vineri, 4 iulie 2008

Profi de cacat, bac de cacat

Învăţământul românesc pute mai ceva ca o latrină. Şi ultima dovadă a insanităţii este modul cum s-au desfăsurat examenele de bac. S-a dat mită mascată, s-a copiat pe rupte, ba chiar au fost acceptate contestaţii la oralul de română(!).
În ograda mea, la Beclean, s-au descoperit 80 de lucrări identice. Sunt curios ce-o să păţească nemernicii de profi care s-au dedulcit ca supraveghetori. Luni o să vorbesc despre subiect în emisiunea la care sunt invitat săptămânal la radio S.O.S.

29 de comentarii:

anca spunea...

ma intreb,cit de jos pot sa coboare unii profesori!
metodele astea functionau,ca unse,in urma cu citiva ani,la seral ,sau fara frecventa!
tare mi-e teama ca in ritmul asta vom avea liceeni care nu stiu sa scrie!
crezi ca o sa pateasca ceva aia? nici vorba!! ce rusine!

Realitatea lui Petria spunea...

Părerea mea e că bacul n-ar trebui luat în calcul la admiterea la fac. Sa se dea examene de intrare! Altfel, cu mizeria din acest sistem, au de suferit copiii care chiar învaţă.

marius spunea...

Examenul de intrare ar fi cel mai bun barometru.
Chestia este ca dintotdeauna s-a copiat la bac, anul asta doar a rasuflat.

anca spunea...

asa este,sa nu conteze media de la bac,atunci am scapa de rusinea asta!
asta e reforma din invatamint?
parca am fi in schitele lui Caragiale(daca imi aduc aminte,chiar are o schita"bacalaureat")

Realitatea lui Petria spunea...

Realitatea din schiţele lui Caragiale are totuşi o altă alură, parcă mai inocentă, pe când acum realitatea este sordidă.

anca spunea...

asa este,ce-i de facut?

Realitatea lui Petria spunea...

Examene de admitere la facultate.
Eliminarea titularizării pe posturi în învăţământ şi trecerea la contracte pe câţiva ani, cu posibilitatea reînoirii lor. Iar contractele să fie semnate de Consiliile Locale sau de Primării.

Anonim spunea...

Legat de bacul de anul acesta si dl. profesor Radulescu (sper ca nu l-am botezat..): anul acesta face scandal si descopera marea frauda! dar el e profesor care participa la bacalaureat de vreo 30 de ani (declaratie proprie)! Abia acum a descoperit? Sau e suparat ca a fost sarit la "cascaval"? Sau nu a primit cit trebuie? Intreb si eu... aproape retoric!

Realitatea lui Petria spunea...

Paule, macar s-a intamplat...

anca spunea...

sint curioasa ,pe cind dezvaluiri si de pe la facultati,mamaaaa,ce ii si acolo!!!

Anonim spunea...

Povestea e mult mai complicata! Cred ca avem din ce in ce mai multe 'roade' ale unui sistem de invatamant politizat, tot mai ineficient si mai corupt, dezvoltat de o societate tot mai bolnava... Nu-mi place titlul dv., domnule Petria! ...generalizati si, prin generalizarea respectiva, ma simt si eu murdarita chiar daca eu, personal, am incercat si cred ca am si reusit sa raman corecta timp de 22 de ani. Nu toti profesorii sunt de c..., desi sunt si din aceia...nu numai la Beclean s-a copiat...nu numai acum s-a copiat...nu e asta singura problema, mai sunt destule! Pe de alta parte, sa nu uitam ca in sistem nu exista numai profesorii...ar trebui sa mergeti dincolo de momentul 'examen', sa cautati cauzele acestei stari de fapt care nu ne face onoare si nu duce la nimic bun! Un asemenea subiect ar cere analize foarte serioase, nu doar 'etichete'. Din pacate, cei ce raspund de sistem se prefac ca problemele nu exista...ma gandesc acum, de exemplu, la programele foarte incarcate, la manualele mai bine sau mai rau facute, care, uneori, sunt doar pretexte pt.afacerile unora, la ineficienta metodelor practicate la clasa, la lipsa de adaptare a scolii la nevoile sociale, la lipsa de preocupare fata de resursa umana din invatamant, la lipsa de responsabilitate care se simte de multe ori din partea familiilor...ma gandesc la copiii agresati, dar si la profesorii agresati in scoli, ma gandesc la cei ce pretind mita, dar si la cei ce abia asteapta sa gaseasca persoanele usor de mituit, ma gandesc ca am lucrat (si nu folosesc degeaba perfectul compus...din decembrie nu mai lucrez in invatamant!)in scoala si, daca am vrut sa am conditii in care sa pot lucra mai performant, mi-am dus de acasa calculator si televizor, ca altfel aveam la dispozitie doar creta, sala de clasa si imaginatia...intr-o lume in care toata informatia minunata e la distanata de un 'clic'...ma gandesc ca sunt, in acelasi timp, mama de copii, elevi de liceu...stiu cum e sa vina copilul de la scoala fericit sau nefericit, umilit, dezamagit, sau multumit si motivat ...stiu ce simte parintele inainte de un examen sau in timpul examenului, stiu ca exista supraveghetori prea putin 'atenti' la ce se intampla in sala, asa cum sunt si adevarati 'teroristi'...stiu destule, dar...LA CE BUN? Ma intreb de multe ori daca societatea mai are nevoie de oameni educati...parca nu prea...

Realitatea lui Petria spunea...

Nu m-am referit la toţi profesorii, doar la cei din conjunctura asta, doamna Muresan.

gabriela spunea...

Si eu sunt profesoara. Si eu sunt de acord cu titlul. Si stii de ce? Pentru ca cei care sunt corecti tac cand vad sau aud ceva. Pentru ca il cunosc pe cel despre care aud, pentru ca se gandesc ca sunt colegi, pentru ca... Si atunci corectitudinea e inutila.
Eu una am fost la bac si nu-iam lasat sa copieze. DEsi doi elevi au incercat sa ma mituiasca sa-i las. Ce-am facut? I-am amenintat doar cu politia. Nu, trebuia sa fac publica incercarea de mituire.
A doua zi vicepresedinta mi-a povestit ca dupa proba stranseserea tone de fituici de prin toalete. Asta inseamna ca in alte clase i-au lasat sa copieze! cand am intrebat-o de ce nu a controlat daca se copiaza in clase, s-a uitat la mine ciudat. Iar am gresit. Trebuia sa spun ce am aflat, la presa eventual.
Nu stiu daca nu cumva o fi coincidenta doar, dar a doua zi cand m-am dus la bac, m-au pus sa pazesc usa de la intrare. N-am mai fost in sala :D
Prin urmare corect titlu! Si eu ma simt parte din rahatul asta.Asa-mi trebuie!

Anonim spunea...

Gabriela, sensul pe care l-ai dat tu titlului este diferit de cel dat de dl.Petria si, chiar daca nu-mi place, in sensul dat de tine, va trebui sa recunosc ca ai dreptate, ne facem vinovati de tacere...asta ca sa nu folosesc cuvinte si mai 'grele'...

anca spunea...

pentru doamna marinescu, cred ca va faceti vinovati de lasitate,nu ?
petria spunea ca n-ar fi rau sa nu se mai ia in considerare media de la bac, la admiterea in facultate!
credeti ca ar fi o metoda de scapa de coruptia din invatamint?
gabriela,ce sa zic,felicitari!
din pacate numarul profesorilor cu o conduita ca a ta este in scadere! pacat ca s-a ajuns aici!
ce vor face acesti tineri odata ajunsi la facultate? probabil ca prin aceiasi modalitate,o sa termine si studiile superioare!
rezultatele se vad ,in toate domeniile!

Anonim spunea...

Din pacate m-am exprimat cu "hoape".. exact la ce a spus Gabriela doream sa scot in evidenta la comentariul anterior. Respectivul profesor nu participa la bacalaureat de ieri de azi! Pt unii e o intreaga viata... 30 de ani! Abia acum s-a gasit sa descopere? Anul asta se pare ca in sfarsit incep sa apara "fisurile" in marea tacere vinovata! De acord ca sint f multe probleme.. si nu numai in invatamint! Dar se tace cind se observa citeceva sau chiar mai rau... se participa!

Iar cel mai grav este ca tacerea este impusa de sus in jos!

Nici macar nu mai astept reactia ministerului la toate acestea! Ar fi de prisos...

Anonim spunea...

@petria: Nu e de ajuns ca macar s-a intimplat... e un progres! un pas strict necesar... dar asta nu inseamna sa nu ma intreb de ce s-a intimplat? Nu de alta... dar nu prea as crede ca o chestie de constiinta dupa vreo 3 decenii de acceptare a sistemului!

Recunosc ca poate is io prea cu ochelari de cal...

Anonim spunea...

Si inca o parere:

aud in dezbateri.. ca trebuie schimbat sistemul de examinare! Oameni buni... o avea ceva carente sistemul actual, dar principala problema sint oamenii care il aplica! Luatul spagii si inchiderea ochilor la copiat sau sprijinirea activa a copierii ( cunosc clar caz, ceva mai vechi, cind la putin timp dupa ce s-a dat subiectul a venit profesor in sala si a dat rezolvarea!) nu este prevazuta in metodologia bacalaureatului! Geaba facem metodologii daca is puse in practica de aceleasi persoane care accepta astfel de compromisuri!

Parerea mea! HIC!

gabriela spunea...

Ei da, Paul, ai dreptate. Eu am ales cu ceva vreme in urma sa nu ma duc la bac, tocmai pentru ca nu/mi placea ce vad. Deloc o atitudine normala. E specifica noua tuturor. Cate lucruri nu vedem zilnic si alegem sa fim doar niste bystanders? Profesorii nu sunt decat una dintre categoriile care se comporta asa. Ceea ce e grav e ca o intalnesti peste tot. La medici, la judecatori, la politisti, la procurori, la functionarii publici. Si asa ai imaginea unei societati bolnave.
Ideea e ca toti acestia au primit educatia lui "capul plecat sabia nu-l taie" si "de ce nu si eu daca o face el?"la scoala, nu in teoria studiata care e mereu super, ci in practica, asa cum sunt examenele de pilda.
Exista o solutie simpla.Profesori corectori si asistenti din alte judete. Sa se faca schi8mb intre judete. Pentru inceput. Sau, si mai bine, ca in Franta, toate tezele stranse la Bucuresti si raspandite in toata tara aleatoriuy la diverse centre de corectura. Cu presa de fata. Examenul ar dura mai mult, dar ar fi mai corect.

Anonim spunea...

Pentru Anca:
Da, draga Anca, este vorba de lasitate!!! Poate ca tot din lasitate am si plecat din invatamant! M-am saturat sa mai suport lucruri pe care, oricum, nu le pot schimba! Tot ce am reusit pana acum a fost sa adun frustrari si nemultumiri...pentru ca nu am avut forta sa ma razboiesc cu un sistem complet aiurea...DAR...pot sa fac ACUM un gest de renuntare la lasitate spunandu-ti tie, de exemplu, ca, dupa cate greseli de limba faci in comentariile de pe acest blog, inclusiv in cel pe care mi l-ai adresat mie, pot sa spun ca ai avut profesori de lb.romana care au fost ori slab pregatiti, ori prea toleranti cu greselile de gramatica, ori ai copiat si tu la lucrari si la bac!!! E usor de aruncat cu vorbele daca nu te uiti si in propria-ti 'ograda'!!! Chiar de lasitate este vorba! Dincolo de asta, si eu cred in nevoia reintroducerii examenelor de admitere la liceu si la facultate. Dar nu cred ca s-ar rezolva toate problemele cu asta. Credeti ca acolo nu sunt probleme? Dar diplomele care ies 'pe banda'si despre care vorbeste destul de des presa? Eu as incepe cu renuntarea la numirea in functii pe criterii politice. Si as umbla la criteriile de evaluare a scolilor, a dascalilor, a elevilor. As incerca reorientarea spre un invatamant formativ, nu informativ...as evalua deprinderi, nu informatii stocate.

Realitatea lui Petria spunea...

Am pus o nouă postare pe temă. Haideţi să continuăm acolo http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/07/profi-de-cacat-bac-de-cacatii.html

anca spunea...

marinela,relaxaza-te,respira adinc ,te vei simti mai bine!
se poate ca am avut profesori slab pregatiti(e mult de atunci crede-ma)da'nici tu nu cred ca ai facut multe ore de pedagogie!
nu am avut intentia sa jignesc pe nimeni,chiar daca am scris cu greseli!iesi din haina de cadru didactic si, incearca sa te simti bine cu noi!

Realitatea lui Petria spunea...

Anca, o ştiu pe doamna Mureşan, este o femeie serioasă, integră. Este însă mai crispată, nu s-a obişnuit cu noi. Are încă reflexe de la catedră.

anca spunea...

draga sandu,nu pun la indoiala acest lucru,ziceam si io sa iasa din haina de dascal,aci e un loc unde ne simtim bine(hihi,chiar daca fac greseli!),mai glumim, facem haz de necaz,da' m-o "boscorodit" bine,putea sa o faca in alt mod,ca doara aci nu e la catedra! :)))
daca o sa vina mai des pe aci,poate s-a obisnui si se "descripeaza"!

Realitatea lui Petria spunea...

Relax...

Anonim spunea...

Multumesc, multumesc, domnule Petria!Anca se simte bine cand loveste 'sub centura'...am 'boscorodit-o' ca sa-i arat ca pot si eu sa fiu ca ea...ca doar si tenisul se invata, nu-i asa?

De 'reflexele de la catedra' se scapa greu...ce sa fac?

...'m-o "boscorodit" bine,putea sa o faca in alt mod,ca doara aci nu e la catedra! :)))'...iar te inseli, Ancuto...cu copiii sunt mult mai relaxata...cu tine e mai greu...dar, poate ca e doar o falsa impresie, cine stie?

anca spunea...

marinela,nu lovesc sub centura,ziceam sa nu fim asa crispati! cred ca putem sa ne intelegem (chiar daca fac greseli:)) ce zici,incercam? pe cuvint de cercetas,sint un om caruia nu-i place sa supere pe nimeni!

Anonim spunea...

ok...nici mie...

Realitatea lui Petria spunea...

Doamnelor...OK. Of... Greu cu femeile. Şi aici, şi în casă...

Vedeţi că discuţia are continuare la cealaltă postare cu înv.