luni, 20 august 2007

Să ardem ţiganii?

Sigur, răspunsul la întrebare cere doar răspunsul rezonabil nu.
Ştirea cu copiii de ţigani arşi în Italia a generat şi în România ieşiri pentru sau contra acestei etnii. Unele ziare susţin că abominabila faptă a fost comisă de-o grupare de extremă dreapta, altele relatează despre neglijenţa părinţilor.
Pe blogul său de la “Cotidianul”, scriitorul Cristian Teodorescu a scris:

“În apărarea fraţilor mei, tiganii
19 August, 2007 (23:21) CALANDRU de Cristian Teodorescu
Ştiu că unii dintre ei fură – dar pentru aste există poliţie, să-i prindă, nu să-i acopere. Ştiu că unii dintre ei cerşesc, uneori agresiv. Ştiu că s-au dus în Occident să cîştige un ban grămadă – unii din cerşit, alţii din furat, dar alţii din îndeletniciri onorabile. Unii dintre ei mă calcă pe nervi cu muzica lor dată la maximum şi cu obiceiurile lor ţigăneşti, dar sînt, ca să zic aşa, ţiganii mei. Mă cert cu ei, cînd mă enervează, dar, omeneşte, nu pot decît să mă solidarizez cu ei cîmd sînt ameninţaţi cu moartea în altă ţară. Şi cu ţiganii mei şi cu ţiganii din alte ţări. Dacă am ajuns în secolul 21, ca oameni chipurile civilizaţi, să vrem să-i omorîm pe ţigani, cum bag de seamă că recomandă anumiţi cititori ai ediţiei on line a Cotidianului laolaltă cu o grupare extremistă italiană, nu să le fie aplicată justiţia ţiganilor infractori, ca tuturor infractorilor, mă tem că am luat-o razna la capitolul solidarităţii umane, pur şi simplu. Mîine îi omorîm pe ţigani, poimîine pe chinezii care au invadat Europa, iar răspoimâine pe europenii care nu se conformează standardelor noastre locale de civilizaţie. E vreun european care să nu se simtă ameninţat de cutumele locale?”

Iar eu am postat:
Nu mă înteresează ai cui fraţi sunt ţiganii, dar ai mei nu sunt. În rest, să aud numai de bine de ei şi să-i văd mai rar.


În subsolul articolului despre tragedia din Italia, tot în "Cotidianul" am dat peste părerea unor cititori. Citiţi şi apoi spuneţi-vă franc părerea, dacă aveţi chef:

"sergio bontempelli
Buna ziua, sint presedinte de asociatie "Africa Insieme", care lucreaza la Pisa (oras aproape de Livorno, Italia) pentru drepturi strainilor si romilor (sint italian si poate nu scriu bine romaneste). Am ajutat pe oameni care fost victime de focul; asociatie Africa Insieme plateste avocatul pentru iei. As vrea sa exprima solidaritate pentru straini si romii victime de rasism.
Sergio Bontempelli, Africa Insieme di Pisa
sergiobontempelli@interfree.it

Claudia Ciobanu
Pe cat de infricosator este episodul descris de articol, pe atat de infricosatoare sunt reactiile la el. Mai intai, autoritatile romane se grabesc sa se delimiteze de romi, mesajul transmis fiind ceva de genul: ne spalam pe maini de ei, intelegem foarte bine prin ce trec autoritatile italiene, cooperam cu ei, pentru ca noi, romanii, la fel ca italienii, nu suntem romi. In al doilea rand, reactiile de pe forum, care delimiteaza clar romii drept un grup subuman. Ma intreb, daca ar veni la guvernare in Romania un partid care sa bage in puscarii toti romii, s-ar opune cineva? E grav, foarte grav ce se intampla in societatile instarite vestice, unde populatia vrea tot mai mult sa isi pastreze bunastarea, pe care si-o vede amenintata de imigranti, romi, negri. Cat despre romani, prea multe pozitii clar fasciste (romii sa fie pusi in rezervatii) sunt exprimate cu usurinta, acceptate deja ca opinii de bun simt. Ce usor s-au intors polonezii in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva vecinilor evrei! Haideti, frati romani, nu vreti sa luam cateva sape si sa ii adunam pe romi cu mizeria lor cu tot de prin strazile laterale din Bucuresti, sa ii ducem undeva, departe, la periferie, unde sa nu ii mai vada nimeni? Atunci, sigur, Romania etern persecutata de istorie isi va avea soarta gloarioasa de mult meritata.

toto niculescu-
Romanii sunt un popor tolerant,Legea data pentru a nu-i mai face tigani este o alta pata pe obrazul nostru.Ei insi isi zic tigani,de unde pana unde au aujuns romi,de la romania ? adica toti romanii sunt romi ?Uite ca alte popoare nu tolereaza,ce-l mai bine este la noi.Uite ca si romii sarbi doresc sa covietuiasca cu noi.Nu am avut nici odata probleme cu ei,daca stii sa le vorbesti esti prietenul lor si-ti poarta respect.Purtati-va respectuos cu ei si ve-ti avea respectul lor.Fiecare popor are probleme sale.Sa auzim numai de bine.

menthos
aaa...si inca ceva...da, stim, romii sunt discriminati de catre societate, care este rea, rasista, ei saracii sunt nevinovati ca niste prunci..nu generalizez, dar sunt conectata la "priza" realitatii si observ, cu tristete ca un mare procentaj nu corespunde imaginii creata de mass-media{poor little things}..inteleg,militam impotriva discriminarii, ca e normal, dar printr-o campanie sincera, hai sa scoatem in fata atat +uri cat si -uri.
Ca o sugestie: daca aveti timp, si curiozitate, treceti pe o strada locuita de romi..o experienta cel putin de neuitat.

Eudoxiu
Populatia rroma trebuie recunoscuta ca o etnie distincta in cadrul EU. Toti nomazii trebuie inventariati, scanati si amprentanti pentru o identificare rapida. Faptul ca-si distrug actele de identitate nu inseamna ca de vina sunt autoritatile romane.De asemenea politia nu le sanctioneaza delictele minore, astfel ca ei escaladeaza si ajung la puscarie. Culectarea lor de pe strazi si relocarea in castelele tiganesti in care proprietarii nu platesc impozitele, reprezinta o solutie pentru lipsa spatiilor de locuit din cadrul etniei rrome.
Discriminarea este o problema falsa. oricine este respins daca umbla nespalat, scuipa peste tot, vorbeste tare si urat, are comportament deviant. Delictele nomazilor din vest nu sunt in responsabilitatea statului roman. Autoritatile de acolo sa aplice legile locale

menthos
e hilara atitudinea ministrului de externe cu privire la situatia asta...hai sa ne invartim in jurul cozii: a fi sau a nu fi...atentat! mai putin conteaza daca a fost sau nu, dar, oricum, asta e un precedent, iar autoritatile competente paseaza motanul de la una la alta in loc sa gaseasca solutii viabile la probleme reale cu care societatea se confrunta.

iboya
Cred ca si societatea si reprezentantii romilor au o vina majora, nimeni nu s-a ocupat de educatia si integrarea lor in societate, de altfel carente mari apar si in educatia copiilor in general, indiferent de etnie. O guvernare proasta si lupta pentru existenta si lipsurile majore faca decaderea unei societati. Dar cea mai grea lovitura o da faptul ca nu exista frica de Dumnezeu.

GONTA_NINA
eu as propune ca statul roman sa adopte un pachet de legi inclusiv despre tigani .. dar nu despre cati bani sa mai aloce pt reintegrarea lor .. nu !!! sa elaboreze legi drastice pt tot ce savarsesc ei .. numai cei care respecta legile statului roman sa stea in romania.., daca nu le place , pot sa plece in tara lor de origine > india!...nu toleranta , ci disciplina, asta sa le oferim noi .. ca prea i-am alintat , de s-au suit in cap..

GONTA_NINA
Europa ne acuza mai inainte ca-i descriminam.. acuma a vazut ce inseamna tigani, cand ei au impanzit toata europa..nu stiu ce solutie ar fi pt problemele lor.. ptca nu poti sa-i dai omului cu deasila, daca nu vrea:tiganul NU VREA sa munceasca, sa-si tina casa si strada in curatenie, sa invete, sa vorbeasca frumos, ... cate fonduri s-au alocat pt reintegrarea lor , cati oameni primesc salarii pe langa primarii si prefecturi in toata romania, ca sa-i reintegreze...??!! banii se duc, iar rezultatele sunt nule... pentru ca acesti oameni sunt si ei tigani si tot nu-si fac traba ca lumea... in mijloacele de transport in comun controlorul nici nu se aprorie de tigani , stie ca nu au bilet ... deci, noi, romanii la noi acasa, suntem descriminati de o etnie , caruia i se ofera multe/ burse, locuri la liceie, universitati fara concurs etc.etc../ iar ei isi fac in continuare de cap .. sper ca europa sa -i puna la punct ... noi am fost atat de toleranti cu ei si nu au apreciat acest lucru...imi pare rau de cei 4 copii nevinovati , dar la acest lucru sa se gandeasca tiganii : sa nu transforme casele , care le sunt date de stat , in cocine, iar cartierele lor > in ghetouri... ca nu poti sa treci prin preajma locurilor , unde locuiesc tiganii fara sa-ti astupi nasul... numai tiganii insisi isi pot schimba statutul si-si pot dobandi respectul fata de ei ... sa nu mai trambiteze pestetot ca sunt descriminati , >> este un neadevar..

babusca
"etnie traumatizanta...?" ce zici tata chiar nu-i vezi in
fiecare zi
si mai ales in centrul bucurestiului unde au ocupat
case abuziv,
unde nu platesc facturi la curent apa etc.,
distrugand fara drept
de apel ce le iese in cale, ........prostitutie, trafic de
droguri,
furturi, violuri, mizerie, intrebarea mea este de ce
pleaca acesti
oameni peste granita? au tot ce vor aici si fac ce le
pofteste
inima totul sub cica" marea noastra toleranta" pe
dracu marea
noastra frica de iei.

dr.NM
Nu-mi trece!!! Nu-mi vine sa cred ca in Europa (si ami ales in RO) mai sunt scursuri care sa gandeasca precum fascistii.
Stiu ca rromii trebuie sa faca primul pas, dar sa nu uitam ca aceasta etnie e una traumatizata. De-a lungul istoriei au fost sclavi, tratati inuman, bagati in lagare de concentrare, trimisi la munca fortata si exterminati pe capete...Ce incredere pot avea ei in noi? De ce ar vrea sa fie ca noi?
PS: Voi chiar n-ati realizat ca cheia perfectiunii rasei umane o reprezinta combinatia? Cei mai frumosi si inteligenti oameni sunt corcituri, cu stramosi din toate rasele si de toate culorile. Uitati-va la ce decadere fizica si morala a dus pastrarea sangelui pur in familiile monarhice din secolele trecute!
In concluzie, cheia nu e exterminarea sau izolarea niciunei etnii. Pentru binele tuturor, rromii trebuie integrati.

Cepeca
Marile greseli sunt comise de cei care s-au declarat si au actionat ca reprezentanti ai rromilor. Au aparat actiunile antisociale acuzand populatia din localitatile "atacate" de rromi si administratia, fara discernamant, creind impresia falsa ca rromii sunt aparati de "organisme internationale". Mai grav, au incurajat migratia rromilor si externalizarea problemei tiganesti. Reactiile strainatatii nu trebuie sa ne mire. De la guverne la cetatenii din localitatile care s-au procopsit cu comunitatile de rromi, reactiile au fost dure la adresa Romaniei si a romanilor in general.
Integrarea rromilor are o problema. Nu toti rromii vor sa fie integrati. Cei care nu vor sa fie integrati se comporta de parca lumea ar fi datoare etniei si nu etnia ar trebui sa accepte norme de convietuire acolo unde se stabilesc, temporar. De aici si reactiile anormale, radicale, inumane.
Rromii nu au constiinta unei tari a lor. Unii nu vor sa ramana pe un teritoriu caruia sa ii aduca valoare si cu care sa se indentifice. Chiar daca sunt multi alti rromi care fac acest lucru. Dar rromii nu sunt singurii care fac asa. Romanii sunt la fel, ca sa vorbesc numai despre Romania. Rromii au un spirit de aventura mai accentuat ca alte natii, tocmai pentru faptul ca au perpetuat, in timp, viata nomada. Iar "nomadismul" nu este vazut cu ochi buni de catre populatiei Europei, o populatie stabilizata, o populatie care si-a format o cultura bazata pe teritoriul in care traieste. Rromii aventurieri au atacat aceasta cultura, o neaga, pun in pericol ceea ce comunitatile locale considera a fi suportul bunastarii lor. Pacat.
Organizatiile rromilor trebuie sa se axeze pe integrarea lor in comunitatile din care provin si sa nu atace, aiurea, viata sociala a majoritarilor de peste tot. Aceste organizatii ar trebui sa inteleaga ca refuzul comunitatilor de rromi aflati in migratie se va accentua iar reactiile vor fi din ce in ce mai dure, daca nu schimba ceva.
vom vedea
Populatia romanes e unica in felul ei (nu neaparat in sens pozitiv) si va crea (si isi va crea ei insesi) necazuri mult timp de-acum inainte prin refuzul ei net de a se conecta la timpurile noastre chiar si in cele mai traditionaliste societati (Balcani si estul Europei). Vestul nu a avut pana acum probleme cu ei pt ca au fost foarte putini, deci usor de controlat. Pe de alta parte in tarile vestice oamenii sunt mult mai putin dispusi "sa o dea la pace" precum balcanicii asa ca s-ar putea sa asistam din pacate la scene destul de urate pe viitor. Sper ca cei ce conduc populatia Roma sa inteleaga ca au o uriasa raspundere si minge in teren. Guvernele diverselor tari au investit enorm in programe de reconciliere intre comunitatile existente si "noii veniti" dar atunci cand te faci ca nu vezi ca dupa orice statistica provoci probleme e grav. Educatie, educatie si iar educatie, asta e cheia. Ea este gratis precum apa de baut, au chiar burse speciale pt studii superioare, dar mai trebuie si bunavointa, facultatea se face la Universitate nu la puscarie iar copiii lor trebuie invatati ca exista si alte lucruri in afara de bani, masini bengoase si zgaltait din solduri.

Kor
Va mai aduceti aminte de anunturile de angajare de acum 9-10 ani: "Angajam...., exclus tigani"? E greu de spus cine a fost mai intai, oul sau gaina... refuzul de a munci sau refuzul de a-i primi sa munceasca, refuzul lor de a se integra, sau refuzul nostru de a-i integra... Nu-i judecati pe tigani la gramada si, inainte de arunca cu piatra, ganditi-va serios daca noi am facut chiar tot ce se putea face pentru a-i integra pe reprezentantii unei etnii care acum mai putin de 150 de ani erau considerati sclavi si sub-oameni.
Un singur lucru ar trebui tiganii constransi sa faca, sa-si dea si sa-si lase copii la scoala. Poate ca ar merita chiar sa subventionam acest lucru (altfel vom plati mai tarziu inzecit in cheltuieli legate de inchisori, politie, spitale, pagube aduse avutului tuturor...

voyager
Rromanes sunt ultimul neam nomades.
Integrarea, eventual educarea si civilizarea lor este o obligatie a tuturor statelor lumii, nu numai a bietilor romani, atat de saraciti si urgisiti de proprii politicieni fanarioti impusi permanent de marile puteri.
Uitati un exemplu, Madalin Voicu cat ne costa. Ar trebui sa avem un Stradivarius pentru fiecare rrom si un fotoliu de parlamentar, plus post de televiziune ca sa apara zilnic minoritarul. Cam asta vor ei, un minimum acolo.

voyager
""Dupa moartea celor patru copii romi, Consiliul Europei a cerut Italiei sa ia masuri pentru integrarea populatiei rome, ""
Foarte bine gandit, toti rromii la Roma, acum 1900 de ani Roma ne-a trimis scursurile, acum noi le dam inapoi cu dobanda.

chicca
Buna ziua tuturor si bine va-ti intors di concedii.
deci iarasi cu probleme create di tigani? numai de tigani? si unde? intr-o tara plina de sfinti si madone care apar la toate colturile strazilor? Biata tara!!! N-avea de-ajuns de acele scursuri care- i apartin prin singe si care nu sint tigani da italieni atit pe teritoriu cit si peste hotare, s-au mai ajuns si tiganii romaniei. S-au, mai bine zis, romanii! Si de data asta pina la UE;
Ingrozitor ceea ce se intimpla si ceea ce se spune si se face. Mereu se asimileaza Tara Romaniei cu o tara de tigani; da! Asa este. Si pe mine ma deranjeaza acest lucru dar, ce sa fac? sa incurajez o politica si un sistem represiv, ingrozitor? A trecut cuiva prin cap ca in strainatate cind se vorbeste di Italia se vorbeste de Napoli, Palermo, Reggio Calabria ecc, ecc, si, ca nu tuturor italienilor face placere si mai ales celor di nord?
Un gest criminal, ramine un gest criminal!Asa trebuie sa gindim cu totii in astefel de momente.
Ar trebui sa ne gindim bine si serios innainte de a face consideratii exagerat de pasionale ingtr-o asemenea circumstanta.
Domnilor, au murit niste copilasi nevinovati!
Fiecare tara are probleme si scursurile ei. Nu exixsta tara pe fata pamintului care su nu isi aiba propriile problemele mai mult sau mai putin grave. Minoritatile etnice au dreptul si obligatia morala si civila de-a se integra pentru binele lor si al viitoarelor generatii. Trebue gasita neaparat o solutie la aceasta problema.
Demagogie? nu, nu, nu! Convigere in bunavointa a omului; bininteles ca daca bunavointa'.... nu... se pune..... in acest caz, nici solutii se gasesc, nici problemele se pot rezolva.
ciao
Melania
Milano 21082007

FRANK ZAPA
Eposibil sa fi venit si vrema cind comunitatea romilor sa-si puna pe masa adevarata lor problema-incapacitatea de a trai in sec. 21-incapacitatea si refuzul categoric de a se integra in lumea in care traiesc,dealtfela unora dintre ei.
Eu nu sint politician si in aceste conditii am libertatea sa spun deschis si neingradit ca aceasta etnie are mari probleme si ca a venit momentul sa inteleaga ca noi romani am fost si sintem toleranti,abia acum s-au intilnit cu intoleranta si ca abia acum au o problema cu europenii,adica nu sint doriti nicaieri ,deci se pare ca problemele majore sint in sinul comunitati lor,ei au probleme de integrare,ei au probleme de convietuire in colectivitati,mentalitatile lor tribale nu mai loc in sec. 21,ori isi schimba comportamentul ori vor deveni victime,NIMENI NU DORESTE SA-I DUCA IN SPATE,NIMENI NU DORESTE SA-I SUSTINA FARA MUNCA SI EI NUMAI SI NUMAI SA SE INMULTEASCA,SA PROCREEZE SI COMUNITATILE IN CARE TRAIESC SA-I INTRETINA.

nokki
pt dr.NM:
dta zici, citez:
PS: Voi chiar n-ati realizat ca cheia perfectiunii rasei umane o reprezinta combinatia? Cei mai frumosi si inteligenti oameni sunt corcituri, cu stramosi din toate rasele si de toate culorile. Uitati-va la ce decadere fizica si morala a dus pastrarea sangelui pur in familiile monarhice din secolele trecute.
Dupa aceasta peroratie,va intreb:sotia dvs. e rroma? Daca nu, de ce nu ati luat dvs. o rroma, ca sa aveti copii nedecazuti fizic si moral?
Sau faceti doar morala, chiar dvs.?

Mirabeau
scuze: am mai citit odata fragmentul si cred ca am inteles: 50% nu vor romii sa fie mutati pentru ca au probabil niste ideii si mai radicale

Cata
De acord ca reprezinta un grup de oameni in mare masura si parte needucat, primitiv care-si duce viata ignorand evolutia. De acord cu spusele primului ministru, pt ca este dovedit statistic, ca 75% din infractiuni sunt savarsite de ei. De acord ca nu vor sa se integreze. Cum se poate rezolva problema fara ca si din partea lor sa existe vointa de a fi rezolvata? Vor putea renunta oare la avantajul de a face nimic si a avea multe, pentru a munci? Mi-e greu sa cred... Ar trebui sa se uite spre conationalii lor care s-au desprins de mediul lor si care incearca si reusesc sa se integreze. Violenta nu este o solutie iar a comite crime este infiorator si condamnabil far nici un fel de ezitare!
Europa ne acuza ca-i discriminam pt ca nici un talamb de oficial roman nu e in stare sa explice situatia! Suntem oameni cu totii si trebuie sa gasim o formula de rezolvare chiar si impotriva vointei lor! Societatea decide ce e bun pentru ea! Iar Societatea suntem toti.

Mirabeau
Totusi, aproape 50% dintre respondenti nu sint de acord ca romii sa fie mutati, aproape o zecime dintre acestia dorind ca romanii si romii sa ramina impreuna - si marmota cum a votat?

ala micu
O populatie care a scapat din sclavie acum 150 de ani nu are cum arata altfel, ca nota generala. Cu toate astea multi tigani au reusit sa se ridice deasupra conditiei acestei populatii, iar pentru cei care au ochi sa vada si nu doar prejudecati se poate observa o apropiere, inceata ce-i drept, a tiganilor de modul de a fi al romanilor.
Segregarea ar fi o timpenie, o garantie a conservarii actualului mod de viata al tiganilor.

gogu_infologu
Sincer imi pare rau pentru copii respectivi, as fi vrut sa aud cum Guta, Salam, Vijelie, Minune, Voicu, Becali cu tot neamu lui, etc... au fost arsi de vii.

valer_r
vor sa-i integreze? pai daca asa frumos s-a exprimat Consiliul Europei, n-au decat sa-i integreze, ii trimitem cu placere pe toti; ma gandesc daca cei care tot macina fraze despre toleranta, civilizatie, spirit boem ar avea chef sa-si cumpere casa intr-o zona locuita preponderent de tigani?

ibolya
Era de asteptat ca odata sa rabufneasca cineve impotriva lor.Isi permit prea multe,oriunde in lume s-ar afla.Nu se supun nici unei legi,ignora de buna stiinta progresul societatiilor si in acest caz degeaba vrem noi sa-i ajutam daca ei nu doresc acest lucru.Ei vor numai sa beneficieze de avantajele unei societati avansate economic necontribuind la progres.Dupa mine din pacate sunt un caz pierdut.


Material de Alexandru Petria

5 comentarii:

Anonim spunea...

Doamne fereşte, să nu-i ardem. Să-i băgăm la congelator.

Anonim spunea...

Yupiii! Am ajuns vedeta :)), dar, vorbind serios...
Domnule Alexandru Petria, chiar nu cred ca numitul ofiter de informatii chiar avea aceasta calitate. Cred ca era doar cineva foarte fascinat de serviciile secrete in general, de conspiratii. Nu cred ca un ofiter de informatii ar fi citat acele nume pompoase (de care, recunosc, nu am auzit) cu aerul ca a discutat direct cu ele. Expresii de genul "mucalitul cutare" sunt mai probabil venite din partea unui om de litere. Ceea ce am pus eu in comentariile mele, trebuie sa marturisesc, a fost o contructie in jurul noemei ca cineva care poate scrie acea carte despre securitate va citi cele scrise de mine si o va scrie. Sunt increzator ca o sa iasa o carte despre adevarurile din securitate, doar capii serviciilor de informatii au obiceiul de a da doctorat si, in consecinta, au nevoie de carti.
La inceput nu am fost prea sigur in ceea ce va priveste. Constat ca sunteti un pasionat si asta este bine. Constat ca nu faceti "ziaristica" pentru bani, ca multi dintre confratii domniei voastre. Asta iar e bine. Sunteti insa prea stapanit de emotii, de nerabdare. Aceste emotii nu va lasa sa vedeti ambele parti ale situatiei si aveti tendinta de a lua parte cuiva. E pacat sa faceti asta, mai ales in zona aceasta eliberata de un patronat partinitor economic. Daca va intereseaza parerea mea, desigur, doar in acest caz, un adevarat ziarist trebuie sa prezinte faptele cat se poate de obiectiv si sa lase cititorul sa aleaga ce se intampla, cine e vinovat, cine este eroul. Un titlul de tipul "Coruptie la nivel inalt in Politica Romana" poate aduce cititori, dar cand vor citi articolul vor avea deja o parere formulata de dumneavoastra, nu apuca sa si-o formeze singuri. Partizanatul aduce cititorul captiv dar indeparteaza rapid pe toti ceilalti.
Nu vreau sa fiu arogant, micul meu expozeu este gandit din dorinta de a va ajuta sa fiti mai bun. La fel si cele de pe blogul domnului Adrian Nastase, si postarile de acolo mi le doresc sa aiba un impact pozitiv asupra celor care iau contact cu ele, indiferent daca acestia percep acest lucru sau nu. Uneori am semnale ca strategia mea functioneaza si oamenii devin constienti ca trebuie sa devinam ai seriosi relativ la propria lor gandire. Alteori nu capat decat injuraturi. Daca nu aveti nevoie de ceea ce spun, ignorati cele ce am scris mai sus si imi cer scuze ca v-am deranjat. Posibilitatea de a sterge comentariul meu este la indemana mouse-ului domniei voastre.

Realitatea lui Petria spunea...

Nu neg că sunt păţimaş. Exasperarea poate...Faptul că în ţara asta proliferează lichelele...
Prin scris, încerc să nu mă trădez, să mă pot uita apoi în oglindă fără să mă apuce greaţa...
Pe securişti am boală, mai alec că mă gândesc că puteam să mor în Revoluţie ca ei să-şi facă afacerile...

Anonim spunea...

Asa este, perfect adevarat!

Realitatea lui Petria spunea...

Păi, cum altfel...?