luni, 12 noiembrie 2007

C.T.Popescu, demisia!

Iar despre situaţia de la "Gândul".
Şi Chirieac, şi C.T.Popescu sunt două monumente de ipocrizie. Cum susţine că n-a avut habar de afacerile lui Chirieac, al doilea nu s-a întrebat nici de unde a avut bani Dumitru Tinu ca să cumpere majoritatea acţiunilor de la “Adevărul”… Cum să mai creditezi un asemenea ziarist, culmea, preşedintele Clubului Român de Presă, când n-are nas cât ultimul reporter. Dacă ar avea un strop de demnitate, şi CTP ar trebui să demisioneze de la “Gândul” şi de la CRP.

Alexandru PETRIA

P.S. Nu sunt membru al CRP şi, logic, n-aş avea de ce să mă implic în poveste. Problema e însă că CRP şi-a făcut un obicei de-a negocia cu autorităţile şi cuvânta în numele breslei, ceea ce este anormal şi-mi motivează atitudinea. Am o publicaţie locală lunară, unde încerc să nu mă complac în compromisuri, şi afacerea poate să sufere din cauza unor papiţoi cu ifose.

11 comentarii:

Desene Animate spunea...

Personajul CTP este un exemplu clar de manipulare in presa.Si-a creat o imagine de "omul din popor", "inginer frustrat" de felul in care traieste.A considerat ca daca emite "judecati" aspre aspura tuturor liderilor politici o sa-si atraga simpatia noastra.Dar in acest timp cand CTP ne tipa noua in difuzoare cat de nemernici sunt cei ce ne conduc, el face compromisuri majore in presa romaneasca, se vinde(publicitatea de stat,nastase samd)!!!E de notorietate faptul ca a mai demisonat odata din functia de presedinte al CRP spunand ca-i este scarba si ca nu o sa mai revina in acest organism.Dupa cateva luni daca nu ma insel a redevenit presedintele CRP, fiind chiar singurul candidat la acele alegeri.Din punctul meu de vedere CTP este doar un personaj frustrat, ambiguu, care-si treieste viata publica si poate nu numai in virtutea acelorasi cumetrii pe care el atat de tare le semnaleaza la altii.

Anonim spunea...

nu ii intrebati e ctp si pe chireac cum au facut primul milion ca tiraj
pe undeva acuma parca intelegem ura cu care ctp vorbeste uneori despre altii
pentru ca in sufletul lui se bate constiinta chireacheasca cu o corectitudine asumata peste poate
nici nu mai vreau sa discut despre subiect
sunt trist, extrem de trist

john doe spunea...

De acord.Minte de rupe pamantul.Firma lui Chireac avea sediul in Casa Presei.Cum dracu sa nu stie?!!!

Realitatea lui Petria spunea...

Băieţi, s-a spart o bubă puturoasă. Depinde şi de noi să facem o ţâră de curăţenie.

Anonim spunea...

Este vorba de cativa escroci- CTP, Chirieac, L Munteanu si A Ursu- organizati in banda. Totul a pornit de pe vremea raposatului Tinu. El le era mentor si tartor. Impreuna au inceput sa-si elimine adversarii: S Andon, V Salagean, I Marin etc. Nici unul dintre ceilalti nu e de compatimit. Toti erau o apa si un pamant. Formau, de fapt, biroul de partid al Scanteii. Deci a fost o incaierare intre tovarasi. A urmat scenariul cu actiunile care l-au costat viata pe Tinu. Adevarul se privatizeaza "tovaraseste" pe spatele fostei Scantei. Si ca sa vada lumea ca ei sunt comunisti cinstiti, nu capitalisti verosi, au dat fiecarui angajat un numar egal de actiuni, in valoare de 5000lei fiecare actiune. Asa a inceput marea cacealma. La scurt timp, la sugestia lui Salagean-intrat in Parlament- au facut o marire de capital, dupa tehnica urmatoare. Intai, cei pe care i-am numit si care erau si in fruntea bucatelor au facut rost de sume importante de bani, imprumuturi sau alte combinatii. A urmat anuntu:Pana luni, fiecare poate sa cumpere 10 actiuni.Plata pe loc. Actiunile ramase se redistribuie in redactie." Majoritatea a fost prinsa fara bani. Au luat "cei alesi" si pe urma au impartit intre ei si ce nu s-a vandut. S-a creat o diferenta destul de mare, majorata imediat printr-o noua tehnica de marire a capitalului.: fiecare ia un numar de actiuni de 10 ori mai mare decat cele pa care le are.Asa au ajuns vreo 10 -15 insi sa controleze de facto Scanteia, pardon Adevarul. Dupa un timp au inceput sa lucreze independent. Chirieac a incercat sa-l santajeze pe Puzdrea, dar a gresit "adrisantul", respectivul fiind bine protejat la vremea respectiva de securisti. Cand a murit Tinu, intrebat fiind Chirieac a spus textual: "Da-l in p...m...., incurca lucrurile"
Tinu a vrut sa puna mana pe ziar si i-a pus pe cei 4 sa anunte ca le va cumpara actiunile. Cine nu vinde de bunavoie, risca sa zboare in strada cu actiuni cu tot. Asa cum s-a intamplat cu Mihai Ionescu sau Ion Marin. Ca rasplata pentru ajutor, Tinu a cumparat actiunile celor 4 la un pret de 10 ori mai mare si in plus le-a facut salarii americane: 9 000 euro Popescu, cate 6 000 euro ceilalti. Numai ca si Tinu lucrase ciu bani imprumutati, datorie pe care n-ar mai fi vrut sa o recunoasca, si, uite asa, s-a autoaccidentat pe sosea la Romanesti. A ramas banda, care a dat cateva tunuri grandioase noii patroane, prin publicitate mai ales. Nu uita ca uniii si aceeasi oameni formau Consiliul Director si Consiliul de Administratie. Caruta s-a rupt, scandal pana la cer, despartire cu nabadai, apare GANDUL, "crucisatorul" presei romane, a quality paper, cum zicea scrasnit CTP. Hotiile n-au incetat si BC a cazut pe bec. Isi facuse "ucenicia" ca om de casa al PSD-isului Aristide Roibu, tip dat sub urmarire in Elvetia pentru frauda. A folosit ziarul ca sa-si promoveze interesele, a fortat mana soartei si a devenit om de afaceri, fara sa sytie bine nici cu ce se ocupa firma. Pentru ca altii sunt in spatele ei. I-a venit asa doeodata lui BC idea sa faca o firma de intermediere in comunicatii militare? Sa fim seriosi! Reteaua e mult mai intinsa. Existau niste bani alocati acestui gen de activitate, in cazul in care aparea nevoia ei, si "baietii dastepti" din armata si PSD s-au gandit sa nu piarda oportunitatea de a-i incasa.( VA URMA)

Realitatea lui Petria spunea...

Aştept noi amănunte...

Anonim spunea...

Am revenit. Sper ca ati remarcat tacerea grea care s-a lasat la GANDUL in jurul cazului BC-CTP. Ziarul a luat o "fata" perfect neutra: care Chirieac? Care scandal de trafic de influenta? Ce afaceri? Da, si noi combatem coruptia.Chiar in ziarul de azi dam cazul unuia din Armata care facea mismasuri cu case.
Exista doua cai de urmat pentru a dscopri conexiunile afacerii BC. Intr-un an, pe cand era prim-ministru, Adrian Nastase a primit in vila de la Cornu vizita presei, ca sa vada tot romanul ce simplu, ce omeneste traieste primul-ministru cu familia, nu cum spun adversarii sai c-ar fi un imbuibat care a pierdut masura. Au venit in "vizita" Bc si Mandruta si au facut si un repotajel sa vada tot contribuabilul si sa se bucure.. Au stat frumos cu doamna, dansa i-a servit cu cornulete de Cornu. Lor le-a placut la nebunie, BC a indraznit ( cu temenelele de rigoare) sa mai ceara unu, ca "nici la mama acasa nu sunt asa de bune". Cum a intrat pe fir dupa aceea in afacerea MOTOROLA? O gluma pentru un baiat destept si prietenos, precum Chirieac. Se poate rasfoi presa anilor trecuti si se va vedea cine era cu EADS si cine cu MOTOROLA. Ca si aici a fost o lupta dura, cu picioare aplicate pe sub masa,cu dosare pregatite in caz de nevoie, cu amenintari voalate si mai directe. Nu uitati miza: bani multi de la Armata (Armata aia prost inzestrata, prost imbracata si prost hranita, privita cu usor dispret pe frontul irakian), asadar bani pe care nu-i prea poate controla cineva. Sunt atatea secrete militare de protejat, incat ca sa faci pierduta urma banilor este o nimica toata. Cum a iesit tocmai acum afacerea la iveala. Simplu: din prostia lui Chirieac , care n-a stiut sa-si secretizeze miscarile. Era usor gomos, baiatul, si ii mergeau toate asa de bine, incat i se parea ca devenise intangibil. Era deja notoriu la GANDUL. Cand nu era la biroul lui de redactor-sef, era la firma, doi pasi mai incolo. Nu stia Popescu? Cum sa nu stie? Dar, ce e orb? Nu-l vizita pe BC la "firma" ca sa stea de vorba nederanjati de pitifelnicii din redactie? Pe urma, nu-si facuse si el o firma" capusa" taman pe culoarele ADEVARULUI, prin care o mai "fenta" pe Ana Maria Tinu?
Azi, inca un amanunt: cum fac CTP si talentatii lui colegi anchete de coruptie? Ca nu i-a vazut nimeni pe acesti "corifei" ai presei stand de vorba cu vreun incriminat. Cum sa faca? Inca de pe timpul lui Magureanu, SRI, dar si alte "organe ale statului"- secretariatul Guvernului condus o vreme de Hrebenciuc- le livra dosare gata facute. La cheie. Cu toate faptele, cu toate incalcarile de lege, cu toate interpretarile. Ca sa nu-si bata bietii POPESTI capul cu lucruri pe care nu le inteleg. Putini politicieni n-au avut dosar la ADEVARUL si, pe urma, la GANDUL. Altfel spus, cele doua ziare erau discret in slujba Puterii, intotdeauna in slujba ei, cu exceptia cazurilor in care Puterea ii refuza. Ceea ce declanseaza alt razboi. Ele "fragezeau" opinia publica, executandu-l in 20 000 de exemplare pe cel "vinovat", anatemizat de furia viscerala a lui Popescu. (VA URMA)

Realitatea lui Petria spunea...

Aştept...

Anonim spunea...

Inainte de a continua, va fac invitatia de a citi ZIUA de azi. Cutremurator. Sorin Rosca Stanescu sare in apararea lui Bogdan Chirieac, acuzandu-l pe Basescu de mazilirea "marelui ziarist". De ce ? Pentru ca SRS este candidatul del mai bine plasat pentru titlul de "CEL MAI CORUPT " personaj din presa romaneasca. Si se simte vizat. Oamenii acestia nu mai fac( da fapt, nu mai vor sa faca) distinctia intre moraliate si comportament de tigan infractor.Pentru ei presa nu inseamna nimic sau este numai o vaca de muls. Pentru a-si satisface lacomia, vor sa ne faca sa credem ca un ziarist are dreptul, ba chiar este obligat, sa minta, se escrocheze, sa dezinformeze. Opinia publica? Nimeni. Au inculcat in dezbateri radio si televizate ideea ca presa nu e independenta, ci depinde de interesele patronului care o plateste. Nu aem, deci, un adevar acceptat de toti sau de cei mai multi, ci avem adevarul luyi Vantu, adevarul lui CTP, adevarul lui Patriciu, adevarul lui Voiculescu. Nici nu mai inteleg dumnealor cam ce vrea sa spuna notiunea de independenta, cat despre slujirea societatii si a cetateanului,ce sa mai vorbim;
mofturi. Decaderea morala este
abrupta,vertiginoasa, iar presa pune vartos umarul la crearea acestei societati de lupi si alte animale salbatice, avand un singur standard, un singur idol: banul. Paradoxul e ca toata lumea se amagea cu ideea ca , odata cu intrarea in UE,influentele civilizatoare ale lumii occidentale vor imblanzi moravurile dezlantuite dupa 1989 si vor face viata in Romania mai respirabila. Da de unde! Statul roman a facut sluj in fata Vestului, dar numai pana a si-a vazut sacii in caruta. Acum, urmeaza potopul! Desi s-ar putea ca reactia de respingere din partea Occidentului sa se accentueze.
In aceasta lume traiesc si scriu pentru cateva zeci de mii de cititori de ziare si cateva sute de mii de internauti un BC, un SRS, un CTP. Care incearca sa siluiasca realitatea, sa le insele credinta unor oameni- prin forta lucrurilor- mai prost informati decat ei si, de multe ori, prea patimasi. Mesajul lor? Minciuna si ura! Asata e ceea ce ne trebuie?

Anonim spunea...

Evolutiile in cazul Bogdan Chirieac sunt naucitoare pentru bunul simt si extrem de instructive pentru o societate care nu poate sa se autodefineasca din lipsa reperelor morale. Discutia de aseara de la REALITATEA si, in paralel, "explozia" lui SR Stanescu in ziarul sau de ieri si azi, sunt momentele unei batalii in care escrocii de presa incearca sa recupereze terenul pierdut si sa-si refaca pozitiile subrezite.Explicatiile ticluite de aceste personaje sinistre ne plimba pe deasupra rigorilor economiei de piata, fac apel la "mintea cocosului"- adica la o argumentare elementara,dar extrem de periculoasa daca fapte semnificative sunt lasate la o parte, si se bazeaza pe golurile legislative imense din care unele li se datoreaza chiar lor.
Ieri, intr-o contraofensiva disperata, ZIUA a incercat sa puna scandalul in seama presedintelui Basescu. Si Chirieac a facut aceeasi tentativa,dar s-a vazut obligat sa o abandoneze. Era prea puerila, prea penibila, si nu acoperea esenta problemei. Chiar daca dezvaluirea se datora masinatiunilor lui Basescu ramaneau faptele. Incriminante prin ele insele.
Azi, centrul luptei s-a mutat pe terenul afacerismului, SRS facand tentativa de a pune totul pe seama invidiei prostesti a celor mobilati modest dpdv intelectual si care nu sunt in stare sa faca afaceri de anvergura acestor corifei-infractori.
Remarcabila si in cazul lui BC, si in cazul lui SRS,si in cazul lui CTP, este tacerea absoluta pastrata asupra deontologiei profesiunii de ziarist. Punand-o pe acelasi picior cu orice alta meserie, vulgarizand-o chiar, ei incearca sa evite o discutie pe acest teren minat.
Ce obligatii morale caracterizeaza meseria de ziarist? Ce obligatii are acesta fata de societate? In ce raport se afla ziaristul fata de ADEVAR? Care sunt riscurile acestei meserii? Cat de reala este amenintarea coruptiei?
Poate asemenea lucruri trebuiau sa regaseasca intr-o Lege a presei, menita sa stabileasca cadrul si conditiile profesarii meseriei de ziarist intr-o societate democratica. Nu avem asa ceva,pentru ca exact acesti oamneni care azi vorbesc despre invidia prostilor au facut o opozitie dezlantuita unei eventuale legi, acuzand pe initiatorii ei ca vor sa ingradeasca libertatea presei. Poate sa fi existat si o asemenea intentie. Dar nimic nu impiedica sa se construiasca o lege care sa evite asemenea capacane, mai ales ca la ultima propunere i s-a dat CRP dreptul de a-si face singur legea. A refuzat si aceasta varianta, invocand exemplul nepotrivit al unor tari cu traditie democratica consolidata. De fapt, cativa insi - Tinu, SRS, Tatulici, in primul rand, aflati intamplator la conducerea destinelor presei romanesti au vrut sa o transforme intr-o feuda pentru uzul propriu.
Chiar daca nu exista un text de lege, exista totusi in aceasta profesiune coordonate morale recunoscute tacit de societate. Pe acestea vor acum sa le demoleze infractorii de presa mentionati, atunci cand arunca sintagma "valorile economiei de piata" in ochii publicului larg. ( discutia poate continua)

Anonim spunea...

PT. C.Antonescu

Nu pot sa nu fiu de acord. Discutia merita continuata, ca subiectul sa nu fie ingropat.
Alexandru Petria