joi, 31 iulie 2008

Cenzura, taxă pe lacomie



Autorităţile chineze nu cenzurează doar internetul. Ci si volumele unor case de editura occidentale care-şi tipăresc produsele în China, tentaţi de costurile mici de producţie. Astfel, dintr-o enciclopedie a fost inlaturata o fotografie a lui Dalai Lama, iar din alta scriere amanunte despre revolutia culturala din China. Amănunte în plus http://passouline.blog.lemonde.fr/2008/07/31/censure-chinoise-sur-ledition-francaise/ . Dacă nu ştiţi franceză copy/paste cu textul pe Google Translate şi vă descurcaţi.

Oare la fel gândeau cei din Apus când făceau afaceri cu Ceauşescu şi noi stăteam rebegiţi la cozi?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Po Rangzen - asta înseamnă Tibetul să fie liber!
Ce păcat că aceşti chinezi, ei înşişi depozitari ai unei culturi discret mai veche decât oricare cultură europeană, cel puţin dpdv social, se poartă într-atât de mizerabil! o fi ţinând, exclusiv, de comunism, sau e ceva ce se trage din gena lor?

Realitatea lui Petria spunea...

Sebastian, nu le-am întrebat genele.Dar si occidentalii sunt vinovati ca le inghit rahaturile.

Anonim spunea...

Oh, occidentalii înghit rahat periodic... Au înghiţit între ei, au înghiţit cu ruşii, cu arabii, cu evreii etc.
Din cauza asta mă întreb: cât de potentă e ipocrizia pe la orientalii extremi? referirea o fac la japonezi, nu la chinezi, pen' că însuşi Mao îl invita pe Dalai Lama la Beijing, să-i spună ce ins amabil şi afabil este, după care, odată s-a inervat şi a dat cu el de pământ, aşa, ca să-i arate cine e şeful.
La politique c'est de la merde en bas de soie, şi cu asta, basta! Tot e bine, însă, când acest rahat în ciorap de mătase e reciclat de inşi cu oarece stil: simt că dau în clocot când văd tăriceni, băsei, năstăsei şi nuţici (mă opresc aici!) care ar putea să facă ceva politică doar la nivel de stradă, pe la periferie pe undeva, cu stilu' ăla al lor!
o chestie: cu excepţia lu' băse, toţi cei menţionaţi mai sus au fost/sunt cadre universitare pe undeva...
ah, las' că o să bag io cândva ce ştiu despre universitariatul lor!

Anonim spunea...

@realitatea lui petria. Alexandre, cred că aşa făceau şi în ce ne priveşte. Mult timp au primat altfel de interese.

Realitatea lui Petria spunea...

Sebastian, bagă! Sunt curios.

Roxana, asta-mi înteteşte revolta. Macar ei au o scuza fiindca n-au cunoscut comunismul din interior. Însă ce scuză au pentru tăcere politicienii români? Prea repede îi imită in parţile mizerabile pe occidentali.