vineri, 8 august 2008

69 cu Stefan cel Mare

În contextul scandalului având în centru Institutul Cultural Român, scriitoarea Herta Müller a scris: “Pentru mine, Păunescu este chintesenţa falimentului moral, personificarea prostituţiei culturale în dictatură. Pentru persoane ca el, singura atitudine corectă de după căderea comunismului ar fi fost să tacă cincizeci de ani. E greu să găseşti, printre artişti, pe cineva la fel de vinovat ca Păunescu pentru dezastrul moral al ceauşismului”. De acord, cu ambele mâini ridicate.
După autosesizarea lui Văcăroiu, tocmai Păunescu, ca şef al Comisiei de Cultură din Senat, o să ancheteze cele întâmplate la New York, alături de sinistrul protocronist Mihai Ungheanu.
În luările mele de poziţie am insistat pe inadecvarea exponatelor într-o galerie subvenţionată din bani publici, pe legarea numelui ţării de lucrări discutabile, care mergeau într-o galerie particulară.
Nu m-a şocat panoplia de penisuri în erecţie, de căluţi roz cu zvastică pe fund, de miştocăreli antireligioase. Am considerat doar că locul lor era într-un alt spaţiu.
Din partea mea, puteau să-l sodomizeze teribilist pe Hitler ori să-l arate făcând 69 pe Ştefan cel Mare. Dar altundeva. Dar nicidecum să-i judece curve ca Păunescu.

7 comentarii:

Anonim spunea...

la asemenea politicieni, asemenea judecători! n-am o pasiune deosebită pentru patapievici, dar chiar să-l pună pe păunescu (n-ai un fiont mai mic ca să-i scriu numele?) să-l judece, e absolut imbecil!
iar văcă, cum de-a ajuns el să remarce chestia asta? că acu' e-n concediu şi curge vodca râuri-râuri...

Anonim spunea...

No, nu ştiu ce ar mai fi de comentat. Deci, Păunescu. Poate îi pune încă un băţ în fund poneiului, deşi nu pare genul. Iar pentru că e vorba de ICR NY, mi-am adus aminte de o vorbă a americanului: never say never :)))

Anonim spunea...

Total in afara subiectului...iti multumesc pentru vorba buna spusa stii tu Cui! A auzit!

Anonim spunea...

Nici eu nu apreciam "evenimentele culturale" tip Cenaclul Flacara, manipulatoare etc, organizate si prelungite de Inviere. De altfel nu am fost spectator decit la unul dintre primele spectacole, timp de 30 de minute, dupa care am plecat si nu am repetat experienta niciodata.

De altfel, am aflat ceva mai tirziu, de la o "sursa", ce banet cistigau cantautorii aia pe fiecare spectacol. Va asigur ca nici acolo nu se facea "arta pentru arta", ci pe bani grei. Dar nu era pe banii publici, ci pe cei ai fraierilor care apreciau respectivul "eveniment cultural".

Si la ICR tot despre bani este vorba si inca foarte multi, iar arta practicata cu banii publici de acolo este tot un fel de "declaratie politica". Asa ca tot "prostitutie culturala" se cheama ca este, la fel de urita ca a lui Paunescu. Si tot in favoarea unei (mult prea dorite) dictaturi... :(

Nu mi se pare ca Patapievici, Tismaneanu, Liiceanu etc ar fi niste supreme "instante morale", mai ales dupa pozitiile lor partizane din ultimii ani, asa ca voi continua sa critic ceea ce este criticabil. Si nu ma intereseaza ca unii rauvoitori ma arunca-n oala cu Paunescu.

Si daca sef al Comisiei de Cultura a Senatului ar fi fost acum, prin absurd, Paul Goma sau Doina Cornea sau... Nicolae Iorga, credeti ca nu le-ar fi gasit "cineva" bube sinistre la "mapa profesionala"?

Din pacate, vad ca respectivii intelectuali nu accepta sa fie "judecati", de fapt criticati, de nimeni, nici macar de "colegii lor intelectuali", necum de niste anonimi contribuabili la buget, ca noi. Si asta seamana din ce in ce mai mult a "cine nu-i cu noi e impotriva noastra" si suna din ce in ce mai amenintator...

Sint foarte curioasa cum vor reactiona respectivii intelectuali prezidentiali dupa alegerile din 2009, daca nu le va cistiga obiectul adoratiei lor oarbe... Ca aia cu schimbarea Constitutiei in favoarea "celui mai bun dintre noi" nu prea le-a iesit... Vor intra in greva foamei? Vor incepe sa strige ca a fost o lovitura de stat? Un lucru este sigur, multi isi vor pierde o sursa extrem de generoasa de cistiguri de la "Ministerul Prezidential al Culturii"... Si asta doare al naibii, cel putin o vreme. Sa ne fie mila de ei, deocamdata.

Realitatea lui Petria spunea...

Sebastian, uite ca a aflat intre doua inghitituri...

Crina, poate o trimite Paunescu pe sotia lui sa goleasca terenul cu masina...

Teodora, chiar am insistat.

Lulutza, ce sa adaug...

Anonim spunea...

Băh, e ca dracu'! De-o parte, HRP, faţă de care am rezervele mele din cauză că nu s-a lăsat aruncat de la balcon de oamenii lui Vadim şi care a cerut ajutorul lu' Băsescu de parcă era la grădiniţă.
De cealaltă parte, Păunescu, un ins ce merită prezervat doar între coperţile anumitor cărţi de-ale sale - un Goebbels mai gras, aş spune.
Deasupra lui HRP, un derbedeu cu talent la populisme, un ăla care se pricepe la coniac-canoe.
În spatele lui Păunescu, un descreierat îndrăgostit de putere, care a deprins retorica anilor în curs (l-o fi sunat pe Putin să-l felicite pentru mosul exemplar cum tratează cu Georgia?)
Şi de-o parte, şi de alta, ziarişti motivaţi politic-financiar.
Şi noi discutăm despre ei. Da. Ne consumăm.
Cum naiba s-a ajuns la chestia asta?

Realitatea lui Petria spunea...

Cu staduinta, Sebastian...