duminică, 28 septembrie 2008

Fascistoizii Roncea

Victor şi George Roncea acţionează precum fasciştii în perioada interbelică. O asemenea manifestare, precum cea descrisă mai jos, n-ai cum s-o tratezi cu lejeritate.


Citiţi ce am găsit pe Ziare.com: “Uniunea Artistilor Plastici (UAP) si Galeria "Atelier 35" ii acuza pe fratii Victor si George Roncea, ca alaturi de alte trei persoane au vandalizat geamurile Galeriei "Atelier 35", utilizand insemne defaimatoare si pornografice la adresa etniei maghiare din Romania si a Ungariei.
Totodata, reprezentantii celor doua institutii au sesizat organele de drept ale statului, sub forma unor plangeri la Politie, atat asupra acestui incident cat si al celui similar petrecut in dimineata de 25 septembrie, anchetele cu privire la aceste cazuri fiind in curs de desfasurare.
Potrivit unui comunicat remis presei de UAP, pe peretii si geamurile galeriei au fost inscriptionate texte antisemite si o somatie cu amenintari. "Materialele descoperite in locatia 'Atelierului 35' erau semnate de 'Liga Antidefaimarea Romaniei' si contineau textul 'Atentie, iudeu denigrat!', urmat de steaua lui David", precizeaza comunicatul citat.
Mai mult, UAP mentioneaza ca atat artistul Benedek Levente, care si-a expus lucrarile, cat si membrii Galeriei 'Atelier 35' au primit amenintari scrise si verbale prin toate mijloacele de comunicare.
Fratii Roncea sustin insa ca nu au spart si nici nu au vandalizat geamurile de la Galeria 'Atelier 35', iar ceea ce au facut ei reprezinta o opera de arta si un raspuns artistic la operele expuse de artistul Benedek Levente.
Victor Roncea neaga cu vehementa ca ar fi scris mesajele antisemite si sustine ca ceea ce au facut ei se numeste "antiterorism vizual". Cei doi il acuza insa pe artistul Benedek ca a blasfemiat o icoana care il reprezenta pe Iisus Cristos si ca a profanat Romania prin faptul ca la intrarea in expozitie a asezat pe jos harta tarii cu un organ genital feminin in mijlocul acesteia”

Ce merită fraţii Roncea?

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Intr-un fel, Levente ala a primit cam ceea ce merita. Fratii Roncea, vandalii, ar fi putut totusi sa-l dea in judecata. Si UAP ar trebui data in judecata pt. gazduirea expozitiei lui Levente Benedek.
Niste ticalosi si unii si altii. Nu au ce cauta in viata publica.

Anonim spunea...

Merita puscaria. si nu sint 'fascistoizi', sint FASCISTI. Daca stii cine sint si ce fac si spun de ani si ani de zile.

Realitatea lui Petria spunea...

Merită, Vera.
Alandra, vieţuim printre ticăloşi.

Anonim spunea...

Cine seamana vant culege furtuna. Zici ca mizeria aia cu icoana era si aia "arta" ?...

Realitatea lui Petria spunea...

Nu mă leg de aia. Expoziţia era în interiorul unei galerii. Că ne place, că nu ne place, asta-i altă treabă.
Ce au făcut cei doi este deja golănie.

Anonim spunea...

Furtuna trebuie sa fie politia, nu huliganii ca Roncea.

Anonim spunea...

ce merita fratii roncea?
uitarea, mă, că asta i-ar durea cel mai tare. o uitare care să înceapă în timp ce ei zac prin cine ştie ce tainiţă.

Anonim spunea...

Multi oameni traiesc inca in epoca in care cei care pun sub semnul intrebarii valorile prin exprimari artistice (doar timpul va spune daca au sau nu vreo valoare artistica) sunt priviti ca niste ticalosi. De ce e asa greu de inteles ca exista oameni care au alte pareri decat noi? De ce e asa greu de inteles ca orice semn de intrebare ar trebui sa nasca discutii si nu violenta gratuita? Sincer, cand citesc injuriile la adresa celor care au creat ceva neconform cu valorile noastre, ma gandesc cum pot injuriile sa fie folosite ca argumente... iar daca se ajunge si la gesturi ca cele descrise in articol, e evident ca exista anumite frustari si o deficienta a intelegerii valorilor noastre autentice. In engleza e un termen care nu se prea aplica acestor 'aparatori': open-mindedness.

Anonim spunea...

Plegomazin la greu... Si o perioada de linistire la Sapoca!

Si unii... si altii!

Parerea lui io... Hic!

Realitatea lui Petria spunea...

Sebastian Corn, nu te contrazic.
Daniel, Paul- care este tratamentul ideal pentru frustrări?
Paul, tu ai deschis calea.

anca spunea...

de acord cu alandra! ambele "tabere" sint de condamnat! daca nu era "arta" aluia cred ca nu ar fi existat nici gestul fratilor Roncea!!

Realitatea lui Petria spunea...

Numai ca nu era nevoie de gestul celor doi Roncea. Era treaba autoritattilor,Anca, eventual.

Anonim spunea...

Habar nu am. Dar sa reactionezi cu gesturi absurde la o manifestare artistica mi se pare ca deja de alt domeniu. Eu nu inteleg de ce atata lume inteligenta se simte jignita de niste manifestari artistice. De ce toata lumea vede mesaje politice in loc sa vada doar ceea ce a transmis autorul si atat... multi vad inca Romania ca ceva sacru ca si cand ar face abstractie de oamenii care traiesc in ea. Dar cand citesc si aud si vad manifestari a la Roncea, ma intreb daca oamenii astia inteleg ceva din ce inseamna valorile noatre nationale sau crestine... pentru ca cu cat ii vad mai inversunati cu atat mai mult realizez ca e doar o fatada. L-am urmarit pe Prigoana care se plangea la Realitatea ca aceste manifestari artistice stric imaginea Romaniei... Nu am reusit sa inteleg nici azi cum a ajuns la aceasta concluzie... pentru fratii cu tendinte fasciste le recomand un curs de Arta Contemporana ca cine stie ce artisti incearca sa iasa la suprafata din ei

Realitatea lui Petria spunea...

Daniel, prostia e anevoie de înţeles.

Anonim spunea...

Si ce te faci cand autoritatile "dorm" sau se ascund in spatele unor chichite legislative (cum ca "harta" Romaniei nu e simbol national).
Stai si inghiti, te complaci sa-l vezi pe Isus facand sex oral, in numele "artei"?
Fratii astia, nici nu-i cunosc, nici nu ma intereseaza, au facut ceea ce noi n-avem curaj, in lasitatea, autosuficienta si nimicnicia noastra.
Ceea ce se vede si citind unele comentarii, "timide", de aici!

Realitatea lui Petria spunea...

Faci autorităţile să lucreze. Nu trăim în junglă.

beclenarul spunea...

Cred ca asa zisul artist, si-a cerit-o. nu e o solutie ceea ce au facut cei 2, dar autoritatiile nu prea lucreaza in tara noastra. in felul asta cred ca autoritatiile o sa inceapa sa lucreze si in cazul artistului, sa isi primeasca pedeapsa binemeritata. ma intreb ce s-ar fi intamplat daca un artist facea asa ceva in America, cu harta sau steagul Americii. cred ca infunda multi ani puscaria. poate daca cei 2 faceau si ei o expozitie cu insemnele care le-au pictat pe peretii galeriei era mai ok. oricum, eu cred ca asa zisul artist a vrut cu orice pret sa denigreze Romania, si asa ceva nu e de acceptat

Anonim spunea...

Tare exemplul cu SUA. Presupun ca bikinii cu steagul SUA nu se incadreaza la asta :-)...
Trecand la lucruri serioase, cum stabilesti ca s-a denigrat Romania? Vad ca multi sunt atat de inversunati si suparati dar nu am auzit niciunul sa-i dea in judecata pentru ca justitia sa stabileasca daca ceea ce a facut artistul X e denigrare sau libertate de expresie. Politicienii ne calca in picioare zi de zi si inca nu am auzit pe nimeni ca ne denigreaza iar cu sexul feminin pe harta tarii, eu chiar nu vad unde e denigrarea. Din cate stiu eu, pe acolo am ajuns toti pe lumea asta. Sau poate nu. Ideea e ca daca ai o problema, apeleaza la cei care se ocupa de rezolvarea lor ca de aia le avem. Poate se misca mai greu, dar cred ca de asta avem legi si justitie ca sa nu ne ocupam noi de chestiuni care sunt cam cenusii...

Realitatea lui Petria spunea...

Beclenarule, tu de câte ori înjuri că trăieşti în această ţară? Eu, zilnic. E rostul poliţiei să-şi facă treaba, dacă au de făcut. Nu ne facem cu mâinile noastre, altfel ajungem la haos.

Daniel, sex oral pentru majoritatea politicienilor...

Anonim spunea...

daca ce se face acum este arta , atunci prefer sa nu mai calc printr-o galerie de arta contemporana prin teatre si nici sa nu mai vad filme romanesti atat de premiate si atat de proaste, arta trebuie sa faca sa-ti tresara sufletul, mintea sa simti ca traiesti sau vezi ceva deosebit nu ca intri intr-un WC public dintr-o gara parasita.Cat despre unguriii de la noi, astia sunt musculosi si afemeiati, dar nu prea au cu ce si atunci incearca sa si-o mareasca dar nu prea tine lipiciul in rest sunt nesimtiti, lasi si porci, mai multe adaugati si voi....

Realitatea lui Petria spunea...

Ai văzut tu ce au ungurii în pantaloni, anonimule viteaz?

beclenarul spunea...

nu sunt de acord cu manifestarea celor 2, dar nu pot nici sa stau deoparte si sa vad pe neica nimeni, ca incearca prin orice mijloace sa isi bat joc de tara mea. imi place sau nu, asta e tara mea, in care m-am nascut si n pot sta deoparte cand unii sau altii (majoritate unguri) incearca sa isi bat joc de noi. nu pot suporta asa ceva. asta nu e arta, e bataie de joc

Anonim spunea...

stimate domn traind printre ei am vazut ca foarte multi dintre ei sunt complexati, cjiar ii auzeam discutand niste tampenii, dar incercam sa spun ca aparent neavand ceva vor altceva( adica Ardealul). Inca cevadomnule , nu-mi plac cei care avand doi trei prieteni unguri fac pe pacificatorii universului , am si eu prieteni unguri mai buni decat romani si rude , dar sunt romansi nu agreez politica lor de grup, daca iti sunt asa dragi i-ai la dumneata acasa.

Realitatea lui Petria spunea...

Beclenarule, asta înseamnă să facem apologia nesocotirii legii?

Anonimule, caută-mă în altă parte. Nu pot să mă cobor la nivel de om de grotă.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ma intreb, daca Roncea nu facea ce a facut, cum ati fi comentat expozitia lui Benedek. A fost ok ca a batjocorit Romania si icoana lui Isus?

Anonim spunea...

Dar nu a batjocorit nici o icoana a lui Isus! Icoana folosita este una veritabila, chiar bine realizata. O puteti gasi aici: http://www.crestinortodox.ro/lib/templates/new/img/Hristos.JPG
si nu reprezinta nimic defaimator, poate decat poate pentru cei ce vad sex in icoane! Este chiar avatarul folosit de administratorul acestui forum, crestinortodox.ro!