marți, 8 iulie 2008

Scrisoare deschisa adresata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Subscriu si va invit sa subscrieti

In dezbaterile din urmatoarele zile, Sfantul Sinod va hotari asupra liniei pe care va pasi in continuare Biserica Ortodoxa Romana si, implicit, asupra invataturii pe care o vor primi enoriasii sai de la pastorii lor de acum inainte.
Cuvantul lui Isus Hristos a adus in lume iubirea de aproape, iubirea universala, singura realitate de sorginte divina de care suntem datori sa ascultam cu totii.
Orice om care promoveaza iubirea de aproape este un crestin adevarat.
Universalitatea iubirii este adevaratul mesaj crestin, iar diferitele moduri de manifestare a preamaririi divinitatii nu sunt mai mult decat rodul actiunii omenesti.
Iubirea universala subordoneaza orice diferenta omeneasca.

Orice gest care pune inainte fratietatea si apropierea este un gest crestinesc, care, departe de a trebui condamnat, trebuie onorat si urmat.
Privim aceste momente cu increderea in intelepciunea celor ce compun Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care nu vor permite fortelor intunecate ale urii, vrajmasiei si dezbinarii sa intervina in spiritul de iubire cresina si de fratietate care a domnit de sute de ani in Banat, spirit care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va dainui si de acum inainte si va cuprinde intreaga Romanie.
Ceea ce are de decis inaltul for eclesiastic va fi hotarator pentru viitorul crestin al tarii noastre, pe care il dorim cu totii a se desfasura in pace si buna intelegere.
In acest an al primului secol al mileniului al treilea, ceea ce are cu adevarat insemnatate este echilibrul si intelegerea. Credinta si religia trebuie deopotriva sa uneasca oamenii, nu sa ii dezbine.
Rugam pe Dumnezeu sa lumineze adunarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, inspre o linistire a acelor spirite vremelnic tulburate si inspre recunoasterea si cinstirea adevaratilor purtatori ai mesajului crestin.
Societatea Timisoara

18 comentarii:

anca spunea...

doamne,ce sa ne miram de popime,am intilnit "crestini" care infiereau cu minie proletara "fapta" lui corneanu!
am avut si dispute pe tema asta,in zadar,am fost taxata imediat!

anca spunea...

ps. am gasit asta pe un site! iata ce bine se potriveste!!


Nimeni nu va aduce schimbarea dacă aceasta nu se petrece în primul rând în noi. Nici măcar Iisus nu ne poate mântui, dacă răstignirea nu se face în inima noastră. Spunem că suntem un popor crestin, dar numărul celor dispusi să aplice filozofia de viată crestină este mult mai mic decât numărul celor care merg regulat la biserică. Oricare ar fi sistemul de valori în care crezi, nu înseamnă nimic până nu îl aplici, oricât ar fi de greu. Să nu mai visăm la lumea în care ne-ar plăcea să trăim, ci să începem să o punem în practică, cu fiecare gest, oricât de mic ni s-ar părea.

ioska spunea...

eu nu o infierez cu manie proletara, dar IPS Nicolae a gresit si a gresit grav.

anca spunea...

vedeti postarea lui badin de azi!

marius spunea...

De acord cu Ioska, desi intr-o postare eu am spus ca as fi pentru o iertare a IPS Corneanu. Oricum ceea ce face acum, apeland la tot felul de asociatii din afara spatiului ortodox nu e bine. Abia asteapta sa fie zazanie intre inaltii ierarhi ai ortodoxiei.

ioska spunea...

o sa se ceara la pensie, eu asa cred dar nu bag mana in foc pentru asta :)

Realitatea lui Petria spunea...

Anca, poziţia mea este clară, reiese din titlu... Frumos textul găsit.
Sunt de acord cu Bădin, îţi dai seama.

Ioska, Iisus ar fi gândit asa? Eu doar la el mă raportez, restul sunt frecţii popeşti.

Marius, nu cred că a apelat la asociatii, ci Societatea Timisoara s-a implicat. Iar ea nu este "tot felul"... Cred că te-a luat elanul si n-ai fost atent la amanunt.

anca spunea...

sandu,stiu care este pozitia ta!am avut "neste" oaspeti si,m-au enervat tare rau prin fanatismul de care au dat dovada!

Realitatea lui Petria spunea...

Te cred Anca. Fanatismul, frate cu prostia...

ioska spunea...

Petria gresesti. Si gresesti pentru ca voi ganditi coplesiti de sentimente. Greco-catolicii au fost cei care au scos pozele cu IPS Nicolae si s-au laudat ca ce mare isprava au facut ei. De ce nu au mers si ei, un episcop ceva, sa se impartaseasca la ortodocsi? Asa... Iar cel de la Societatea Timisoara se da ortodox, dar e greco-catolic...

anca spunea...

ioska,asta am intrebat mai demult pe blogul tau(ai mai avut o postare ),nu mi-a raspuns nimeni!ce s-ar intimpla daca un episcop greco-catolic s-ar impartasi la ortodocsi?

Realitatea lui Petria spunea...

Ioska, sigur că sunt coplesit de sentimente. Iar in acest caz cel predominant este dezgustul.
Hai sa vedem: cum ar fi procedat Iisus? S-ar fi impartasit impreuna cu greco-catolicii? Sunt convins ca da.
Zărim copacii, dar nu pădurea. Si frumusetea ei

ioska spunea...

Isus s-ar fi impartasit cu oricine ar fi vrut sa se impartaseasca cu el. In Noul Testament spune ca a facut-o si cu Iuda pana in momentul in care acesta a ales alta cale. Nu stiu cine e Iuda in acest caz, dar stiu sigur ca IPS Nicolae a facut un gest care nu i-a fost intors si care cu siguranta deca i-ar fi fost intors acum ar fi fost mult mai uosr pentru el. Dar gestul nu a venit, in schimt greco-catolicii au scos pe piata pozele "compromitatoare".

marius spunea...

Asa este, cei care au dat dovada de fariseism aici au fost cei care au postat pozele pe site-ul lor si s-au laudat cu ele.

marius spunea...

Stii ce imi place cel mai mult la situatia creata? Ca acum toti se roaga ca "Dumnezeu sa lumineze adunarea ierarhilor BO". Inclusiv Tokes si-a gasit sa comenteze despre situatia creata, el care are legatura cu orice, in afara de Dumnezeu. Acesta este fariseismul, parerea mea: sa dai sfaturi dar in sinea ta sa te bucuri de tensiunea creata.
Alexandre, intr-adevar Iisus a sta la masa cu oricine si a mancat de la oricine; eu imi pun intrebarea daca noi il primim la masa noastra si in sufletul nostru in fiecare clipa!?

Realitatea lui Petria spunea...

Marius, încerc cum pot, şi sunt de acord cu apelul tocmai din această cauză.

marius spunea...

Intrebarea nu era pt.tine neaparat. era mai mult o intrebare retorica, pe care ar trebui sa ne-o punem toti, laici si clerici.

Realitatea lui Petria spunea...

Este o întrebare esenţială, Marius.