duminică, 13 iulie 2008

Crima ecologica. S-a furat un rau. Alerta pentru presa, bloggeri si ONG-urile ecologiste








S-a furat un râu.
Da. Pare incredibil, dar este adevărat.
Râul Şieu nu se mai varsă în Someşul Mare la Beclean. Faptul l-am descoperit azi, mergând la scăldat. Am fost contrariat că apa Şieului nu s-a limpezit faţă de ieri, când am tras înc-o baie, iar misterul s-a dezlegat când am aflat că unii de la o balastieră din amonte au schimbat cursul râului, implicit punctul de unire cu Someşul Mare.
Fostul râu este în prezent un şir de bălţi mai mari şi mai mici.
Deoarece este duminică, n-am amănunte în plus. Sunt mai multe balastiere în susul râului. N-am aflat exact locul unde a fost oprită apa.
Rog colegii ziarişti din presa naţională, bloggerii care doresc şi ONG-urile ecologiste să preia cazul. Ca să nu se muşamalizeze afacerea.
(Pentru relaţii suplimentare, telefonul meu: 0754643681)
P.S. Unii spun că apa este un braţ al Someşului, dar majoritatea beclenarilor îi zic Şieu. Am folosit această denumire deoarece la unirea cu Someşul se observă că apa are o altă temperatură şi limpezime.

UPDATE 14 iulie- La ora 8,10 am vorbit cu prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud,
IOAN SZILAGYI.
Nu cunoştea problema. A promis să se intereseze la Apele Române.
UPDATE 2- Cei de la Apele Române Beclean o scaldă. Cică nu ştiau. Mi-au spus să sun la Bistriţa. O voi face după ce o să văd cum acţionează prefectul şi după ce o să alertez şi pe alţii.
La ora 9,30, cum azi aveau şedinţă extraordinară, i-am anunţat despre situaţie pe consilierii locali din Consiliul Local Beclean. Sunt curios ce măsuri o să ia. Nu le iese un râu la socoteală(!!!) dacă inventariază ce este în oraş.
UPDATE 3- La ora 11,30 am înştiinţat Greenpeace România, apoi ministrul Mediului la
attila.korodi@mmediu.ro.
UPDATE 4- L-am sunat pe prefectul de Bistriţa-Năsăud la 13,10. M-a asigurat că o echipă de la Apele Române este la faţa locului.
UPDATE 5- Între orele 16- 17 am fost invitat la postul de radio local SOS, după care împreună cu directorul postului, Luca Deneş, am plecat la Şieu. El a fotografiat. Acolo, surpriză, am găsit trei rânduri de baraje improvizate. Tot surpriză: în foto 1 şi 6 se observă că s-a dat drumul la râu parţial. La mărirea pozei oricine are pozibilitatea să vadă că balastul pe unde curge apa este umed, făgaşul fiind deschis de curând, nu cu mult timp în urmă. Bărbosul de pe un morman de pietre sunt eu, of course.
Am o satisfacţie mare că n-am scris degeaba, că instituţiile statului au început să miroasă mizeria de sub nasul lor. Mâine o să vorbesc iar cu prefectul. Sunt curios ce sancţiuni s-au dat şi cărei firme. Oare câţi peşti au murit din pricina lăcomiei unui om?
UPDATE 6- 15 iulie. Mulţumesc celor care au reflectat cazul pe internet:
UPDATE 7- 15 iulie. Pe la ora 9, aproximativ, am vorbit cu Doru Hăşmăşan, directorul de la Apele Române Bistriţa. Mi-a declarat că până mâine o să aibă un raport asupra situaţiei. După câteva minute l-am sunat şi pe comisarul şef Ioan Borş de la Garda de Mediu Bistriţa. Ieri am omis să-l informez. La fel a omis şi prefectul. A rămas să discutăm mai târziu. O să revin cu informaţii.
UPDATE 8- 15 iulie: O echipă a Gărzii de Mediu a plecat la râul Şieu. Urmează rezultatele mâine, m-a asigurar comisarul şef Borş...
UPDATE 9- 15 iulie, ora 11: Se spune neoficial că râul Şieu a fost barat de-o firmă a omului de afaceri Ioan Purcsa. Acesta a mai fost sancţionat în zonă
http://www.reporterspecialdebistrita.ro/id748/Firma-lui-Purcsa-amendată-pentru-exploatare-ilegală-de-balastru.
UPDATE 10- 16 iulie, ora 8: Ziarul "Mesagerul de Bistiţa" a scris http://www.mesagerul.ro/index.php?id=id:00000043398





ALTCEVA: Dacă puteţi să ajutaţi pe cineva care are disperată nevoie http://todoran.blogspot.com/2008/07/solicit-sprijinul-blogosferei-pentru-un.html

50 de comentarii:

anca spunea...

astia o sa vinda si Marea Neagra!!
foioi,ce tara!!

ioska spunea...

vedem maine

Realitatea lui Petria spunea...

E groasă. Foarte, Ioska.

marius spunea...

Sa le fie rusine. Nu am fost sa fac baie in Sieu de cativa ani. Acolo, spre varsarea in Somes, era liniste si frumos....
Cum naiba nu se mai varsa pe acolo??? Astia si genealogia lor o schimba de dragul banilor.

Realitatea lui Petria spunea...

Asta-i Marius. Au schimbat cursul râului. Te cruceşti. Sa-mi bag p. în ea de ţară. Nu mi-a venit să cred.

PS. Vezi pe Bistriteanul la ultimul text al lui Avram...

Anonim spunea...

attila.korodi@mmediu.ro;
Consiliul-Cetatenilor@yahoogroups.com; bucuresti@yahoogroups.com; anti_poluare_romania@yahoogroups.com; salvati_padurea@yahoogroups.com; pr_ong@yahoogroups.com; ngolist@yahoogroups.com


Trimite articolul pe adresele de mai sus. In afara de cea a ministrului, restul sunt citite de o groaza de ONG-isti.

anca spunea...

petria,bravo tie!!

Realitatea lui Petria spunea...

De ce, Anca?

anca spunea...

pentru batalia pe care o duci
pentru atitudinea civica de care dai dovada!

Realitatea lui Petria spunea...

Multumesc Anca.

Lilick Auftakt spunea...

http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_impotriva_masacrarii_limbii_romane_de_catre_postatori_tip_theo-p30421038.html


Am primit pe blog petitia de mai sus! Sa o semnam? Ce ziceti?

Anonim spunea...

Alex ma bucur enorm ca se misca lucrurile si in sens pozitiv! Dar ma intreb... daca nu erai un ziarist si mai ales unul incomod, daca erai doar un "gheorghe" de pe valea seaca a riului oare se miscau la fel? Apucai sa vorbesti cu prefectul asa de repede?

Oricum... spor la treaba! Si.. "succesuri"! :)

Realitatea lui Petria spunea...

Sigur că nu, Paul.

Anonim spunea...

sunt după o gardă de 36 de ore şi-s' TARE nervos! am voie să vorbesc despre acaemul meu, care dulce şi potolit aşteaptă în rastelul lui UM 02422?
doamne, cât mi l-aş dori acum, alături, doar ca să fac o ANUMITĂ incursiune, pentru că derbedeii ăştia n-o să înţeleagă niciodată de altceva!...
Niciodată!
De înjurat, am să continui să înjur în gând, că nu vreau să plătească blogul tău pentru DRACII mei!

Anonim spunea...

Alex... Agentia de Mediu a fost si ea bagata in treaba? Consider ca e si de competenta ei acest caz!

iar legat de ce am zis eu mai devreme... Cind o sa se schimbe lucrurile incit sa conteze si "gheorghe"?

Realitatea lui Petria spunea...

Băi, i-am scăpat din calcul. Vorbesc mâine cu ei. Nu ştiu dacă nu i-a înştiinţat prefectul.

Anonim spunea...

:) Is bun pe la casa omului! :))

Anonim spunea...

Domnule Petria,
Inteleg ca de bine la public titlul "S-a furat un rau" dar cred ca aceasta abordare este departe de profesionalismul de care ar trebui sa dati dovada.
Ati observat ca nu mai curge Sieul. Corect. Ati tras concluzia ca s-a produs o ilegalitate (fara sa aveti nici cea mai mica dovada) si ati alertat toate institutiile statului + ONG - urile. Nu credeti ca era normal sa va informati corect cu privire la cauzele pt care Sieul nu mai curge si abia apoi, daca intradevar "s-a furat", sa faceti tot tam-tam-ul asta?
"am aflat că unii de la o balastieră". Ati vorbit cu cei de la balastiera? Vai de mama lui de jurnalism! Vad ca stilul OTV - istic s-a impus si in presa. Pe nimeni nu intereseaza o ancheta ca la carte ci doar senzationalul si titlurile care vand ziarul!

Realitatea lui Petria spunea...

Domnule, dacă eşti idiot de ce nu stai acasă?

Anonim spunea...

Faptul ca mi-ati sters ultimul post nu face altceva decat sa-mi confirme faptul ca nici blogurile nu scapa de cenzura de sorginte comunista. Nu va convine ce am scris (fara sa va jignesc, fara sa folosesc un limbaj neadecvat) si ati sters postul. Totul e bun si frumos. Noi sa fim sanatosi...

Anonim spunea...

Domnule Petria,

Dumneavoastra singur v-ati pus intr-o situatie ingrata, preferand sa va insultati cititorii in loc sa aratati ca sunteti capabil sa acceptati o critica si chiar sa ii dati un raspuns argumentat.

Iar faptul ca ati refuzat dreptul la replica a domnului pe care l-ati numit 'idiot' fara nici o baza, doar pentru a avea ultimul cuvant, vorbeste de la sine.

Realitatea lui Petria spunea...

Băi, cui nu-i convine, nu trebuie să calce pe aici.
Cenzurez doar prostia. Să fie limpede. N-am de gând să-mi transform blogul într-un teren unde să-şi exhibe unii inepţiile sub protecţia anonimatului. Aşa că voi şterge fără milă.

Anonim spunea...

Eu zic ca un pic de tam-tam nu strica. E bine sa existe spirit civic. Si e bine ca oameni ca tine, Alexandru, inca se revolta! Cand asta nu o sa mai fie, cand presa nu o sa mai urle/scrie...putem stinge lumina!

Desigur, intotdeauna va exista o acoperire legala pentru o astfel de chestie. Pentru ca asa sunt legile facute...ca sa le poti ocoli. Dar asta nu inseamna ca e bine. Este ca si cum am accepta defrisarea tuturor padurilor din tara asta, ca tot avem nevoie de terenuri pentru case sau agricultura...Nu cred ca e firesc sa distrugi un ecosistem, chiar daca se va gasi o explicatie legala pentru asta. Parerea mea.

Realitatea lui Petria spunea...

Teodora, şeful de la Garda de Mediu m-a asigurat că se va remedia total situatia, înlăturânu-se total barajele. Cum dracu să nu te revolţi?
Mulţumesc pentru aprecieri.

beclenarul spunea...

Domnule Petria, ceva televiziuni nu ar trebui anuntate oare? dar cei din presa judeteana nu scriu nimic? cred ca lucrurile ms-ar misca mult mai repede daca ar fi si ceva reportaje tv. Aici e vorba de raul Sieu, dar acelasi lucru se intampla si pe raul Somes. o sumedenie de balastiere, aparute ca ciupercile dupa ploaie, sapa fara nici o regula, unde vreau ei. si ne mai miram de cate inundatii au loc. e un dezastru ecologic.

Realitatea lui Petria spunea...

Pt. Beclenarul

Anunta tu televiziunile, de exemplu. Suna penibil sa/i anunt eu. Am inteles ca Mesagerul o sa scrie maine. Dar autoritatile se misca. Le/am bagat in priza.

Anonim spunea...

Tot romanul se pricepe la fotbal, politica si din cate vad la bagat in seama. Orice fel de exploatare are nevoie de n - spe avize (Ape, Mediu, etc) pt a sapa. Noi cum vedem ceva ce nu ne convine, cum presupunem ca suntem furati.
Dar recunosc, e un subiect mult prea bun ca sa ne mai impiedicam in aceste mici amanunte legale. S-a FURAT. Si asta e tot ce conteaza. Ma bucur ca ati bagat in priza autoritatile (cred ca in acest proces v-ati distrus si cratima din cauza entuziasmului).

Realitatea lui Petria spunea...

Ion, am scris de pe un alt calculator.

Anonim spunea...

@Ion: Cite cladiri au toate actele? Cit e construit ilegal in RO? Teoretic asa e.. trebe aprobari.. dar cit se si obtin? Si cum se obtin? De cite ori nu se constata ca se construieste "pe neve"?

Anonim spunea...

@Paul
Corect! Dar toti au dreptul sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie. Daca intr-adevar e ceva ilegal la mijloc, da, ne sesizam. Insa, pana nu avem nimic concret, nu are rost sa ne lansam in acuzatii.

Realitatea lui Petria spunea...

Ioane, in p., râul a fost oprit. Ce vrei mai concret!? Evidenţa nu este concretă?

Anonim spunea...

Comentariile sint de prisos! Felicitari! In afara de Garda de Mediu.. restul? podul ala facut fara autorizatie?

Realitatea lui Petria spunea...

Fără, Paul.

Anonim spunea...

Asta o banuiam... unde e amenda de rigoare? :)

Realitatea lui Petria spunea...

A primit 300 de milioane Ioan Purcsa, vezi linkul. Trebuia să-l desfiinţeze. Dar acum au mai fost două puncte unde a fost obturată apa, tot pe acolo. Cine le-a făcut pe astea? Tot Purcsa sau altul? Cred că aflu mâine.

Anonim spunea...

Am citit demult articolul! :) Si am vazut ca a fost amenda de la garda! dar ceilalti? Ca nu tragi un pod asa.. ca vrei tu! Faptul ca ti-am atras atentia cu garda de mediu a fost ok! Dar restul? Apele Romane nu au nika de zis? Primaria unde a facut podul?

De fapt vreu sa zic ca nu trebuie lasata pedala... ca ramane doar amenda asta si gata! Ceea cu nu e corect! Asa cum trebuie amendat si ceilati care au barat riul!

Spor la treaba!

beclenarul spunea...

am tinut cont de sfatul dumneavoastra si am anuntat ceva televiziuni prin intermediul internetului. pentru detalii am dat adresa blogului dumneavoastra. sa speram ca se va misca ceva.
PS am citi si eu ultimul "editorial" al domnului Avram din Bistriteanul. si cand ma gandesc ca acel editorial a fost scris dupa ce am lasat eu ceva comentarii la primul editorial. hi hi hi. oricum cele mai interesante sunt comentariile, nu editorialul

Realitatea lui Petria spunea...

Ai procedat bine.
Avram este domn? N-am ştiut.

Anonim spunea...

Deci amenda de 300 lilioane vechi e veche? de un an? Si acum nu se stie daca primeste amenda? Mda...

Realitatea lui Petria spunea...

E de anul trecut. După cum a scris Mesagerul, am dat linkul, nu se stie. O sa vad si eu.
Ei, uite ca am vorbit cu comisarul sef de la Garda de Mediu... Mi-a marturisit ca nu prea are pe cine sa amendeze fiindca Purca este falimentar si creditorii i-au luat bunurile. Îmbârligată treabă. Oricum, se lucreaza la curatirea zonei.

Anonim spunea...

macar sa se refaca albia si cursul riului! ca in rest... treaba tipic romaneasca!

beclenarul spunea...

aveti dreptate , am gresit cand l-am facut domn pe Avram. nu poate fi numit asa un om care musca mana care l-a hranit.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Sa ne amintim de fostul prim ministru taranist R.Vasile, care zicea ca "...Nu mai e nimic de furat in Romania", acum ...ani. Si? Si ce de au mai furat in continuare "baietii destepti", din mai toate domeniile economiei acestei tari..., mama-mama!
Si e de furat in continuare, dupa cate vedem si auzim, mereu...Si se fura, se distruge (mediul ambiant, vieti etc), mai ales cu interes financiar, din "imobiliare".

"Vesnica pomenire"!?...

Anonim spunea...

Domnule Petria va sustin in demersul dvs. si sunt convins ca raul Sieu va reveni in albia sa fireasca.

Anonim spunea...

Petria voastra... asteptam noutati! :)

Realitatea lui Petria spunea...

Paul, se lucrează în forţă la degajarea albiei râului. Restul rămâne cum am spus. Suntem în România. Unul face mizerabilităţi, altul curăţă.

Mulţumesc Florin.

Ecologistul spunea...

Bravo Petria o treaba buna, dar nu este vorba de Sieu si de un brat al Somesului. De cand ma stiu pe acel brat in perioadele secetoase curge doar un firicel de apa. Sunt terenuri agricole pe insula. si eu am lucrat multi ani acolo pamantul si ma bucur-am cand pute-am sa trec pe pietre fara sa ma ud.

Ecologistul spunea...

Dragi prieteni sieul nu are nimic. astept sa se incalzeasca si sa fac baie mai jos de podul CFR de la Cociu pe Sieu. E foarte faina apa acolo .

Ecologistul spunea...

Domnule Petria curge multa apa ce acel brat. M-a sunat unchiul meu si e tare suparat ca mu mai poate trece pe dig de pe insula fara sa se ude.

Realitatea lui Petria spunea...

Da, s/a rezolvat partial problema de luni. Urmeaza sa se inlature toate mizeriile.