sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Legea presei. Stop

Prietenul Iosif Buble a dat de stire http://www.pesurse.ro/2009/01/legea-jurnalistului---expunerea-de-motive-.htm despre pregatirea unei legi a presei, a jurnalistului, să fiu mai exact . M-am uitat peste paginile scanate. Destul de atent, ca să nu zic orgolios f. atent.
Conluzia- este încă o tentativă nefericită de control a presei, după paravanul vorbelor frumoase, a grijii ce-i seacă pe politicieni pentru ziarişti.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Dacă vom fi destepti ne vom apăra de subordonare si control politic cu ajutorul acestei Legi.
Legea nu mai trebuie să fie neaparat un sinonim/eufemism pentru (auto)Cenzura, dar trebuie sa fie reglementate si aparate si drepturile jurnalistilor, ăsta e cel mai important aspect al acestei actiuni.
Si asa e greu de luptat impotriva trusturilor, trustizării, abuzurilor de tot felul, trebuie sa stim ca ne apara macar Legea impotriva Puterii excesive sau a banilor cuiva căruia nu-i place ceva din ce se publică. Cine consideră la momentul ăsta ca nu e nevoie de o Lege...inseamnă că nu a păsit vreodată in vreo redactie mare si discretionară, unde deontologia e doar un subiect de mistouri...
Si coruptia ar scadea putin, nu s-ar mai scrie chiar atat de mult ”la comandă”. Sunt multe de discutat. Important e să ne considerăm o Breaslă si să fim solidari. Legea e perfectibilă ...încă....

Realitatea lui Petria spunea...

Andi, presa-i ca si societatea. Cu nimic mai sanatoasa sau nesanatoasa. Nu cred ca o lege rezolva problemele de care spui, pe care le-am cunoscut si pe pielea proprie.

Anonim spunea...

Chestiunea cu Legea Presei cred ca are mai bine de 10 ani... Ideea a fost promovata atit de cei ce au vrut si vor sa pun căus la gura presei cit si de jurnalistii si organizatiile lor care vor sa se apere impotriva abuzurilor... Eu as crede ca procesul de legiferare ar putea duce pina la urma la o Lege a Presei impotriva intereselor presei si a ziaristilor, la o lege care va fi discreţionară şi care va îngrădi libertăţile profesionale ale breslei.
Apoi, chiar de ar fi sa se ajunga sa fie o "lege buna" mi-e teama ca va avea fie soarta Legii Ticu fie va sfîrşi prin a fi încălcată.
Una e o lege a poliţiştilor în care toţi îşi apără si îşi justifică privilegiile intr-o lege a unui sistem, acceptată si de patroni(statul) cit si de sistem (interesele sefilor sunt si ale celor mici, după măsura desigur)si alta o lege a presei conflictuală prin definitie (stat-moguli-patonate-organizatii profesionale-jurnalistii de rind).
Interesele ziaristilor obisnuiti si problemele lor mari si reale nu pot fi aparate decit prin solidaritate manifestă, nu prin legi. Părerea mea.
Multumesc
Flavius

Realitatea lui Petria spunea...

Gând la gând.

Anonim spunea...

Daca am fi un strop mai increzatori si am propune ceva concret in locul ”erorilor” pe care le observam in propunerile legislative, daca am actiona numai dupa ce ne-am cunoaste drepturile si le-am respecta pe ale celorlalti cand scriem, daca nu am mai fi atat de blazati si cartitori si bascaliosi cand trebuie sa fim doar atenti, corecti si, eventual, zambitori, ...am putea merge si la Razboi:)
Cu Legea Presei, zic...


O zi perfecta va doresc.............

Anonim spunea...

mi se pare cel putin amuzat ca legea a aparut pe blog la ioska, jurnalist la Antene, si are drept initiator pe gavrila vasilescu, ex-senator PC :)

o non-stire, cum s-ar zice...