sâmbătă, 14 iunie 2008

Scandal in formatia Phoenix


Dragii mei,

am täcut intotdeauna, ori de cate ori päräseam Phoenixul din cauza unor certuri si neintelegeri cu Covaci, ca sä nu aduc daune adeväratei Legende Phoenix la care am tinut intotdeauna si voi tine la fel si-n viitor. Ei de data aceasta m-am hotäri s-o rup cu täcerea pentru cä au avut loc niste actiuni pe care trebuie sä le afle toatä lumea.

Consider cä este imposibil sä tolerez din partea domnului Covaci invinuirea gravä de Trădare. De cate ori am päräsit trupa Phoenix, am päräsit-o pentru cä printre altele nu puteam sä tolerez greselile grave de conducere fäcute de “Seful” formatiei, greseli care au postat trupa de nenumärate ori la marginea präpastiei.

Nu stiu dacä s-a observat la ultimele concerte Phoenix, in afara lipsei lui Mircea Baniciu si lipsa altor doi membrii ai Formatiei: Ioji Kappl si Mani Neuman.

Sigur cä domnul Covaci ar vrea ca acest lucru sä treacä neobservat ca nu cumva sä alarmeze organizatorii concertelor, care ar putea sä anuleze concertele. Probabil cä dupä pärerea lui, publicul tolereazä si inghite orice.
Insä dupä ce presa devenise atentä la cele intimplate, domnul Covaci incearcä sä-si salveze pielea acuzandu-mä färä scrupule de trädare.

Ca sä informez pe cei care nu stiu povestea renasterii Phoenix sau au uitat-o am sä scriu cateva randuri ca sä indrept aceastä poveste care avusese atitea variante aberante in ultima vreme.


In toamna anului 1970, cand avusesem marea sansä si cinste de a devani membru al Formatiei Phoenix, trupa nu mai exista ca trupä ci se rezuma la persoana lui Nicolae Covaci. Deci Nicolae Covaci impreunä cu Ioji Kappl au inceput toatä povestea de la zero. Din acel moment a pornit totul ceea ce a urmat si e cunoscut de toatä lumea si anume noul Phoenix care a creat o unicä operä in istoria Rockului romanesc, incepand cu “Cei ce ne-au dat nume”, continuind cu “Mugur de Fluier” si culminand cu “Cantafabule”. Totul a fost conceput si realizat de tandemul Nicolae Covaci - Ioji Kppl, cu observatia cä avusesem marele noroc de a-l coopta de la inceput pe genialul Mircea Baniciu, cu munci grele de comvingere la-nceput dar cu rezultate cu atat mai fabuloase pe urmä iar de la “Cantafabule” incoace pe marele Ovidiu Lipan, acel fenomen “percusiv” unic in muzica Rock romaneascä. De asemenea sä nu-l uitäm pe Mani Neumann care la randul lui e un fenomen unic care colaboreazä cu trupa din 1979 si care a adus de nenumärate ori mari sacrificii pentru a putea canta cu noi in Romania. Sä nu-i uitäm pe Costin Petrescu si pe Cornel Liuba (sä-i fie tarina usoarä), pe Günther Reininger si pe Erlend Krauser, pe Victor Carcu, Sepi Valeriu, Corneliu Calboreanu, Serban Foartä si Andrei Ujicä.


Deci toatä povestea aceasta de dupä renasterea Phoenix 1970 au realizat-o niste personalitäti deosebite pe care nu le poti inlocui asa cum i-si doreste “Seful”, crezand cä publicul va trece aceasta in vecii vecilor cu vederea. La un moment dat se va intreba publicul dacä cei care stau pe scenä sunt Phoenix sau “Nicolae Covaci & Friends”.


Ei, pentru cä “Seful” nu are curajul si nu se simte indatorat fatä de public sä anunte aceste schimbäri in Trupä si sä spunä cauza adeväratä a lor, o voi face eu. Si aceasta o fac pentru cä mä simt indatorat sä informez fanii acestei legendare Trupe a cärui parte componentä mä socotesc si in continuare, chiar dacä actualmente nu mai sunt pe scenä.


Totul a pornit de la un contract fäcut de “Sefu’” care contine niste paragrafe prin care mi se interzic orice fel de colaboräri cu alti membrii ai formatiei Phoenix in afara trupei Phoeix si aparitia in concerte pe teritoriul Romaniei, iar colaboräri cu alti muzicieni ne-phoenix numai cu admisia “Sefului”. Ca pe vremuri…Contractul i-mi interzice chiar si interpretarea de piese Phoenix in alte colaboräri, autorul contractului uitand de faptul cä unele piese Phoenix sunt chiar compozitii Kappl. In altä ordine de idei oricine in lumea asta are dreptul de a interpreta in concerte orice piese fie chiar si piese Phoenix cu conditia ca aceste piese sä fie trecute intr-o listä care se predä organizatiei respective de drepturi de autor.


Deci eu socotindu-mä un om liber, un liber profesionist intr-o Europä liberä nu pot sä accept un asemenea contract decat cu riscul de a mä träda pe mine insu-mi. Acesta ar fi un pret prea mare pentru cä o parte din filozofia vietii mele constituie si colaborarea cu alti muzicieni, pentru a lega prietenii noi, a consolida prietenii vechi si de a-mi lärgii orizontul musical. Prin alte colaboräri devii mai bun, mai intelept, mai valoros si mai virtuos, ridicand in acelasi timp si valoarea trupei tale. Colaboräri intre muzicieni au existat in toate timpurile, in toatä lumea si la toate nivelele.

Colaborarea mea cu Mani Neumann la trupa lui Mani numitä Farfarello, colaborare care dureazä deja de 5 ani a declansat de fapt conflictul, mai ales cä pe 4 Iulie vom canta impreunä la un festival in Oradea. Mä bucurä enorm sä cant cu Farfarello aläturi de Mani pe scenä, si sä-i dau dovadä de cunoscuta ospitalitate romaneascä in tara in care m-am näscut. Acest gest il socotesc drept un gest nobil fatä de un coleg care meritä sä fie primit cu drag in Romania de colegii säi din Phoenix si de publicul roman, cäruia Mani se consacrase atatia ani de-a randul.


Dupä ce i-am spus “Sefului” acestea in legäturä cu Mani Neumann si dupä ce i-am propus acestuia sä ne-ntalnim cu toti membri Phoenix la o masä rotundä si sä creem un contract care sä satisfacä dorintele fiecäruia in parte, asa cum se procedeazä in lumea ex-dictatorialä, am primit simplul räspuns: (citat Covaci) “semnezi contractul asa cum e vii la concerte, nu semnezi, rämii acasä !!!”. Räspunsul meu a fost clar:”atunci mai bine Stau acasä”.


Chiar el afirma in interviuri cä lucrul cel mai pretios pentru el este LIBERTATEA. De aici deduc cä nu-i vorba si de libertatea mea…


In altä ordine de idei din ce as träi si cu ce mi-as hräni familia färä a colabora cu alti prieteni, färä concerte cu alti colaboratori ?(considerate cu dispret “SUSE” de “SEFU’”, uitand de nenumäratele suse fäcute de Phoenix anul trecut.) Se pare cä doar “Sefu” reuseste sä supravietuiascä din acele cateva Concerte Phoenix pe an. (Cine-mparte parte-si face…)


Deci dupä pärerea mea existä doar o singurä persoanä din lume care considerä colaborärile drept “TRÄDARE ! ! !”
Atat deocamdatä. Am sä mai revin.

JUDECATA VÄ APARTINE!

Al vostru totusi Phoenix - Ioji Kappl.



Dragii mei, väd cä iaräsi e cazul sä fac niste dezväluiri si precizäri unora care se-ntreabä: „dar Ioji Kappl ce-a fäcut pentru Phoenix?“ :
1-Phoenix incaseazä bani destui de la concerte si sponsori. O parte din acesti bani acoperä cheltuielile concertelor. Aceste cheltuieli sunt cu atat mai reduse cu cat existä concerte mai multe intr-o perioadä scurtä de timp.
2-Banii care räman dupä ce se plätesc cheltuielile respective ar trebui pusi de-oparte pentru a strange un fond cu care sä se poatä finanta proiecte noi.
Cheltuielile pentru pregätirea unui proiect nou constau in cheltuieli de cälätorie (avion, tren, masinä, taxi,etc.), de cazare, de mancare iar in cazul meu si probabil si al altora din trupä, plecand de acasä pe o duratä mai indelungatä, e nevoie de bani pentru asigurarea existentei Familiilor pe aceastä perioadä. Bani ar exista dar probabil si din päcate se folosesc in alte scopuri.
3-Iatä cateva din activitätile lui Ioji Kappl pentru perpetuarea legendei Phoenix:
- in anii `80 am realizat cu Covaci in studioul meu din Hamburg in acea vreme si pe banii mei particulari acele discuri Single si Maxi Single cu „Tuareg“, „Mr. G’s Promisses“, The Larc“, „Ballade for You“. Acestea au fost singurele creatii Phoenix care au apärut pe disc intre 1981 – 1989.
- tot pe banii mei si in studioul meu s-au realizat primele versiuni ale multor piese care au apärut mai tarziu pe CD-ul „In umbra marelui URSS“ fiind vorba de „Ceata“, „Nesfarsita luptä“, „Afganistan“, „Balada“, „The measure of a man“ si pe CD-ul „Baba Novak“ piesele „Singur“, „Baba Novac“ si „Häituit“. Imprimärile originale, in parte cu text englezesc, pe care le päsrtez sunt dovada acestor afirmäri.
- acel CD care se cheamä „Aniversare 35“ este de fapt o productie care a fost sacrificatä de cätre domnul Covaci si care trebuia sä reprezinte reunirea Trupei Phoenix in componenta de aur dupä „Revolutie“.
Este vorba de o productie din 1990 imediat dupä „Revolutie“.
Aceastä productie initiatä de Ioji Kappl, finantatä de Ioji Kappl, si realizatä de Ioji Kappl ca Producent, a fost prima productie Phoenix care a reusit dupä 13 ani de absentä din tarä sä reuneascä „Componenta de aur“ a trupei Phoenix: Covaci, Baniciu, Kappl si Lipan, cu participarea lui Mani Neumann care a fäcut posibil ca productia sä fie mixatä intr-un studiou mai mare din Köln pe un pret redus plätit tot de Ioji Kappl.
Covaci a prezentat imprimärile in tarä si a venit cu ele inapoi in Germania trantindumi-le pe masä si spunandu-mi cä nu le vrea nimeni dar avand probabil deja planul „Symphoenix“ in cap.
In realitate s-a gandit cä nu e bine pentru imaginea lui ca Seful trupei, sä aparä numele Ioji Kappl ca initiatorul reunirii trupei Phoenix dupä revolutie ci Nicolae Covaci.
Deci aceastä productie a fost sacrificatä de Covaci si scoasä pe CD de-abia cu 7 ani mai tarziu, in 1997 sub numele de „Aniversare 35“. Fotografia de pe coperta säräcäcioasä dateazä tot din 1990.
- in afarä de asta Covaci a reeditat pe CD-uri „Cei ce ne-au dat nume“, Mugur de fluier“ si „Cantafabule“ färä sä ne cearä acordul nouä, celorlalti din trupä, asa cum de fapt se procedeazä in toatä lumea si si-a acordat singur remunerärile bänesti de pe urma vanzärii acestor CD-uri dupä motoul „INSÄ EU“.
- in 1998 tot eu am fost acela care a realizat impreunä cu Covaci dar tot in studioul meu, marea productie de 98 minute a soundtrack-ului pentru cele 6 concerte „Cantafabule“ care au avut loc din päcate färä Mircea Baniciu, care se certase cu Covaci.
Aceastä productie amplä care trebuia sä iasä pe un CD dublu dupä turneul cu cele 6 concerte, asteaptä de 10 ani in sertarele mele sä fie scoasä pe piatä. De ce? Nu stiu! Sau stiu? „INSÄ EU?“
- din 2006 asteaptä 12 partituri pe care le-a intocmit tot Ioji Kappl fiind destinate unei cärti de cantece la CD-ul „Baba Novak“. Astfel de cärti cu cantece si cu poze vroiam sä le fac pentru toate discurile Phoenix. Si acestea asteaptä de 2 ani sä fie scoase pe piatä. De ce? Nu stiu! Sau stiu? „INSÄ EU?“ Mi-e si rusine fatä de fani pentru cä aparitia lor li s-a promis de cätre Covaci si Kappl la conferinte de presä. Mai bine täceam din gurä. Dar ce sä fac? Sunt legat de miini si picioare.
- anul trecut am propus in comvorbire cu Firma Roton care a fost de acord cu propunerea, sä scoatem o casetä „Phoenix – Gold“ cu 4 CD-uri care sä cuprindä intregul „Back Katalog“ al trupei, incusiv Anii `60. Ce-a iesit din aceastä propunere? Nimica! Mä-ntreb din cauza cui? Si nu stiu! Sau stiu? „INSÄ EU“
Dupä cum vedeti eu am actionat ne-ntrerupt si mai mult decat ar fi crezut unii, pentru perpetuarea Legendei Phoenix dar nu am fost niciodatä acela care sä se bage-n fatä si sä mä laud.
Dar väd cä a venit timpul sä nu mai tac!
In altä ordine de idei, cineva dintre voi avea niste vorbe cam dispretuitoare fatä de proiectul „Madhouse“. Pe disc a apärut doar prima productie „Madhouse“. A doua existä pe master si nu a mai fost scoasä pe disc pentru cä firma la care trebuia sä iasä se desfiintase. Dar acest master e in remasterizare si asteaptä sä fie scoasä pe piatä cu acordul lui Erlend Krauser si Ovidiu Lipan. Interesati avem deja.
Ioji Kappl
(Sursa: blogul lui Mircea Baniciu)

5 comentarii:

anca spunea...

si uite asa se mai destrama un mit!
am eu si alte banuieli,cu privire la covaci,da' le pastrez pentru mine:)))))))))

Realitatea lui Petria spunea...

Nu se destramă mitul. Este prea puternic. Formaţia face parte din viaţa noastră.

marius spunea...

Pacat ca Covaci e mult prea orgolios, si uneori cam dictator. Mitul nu se va destrama, dar din pacate se va destrama prezentul.

anca spunea...

pentru mine s -a destramat,din momentul cind l-au mazilit pe baniciu!atunci ,multi nu l-au crezut pe baniciu,iaca , altu-i vinovatul!

Anonim spunea...

nici o trupa nu a ajuns celebra fara un simbol .... Phoenix l-a avut intotdeauna aproape pe Nicu Covaci .... pe el nu l-au tentat proiectele solo, duo, trio ?? .... de ce nu a facut ? ... poate nu a fost in stare ? ... poate ne raspund ce-i peste 40 de mai mult sau mai putin membri ai trupei Phoenix in cei 45 de ani de existenta ..... sau probabil Nicu Covaci nu a vrut sa manelizeze Phoenixul ?? ... ce s-ar alege de prestantza celei mai celebre trupe rock romanesti daca, cite unul, cite doi s-ar concerta in 10 locatii cu pseudo-phoenixuri ad-hoc, unii pe ritm de manea, altii de tango sau pe Cutiutza Muzicala 66