin faptul ca a luat decizii pripite, abuzive, fara sa ofere o justificare sau oferind justificari penibile, institutia Consiliului Bisericesc al Cultului a fost dusa in derizoriu.
3. Criza de indentitate
Constatam ca, in prezent, lipsesc un set de valori si o viziune biblica [actualizata] pentru Cultul Penticostal, care sa arate cine suntem noi si incotro mergem. De aceea, in "marea familie penticostala", asistam la abordari si perceptii total diferite, in chestiuni de esenta doctrinara, in functie de zona geografica.
Constatam izolarea Cultului Penticostal, in mod arogant, fata de miscarea penticostala mondiala, ce creeaza impresia de dizidenta fata de aceasta. Criticile proliferate fata de alti credinciosi penticostali din exterior au dat nastere sentimentului ca noi suntem singurii detinatori ai adevarului.
4. Criza relationala
Cultul Penticostal din Romania functioneaza mai degraba pe baza unei structuri rigide, birocratice, decât pe baza unor relatii sincere si deschise intre lideri si intre biserici. Din mandrie sau rivalitate/competitie, unii pastori si unele biserici sunt tratate dispretuitor, ca si cum ar fi de mina a doua.
Constatam ca in ultima vreme, chiar si in timpul desfasurarii unor evenimente publice, relatiile in interiorul si la nivelul de virf al conducerii centrale nu sunt din cele mai bune, fapt care se rasfringe asupra sanatatii Cultului si bisericilor.
Consideram, de asemenea, modul lamentabil in care sunt organizate evenimente de prima importanta, precum Congresul Cultului in care s-a votat Statutul, Congresul Electiv sau Conferintele Nationale. In ultimii ani, la intâlnirile pastorale s-a evitat crearea unui cadru pentru partasie si interactiune frateasca. Faptul ca participantilor li se cere doar sa asculte prelegeri si sa voteze fara o dezbatere reala in prealabil, induce sentimentul ca sunt folositi [si manipulati].
Legat de cele de mai sus, solicitam luarea de urgenta a urmatoarelor masuri:
1. Convocarea Adunarii Generale a Bisericilor Penticostale din Romania in Congres Extraordinar, in prima parte a anului 2008, pentru cel putin doua zile pline, cu scopul de a solutiona crizele mentionate in document.
2. Adunarea Generala a pastorilor trebuie sa discute si sa valideze viziunea si proiectele fiecarui Departament. In aceasta privinta, viziunea si proiectele fiecarui departament vor fi transmise cu cel putin doua luni inainte Comunitatilor Regionale, pentru a fi analizate si discutata de pastori.
3. Consiliul Bisericesc si Comitetul Executiv al Cultului au aratat ca nu sunt interesate de deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii din rândurile slujitorilor penticostali. Desi a trecut un an de când Congresul Cultului a cerut deconspirarea lor, pina in acest moment nu se cunoaste nici o actiune concreta in acest sens. In consecinta, solicitam infiintarea, pâna la 31 ianuarie 2008, a unei Comisii de Cercetare a Dosarelor [CNSAS si ale Departamentului Cultelor], din care sa faca parte cite un pastor, din afara Consiliului Bisericesc, desemnat de fiecare Comunitate Regionala.
4. Revizuirea Statutului, care sa urmareasca descentralizarea, separarea conducerii Comitetului Executiv de cea a Consiliului Bisericesc, limitarea numarului de mandate si interzicerea cumulului de functii.
5. Initierea unor serii de dezbateri teologice deschise care sa duca in final la revizuirea si imbunatatirea Marturisirii de Credinta.
6. Sa se alcatuiasca o Comisie de Onoare care sa analizeze acuzatiile aduse conducatorilor Cultului, comisie care sa prezinte Consiliului Bisericesc concluziile la care s-a ajuns. Membrii Comisiei de Onoare nu pot face parte din Consiliul Bisericesc al Cultului.
7. Membrii Consiliului Bisericesc sa promoveze unitatea in diversitate, evitind extremele, [si abordarile extremiste] pentru a nu se face vinovati de divizarea cultului in viitor.
Tinind cont de cele de mai sus, chemam slujitorii penticostali din Romania la pocainta autentica, asemenea celei din vremea lui Neemia:
"Când am auzit aceste lucruri, am sezut jos, am plins, si m-am jelit multe zile. Am postit si m-am rugat inaintea Dumnezeului cerurilor, si am zis:
«Doamne, Dumnezeul cerurilor, Dumnezeule mare si infricosat, Tu care tii legamântul Tau si esti plin de indurare fata de cei ce Te iubesc si pazesc poruncile Tale!
Sa ia aminte urechea Ta si ochii sa-Ti fie deschisi: asculta rugaciunea pe care ti-o face robul Tau acum, zi si noapte, pentru robii Tai copiii lui Israel, marturisind pacatele copiilor lui Israel, pacatele facute de noi impotriva Ta; caci eu si casa tatalui meu am pacatuit. Te-am suparat, si n-am pazit poruncile Tale, legile si orinduirile, pe care le-ai dat robului Tau Moise.»" (Neemia 1: 4-7)

Niciun comentariu: