duminică, 6 iulie 2008

Profi de cacat, bac de cacat(II). Arahatului, demisia!

Învăţământul românesc pute mai ceva ca o latrină. Şi ultima dovadă a insanităţii este modul cum s-au desfăsurat examenele de bac. Aici http://realiatealuipetria.blogspot.com/2008/07/profi-de-cacat-bac-de-cacat.html s-a încercat o discuţie despre cauzele mizeriei. S-au conturat şi soluţii pentru ieşirea din ea. Exceptând corupţia din rândul dăscălimii care se plânge mincinos că are salarii mici (sunt generoase raportate la alţi bugetari!), o altă cauză a realităţii sordide din sistemul învăţământului este şi laşitatea multora dintre profesorii cinstiţi, care acceptă dejecţiile în preajmă. Desigur că sunt şi altele. Haideţi să vorbim…
Cum îl cheamă pe ministrul de resort? Arahatului, după cum stă treaba? Demisia lui ar constitui un act de decenţă!

14 comentarii:

Anonim spunea...

Nu ştie ce-i aia decenţă. Se petrece o tragedie cu învăţământul românesc. O vom simţi foarte curând pe pielea noastră.

Realitatea lui Petria spunea...

Să vezi când intră în pâine în slujbe ... Ce de specialişti o să fie.

gabriela spunea...

Problema fraudei la examene nu e de azi de ieri. E dintotdeauna. Ba chiar pot spune ca lucrurile s-au mai schimbat in bine fata de cum era imediat dupa revolutie si cred ca un rol important l-au avut dezvaluirile din presa de-a lungul vremii, care au mai fortat niste masuri.
Sau poate, cine stie, doar metodele de fraudare s-au mai rafinat. Nu se mai copiaza cu cartea in banca, ci cu fituica sau cu dispozitive ascunse in ureche, profesorii nu mai primesc sacosa cu cafele si bautura, ci bani bagati prin ziare, cum am auzit la TV...
Ce e grav e ca sistemul acesta educa in spiritul fraudei, sau, dupa caz, al complicitatii din tot felul de motive.
Cat despre salariile mari din educatie, aici dati-mi voie sa va contrazic. Mie mi se par mizerabile, comparativ cu cele ale altor bugetari, sa luam politistii, judecatorii, chiar medicii. Dar poate sunt eu subiectiva. In fond, daca educatia e atat de importanta incat iata ca bacul a starnit atatea dispute, inseamna ca salariile din domeniu ar trebui sa fie pe masura, nu? ;) Evident ca nu diger deloc opiniile care spun ca profesorii care fraudeaza examenele sunt de scuzat pentru ca au salarii mici. NImic nu justifica frauda, in nici un domeniu. Si nimeni nu te tine legat de slujba. Iar hotia ramane hotie, indiferent ca e vorba de 5 lei sau 5 milioane.
Io am 14 milioane salariu net dupa 17 ani vechime. O fi prea mult? :(

gabriela spunea...

14 milioane lei vechi :D

anca spunea...

sandu,iata ce declara fostul ministru Miclea:

Fostul ministru al Educaţiei îi cere ministrului Cristian Adomniţei să elimine din rândul criteriilor de admitere la facultate media obţinută la examenul de Bacalaureat, pe motiv că elevii care au luat note mari prin fraudă au un avantaj nemeritat.

exact ce spuneai si tu!

Realitatea lui Petria spunea...

Gabriela, lucrezi de 17 ani numai în învăţământ şi ai luat toate gradele? Eu ştiu învăţătoare care căştigă mult mai mult decât tine.

Anca, este de bun-simţ la lipsă de bun-simţ.

Inah spunea...

Alex..aici e discutie cu durere mare. iar cale de iesire fara o reforma reala in sistem...eu nu vad.
ai spus ceva extraordinar de care ar trebui sa se tina seama: ia sa o mai lasam moarta cu contractele alea de 35 de ani..si sa-i obligam pe dascali sa invete...sa se perfectioneze...sa aiba rezultate bune ca sa poata sa-si castige contractul ala anual pe care sa il impuna ministerul.
ia sa treaca si pe la un control psihiatric (cazuri cu nebuni in criza...la catedra sunt destule...si e cam dezolanta imaginea)..
"civilii" striga cat ii tin plamanii: parintii..ei sunt de vina. nu se preocupa de copkii.
ok. si parintii au partea lor de vina.
dar cand sistemul este atat de abject (permitand violentei , fraudei...indecentei sa infloreasca )....ce mai putem face?

Anonim spunea...

Anul trecut am fost la intalnirea de 10 de la terminarea liceului.
Fostul nostru diriginte, un eminent profesor de matematica, care ne-a terorizat efectiv circa 3 din cei 4 cu matematica lui - omul credea ca toti vrem sa facem matematica pentru olimpiada - ne-a socat spunandu-ne cam asa: "Voi ati fost cea mai buna generatia a mea". Initial am zis ca probabil asta spune tuturor la intalnirea de 10 ani. Cand insa a continuat "in ziua de azi, notele se dau nu numai pe ceea ce stie elevul , ci au si o componenta de incurajare ..." am inteles ca nu glumea cu cea mai buna generatie. Am fost toti cei prezenti socati, mai ales ca domnul profesor era neindurator pe vremea noastra: am avut 2 colegi cu corijenta pe vara la mate, pe care i-a trecut dupa ce i-au promis ca se muta. Unul s-a mutat, celalalt nu. Anul urmator, proful a fost socat si indignat cand a vazut ca unul nu se mutase. Acelasi om ne spunea ca el - si toti ceilalti profesori cel mai prestigios liceu din Constanta , Mircea cel Batran - umfla notele. O alta profesoara prezenta, de biologie, a zis cam la fel: ati fost niste copii buni. Si apoi s-a uitat pe catalog si a zis: "vai ce note mici va dadeam".
Cam asta este situatia in invatamantul romanesc: jale. Copii care nu invata, parinti carora nu le pasa, profesori siliti sa le mareasca notele pentru incurajare. Nu mi se pare corect. Pentru ca acesti copii, la fel vor astepta un ajutor si peste 10-15 ani ... Si acolo nu va mai fi nimeni sa ii ajute...

Realitatea lui Petria spunea...

Inah, nu mă refeream la contracte anuale, ci pe 3-4 ani, încheiate între dascăl şi Primării. Astfel primarul va răspunde pentru calitatea învăţământului din localitate, nu doar o să plătească salariile ca acum. Şi la vot o să-l usture dacă ţine rahaturi la catedră.

Pt. Anonim

Ce-i aia încurajare? Nu trebuie să termine o şcoală toate loazele. Ba si o facultate, culmea! La faza asta, profii n-au nici o scuză.

gabriela spunea...

Da, am luat gradele chiar mai devreme. Ca am avut 10. Fata studioasa. Si la ce bun? :(

anca spunea...

gabriela, baiatul meu este si el un student de nota 10,la o facultate grea!!
nu prea cred ca ii va folosi la ceva,nu?

Anonim spunea...

@alandra: deja se simte!

@gabriela: in spiritul fraudei si a furtului sint o serie de lucruri care incep sa intre in cap la copil de mic! Care e una din primele poezii care le invata? catelus care fura... cum e proverbul? Hotul neprins e negustor cinstit! Ce se citeste si se aude/vede in mass-media? Cum se fac diferite smecherii si se fac averi! Si ca nu e nevoie de a invata asta sau de a fi educat! Cit timp o sa il vada pe marele Jiji care el zice simplu ca are bani si rezolva el tot... si ca nu il intereseaza educatie sau altele, asa or sa faca! Citi ii mai intereseaza sa invete daca ei se gindesc la exemple de fotbalisti, manelisti sau la plecatul la 15 ani sa munceasca (si mai mult sa fure) in Europa?

Sistem perfect nu exista...

Nebunia actuala a fost mai mare mai ales dupa ministeriatul domnului cu nume de vas! Asa cum am mai zis.. se mai poate umbla la metodologie dar problema ramane la cei care aplica! Cit timp vor exista pliculete, ziare sau ce forma de ambalare a spagii vreti, nu se va intimpla nimic bun! Cit timp se va veni de catre director sa ii treci pe x si y (adica a fost multumit de mita primita!) ca asa a decis el si ca e mai bine asa ca sa nu ai probleme nu vor iesi decit in cel mai bun caz semidocti! Cit timp se vor accepta la gramada referatele luate de pe net de catre profesori sa nu ne asteptam la ceva bun!

Ma opresc aici ca deja devin patetic!

PS: Cit timp vor exista cadre didactice care nu au de a face cu domeniul ( vezi suplinitorii) sau cit timp profesorul de desen tine ore la alte 6 materii ca nu is profesori in scoala nu vom face decit sa regresam!

Anonim spunea...

Inca un lucru care ma revolta:

cum se dau notele in rural? cum se face scoala pe acolo? ca vorba aceea ... doar nu o sa dai 3 la copilul gazdei sau al vecinului!

Ce medii extra vin de acolo! Si pe baza lor se intra la liceu..

Acolo se constata ca deja lipsa de cunostiinte este imensa! Si trebuie facut ceva sa termine liceul copilul! Nu e asa? Si reactia: "zambim" la profesori sa fie si ei intelegatori! ca mai ales la ce o sa faca copilul in viata nu o sa ii trebuiasca materia cu pricina sa o stie la nivel de olimpic!

Bacul.. se stie

In facultate.. nu cred ca mai e cum stiam eu (si e lucru real vazut de mine): se da cheia de la masina, impreuna cu indicatiile unde este parcata, inainte de examen ca sa se poata pune acolo "atentia", dar sint sigur ca s-au rafinat metodele!

Anonim spunea...

Sa nu ma alergati:

o ultima idee: nu cred ca trebuie demisia domnului ministru si a conducerii, mai ales a celor care se ocupa de bacalaureat si de invatamintul preuniversitar!

Trebuie destituiti de catre Primul Ministru!

Numai si pentru faptul ca la ce scandal a izbucnit (motivat sau nu) nu a existat nici o reactie a respectivilor factori de conducere!

dar deja cred ca astfel de reactii ale guvernului si a celor insarcinati cu conducerea ministerului educatiei ( si nu numai la acest minister) tin de acea insula a lui Thomas Morus.. Utopia!