vineri, 31 octombrie 2008

Armaghedonul din noiembrie 2008

Un text care merită citit:

Campanie cu steampunk. Ai noștri aburiști și suflul violent al nebuniei



Nu există dubii că, în acest început de noiembrie, scena politică românească e dominată de un steampunk politic demențial (un aburism politic terorist-mafiot fără precedent) ce are efectele cele mai surprinzătoare , dacă nu chiar devastatoare, și asupra prezentului și asupra viitorului României. Vorbele Hannei Arendt dedicate răului politic, ca boală de malnutriție ce însoțește un stadiu de imaturitate civilizațională, sunt mai actuale ca oricând: "Niciodată viitorul nu a fost mai imprevizibil, niciodată nu am depins cu toții într-o atât de mare măsură de forțe politice care par însuflețite de suflul violent al nebuniei". Au trecut, altădată, pe aici, pe teritoriile vechi românești, romanii, tătarii, nomazii de toate culorile, cumanii, turcii, rușii, bolșevicii, dar parcă niciodată nu a fost gustul dezastrului mai mare ca acum, când au trecut ai noștri peste ai noștri și praful s-a ales, dar încă mai trec ai noștri peste ai noștri, și nu aduc decât ură, confuzie și învrăjbire. Irosire și pierderea șanselor reale, orbire și carierism asasin. Valul politicianist ce face ravagii în partidele românești și pe scena noastră politică, având și efecte importante asupra păturilor profunde ale societății, este un veritabil curent neo-realpolitik. Acesta a amorsat în prezent un veritabil război fratricid care se duce de fapt pentru fondurile europene și pentru privilegii incomensurabile, clientelare. Toate acestea nu pot fi obținute decât prin smulgerea ciolanului din mâinile adversarului politic, chiar dacă adesea gestul acesta devine însăși smulgerea brațului ori a piciorului adversarului, cu tot cu restul corpului său, ori chiar înjunghierea fericită a adversarului politic, în piața publică și în aplauzele massei excitate de alcool și idiotizate de mass-media. Pentru că stilul trendy acum la noi e de killer-kaput adversarul on line prin forță și violență, ceea ce e oarecum diferit de duritatea aceea altfel a campaniilor occidentale sau americane, a democrațiilor consolidate, care se desfășoară pe o durată mai lungă, dar au regie și scenariu de producții alternativ horror and comedy- reality - show, cu rețetă și cu final așteptat.


Impostură la ușa cortului. Partide-bordel și felație parlamentară. Ce naște din old-boys cetățeni înfulecă



Cu ceva ani în urmă, în 1963, Monica Lovinescu afirma că „trăim într-o epocă bolnavă în care imposturile abundă". Diagnosticul e valabil și acum, ca și altădată, și trebuie să avem curajul să privim cu responsabilitate faptul că, dintre toate imposturile românești care ne împiedică evoluția, impostura politică dublează impostura profesională pe calea ratării efortului de a construi democrație și stat de drept într-o țară dominată de mentalități de vechili și cârpaci. Impostura e ceea ce definește și la ora actuală background-ul pe care are loc viața politică românească la care cască gura indivizii- cetățeni: politicienii își fură unii altora cele câteva idei coerente de care se fac "vinovați", își fură programele, ideologiile, își împrumută soțiile sau soții pentru câteva zile la partidul vecin, scot amanta gonflabilă și o oferă prin satele pe unde ies la agățat alegători, cărora le spală creierul cu câte un milion de lei devalorizați, doar-doar aceștia nu se vor trezi nici acum din beție, ca să vadă că politicienii de azi sunt tot ăia de ieri, deși modificați genetic, după ce au trecut pe la câteva partide- bordel ca să se formeze în arta felației parlamentare. Din mahalagii și țoape, și grație bănetului furat anterior, au ieșit doamne fudule și pești nesătuli. Din infractori și trepăduși de old-boys-nomenklatură cu trecut extremist, au ajuns prinți de tribună și aristocrați de Cupolă. Din reprezentanți ai oligofreniei mijlocii, și folosindu-se de fondurile europene deturnate sau de bugetul statului, au ajuns doctori pe bandă rulantă (fără studii și articole publicate, fără participări la programe științifice sau manifestări universitar-academice) și președinți pe la diverse agenții și organisme-căpușe , convinși că aceasta înseamnă legitimitate, onorabilitate și valoare, când de fapt este doar o fudulie de menajerie cretinoidă de cleptomani ce legitimează dictatura clientelei politice. Putere și corupție; nesimțire și jecmăneală; hoție și manipulare; tâlhărire la drumul mare a cetățenilor și dizolvarea statului de drept în minciună generalizată; lipsă de respect față de muncă și lipsă de responsabilitate pentru actele care îi legitimează în Cetate; uzurpare și mitomanie politică infinit iresponsabilă. Sfidarea unui popor care a reușit să devină încetul cu încetul, pe fondul aplecării sale către mesianism, doar o populație bâlbâită sau paralizată, care este împinsă la traseism, umilințe și robie de însăși clasa sa politică. Toate acestea definesc un tablou oribil și apocaliptic, în care militanții curajoși pentru drepturile omului și profesioniștii veritabili își dau duhul unul după altul, se răresc și dispar.
Urmarea aici http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/realpolitik-romanesc

Un comentariu:

Anonim spunea...

SOBOLANII ATACA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK
( Inspectori de la Health Departament trimisi la galerie .Amenda de 2.000$ platiti din bani publici. In cazul in care curatenia nu este mentinuta amenda creste la 1000$ pe zi, si duce la inchiderea galeriei.)
Daca pasii te indreapta spre cladirea O.N.U si mergi pe 3 Avenue intr-un cartier de elita, unde intradevar te simti in" centrul lumii" la nivelul strazii 38 te opresti cutremurat .Spectalulu ce ti se ofera este dintr-o alta lume si poate dintr-un alt secol. Rasfoind o pagina creiata de pana lui Dickens atentia este atrasa de un geam spart in care patrund frunzele toamnei.La un alt geam te intampina o perdea decolorata care sta intr-o rana. Mereu la stanga intrarii sta un cersetor negru vomitat pe el si chiar mai mult. Deasupra lui flutura un fost steag poate tricolor. La dreapta intrarii te intimpina vitrinele de pe acum faimoase ale galeriei Romania,sediul unui scandal monstru.care continua si astazi.Chiar daca ai nervii tari,accepti limbajul scatologic al lumpenilor proveniti din canalele nationale(nu cele de televiuzine),pornografia de gang. nu poti sa nu ramani impietrit de uimire......vazand prima expozitie antisemita de la terminare celui de al doilea razboi mondial. Printre mazgalituri salbatice, vezi pe un perete intreg,, o menora pe care este este manjit cu rosul sangeriu, cuvantul Fuck. Trecatori din toata lumea care se indreapta spre ONU, pot vedea din strada toate abjectile care lumea civilizata credea, ca au fost de mult uitate. O lucrare care mi-a atras atentia (si nu numai mie ) arata un evreu religios,( pe bratul caruia nazistii tatuau numarul lagarului morti)i are tatuat semnul SS.
In filmul meu documentar care este pe terminate numit "DESECRAREA MENOREI" spectatori pot vedea o secventa de neuitat, in care un batran evreu(sarac si vai de el) arata tuturor aflati in fata galeriei, printre lacrimi, tatuajul de pe brat. Provenind din Maramures el nu uita sa arate recunostinta taranilor care au incercat sa-l salveze. Apoi cu totul pe neasreptate se opreste din lacrimi si intreaba cine a creiat blasfemia. Luat pe neasteptate spun; Basescu. Aparatul tremurand se fixeaza pe ochii acestui om care nu se asteapta "sa fie tatuat din nou".Ecranul este inundat de o mare de lacrimi. Acesta este secventa de inceput a filmului.
Pentru un cineast incercat care a filmat zeci de documentare si filme artistice, ca director de imagine, filmul despre expozitia cu scandal, parea un proiect (cel putin din punct de vedere fizic) usor de realizat. Dar m-am inselat amarnic.
Cladirea care gazdueste INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK este inconjurata de gramezi de gunoi. Pervazul galeriei ROMANIA este un loc de depozitare a ramasitelor de alimente si sticle care sunt un FOCAR de INFECTIE, pentru intregul,cartier diplomatic . SOBOLANII ATRASI DE RESTURILE ALIMENTARE SE MISCA NESTINGHERITI IN TIMPUL ZILEI, IAR NOAPTEA ATACA TRECATORII.
Cu alte cuvinte, filmarie au fost dificile pentru ca a trebuit sa stau zile intregi intr-un perimetru infectat , unde mi-a crapat obrazul de rusine, pentru ca lumea se uita la steag comenteaza si ne arata cu degetul.
Am incercat sa patrund misterul acestui atac al jegului si a mizeriei umane, care este fara precedent. Explicatia mi-a fost data de un postere urias care anunta noul eveniment cultural IATC: "O TIGANCA IN COPAC" tradus in americana.Spus mai pe nume: mahalaua,si lumea proasta a preluat putera si acum imaginea ei este este aratata cu fundul gol, intregii lumi. In ultima istanta daca multi de acasa le place maneaua turcita si aleg un presedinte,doar pentru ca este betiv si bun la injuraturi este treaba lor. Aici in New York noi "cei ramasi" putem trage o linie in nisip,si sa spunem; MANEAUA NU VA TRECE.
Acum doua zile am facut primul pas in aceasta directie .Aceasta gasca care vine aici numai la cumparatori si furt si care nu au auzit de cuvintele, din dictionar,matura si faras, trebue tratata cu atentia potrivita. Am pus pe ei inspectorii care vor sa salveze New Yorkul de sobolani si specia subumana care ai incurajeaza. Culmea ironiei face ca ce nu au reusit,Politia,FBI,Departamentul de Stat, Antidefamation League,sa reuseasca Health Department. Probabili ca considerand gasca ICR doar infractori si pungasi, i-am supraestimat. Fac un apel la toti care vor curatenie si vor scape metropola de sobolanii din afara si din inauntrul institutiei ICR sa urmeze aceiasi cale.
Filmul de care am amintit se va incheia cu cadrul in care o bidinea va strerge de pe pereti urmele urii si inbecilitatii.Deocamdata aceasta secventa finala nu a putut fi filmata, pentru ca expozitia intitulata" Freedom for lazy people" de si oficial inchisa la 15 August, este si azi larg deschisa. Sper cu ajutorul celor de bine, sa termin filmul in curand.
Robert Horvath New York
P.S. Adaug un fragment din raspunsul primit, la sezizarea mea catre Health Department.
Your Service Request has been routed to the appropriate City agency for action.
DOHMH inspectors note signs of rat activity and conditions that encourage rats to seek shelter on the property. If rats are found, the owner of the property is issued an inspection report and aCommissioner’s Order to fix the conditions.
Owners have five to fifteen days to correct conditions, after which the Health Department will conduct a second follow-up inspection to check for compliance. If the conditions have not been corrected, the owner will receive a compliance inspection report and a Notice of Violation. The Notice of Violation will include a hearing date at the Health Department’s Administrative Tribunal.
If the violations are not dismissed at the Tribunal, the owner will be fined. Fines begin at $200 and can be as high as $2,000. Additionally, the Health Department may apply bait to the property and perform any clean up that is necessary and then bill the owner. Property owners will be billed up to $1,000 a day for this work.  Property owners that fail to pay fees or fines will eventually have a lien placed against their property.